Cum se tratează artrita la pisici?

Tratamentul artritei la pisici trebuie efectuat în mod competent și eficient, întrucât altfel procesul patologic al articulațiilor va progresa doar. Odată cu dezvoltarea acestei inflamații a articulațiilor la o pisică, apare o întrerupere a activității sistemului musculo-scheletic, ceea ce face dificilă mișcarea animalului. La pisicile mature, problema este cauzată de modificările legate de vârstă ale țesuturilor cartilajului, iar la pisicile tinere, de diferite leziuni. Există mai multe forme de astfel de boală, motiv pentru care rareori este posibil să se pună singuri un diagnostic corect pentru animalele de companie, fără implicarea unui specialist..

Principalele cauze ale artritei la o pisică sunt bine cunoscute de specialiști..

 1. Vârsta (motivul principal). La animalele mai în vârstă, riscul de artrită și alte boli articulare crește mult. Deci, la pisicile cu vârsta peste 12 ani, probleme articulare, în special artrita, sunt observate în 90% din cazuri. Nutriția articulațiilor începe să scadă, iar țesuturile nu se pot reînnoi și recupera complet. Ca urmare, începe procesul inflamator. Artrita la pisicile mai în vârstă afectează în principal articulațiile cotului și ale umărului..
 2. Factorul genetic. Într-o serie de rase, în creșterea cărora aspectul animalelor, mai degrabă decât sănătatea lor, a ieșit în evidență, problemele articulațiilor sunt constante. Artrita articulațiilor este deosebit de frecventă la pisicile cu urechi și cu picioarele scurte. Acest lucru se datorează faptului că genele care duc la apariția unor caracteristici externe sunt indisolubil legate de problema displaziei articulare..
 3. Traumatism. Acestea pot fi cauzate de o varietate de motive și chiar de saltul nereușit al unui animal de companie de pe pervaz. Ca urmare a deteriorării articulațiilor, se inflamează și se dezvoltă artrita..
 4. Obezitatea. Greutatea suplimentară la pisică crește stresul asupra articulațiilor și adesea dezvoltă boli. Ca urmare, cartilajul din ele este deteriorat și există inflamație și o scădere a mobilității lor. De asemenea, odată cu obezitatea, cantitatea de lichid din articulație crește semnificativ, ceea ce dăunează suplimentar țesuturilor, intensificând și mai mult procesul inflamator.
 5. Boli de natură autoimună, care duc la distrugerea articulațiilor de către celulele imune. Cu această patologie, toate articulațiile sunt afectate. Boala este cronică. Acest tip de artrită se numește artrită reumatoidă..
 6. Conținut crescut de hormon de creștere în organism. Datorită cantității sale excesive, procesele din țesuturile articulare sunt perturbate și sunt distruse.
 7. Perturbări metabolice. Din acest motiv, apare artrita metabolică. Ca urmare a bolii, apare o încălcare la formarea tuturor țesuturilor osoase și articulare. Din această cauză, este imposibil să reînnoiți complet țesuturile articulare și să le restaurați după deteriorare..
 8. Infecții virale, bacteriene și fungice severe. Din motivul lor, apar inflamații purulente. Sunt deosebit de puternici, cu o scădere critică a imunității..
 9. Hrănirea necorespunzătoare a animalelor. Dacă hrănești animalul în mod incorect, atunci corpul său va începe să sufere din cauza lipsei unor substanțe și a unei supraabundențe a altora, ceea ce va cauza probleme cu articulațiile. Aceasta este una dintre principalele cauze ale artritei feline..
 10. Hipotermie. Expunerea prelungită la frig a articulațiilor duce la faptul că nutriția este perturbată în țesuturi și se dezvoltă un proces atrofic. Cel mai adesea, acest motiv apare la pisicile care merg liber pe stradă. Aceștia, duși de vânătoare, pot sta mult timp în îngheț și nu observă că îngheață. Ca urmare, acestea dezvoltă artrită deosebit de severă..

Nu este întotdeauna posibil să se determine cauza exactă a bolii, chiar și de către un medic veterinar. Cu toate acestea, în ciuda acestui fapt, un specialist va putea efectua tratamentul corect și va fi posibil să se îmbunătățească starea animalului de companie. Este imposibil să rezolvi singur problema fără implicarea unui medic veterinar. Inflamarea articulațiilor la o pisică trebuie tratată numai de un medic veterinar.

