Cum se tratează staphylococcus aureus la pisici?

Animalele de companie, la fel ca oamenii, pot suferi de diverse boli, inclusiv de cele virale. Staphylococcus aureus la pisici poate provoca complicații severe dacă nu se iau măsurile adecvate la timp. Cu îngrijire și tratament adecvat sub supravegherea unui medic veterinar, puteți depăși boala și puteți îmbunătăți semnificativ starea animalului.

Staphylococcus aureus este un tip de microorganism foarte periculos și insidios. Poate fi în corpul pisicii toată viața și nu se poate manifesta niciodată sau poate provoca un proces inflamator sever după stres normal..

Există aproape trei duzini de tulpini diferite de stafilococ, dintre care următoarele sunt cele mai frecvente:

 • Auriu - forma cea mai patogenă, cauzând focare purulente de inflamație în aproape toate țesuturile și organele.
 • Stafilococul auric epidermic afectează cel mai adesea membranele mucoase și pielea, poate provoca infecții ale tractului urinar purulent și degradarea rănilor.
 • Saprofit - este vinovatul dezvoltării cistitei acute.
 • Stafilococul auriu hemolitic la pisici provoacă inflamații purulente de severitate diferită la diferite organe și țesuturi, cistită, leziuni ale pielii.

Bacteriile stafilococ sunt microbi oportunisti. Acest lucru înseamnă că pot dăuna sănătății numai sub influența anumitor factori. În prezent, oamenii de știință sunt înclinați să presupună că majoritatea bolilor infecțioase la care pisicile sunt susceptibile sunt legate direct de bacteriile stafilococice..

Motivele dezvoltării bolii

Infecțiile stafilococice încep să se activeze sub influența factorilor de eliminare, care includ:

 1. Slăbirea imunității la o pisică. Acest lucru se poate întâmpla pe fondul unei boli recente, a unei intervenții chirurgicale sau a unui stres sever. De asemenea, o pisică poate avea o imunitate slabă de la naștere..
 2. Alimentația necorespunzătoare cu cantități insuficiente de minerale și vitamine, precum și tulburările metabolice ale diabetului sunt cauze frecvente ale infecției.
 3. Intoxicarea corpului duce la o deteriorare generală a bunăstării pisicii. În caz de otrăvire, tractul gastro-intestinal al animalului de companie suferă, ceea ce este un motiv excelent pentru activarea stafilococului.
 4. Predispoziție la alergii, precum și la tot felul de boli de piele.
 5. Avitaminoza slăbește semnificativ corpul pisicii. Vitaminele precum carotenul, tocoferolul (vitamina E) și vitaminele din grupa B sunt de o importanță deosebită pentru animalul de companie. Pentru a preveni dezvoltarea bolii, trebuie să vă asigurați că pisica primește toate vitaminele, macro și microelementele necesare..

Toate rasele de pisici pot fi infectate cu stafilococ în mod egal, dar, de regulă, rasele cu păr lung și fără păr sunt cele mai susceptibile la infecție. Cel mai adesea, poate fi transmis pe stradă, iar riscul de boală crește de multe ori dacă pisica participă regulat la lupte cu rudele sale: rănile inflamate sunt lumina verde pentru reproducerea activă a stafilococului.

Riscul de infecție umană cu stafilococ

Mulți proprietari de pisici bolnave sunt interesați de întrebarea dacă stafilococul auriu poate fi transmis de la animal la om. Acest risc există deoarece aceste bacterii patogene afectează atât animalele, cât și oamenii. Pot intra în corpul uman după contactul direct cu o pisică bolnavă sau substanțe pe care le secretă.

Puteți prinde stafilococ de la o pisică în timp ce vă jucați cu animalul de companie, curățați tava sau bolul pentru hrană. Dacă, după astfel de contacte, o persoană nu își spală bine mâinile cu săpun și atinge cu mâinile murdare la gură sau la ochi, atunci microbii vor pătrunde liber în corpul său.

Cel mai mare pericol pentru oameni este mușcăturile unei pisici bolnave, chiar și cele mai nesemnificative. Orice deteriorare trebuie tratată cu un antiseptic și, atunci când apar primele simptome alarmante, consultați un medic.

Simptomele bolii

Staphylococcus aureus se face simțit de manifestări externe care pot fi detectate cu ochiul liber.

