Cum se tratează o tumoare de sân la o pisică?

Iubitele noastre animale de companie, pisici și câini, pot avea aproape exact aceleași boli ca și noi. Și tumoarea sânului unei pisici nu este neobișnuită. Multe ronțăituri sunt afectate de această boală. Dar, în ceea ce privește oamenii, acest diagnostic nu este întotdeauna o propoziție..

Majoritatea pisicilor afectate au peste 8 ani. Examinarea detaliată relevă prezența tulburărilor hormonale. Când se intervievează proprietarii și se iau anamneză, se constată că:

 • sterilizarea nu a fost efectuată;
 • împerecherea nu a fost deloc efectuată sau nu a fost regulată;
 • au existat probleme cu alăptarea;
 • a existat o sarcină falsă;
 • pisica avea chisturi și mastopatie.

Există, de asemenea, o relație între utilizarea medicamentelor hormonale și apariția tumorilor la pisici. Mulți proprietari refuză să sterilizeze, temându-se de consecințele pentru animalul de companie din cauza intervenției chirurgicale și preferă să ia medicamente speciale (picături, injecții, tablete).

Aceste medicamente reduc apetitul sexual al pisicii în timpul estului. Cu toate acestea, acestea nu sunt inofensive, iar utilizarea lor rară sau chiar unică poate provoca daune semnificative animalului de companie. Acestea afectează nivelurile hormonale și conduc la dezvoltarea diferitelor boli. Dacă faptul că glandele mamare ale pisicii sunt umflate poate fi văzut la examinarea vizuală, atunci alte boli pot trece neobservate.

În practica veterinară, sunt departe de cazuri izolate când sterilizarea se efectuează pe o pisică de cel mult 1 an, care a fost deja în căldură și a luat medicamente anti-mers și are formațiuni chistice pe ovare și uter, precum și alte boli ale uterului și ovarelor.

Se recomandă sterilizarea înainte de prima căldură. Dacă a apărut cel puțin un estrus, riscul de a dezvolta tumori mamare crește deja de multe ori, chiar dacă sterilizarea se efectuează în viitorul apropiat.

O tumoare a glandelor mamare se găsește nu numai la pisici, ci și la pisici. Prin urmare, chiar și proprietarii de sex masculin ar trebui să acorde atenția cuvenită sondării abdomenului și mameloanelor..

Semne și stadii ale bolii

Masele mamare la pisici pot fi benigne sau maligne. În 90% din cazuri, ar trebui să vorbim despre tumorile maligne și despre cancer..

O tumoare malignă trece prin mai multe etape de dezvoltare:

 • Etapa 1. Educația este mică (până la 1 centimetru în diametru). Când palpați glandele, există o senzație de contact cu mărgele mici sau granule de zahăr. Modificările comportamentului animalului nu sunt observate: apetitul este normal, activitatea este normală, nu există stare de rău.
 • Etapa 2. Dimensiunea tumorii crește și atinge o dimensiune de până la 3 centimetri în diametru. Este foarte ușor de simțit și observat în timpul inspecției vizuale. Se poate observa apariția unor semne similare pe glandele adiacente. Comportamentul și bunăstarea animalelor nu se schimbă.
 • Etapa 3. Tumora crește semnificativ și atinge un diametru de până la 5 centimetri. Un miros neplăcut poate începe să provină din focarele bolii. Când atinge neoplasmele, animalul are disconfort și chiar durere. Comportamentul pisicii se schimbă, ea devine mai slabă, apatică. De asemenea, este posibil ca animalul să nu aibă poftă de mâncare și sete..
 • Etapa 4. Tumora crește în dimensiune și se acoperă cu ulcere. Formația pătrunde în țesuturile adiacente. Mirosul ofensator se intensifică. De regulă, în această etapă, puteți observa că puroiul a început să curgă din tumoră. Starea pisicii este dureroasă, letargică.

Unul dintre semnele prezenței unei tumori de diferite tipuri este creșterea ganglionilor limfatici la axile și inghinală. Cu toate acestea, nu trebuie să vă concentrați exclusiv asupra acestui simptom, deoarece ganglionii limfatici își pot menține dimensiunea normală.

Stabilirea diagnosticului

Pentru orice boală, tratamentul este mai eficient în stadiile incipiente. În cazul tumorilor de sân, aceasta oferă și o mare șansă de supraviețuire..

Pentru a nu pierde dezvoltarea unei tumori mamare, este necesar să examinați în mod independent pisica și să simțiți glandele mamare. Nicio pisică nu va susține o astfel de examinare în mod favorabil. Cu toate acestea, nu trebuie să renunțați la acest lucru, temându-vă să-i provocați disconfort. De asemenea, ar trebui să aveți în mod regulat o examinare amănunțită a pisicii de către un medic veterinar..

Dacă găsiți întăriri mici în zona glandelor mamare, trebuie să vă contactați medicul veterinar pentru o examinare mai detaliată. Se pot simți ca niște boabe de nisip, boabe de zahăr sau mărgele mici la atingere..

