Cum se tratează eclampsia după naștere?

Nașterea pisoiilor este un eveniment mult așteptat și plăcut, dar poate fi însoțit de anumite dificultăți pentru mamă. Eclampsia postpartum este o afecțiune care pune în pericol sănătatea la pisici. Boala poate apărea atunci când nou-născuții au nevoie în special de o mamă. Pentru a recunoaște eclampsia postpartum în timp, trebuie să îi cunoașteți principalele simptome..

Glanda paratiroidă hiperactivă dă naștere cel mai adesea la dezvoltarea eclampsiei postpartum. În acest caz, hormonul paratiroidian implicat în reglarea nivelului de calciu scade. Oligoelementul care circulă liber în sânge începe să lipsească și corpul își reaprovizionează rezervele prin leșierea din oase. Contracția mușchiului scheletic duce la mișcări convulsive care seamănă cu simptomele otrăvirii cu stricnină sau tetanos.

Eclampsia este mai frecventă la pisicile nou-născute, mai rar această afecțiune apare la 1 lună după naștere. De asemenea, boala se poate manifesta la o pisică chiar înainte de naștere..

Cauzele eclampsiei la o pisică după naștere pot fi următoarele:

 1. Prima naștere.
 2. Sarcina multiplă.
 3. Varsta in varsta.
 4. Predispoziție individuală.
 5. Nutriție dezechilibrată în timpul sarcinii.
 6. Boli ale sistemului digestiv care interferează cu absorbția normală a calciului.

Simptome

Odată cu scăderea nivelului de calciu, simptomele eclampsiei la pisici vor progresa.. Ele apar de obicei în această ordine.:

 1. Anxietate.
 2. Dezorientare.
 3. Frică de zgomot, chiar și de sunete moi.
 4. Dilatarea stabilă a pupilei fără reacție la lumină.
 5. Blanșarea membranelor mucoase.
 6. Salivare crescută.
 7. Spumă la gură.
 8. Răgușeala vocii.
 9. Febră.

Pisica se poate comporta neobișnuit față de proprietari și pisoii nou-născuți, se poate ascunde în locuri întunecate.

Atacul este precedat de un mers instabil, tremurături musculare și o cădere nerezonabilă. În partea din spate a corpului, sensibilitatea este afectată, până la paralizia temporară. Pisica își scoate limba, respiră greu și adesea, contururile botului se ascuțesc.

La sfârșitul unui atac de eclampsie, întregul corp al animalului este înghesuit, agravat de cea mai mică atingere. După aceasta, rezervele de energie din țesutul muscular sunt epuizate, iar pisica rămâne nemișcată timp de o jumătate de oră..

Consecința acestei afecțiuni este o scădere a concentrației de glucoză din sânge, care se poate manifesta printr-o schimbare a preferințelor gustative și pofta crescută de mâncare..

Intervalul dintre atacuri este de obicei de 1-24 de ore și în acest timp nu există semne de boală. Este extrem de rar ca simptomele bolii să poată apărea chiar înainte de nașterea pisoilor, iar acest lucru duce adesea la nașterea descendenților morți sau neviabili. Dacă în ajunul nașterii pisica prezintă semne de eclampsie, este necesar să recurgeți la operația cezariană cât mai curând posibil..

Diagnosticul eclampsiei

Dacă o pisică care a născut recent detectează simptome de eclampsie, este necesar să o arate imediat medicului și să înceapă tratamentul.. O creștere a temperaturii corpului la 41 ° poate duce la moartea unui animal în decurs de 12 ore.

Diagnosticul eclampsiei postpartum nu este dificil, principalul lucru este de a informa medicul veterinar că pisica a născut recent. Pentru a confirma diagnosticul, medicul poate lua sânge de la pisică pentru parametri generali și biochimici. Dacă nivelul de calciu scade la 18 mmol / L sau mai jos, este prezentă eclampsie postpartum. O scădere a nivelului de magneziu și glucoză din sânge, împreună cu o creștere a potasiului, este, de asemenea, un indicator al bolii..

