Cum să crești un pisoi acasă, astfel încât să crească afectuos și calm

Este necesar să crești un pisoi din prima zi a șederii sale în familie. Nu puteți percepe un animal de companie mic ca o jucărie vie - acest lucru este plin de faptul că, în viitor, o pisică adultă va deveni complet incontrolabilă. Dar nu ar trebui să tratați animalul prea aspru, altfel poate crește până să devină un animal agresiv sau, dimpotrivă, o creatură speriată și nervoasă. Abordarea corectă a creșterii unui pisoi depinde și de rasa și genul său..

1 Tehnici generale

Pentru ca animalul de companie să nu cauzeze neplăceri altor membri ai gospodăriei, acesta trebuie instruit în anumite reguli de comportament..

Trebuie amintit că comportamentul unui animal de companie este cel mai dependent de proprietarii înșiși. O pisică nu poate fi numită bine crescută dacă:

  • ignoră tava sau nu o folosește de fiecare dată;
  • ascute ghearele de pe canapele, fotolii și alte articole de interior;
  • doarme din loc (inclusiv în același pat cu proprietarii).

1.1 Tava

Prima dată când un pisoi intră în casă, este puțin probabil ca el însuși să găsească un loc rezervat pentru toaletă. Prin urmare, imediat după masă, acesta trebuie transportat și așezat pe o tavă pregătită cu umplutură. Dacă bebelușul a făcut o băltoacă în locul nepotrivit, în niciun caz nu trebuie să-l certăm sau să-l băgăm în nas. El nu va înțelege de ce s-a făcut vinovat și teama de proprietar va rămâne mult timp.

Cel mai bine este să ștergeți urina cu un țesut și să o transportați în tavă. Apoi, trebuie să aduceți pisoiul acolo, astfel încât să învețe atât mirosul, cât și locația viitoarei sale toalete. Toate locurile din afara tăvii, în care copilul a părăsit accidental o baltă, trebuie spălate bine cu produse anti-miros, astfel încât acest lucru să nu se mai repete.

Crescătorii profesioniști, înainte de a da un pisoi de rasă, îl antrenează de obicei ei la toaletă. Prin urmare, sarcina noului proprietar este mult simplificată: trebuie doar să achiziționați o tavă similară și să cumpărați un material de umplutură care este deja familiar animalului de companie prin aspectul și mirosul său..

1.2 Ghearele de ascuțit

Pentru a împiedica animalul de companie să zgârie mobilierul și covoarele, trebuie să vă faceți griji imediat cu privire la achiziționarea unui dispozitiv special. Pisoiului trebuie să i se arate exact cum să folosiți acest obiect: puneți-l în fața stâlpului de zgâriere, luați-i cu grijă labele și rulați-le de-a lungul suprafeței. Pisica va simți cum i se lipesc ghearele de stâlpul de zgâriere și, în viitor, va repeta el însuși această procedură.

Dacă vrea să repete astfel de acțiuni pe tapițeria unui fotoliu sau a unei canapele, atunci acestea trebuie oprite imediat de un strigăt puternic și sever de „fu” sau „nu”. Prin intonație, animalul va simți că este rău să facă acest lucru și se va opri (cel puțin pentru o vreme).

Magazinele de animale de companie vând formulări speciale cu ajutorul cărora puteți facilita obisnuirea animalului de companie cu stâlpul de zgâriere. Mirosul unui astfel de produs pulverizat la suprafață va atrage o pisică..

O altă metodă implică tratarea pieselor de mobilier cu un produs căruia animalul nu-i place mirosul. De exemplu, dacă unei pisici îi place să-și ascuțească ghearele pe un scaun, atunci suprafața ei poate fi ștearsă în mai multe locuri cu o coajă de portocală: mirosul înțepător de citrice îl va împinge pe animalul de companie și îl va face să abandoneze ideea de a strica mobilierul..

1.3 Dormi la locul lui

A dormi cu proprietarii săi este periculos atât pentru oameni, cât și pentru pisoi. O persoană care doarme poate zdrobi accidental un animal de companie și, ca răspuns, poate zgâria proprietarul său, care a provocat durere. Prin urmare, este necesar chiar din prima noapte de viață în casă să înveți pisoiul să doarmă într-un anumit loc..

Dacă încearcă să intre în patul stăpânului noaptea, astfel de încercări trebuie oprite imediat. Animalul de companie trebuie dus înapoi în patul pregătit pentru acesta (o saltea mică sau o cutie tapițată cu material moale din interior), așezați-vă lângă el pentru o scurtă perioadă de timp, mângâiați-l și liniștiți-l. După un timp, pisoiul se va obișnui cu locul său și nu va interfera cu proprietarii în timpul somnului..

Pisoiul nu trebuie lovit și speriat. Acest lucru nu este doar inuman, ci poate duce și la faptul că își va evita agresorul și nu îl va asculta..

2 Creșterea unui pisoi cu luni

Abordarea corectă a creșterii unui pisoi depinde de vârsta secției. Nu trebuie să cereți animalului abilitățile la care nu s-a maturizat fizic. De exemplu, la 2-3 săptămâni de la naștere, un pisoi nu este încă capabil să găsească o cutie de gunoi sau să aibă grijă de propria blană.

2.1 Până la 3 săptămâni

În această perioadă, pisoiul mănâncă și doarme aproape tot timpul. Până la vârsta de 2 săptămâni, pisoii deschid ochii, iar pisoii de trei săptămâni încep deja să facă primii pași ezitanți sau chiar să se târască departe de mama lor.