Pentru a face un diagnostic, fiecare sân trebuie palpat, precum și o biopsie. Pentru aceasta, materialul biologic este preluat din tumoare și analizat pentru a determina natura tumorii. Adesea, o tumoare benignă poate masca un proces malign paralel. Prin urmare, ancheta ar trebui să fie cât mai detaliată posibil..

Metodele suplimentare de anchetă includ:

 • chimia sângelui;
 • test de sânge clinic;
 • Analiza urinei;
 • procedura cu ultrasunete;
 • Examinarea cu raze X.

Este necesară o examinare detaliată a pisicii pentru a identifica bolile concomitente, precum și prezența metastazelor la alte organe și sisteme. Numai cu astfel de informații este posibil să se construiască cel mai optim regim de tratament și să se prevadă succesul tratamentului. Metastaza poate apărea chiar în stadiile incipiente ale bolii.

Tratament

Tratamentul tumorilor mamare (mamare) la pisici este posibil numai cu intervenții chirurgicale și îndepărtarea tumorii. Operația este prescrisă pentru pisicile care nu au boli cronice grave, precum și dacă vârsta lor le permite să fie supuse unei intervenții chirurgicale și să facă față perioadei de reabilitare.

În timpul operației, tumora, glanda mamară, glandele mamare învecinate, vasele care au hrănit țesutul afectat sunt îndepărtate. De asemenea, este posibil să se elimine ganglionii limfatici care au suferit modificări.

După operație, se prescrie chimioterapie. Acesta trebuie prescris doar de un medic veterinar cu experiență, specializat în cancer. Alegerea medicamentului, dozarea acestuia și durata cursului vor depinde de diferiți factori: vârsta animalului, starea generală de sănătate, stadiul bolii etc. Este necesar să urmați exact recomandările medicului și să monitorizați în mod regulat dinamica modificărilor stării pisicii. Acest lucru va necesita examinări și teste regulate..

Dacă boala este într-un stadiu incipient, un specialist poate recomanda numai chimioterapie, fără intervenție chirurgicală. Cu toate acestea, nu ar trebui să faceți o alegere pe baza opiniei unui singur specialist. Atunci când decideți cum să tratați o tumoare, trebuie să ascultați opiniile mai multor medici și să alegeți cea mai acceptabilă și potențială reușită.

Predicțiile pentru tratarea tumorilor mamare la pisici variază în funcție de stadiul bolii. Mulți medici veterinari refuză să opereze un animal dacă este diagnosticată stadiul 3 sau 4. În ultimele etape, boala are timp să se răspândească pe tot corpul. Succesul operației va depinde în mare măsură de resursele interne ale corpului pisicii. De regulă, chiar și după operație, pisicile nu trăiesc mai mult de 2 ani în aceste stadii ale bolii. În loc de intervenție chirurgicală, poate fi recomandată terapia de susținere, care va atenua starea animalului de companie. În primele etape, prognoza pentru succesul operației este mai optimistă. Cu toate acestea, pisicile au adesea boli recurente..

Cum se previne dezvoltarea bolii

Orice boală este mai ușor de prevenit decât de vindecat. Acest lucru este valabil mai ales pentru cancer. Din păcate, nu există date fiabile și exacte cu privire la modul de prevenire a dezvoltării tumorilor. Este imposibil să garantăm că efectuarea anumitor acțiuni va oferi 100% garanție că pisica nu va dezvolta o tumoare. Cu toate acestea, există modalități de prevenire a cancerului de sân care vor contribui la minimizarea probabilității acestei boli periculoase..

Există mai multe modalități de a reduce probabilitatea de a dezvolta o tumoare la sân la o pisică.:

 • Sterilizați înainte de prima căldură. Este recomandabil să efectuați această operațiune cât mai curând posibil. Întârzierea sterilizării crește riscul de a dezvolta cancer. Dacă ovariohisterectomia a fost efectuată înainte de primul estrus, atunci probabilitatea de a dezvolta o tumoare este redusă cu 90%. Sterilizarea după primul est practic nu reduce riscul de a dezvolta cancer.
 • Solicitați unui medic veterinar să vă verifice în mod regulat animalul. Și, de asemenea, simți independent glandele mamare.
 • Evitați să dați pisicii medicamente care scad dorința sexuală. Este posibil ca consecințele negative să nu fie vizibile. Este posibil ca aceste medicamente să nu conducă neapărat la o tumoare de sân. Datorită modificărilor hormonale, pot apărea boli ale organelor genitale interne. Și despre ele, de regulă, se știe când este aproape imposibil să ajute animalul..
 • Respectați toate recomandările dietetice. Aportul tuturor nutrienților esențiali în corpul pisicii contribuie la o stare echilibrată a nivelurilor hormonale.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum se tratează o tumoare de sân la o pisică?