Simptome de artrită

Modificările ireversibile ale unei articulații la o pisică cu artrită îi perturbă activitatea, motiv pentru care apar diferite simptome. La începutul bolii, simptomele pisicii nu sunt puternice și, uneori, proprietarul nu poate observa nici măcar că ceva nu este în regulă cu animalul. Mai ales de multe ori artrita nu este observată până la stadiul sever, dacă pisica nu este foarte activă și odihna îndelungată este norma pentru el.. Principalele simptome ale artritei la pisici sunt:

 • scăderea activității - pisica este foarte reticentă să sară, să alerge și cu artrită severă, chiar merge puțin. Animalul își petrece aproape tot timpul culcat. Adesea primul simptom al bolii;
 • letargie generală - starea de spirit a pisicii este redusă, preferă să doarmă sau să adoarmă și chiar comunică cu reticență cu proprietarul. Acest lucru se datorează sindromului durerii constante în articulațiile bolnave, care o epuizează foarte mult;
 • probleme la ridicarea după o lungă odihnă - la început pisica pășește cu extremă prudență, dar în curând, dispersată, începe să se miște mult mai bine. În cazurile severe, mersul unei pisici cu artrită se amestecă;
 • ignorarea completă a stâlpului de zgâriere și, dacă este posibil, animalul de companie nu folosește scările;
 • scăderea calității îngrijirii părului - pisica linge doar acele zone în care nu trebuie atinse;
 • fecale nu îngropate în tavă - pisica încetează să greșească toaleta din cauza durerii labe și a dorinței de a reduce sarcina pe ele;
 • comportament agresiv față de proprietar atunci când încearcă să ia animalul în brațe;
 • umflarea articulațiilor și creșterea temperaturii acestora în comparație cu restul corpului;
 • pierderea poftei de mâncare și aport crescut de lichide.

Observând chiar și unele dintre manifestările de artrită la o pisică, este necesar să arătați imediat animalul de companie unui medic și să efectuați tratamentul complet. Cu cât pisica primește mai repede îngrijiri veterinare, cu atât este mai probabil ca dezvoltarea artritei să poată fi oprită..

Diagnosticarea artritei la pisici

Simptomele care apar cu artrita la pisici sunt similare cu cele ale unui număr de alte boli. Prin urmare, pentru definirea corectă a bolii, este necesar să se efectueze o examinare completă a animalului.. Pe lângă examinarea animalului și palparea zonei articulare afectate, se efectuează și un astfel de diagnostic al bolii:

 • Radiografia articulației bolnave;
 • puncția articulației în scopul examinării lichidului sinovial;
 • Imagistică prin rezonanță magnetică;
 • test de sânge clinic;
 • biochimie a sângelui.

Pe baza rezultatelor examinărilor, acestea determină exact cauza bolii sau cea care este cel mai probabil să apară. Mai mult, în funcție de stadiul procesului inflamator și de gradul de afectare a articulațiilor, se decide modul de tratare a artritei la o pisică. Se efectuează fără spitalizarea pisicii în clinică. Proprietarul trebuie să respecte toate recomandările medicului veterinar și să viziteze regulat specialistul. După ce starea pisicii este normalizată, astfel încât artrita să nu reapară, se dau instrucțiuni pentru menținerea stării satisfăcătoare a animalului..

Tratament

În majoritatea cazurilor, artrita la pisici are o evoluție cronică și, prin urmare, dă în mod regulat exacerbări care trebuie îndepărtate în timp util.. Pentru a ameliora simptomele neplăcute și a normaliza starea unei pisici cu artrită a articulațiilor, se utilizează astfel de medicamente:

 • medicamente antiinflamatoare nesteroidiene;
 • analgezice non-narcotice - ajută la ameliorarea rapidă a durerii;
 • glucocorticosteroizi;
 • înseamnă creșterea imunității - dacă problemele articulare nu sunt de natură autoimună.

Fizioterapia are, de asemenea, o mare importanță, ceea ce vă permite să ameliorați exacerbarea artritei pentru cea mai lungă perioadă posibilă. Masajul va fi, de asemenea, util, deoarece îmbunătățește circulația sângelui în zona bolnavă, ceea ce crește calitatea nutriției țesutului articular..

Va fi necesar să tratați inflamația în mod constant, indiferent de ce tip de boală este legată de vârstă sau traumatică..

Prevenirea

Măsurile preventive pot reduce riscul de artrită al pisicii tale. Cu toate acestea, încă nu protejează 100% animalul de boli.. Reduce riscul de inflamație articulară după cum urmează:

 • vizită preventivă la medicul veterinar o dată la 6 luni;
 • menținerea greutății corecte a pisicii;
 • îmbogățirea dietei animalelor de companie cu vitamine și minerale;
 • prevenirea expunerii la curenții de animale;
 • reducerea riscului de rănire.

Dacă pisicii i se oferă condiții de detenție confortabile și competente, riscul de a dezvolta probleme cu articulațiile este semnificativ redus..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum se tratează artrita la pisici?