Semnele infecției includ:

 • Boli de piele care sunt foarte dificil de tratat cu medicamente. Pe fondul dermatitei avansate, începe să se dezvolte inflamații purulente, ceea ce duce la apariția unor zone mici de eroziune cu mâncărime. Dacă nu sunt tratate, acestea vor duce la dermatită plânsă severă. Astfel de zone sunt localizate cel mai adesea în zona inghinală sau sub piept, dar pot apărea pe fața și coada pisicii.
 • Părți cu chelie pe corpul pisicii. În acest caz, pierderea părului în anumite părți ale corpului este însoțită de apariția unui lichid cu miros ascuțit respingător. Acest simptom este cel mai frecvent la pisicile mai în vârstă sau la cele care sunt supraponderale. Dacă această problemă este ignorată, procesul inflamator va începe să pătrundă mai adânc, afectând țesutul subcutanat. Ca urmare, sub pielea afectată vor începe să apară furunculuri dureroase, temperatura corpului va crește.
 • Conjunctivită, otită medie cronică. Cu o boală a urechii, pisica își freacă adesea laba, clătină din cap. În timpul examinării auriculei, se observă roșeață severă și descărcare purulentă. Cu conjunctivită, ochii pisicii sunt inflamate, puroiul se adună în colțuri.
 • Odată cu afectarea ficatului, membranele mucoase și pielea devin gălbui nesănătoase. Localizarea stafilococului pe rinichi se simte cu urină tulbure și urinare dureroasă.
 • Infecția sistemului reproductiv este cel mai frecvent simptom al stafilococului. Pisicile infectate au vaginită purulentă, care este adesea complicată de endometrioză. La bărbați, stafilococul auriu determină dezvoltarea postitei, ceea ce dă animalului un chin sever. Cu această afecțiune, animalele dezvoltă umflături severe ale organelor genitale, dureri ascuțite la urinare.

În plus față de semnele de mai sus, stafilococul la pisici se manifestă sub formă de slăbiciune generală, pierderea poftei de mâncare, sete constantă, temperatura corporală crescută.

Diagnosticul bolii

Înainte de a trata stafilococ auriu la pisici, este necesar să efectuați o examinare completă a animalului de companie. Acest lucru se poate face numai într-un spital veterinar, unde un specialist va face toate testele necesare de la un animal bolnav..

Nu se poate face un diagnostic precis prin examinarea vizuală a pisicii singure, deoarece există atât de multe alte boli cu simptome similare. Pentru a confirma sau a nega prezența stafilococului, medicul veterinar trebuie să efectueze o examinare microscopică a zgârieturilor pielii, precum și cultivarea unei culturi bacteriene într-un mediu nutritiv. Numai pe baza acestor metode un specialist poate diagnostica și spune cum să trateze o pisică cu stafilococ.

Caracteristici ale tratamentului

Dacă se constată simptome alarmante, în niciun caz nu trebuie să te auto-medicezi și cu atât mai mult să ignori boala, sperând că va dispărea de la sine. În ambele cazuri, pisica riscă să apară complicații severe și chiar moarte..

Deoarece există numeroase tipuri de stafilococi în natură, în timpul unui test de laborator, medicul veterinar va putea determina tipul de bacterii. Acest lucru este necesar pentru a prescrie cele mai eficiente medicamente. Când se tratează Staphylococcus aureus la pisici, se prescriu cel mai adesea agenți antibacterieni.

Pentru a atenua starea animalului de companie și a elimina consecințele intoxicației, este prescrisă administrarea de soluții intravenoase. Tratamentul include administrarea de imunomodulatori și complexe de vitamine - acest lucru este necesar pentru a restabili puterea unui animal bolnav.

Pentru a reface pielea, unguentele pe bază de sulfonamide s-au dovedit a fi bune..

În cazuri deosebit de severe, se utilizează picurătoare cu soluții de sprijin. Acest lucru este necesar și în cazurile în care pisica nu este capabilă să mănânce independent..

Cu respectarea strictă a tuturor instrucțiunilor medicului veterinar și a sfaturilor sale privind îngrijirea unui animal de companie bolnav, recuperarea are loc la 18-25 de zile după începerea tratamentului.

Măsuri preventive

Deoarece dermatita este una dintre cele mai populare cauze ale dezvoltării stafilococului, este necesar să protejăm pisica de tot felul de leziuni ale pielii. Adesea pisicile se pot spăla singure până când sângerează dacă puricii le deranjează foarte mult. Gulerele de purici, unguentele și spray-urile pot ajuta la rezolvarea acestei probleme..

Dacă pisica merge pe stradă, după fiecare plimbare, ar trebui să o examinați cu atenție pentru răni și zgârieturi. Dacă sunt găsite, tratamentul adecvat trebuie efectuat imediat. Un animal de companie trebuie protejat de comunicarea cu rudele sălbatice.

Dacă o pisică a fost diagnosticată cu stafilococ auriu, întreaga zonă de locuit trebuie dezinfectată temeinic. În timpul tratamentului, animalul de companie trebuie izolat de alte animale și de membrii familiei pentru a evita o posibilă infecție.

În nici un caz nu ar trebui permis unei pisici bolnave să se afle în locurile în care se află proprietarii și cu atât mai mult să meargă în bucătărie sau în camera copiilor. Trebuie amintit că stafilococul auriu este o boală periculoasă care poate fi transmisă cu ușurință oamenilor. Observând cel mai mic semn al acestei afecțiuni la o pisică, trebuie să contactați imediat un specialist. Tratamentul inițiat în timp util va permite animalului să se recupereze rapid și să prevină apariția unor consecințe grave.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum se tratează staphylococcus aureus la pisici?