Cum se tratează hemobarteneloza la pisici?

Hemobartoneloza este o boală infecțioasă cauzată de bacteria Haemobartonella felis (eperitrozoon). Se numește adesea anemie infecțioasă. Aceasta este una dintre cele mai periculoase boli ale unui animal de companie, în special datorită faptului că simptomele hemobartonelozei la pisici pot să nu apară practic și animalul să nu primească asistență medicală la timp. Boala poate copleși purtătorul timp de mulți ani sau, într-un timp scurt, poate duce la moartea acestuia, deci trebuie să știți despre această boală și să monitorizați starea animalului de companie.

Cauzele bolii

La fel ca multe boli infecțioase, hemobartoneloza este purtată de agenți patogeni și vectori. Există mai multe mecanisme principale de infecție:

 1. Ingerarea de sânge și salivă de la o pisică infectată cu hemobartoneloză. Dacă pisica este adesea pe stradă, atunci ea poate intra în lupte cu alte pisici pentru teritoriu sau o femelă. În acest caz, este posibil ca rănile cauzate animalului infectat să conțină infecții..
 2. Mușcături de vectori de hemobartoneloză. Multe microorganisme, înainte de a intra în corpul gazdei principale, folosesc „serviciile” transportatorilor. Pentru pisici, cele mai periculoase sunt puricii și căpușele. Primii pot ajunge pe blana pisicii de la un alt animal sau în sol, pe care se găsesc adesea după moartea purtătorului anterior. Căpușele din primăvară „prind” victima pe lame înalte de iarbă și pot fi, de asemenea, purtătoare ale unei boli periculoase. În unele cazuri, țânțarii sunt purtători de hemobartoneloză.
 3. În unele clinici veterinare, echipamentul nu este manipulat corespunzător, drept urmare celulele hemobartonelozei patogene pot apărea pe instrumente sau în sânge pentru transfuzie. Deci, o vizită inofensivă la un medic veterinar se va transforma într-o boală gravă..
 4. Dacă pisica este deja infectată cu hemobartoneloza bacteriei, cel mai probabil o va transmite pisoilor în timpul sarcinii sau în timpul alăptării. Deoarece pisoii nu au dezvoltat încă o imunitate stabilă, ei mor în cel mai scurt timp posibil.

Principalele simptome ale bolii

Semnele de hemobartoneloză la o pisică se pot manifesta cu severitate variabilă, în timp ce un proprietar atent va putea observa chiar și modificări minore.. Odată cu dezvoltarea bolii la pisici,:

 • Pierdere în greutate,
 • Activitate redusă,
 • Slăbiciune,
 • Indiferența față de orice evenimente.

Dacă nu există motive evidente pentru acest comportament al animalului, atunci trebuie să vă contactați medicul veterinar sau să verificați simptomele clinice ale bolii hemobartonelozei. Pisica va avea febră, respirație rapidă și bătăi ale inimii, lipsa poftei de mâncare, galbenitate și paloare a gurii. În unele cazuri, animalele încep să mănânce obiecte necomestibile - nisip, pungi, cârpe. Mai mult, acțiunea devine intruzivă. Pisica va avea o sete constantă.

Particularitatea simptomelor hemobartonelozei este că acestea nu sunt specifice. Acest comportament și rezultatele testelor pe animale pot fi observate în multe alte tipuri de boli. Aceasta este una dintre cele mai periculoase proprietăți ale hemobartonelozei. Prin urmare, proprietarul atent al pisicii, atunci când apar simptomele enumerate, ar trebui, pe lângă testele de bază, să efectueze un test de sânge microbiologic pentru a identifica agenții patogeni. Acest lucru va ajuta cu siguranță la stabilirea unui diagnostic precis..

Hemobartoneloza poate apărea sub două forme principale: acută și cronică. În primul caz, simptomele vor fi foarte ușoare și vor afecta treptat animalul. Acest formular poate dura câțiva ani. O variantă acută a bolii, hemobartoneloza se desfășoară rapid și, de regulă, duce la deces în câteva săptămâni, fără a lua în considerare perioada de incubație.

Cum acționează agentul cauzal al bolii?

Bacteriile Hemobartonella (agenți cauzali ai hemobartonelozei) se așează la suprafață sau în interiorul eritrocitelor. Acestea sunt celule roșii din sânge responsabile de transportul oxigenului și dioxidului de carbon. La început, până când dăunătorul se va înmulți suficient, va trece o perioadă de incubație, care nu schimbă în niciun fel starea animalului. Această perioadă poate dura de la 8 la 20 de zile, în funcție de vârstă și animal, de activitatea sistemului imunitar și de prezența altor boli în acest moment..

După ce există prea mulți agenți patogeni în sânge, aceștia ocupă majoritatea celulelor roșii din sânge, astfel încât să înceteze să își îndeplinească funcția. Din această cauză se dezvoltă anemie sau anemie..