Un pisoi care are mai puțin de 3 săptămâni este încă prea devreme pentru a afla ceva, dar îl poți ridica periodic, mângâia și vorbi cu el pentru a-l obișnui cu sunetul unei voci umane și cu atingeri blânde..

2,2 1 lună

La vârsta de 1 lună, pisoii devin activi, jucăuși și curioși. Dorm mai puțin, merg mai încrezători și învață să sară..

La această vârstă, pisoiul trebuie manipulat cât mai mult posibil, astfel încât să crească blând și afectuos. De la aceeași vârstă, este recomandabil să începeți să vă obișnuiți animalul cu tava: cu cât abilitatea este mai repede fixată, cu atât va fi învățată mai ferm în viitor..

2,3 2 luni

Până la vârsta de 2 luni, bebelușii stăpânesc abilitățile de vânătoare, au grijă de lână și pot mânca deja alimente solide.

În această perioadă, pisoiul poate fi obișnuit cu un stâlp de zgâriere, deoarece poate zgâria deja mobilierul și alte obiecte de interior. Până la această vârstă, animalul de companie ar trebui să-și poată găsi deja propria cutie de gunoi și să o folosească pentru scopul propus..

2.4 3 luni

La 3 luni, pisoiul este deja considerat un animal complet independent. Refuză laptele matern, pentru că este capabil să treacă complet la alimente solide. Animalul de companie aleargă cu încredere și sare pe picioarele întărite și este antrenat în abilitățile pe care mama i le-a transmis.

În acest moment, pisoiul trebuie să fie obișnuit cu ritualul zilnic de periere dacă are o haină lungă și groasă. Nu trebuie să uităm de jocurile obișnuite în aer liber cu un animal de companie, precum și de manifestările constante ale iubirii față de un animal: acesta trebuie să fie mângâiat în mod regulat și zgâriat în spatele urechii, însoțind aceste acțiuni cu cuvinte blânde. Obișnuit cu grijă și tandrețe, pisoiul va crește calm și afectuos.

Se crede că pisoii care au petrecut primele 3 luni de viață cu mama lor cresc mai liniștiți și mai sănătoși decât cei care au fost dați noilor proprietari prea devreme..

3 Natura pisoiului, în funcție de sex și rasă

Natura pisoilor de la o vârstă fragedă depinde în mare măsură de sexul lor. Există părerea că cei care vor să aibă un animal de companie calm și prietenos ar trebui să aleagă o fată, deoarece băiatul va prezenta un comportament mai agresiv. Dar există multe exemple când pisicile cresc afectuoase și atașate infinit de stăpânii lor, așa că atunci când alegeți un viitor animal de companie, nu ar trebui să vă concentrați asupra genului său.

Pentru abordarea corectă a creșterii unui pisoi, este necesar să se ia în considerare rasa sa.

3.1 Pisică britanică cu păr scurt

Reprezentanții acestei rase adoră lauda, ​​tratamentul afectuos și absolut nu acceptă pedeapsa. Prin urmare, nici măcar nu poți glumi pe un britanic mândru - el este capabil să șteargă infractorul din lista prietenilor săi pentru o lungă perioadă de timp, ignorând și ocolind sfidător.

Este suficient să certăm o pisică britanică pentru o infracțiune comisă, astfel încât să nu o repete în viitor. Dacă o pisică britanică mușcă, atunci să îmblânzești astfel "animal salbatic" îl poți șuiera ca o pisică - această metodă eficientă dă viață instantaneu unui animal de companie înfuriat.

3.2 Maine Coon

Educația Maine Coon este una dintre cele mai importante sarcini cu care se confruntă proprietarii săi, deoarece reprezentanții acestei rase sunt mult mai mari decât pisicile obișnuite. Pisica agresivă și incontrolabilă la domiciliu poate provoca răni grave oamenilor. Prin urmare, Maine Coon trebuie să se supună autorității proprietarilor încă de la o vârstă fragedă și să respecte cu strictețe disciplina..

În niciun caz nu ar trebui să i se permită să încalce regulile acceptate - de exemplu, dacă într-o zi i se va permite să mănânce de la masa gazdelor, atunci în viitor va deveni imposibil să-l convingi pe Maine Coon să nu mai facă acest lucru..

3.3 Pisică dreaptă scoțiană

În creșterea unei pisici scoțiene cu urechi drepte, trebuie să dedici mult timp jocurilor și comunicării cu el. Această rasă este considerată una dintre cele mai jucăușe, prin urmare este potrivită pentru familiile cu copii..

Pentru ca un scoțian să crească calm și afectuos, trebuie învățat de la o vârstă fragedă, adesea ținut în genunchi, mângâiat și zgâriat în spatele urechii. Nu trebuie să uităm de regulile generale ale educației.

3.4 pisica Scottish Fold

Pisicile scoțiene pliate se disting printr-o natură calmă, docilă. Iubesc compania gazdelor lor și pot fi în jur de ore întregi, de exemplu, în timp ce se uită la televizor.

Pentru a crește o pisică din această rasă calmă și afectuoasă, trebuie să-l înveți să disciplineze, fără a uita să-i oferi în permanență dragostea și afecțiunea ta.

3.5 Sfinx

Sfinxurile diferă de alte rase prin absența lor aproape completă de lână.. Prin urmare, de la o vârstă fragedă, un astfel de pisoi trebuie învățat să încălzească hainele, altfel poate îngheța sau răci.. O altă caracteristică a rasei este necesitatea unei scăldate regulate la fiecare 3-5 zile.

Aceste pisici nu se obișnuiesc întotdeauna rapid cu litiera, așa că trebuie să începeți să folosiți toaleta la vârsta de 4-5 săptămâni.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum să crești un pisoi acasă, astfel încât să crească afectuos și calm