Cum se tratează hidropizia la pisici?

Dezvoltarea patologiilor la animalele de companie este adesea însoțită de simptome vizibile. Apariția umflăturii în abdomen sau hidropiză este un semn periculos al mai multor boli. Tratamentul hidropisiei la pisici implică o abordare integrată a diagnosticului și alegerii metodelor de terapie. Procedurile independente nu aduc rezultatul dorit, un simptom - umflarea regiunii abdominale la un animal de companie necesită o vizită urgentă la clinica veterinară.

De ce o pisică are hidropiză?

Umflarea abdomenului nu este o boală separată. Apariția unui simptom este un semnal că schimbări periculoase au loc în corpul pisicii asociate cu disfuncționalitatea organelor interne, a sistemelor și a proceselor metabolice incorecte. Principalele cauze ale ascitei sunt:

 1. dezvoltarea insuficienței cardiace - inima nu este capabilă să pompeze volumele de sânge necesare pentru a furniza oxigen organelor, pereții vasculari pierd elasticitate, tensiunea arterială din ele crește, fluidul pătrunde prin vase în țesuturile animalului, formele de umflare;
 2. disfuncție a ficatului, modificările sale structurale (ciroză) - țesuturile întărite ale organului stoarce semnificativ vena gulerului, stimulând acumularea de lichid în țesuturile peritoneului;
 3. dezvoltarea peritonitei de natură bacteriană, infecțioasă sau chiloasă - procesul afectează sistemul vascular, pereții arterelor devin poroși, motiv principal pentru umflarea abdomenului;
 4. funcționarea defectuoasă a rinichilor, care limitează procesul natural de îndepărtare a lichidului din corpul pisicii;
 5. apariția tumorilor (benigne și maligne), a căror dezvoltare și creștere împiedică funcționarea corpului;
 6. orhita sau inflamația testiculelor la bărbați;
 7. patologia proceselor metabolice;
 8. pisica supraponderala;
 9. sângerări interne, care provoacă tulburări metabolice, otrăvire toxică, factori ereditari;
 10. boli ale tractului gastro-intestinal;
 11. vezica sau splina ruptă;
 12. dieta dezechilibrata, lipsa de vitamine si minerale;
 13. varsta inaintata.

Care sunt semnele bolii

Simptomele hidropiziei la pisică sunt caracteristice. Este foarte dificil să nu observi și să o ignori pe cea principală - o burtă imensă, umflată, umflată. Zona peritoneală capătă contururi simetrice, abdomenul inferior și părțile laterale cresc. Puffiness în țesuturi se formează treptat, dar în unele condiții, semnele sale apar extrem de rapid, în câteva ore. Un astfel de proces necesită sfaturi veterinare imediate, asistență de urgență pentru un animal de companie.

Dacă începeți să simțiți ușor cavitatea abdominală a unui animal de companie cu blană, puteți simți clar lichidul sub degete..

Simptome suplimentare sunt asociate cu apariția de hidropizie în regiunea abdominală a pisicii.:

 • animalul devine letargic, apatic, evită activitatea fizică;
 • inima îi bate într-un ritm accelerat;
 • există semne de dificultate la respirație, dificultăți de respirație;
 • există tuse, vărsături;
 • temperatura corpului nu se schimbă;
 • pe fondul creșterii abdominale, există o scădere notabilă a greutății corporale.

 Metode de diagnostic

Deoarece cauzele ascitei la pisici sunt numeroase patologii ale organelor și sistemelor, tratamentul bolii de bază este necesar pentru a scăpa de principalele sale simptome. Pentru a începe procedurile „corecte”, este necesară o diagnosticare de înaltă calitate a funcțiilor corpului animalului..

La prima vizită la clinica veterinară, experții efectuează o examinare a animalului, în timpul căreia evaluează starea generală a acestuia, identifică modificările caracteristice. Proprietarul pisicii este obligat să informeze medicul despre bolile sale cronice, exacerbările lor.

Pentru a confirma diagnosticul principal, pisica este atribuită și efectuată:

 • analize clinice ale urinei (se estimează conținutul de proteine ​​din ea), sânge (general, biochimic);
 • temperatura corpului este monitorizată;
 • electrocardiograma animalului este îndepărtată și analizată;
 • radiografie toracică, peritoneu;
 • studiul fluidului din țesuturile edematoase;
 • examinarea endoscopică a stomacului;
 • examinarea cu ultrasunete a organelor abdominale.

Dacă animalul dezvoltă un proces tumoral, se efectuează o biopsie a țesuturilor modificate.

Numai după ce motivul dezvoltării hidropizei abdomenului la pisici a fost stabilit în mod fiabil, terapia ulterioară, caracteristicile sale și eficacitatea așteptată, este discutată cu proprietarul animalului, atunci animalul de companie începe să fie tratat.

Caracteristici ale tratamentului

Hidrosia abdominală la pisici nu este o boală, ci un simptom al unei boli de bază. Prin urmare, eforturile principale sunt îndreptate către tratamentul acestuia. Procedurile sunt însoțite de transferul animalului la o dietă nouă, specială, mâncarea este pregătită fără sare, principalul parametru pentru alegerea unui aliment este un conținut ridicat de proteine ​​în acesta. Volumul zilnic de apă este redus, disponibilitatea tuturor „surselor” de apă din apartament este limitată.

Pentru a reduce umflarea cavității abdominale, animalul de companie este prescris diuretice, laxative, dacă procesul este însoțit de constipație. Când tratamentul medicamentos nu aduce rezultatul dorit și excesul de lichid rămâne în corp, acesta este pompat cu o seringă. Procedura se efectuează sub anestezie, după care pisica este injectată cu medicamente antiinflamatoare.

În funcție de modificările identificate, pisicii i se prescriu medicamente pentru normalizarea activității cardiace - cardiotonice, restabilirea elasticității vaselor de sânge, permeabilitatea acestora, medicamente antiinflamatoare. Cu ajutorul medicamentelor, activitatea rinichilor și a ficatului este corectată, procesele metabolice sunt restabilite.

În ce condiții va avea succes tratamentul?

Este posibil să se elimine consecințele hidropiziei la o pisică rapid și fără complicații? Această întrebare este adesea exprimată la numirea medicului veterinar de către proprietarii lor.. Este posibil să vindecați un animal de companie calitativ dacă factorii coincid:

 • gradul inițial de dezvoltare a bolii de bază;
 • răspuns rapid al proprietarului la manifestarea simptomului principal, trimitere promptă la un specialist;
 • diagnostic corect și tratament adecvat.

Prevenirea ascitei la pisici

După tratament, pentru a-și păstra rezultatele, pentru a preveni reapariția unei afecțiuni periculoase, trebuie respectate mai multe reguli preventive. Proprietarul și pisica trebuie să le facă împreună.:

 • Pentru a vă hrăni pisica, utilizați alimente gata preparate sau produse naturale recomandate de medicul veterinar. Dieta animalului trebuie să fie echilibrată, complexă, să combine proteine, carbohidrați, să fie bogată în minerale și vitamine. Alimentele grase și sărate trebuie excluse.
 • Pisica trebuie să aibă apă potabilă de bună calitate, trebuie să fie întotdeauna proaspătă.
 • Nu permiteți pisicii să fie expusă la hipotermie, să nu fie în curenți.
 • Este important să oferiți un mediu psihologic confortabil în casă, să nu jigniți animalul, pentru a preveni situațiile stresante pentru acesta.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum se tratează hidropizia la pisici?