Adesea, în cazurile de transport al hemobartonelozei la pisici, agentul patogen se adaptează la bioritmul purtătorului. Bacteria nu are nicio misiune de a-și ucide proprietarul, deoarece după moartea pisicii, toate celulele bacteriene din ea vor muri. Prin urmare, după prima exacerbare, simptomele pot dispărea și animalul se va simți normal. Dar, boala se poate manifesta în cazul unei situații stresante: intervenția chirurgicală, nașterea, infecția cu un alt agent patogen va slăbi sistemul imunitar al animalului și pisica poate muri.

Tratament

Nu puteți începe tratamentul hemobartonelozei fără a contacta o clinică veterinară. Orice medicament are efecte secundare și un diagnostic incorect poate duce la deces. Dacă diagnosticul este stabilit, atunci, de regulă, pisicii i se prescrie un curs de antibiotice și o dietă specială. Antibioticele vizează distrugerea agentului cauzal al hemobartonelozei.

Pe lângă distrugerea factorului de boală, pisica trebuie să asigure refacerea echilibrului ionic al corpului.. Pentru aceasta, este prescris un curs de vitamine și minerale, precum și o dietă care conține alimente cu substanțele necesare..

Dacă boala hemobartonelozei este activă sau a fost grav neglijată, pisica poate avea nevoie de transfuzie de sânge. Pentru a face acest lucru, cel mai bine este să folosiți sângele unei pisici înrudite, după ce l-ați verificat anterior pentru prezența agenților patogeni ai hemobartonelozei.

Prevenirea

Dacă animalul se îmbolnăvește de hemobartoneloză, trebuie tratat corect, dar pentru ca acest lucru să nu se întâmple, este necesar să urmați o serie de reguli pentru a preveni infecția pisicii:

 • Excluderea contactelor cu pisici cu hemobartoneloză. Pisicile domestice nu ar trebui să călătorească constant pe stradă, mai ales dacă locuiesc în oraș. Pisicile nu trebuie eliberate în timpul rutinei, așa că el, cu siguranță, va participa la lupte, este mai bine ca pisicile să nu părăsească casa în timpul rutinei.
 • Eliminați probabilitatea de a fi mușcat de un vector de boală. În prezent, există un număr semnificativ de agenți care protejează animalele de paraziți - gulere, uleiuri, spray-uri și chiar medicamente combinate. Înainte de mers pe jos, ar trebui să aplicați o astfel de substanță, primăvara și începutul verii - de la căpușe, pe tot parcursul verii - de la țânțari și purici. Iarna, puricii din zăpadă pot supraviețui până la o jumătate de oră, astfel încât agenții insecticide ar trebui folosiți chiar și iarna în locurile de adunare în masă a animalelor.
 • Alimentație adecvată. Sistemul imunitar al unui animal în timpul dezvoltării normale este capabil să facă față sursei bolii în sine. Pentru ca barierele să funcționeze din plin, animalul trebuie să primească o cantitate suficientă de nutrienți, săruri minerale și vitamine.
 • Respectarea regulilor de igienă. Pentru animale de companie, există termene clare pentru prevenirea puricilor. În plus, dacă observați un comportament adecvat în perioada intermediară - pisica mănâncă în mod constant - trebuie să repetați cursul. În primăvară (mai, începutul lunii iunie), riscul întâlnirii cu căpușe este deosebit de mare. În acest moment, după fiecare plimbare, ar trebui să examinați animalul de companie și să-l spălați cu un șampon anti-căpușe. Aceste insecte sunt destul de lente, deci dacă examinați cu atenție pisica după o plimbare, puteți evita consecințele negative. De asemenea, în această perioadă, puteți reduce numărul de plimbări sau le puteți elimina cu totul..
 • Dacă pisica este de rasă pură și există un scop de creștere a pisoilor, este necesar să efectuați testele necesare pentru a stabili prezența hemobartonelozei la pisică și partenerul ei, astfel încât pisoii să fie complet sănătoși. Aceste pisici nu ar trebui deloc permise afară..

Este periculos pentru alții

Când se descoperă anemia de pisică, mulți oameni încep să se teamă de alți locuitori ai casei - de alte animale, dacă există, și de ei înșiși. De multe ori acesta devine motivul pentru a scăpa de un animal bolnav. Acest lucru este complet nefondat, deoarece această boală este specifică speciei. În niciun caz nu va fi transmis câinilor, hamsterilor și cu atât mai mult oamenilor..

Prin urmare, chiar dacă există un copil în casă, nu trebuie să intrați în panică și să distrugeți bietul animal de companie. Tratamentul unei pisici în care hemobartoneloza poate fi efectuată fără izolare de restul locuitorilor casei.

Este demn de remarcat faptul că alte tipuri de animale de companie pot dezvolta o boală cu simptome similare - este, de asemenea, o boală infecțioasă care nu va fi transmisă nici pisicilor sau altor animale..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum se tratează hemobarteneloza la pisici?