Cum se tratează pancreatita la pisici?

Simptomele și tratamentul pancreatitei feline sunt diferite. Ei, desigur, sunt în multe feluri similare tratamentului unei boli la un câine, dar există anumite nuanțe. Numai un medic veterinar poate efectua terapia corectă pentru boală și restabili starea animalului. Este imposibil să amânați tratamentul pancreatitei la pisici, deoarece tulburările care apar în timpul bolii vor crește constant, iar starea se va agrava. Numai dacă terapia este în timp util, este posibilă restabilirea stării normale de sănătate a prietenului cu patru picioare.

Simptomele care apar cu pancreatita

Pancreatita poate apărea în 2 forme - cronică și acută. Dacă boala continuă într-o formă cronică, simptomele sale sunt de obicei neclare și nu strălucitoare, din această cauză, este aproape imposibil să se stabilească în timp util prezența unei tulburări în stat. Pisica, obișnuindu-se cu starea nesatisfăcătoare, o suportă neclintită și nu își manifestă boala în exterior. Proprietarul poate observa adesea că ceva nu este în regulă cu animalul de companie numai în momentul în care se constată o exacerbare a bolii. În această perioadă, simptomele sunt aceleași cu cele ale unei boli acute..

În pancreatita acută, apar astfel de simptome ale bolii:

 1. vărsături - începe brusc, este foarte puternică și abundentă. Din această cauză, starea pisicii este în continuare agravată, deoarece există o deshidratare moderată până la severă;
 2. diaree - scaunul unui animal este foarte abundent, cu un miros acru deosebit. În cazuri rare, diareea poate fi absentă și înlocuită de constipație severă;
 3. dureri abdominale acute - uneori pisica poate chiar să țipe din ea. Cel mai adesea, animalul este pur și simplu extrem de agresiv și chiar și cu o atingere ușoară a stomacului și poate provoca leziuni grave examinatorului. Burtica este dura si tensionata la atingere;
 4. o creștere rapidă a temperaturii la valori foarte ridicate;
 5. lipsa poftei de mâncare;
 6. foarte puternică apatie și letargie. Într-o stare deosebit de gravă, pisica încetează să răspundă pe deplin la stimulii externi;
 7. galbenitatea proteinelor și a pielii - un astfel de simptom apare pe fondul faptului că glanda, care a crescut mult ca dimensiune, a transmis complet căile biliare.

Dacă aveți simptome de pancreatită, trebuie să vă adresați urgent medicului veterinar. Astăzi, când există clinici veterinare de 24 de ore, nu ar trebui să amânați o vizită la un specialist, chiar și pentru câteva ore. Un animal cu pancreatită suferă foarte mult de durere, chiar dacă nu plânge și suportă în tăcere chinuri în timp ce dezvoltarea bolii continuă.

Interventie chirurgicala

Chirurgia pentru pancreatită este necesară dacă există o prindere a căilor biliare, prezența abceselor și chisturilor pancreasului sau a necrozei acestuia. De asemenea, intervenția chirurgicală va fi necesară atunci când simptomele se agravează și starea animalului, în ciuda terapiei medicamentoase active, se agravează.

Prognosticul pentru pancreatită în acest caz este considerat nefavorabil din cauza stării generale severe a pisicii bolnave..

Tratament medicamentos

În primul rând, un animal cu pancreatită trebuie să restabilească nivelul de lichid din organism. Pentru aceasta, cu ajutorul unui picurător, se efectuează o perfuzie intravenoasă sau subcutanată de ser fiziologic. Se poate efectua și perfuzie cu plasmă.

Acesta este urmat de un tratament în care sunt utilizate astfel de fonduri.:

 • antibiotice - acest tratament este prescris pentru pancreatită dacă există riscul de septicemie. Entroflox este injectat subcutanat în pisică la o doză de 0,1 mm / 1 kg;
 • antispastice - medicamentele din această categorie ajută la ameliorarea durerii la un animal, care este necesară pentru pancreatită. Nosh-pa este cel mai des folosit;
 • analgezice - utilizate și pentru ameliorarea durerii pe termen lung. Compoziția principală care este introdusă animalului pentru aceasta este analginul cu difenhidramina;
 • preparatele de fier sunt necesare pentru pancreatită dacă animalul este grav subnutrit și suferă de o scădere severă a hemoglobinei.

Toate dozele de medicamente pentru pancreatită sunt prescrise exclusiv de un medic veterinar, în funcție de starea pisicii. Proprietarul nu trebuie să le corecteze independent, deoarece acest lucru poate dăuna grav animalului de companie și chiar duce la moartea acestuia. De asemenea, nu încercați singuri să selectați medicamente pentru o pisică cu pancreatită, deoarece acest lucru este la fel de periculos ca schimbarea prescripțiilor unui medic veterinar. Atunci când se tratează pancreatita la pisici, este imperativ pentru ei să introducă o dietă specială.

Dieta pentru pancreatită

O pisică cu pancreatită are nevoie de respectarea strictă a unei anumite diete, fără de care este imposibil să se vindece boala. După ameliorarea exacerbării, cel mai bine este să folosiți un aliment special pentru pancreatită, care poate fi cumpărat de la o clinică veterinară. Va conține toate substanțele necesare pentru corpul animalului și, în același timp, nu conține acele componente care vor dăuna pancreasului..

În primele 2 zile, pisica este prezentată postind pe o singură apă. Dacă un animal cu pancreatită este epuizat în mod deosebit, atunci postul nu este necesar, iar mâncarea este dată imediat ce animalul de companie are pofta de mâncare. Porțiunile trebuie să fie mici pentru a evita vărsăturile repetate.

Dacă nu se folosește mâncare specială pentru pancreatită, atunci dieta pentru o pisică este construită similar cu cea a unei persoane cu aceeași boală. În acest caz, nutriția unei pisici cu pancreatită ar trebui să corespundă exact recomandărilor unui medic veterinar..

Pancreatita este o boală periculoasă care necesită tratament urgent. Cu cât începe terapia mai devreme, cu atât este mai mare probabilitatea ca pisica să rămână în viață și să nu sufere de durere și tulburări ale sistemului digestiv. Simptomele și metodele de tratare a bolii sunt în prezent bine studiate, prin urmare, în cazul pancreatitei, principalul lucru este să contactați în timp util un specialist.

Principala prevenire a bolii este nutriția corectă a pisicii, care este, în general, un punct important în păstrarea unui animal de companie..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum se tratează pancreatita la pisici?