Cum ne văd pisicile și lumea

Pisicile care trăiesc lângă oameni timp de milenii sunt încă percepute ca niște creaturi misterioase cu abilități unice. Nu este surprinzător faptul că mulți proprietari sunt interesați de modul în care pisicile văd spațiul înconjurător, cât de mult diferă viziunea lor de a noastră.

Ochi verzi de pisică

Elevul are o abilitate uimitoare - forma se poate schimba în funcție de intensitatea fluxului de lumină. Lățimea elevului dă toate experiențele, starea de spirit și sentimentele fiarei. Interesant este că la reprezentanții mari ai familiei de pisici (lei, tigri), elevii sunt în permanență rotunzi..

O altă trăsătură distinctivă a ochiului pisicii este a treia pleoapă. Acționează ca o barieră de protecție, protejându-l de daune și praf. Acest lucru este foarte important pentru un prădător - în procesul de vânătoare, el trebuie adesea să pătrundă prin iarbă și ramuri. Cea de-a treia pleoapă poate fi văzută atunci când pisica este în repaus cu ochii pe jumătate închiși..

Există o idee dovedită științific despre modul în care pisicile ne văd lumea. Viziunea prădătorilor domestici este binoculară. Datorită faptului că zonele observate se suprapun într-un anumit mod, animalul este capabil să examineze un obiect cu doi ochi simultan.

Percepția culorii

Spre deosebire de majoritatea animalelor care percep lumea din jurul lor în alb și negru, pisicile au viziune colorată. Este adevărat, gama de tonuri pe care o pot distinge este mult mai mică decât cea disponibilă oamenilor. Majoritatea pisicilor văd lumea într-o culoare gri-albastră, dar alte culori le sunt disponibile într-o lumină bună:

  • Violet.
  • Verde.
  • Albastru.

Situația este mai gravă cu roșu, maro, portocaliu. Galbenul este adesea confundat cu albul. Natura nu a înzestrat pisicile cu capacitatea de a distinge între gama diversă de culori inerente omului. Pentru a vâna cu succes rozătoarele, nu este deloc necesar să identificați prada potențială după culoare..

Pisica vânează noaptea

Cum văd pisicile în întuneric

Unele dintre abilitățile mistice cu care sunt dotate pisicile nu sunt întotdeauna adevărate. Aceasta se referă la afirmația că animalele de companie pot vedea perfect în întuneric complet. Pentru a percepe vizual obiectele înconjurătoare, o pisică are nevoie de un flux luminos mic, cel puțin o mică parte din aceea care permite unei persoane să distingă obiectele în întuneric. În întuneric complet, animalul nu poate vedea pe deplin, dar acuitatea vizuală la amurg depășește omul de 8 ori. Această abilitate este inerentă genetic - reprezentanții familiei feline au trebuit să vâneze în întuneric..

Ochiul unei pisici are o structură specială. Are semnificativ mai puține conuri cu lungime de undă lungă decât la oameni, care sunt responsabili de percepția culorii. În același timp, există mulți receptori sensibili la lumină, datorită cărora animalul este perfect orientat în condiții de amurg. În plus, fundul retinei este acoperit cu o substanță specială - tapetum. Cu efect de oglindă, reflectă lumina, făcând viziunea pisicii mult mai clară decât alte animale sau oameni.

Sectorul de observare

Orice stăpân al unei pisici domestice știe foarte bine cât de repede poate prinde o rozătoare sau o pasăre într-o singură săritură, în ciuda faptului că în urmă cu un minut, tot comportamentul ei trăda o persoană somnoroasă și leneșă. Este imposibil să înșelați prădătorul din cauza structurii speciale a ochilor. Pisica este capabilă să le miște în jurul axei vizuale. Unghiul de vizualizare este de până la 270 de grade, astfel încât animalul observă totul.

Pisica vede 45% din imagine cu un singur ochi, calculează cu exactitate distanța până la obiectul în mișcare detectat. Folosind împreună cu acest simț al mirosului și auzului, prădătorul nu lasă nicio șansă pentru prada sa..

Distanța contează

Oamenii de știință oftalmologi, folosind cercetări științifice, au dezvăluit că pisicilor le lipsește capacitatea de a distinge obiectele situate la o distanță mai mare de 20 de metri. Acest lucru se datorează faptului că prădătorul trebuie să vegheze cel mai adesea asupra potențialei pradă dintr-o ambuscadă atunci când nu este nevoie să observe obiecte în depărtare. O altă caracteristică a vederii feline este incapacitatea de a distinge tot ceea ce este direct în fața nasului, mai aproape de jumătate de metru. Într-o astfel de situație, pisica folosește organele mirosului, mustăți, cu ajutorul cărora aerul din jur este scanat. Când vă jucați cu un animal de companie, ar trebui să țineți cont de această caracteristică și să aduceți jucăria nu prea aproape de bot.

Pisicuță care se joacă cu o pană

Percepția lumii

Un mare interes în rândul iubitorilor de pisici a fost trezit de munca fotografului american Nikolai Lamm, care a încercat să arate cu ajutorul fotografiilor ce culori pot vedea pisicile, cum percep ele spațiul înconjurător. Imaginile neclare ilustrează faptul că un animal este bun la recunoașterea obiectelor în mișcare, fără a fi agățat de detalii. Natura asigură utilizarea maximă a fiecărui organ strict pentru scopul propus. Pentru realizarea instinctului de vânătoare pentru o pisică, este mai important să nu ratați mișcarea prăzii, în timp ce fleacuri precum culoarea hainei, lungimea cozii nu contează. O serie de fotografii pe această temă - cum văd pisicile lumea noastră, a fost creată de maestru cu implicarea specialiștilor - oftalmologi, felinologi.

Organele auzului ajută animalele să perceapă obiectele din jur mai complet, distingând tonul și puterea sunetului. În plus, pisicile au o capacitate ridicată de percepție tactilă, folosind organe sensibile - vibrise. Ele sunt localizate nu numai pe față, ci chiar și pe coadă..

Într-o măsură mai mare, viața unui animal are loc în lumea mirosurilor, care joacă un rol mai semnificativ decât vederea. Nu este suficient ca o pisică să vadă un obiect nou, este mult mai important să-l adulmeci.

Cu toate acestea, viziunea pentru ea este un mecanism real de supraviețuire. Abilitatea de a recunoaște prada în condiții de lumină slabă face ca pisica să fie unul dintre cei mai buni vânători din lumea animalelor. Cunoscând particularitățile percepției animalului asupra spațiului înconjurător, proprietarul va putea stabili un contact și o înțelegere mai strânse cu el.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum ne văd pisicile și lumea