Tratament

Ignorarea bolii poate amenința sănătatea și viața animalului. Nu puteți încerca să normalizați starea animalului de companie oferindu-i suplimente de calciu în tablete, deoarece în acest stadiu este deja ineficient.

Tratamentul include:

 • Introducerea gluconatului de calciu 10% prin injecție intramusculară. Anterior, medicamentul trebuie încălzit la 40 ° C și diluat cu soluție salină. Acest lucru va ajuta la prevenirea necrozei și la reducerea durerii. Medicamentul trebuie administrat o dată la 40-50 de minute până când simptomele dispar. În acest caz, doza trebuie calculată astfel încât să nu depășească 10 ml pe zi..
 • În perioada de exacerbare, tratamentul eclampsiei trebuie completat prin administrare subcutanată de sulfat de magneziu. Nu se recomandă punerea injecțiilor cu gluconat de calciu și sulfat de magneziu în aceeași labă.
 • Pentru a întări corpul slăbit, pisica este injectată cu o soluție de glucoză și medicamente care stabilizează inima..
 • Pentru a menține efectul terapeutic, gluconatul de calciu trebuie continuat timp de încă 2-7 zile. Acest lucru va ajuta la reducerea incidenței eclampsiei postpartum la pisici..
 • De asemenea, puteți influența boala cu ajutorul homeopatiei (Lachesis Compositum în injecții sau picături).
 • Fito-medicamente precum Bayun Cat sunt, de asemenea, utilizate în tratamentul eclampsiei..

Eclampsia la un animal de companie după naștere trebuie tratată sub supravegherea unui medic veterinar. Pisica ta are nevoie de monitorizare săptămânală a nivelurilor de calciu din sânge. Este posibilă încetarea măsurilor terapeutice numai cu acordul cu un specialist. Pe toată perioada alăptării, pisica trebuie monitorizată în mod regulat de către medicul veterinar..

O pisică cu eclampsie postpartum trebuie menținută calmă și liberă de iritanți, cum ar fi iluminarea puternică..

Dacă sănătatea pisicii se înrăutățește, este necesar să îndepărtați pisoii de pe ea cel puțin o zi. În tot acest timp, nou-născuții ar trebui hrăniți artificial. Lapte degresat sau lapte de lapte este potrivit pentru acest scop. Dacă descendenții sunt deja mari, nu îl puteți transfera înapoi la alăptare. Acest lucru va ajuta la conservarea depozitelor de calciu ale mamei și la ușurarea stării sale..

În unele cazuri, medicul veterinar vă poate recomanda pisicii dvs. să meargă la clinică pentru întregul tratament, mai ales dacă trebuie să administreze medicamente IV..

Prevenirea

Dacă animalul de companie are predispoziție la eclampsie postpartum, acesta trebuie protejat de sarcini frecvente. În plus, pisica trebuie să ofere o nutriție adecvată. O atenție deosebită ar trebui să fie acordată calciului în dieta animalului: nu ar trebui permise atât excesul, cât și deficiența acestui oligoelement. Dacă după prima naștere pisica a suferit eclampsie, ar trebui adăugate surse suplimentare de calciu în dieta sa în timpul sarcinii repetate.

Pentru a evita eclampsia după naștere, puteți da pisicii să bea Gormel, diluându-l cu apă sau să injectați substanța intramuscular. Este necesar să se efectueze o astfel de procedură preventivă în decurs de o săptămână după livrare..

Dacă tratamentul este început la timp, manifestările eclampsiei la pisici vor dispărea fără urmă. Dar dacă boala este lăsată nesupravegheată cel puțin câteva zile, viața pisicii va fi în pericol. Prin urmare, este extrem de important să monitorizați starea unei pisici gravide sau născute recent, să consultați un medic veterinar, să efectuați teste.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum se tratează eclampsia după naștere?