Accident vascular cerebral de pisică: cauze, simptome și consecințe

Plăcile de colesterol și bolile vasculare rareori ne deranjează animalele de companie. Cu toate acestea, accidentul vascular cerebral la pisici, în special la bătrânețe, nu este un fenomen exclusiv. Și cel mai trist este că animalele de companie mor în majoritatea cazurilor din cauza asistenței premature, deoarece proprietarul pur și simplu nu a putut recunoaște simptomele.
Accidentul vascular cerebral este una dintre cele mai insidioase boli. Există două forme ale acestei boli: cu ruperea unui vas de sânge și hemoragie ulterioară (accident vascular cerebral hemoragic) și blocarea lumenului vasului, de exemplu, de către un parazit sau tromb (ischemic). Datorită rezistenței cardiovasculare a pisicilor, mulți proprietari se întreabă dacă pisicile au un accident vascular cerebral. Dar, din păcate, această boală ne afectează și animalele de companie, deoarece există multe motive pentru dezvoltarea unui accident vascular cerebral..
Principalele cauze ale accidentului vascular cerebral la pisici sunt următoarele:
 • leziuni cerebrale-
 • patologia structurii vaselor de sânge-
 • creșterea tensiunii arteriale-
 • inflamația arterelor-
 • otrăvire-
 • tumori cerebrale-
 • afectiuni ale inimii-
 • invazii parazitare-
 • boli ale glandei tiroide, rinichilor, ficatului-
 • blocarea vaselor de sânge-
 • Diabet, Boala lui Cushing și alte boli sistemice.
 • În multe cazuri, semnele de accident vascular cerebral la pisici nu permit determinarea cauzei bolii. Dacă nu este posibil să se efectueze un studiu hardware (CT, RMN, ultrasunete etc.), medicii veterinari numesc un accident vascular cerebral idiopatic, adică s-a produs „de la zero”, fără niciun motiv. De fapt, există întotdeauna un factor predispozant. Și pentru ca tratamentul accidentului vascular cerebral la pisici să fie eficient, este foarte de dorit să aflați cauza și să o eliminați (sau să controlați dacă este o boală cronică). Dacă ignorați acest moment, vă puteți pierde favoritul ca urmare a celui de-al doilea, al treilea etc. accident vascular cerebral.
  Sunt posibile următoarele simptome de accident vascular cerebral la pisici:
 • nistagmus (zvâcniri rapide ale globilor oculari dintr-o parte în alta)-
 • anisocorie (diametrul unei pupile este mai mare decât celălalt)-
 • pierderea cunoștinței, de la secunde la câteva minute-
 • o schimbare bruscă a comportamentului, de la agitație la apatie completă-
 • încălcarea funcțiilor motorii, până la pierderea completă a capacității de mișcare-
 • membre tremurând, de obicei pe o parte a corpului-
 • slăbiciune sau paralizie a membrelor, de obicei pe o parte a corpului-
 • dezorientare, frică, uneori un accident vascular cerebral la o pisică duce la pierderea temporară a memoriei, din cauza căreia animalul se grăbește spre oameni sau încearcă să se ascundă-
 • mergând în cerc, corpul este îndoit în mod nefiresc într-o parte-
 • posibile convulsii epileptice, respirație afectată, vedere, vărsături.
 • Simptomele mixte și nespecifice ale accidentului vascular cerebral la pisici complică foarte mult diagnosticul, deci este extrem de important să ne amintim tot ce i s-a întâmplat animalului de companie în detalii minuscule. Nu numai gravitatea și simptomele accidentului vascular cerebral la pisici sunt importante, ci și ordinea manifestării lor, timpul cursului. De exemplu, este important dacă leșinul a durat cinci minute sau câteva secunde. Prin acești parametri, medicul veterinar poate judeca indirect mărimea hematomului și locul afectării vasculare.

  Ce sa fac?

  Observând simptomele enumerate mai sus, este necesar să vă duceți urgent animalul la clinică. Pisica este așezată pe o parte, pe o suprafață plană, gura este deschisă și limba nu este arsă, nu există vărsături în gură, acumulări de salivă. Tratamentul AVC la pisici este prescris doar de către un medic veterinar. Terapia include utilizarea de antipsihotice, anticonvulsivante, tranchilizante, calmante, medicamente antispastice, plus medicamente care elimină cauza bolii, dacă este cunoscută. Nu există pilule pentru accident vascular cerebral, tratamentul are drept scop eliminarea consecințelor tulburărilor circulatorii. Este important ca sângerarea să se oprească, hematomul să se dizolve, vasul deteriorat să se refacă etc..
  Pisica poate fi într-o stare deplorabilă - paralizată, incapabilă să bea, să mănânce, să își facă nevoile singure. Cu toate acestea, în multe cazuri, dacă ajutorul este oferit imediat, îmbunătățirile semnificative sunt vizibile în primele trei zile. Dacă nu se observă nicio îmbunătățire în acest timp, prognosticul este slab.
  Este imperativ ca pisica să fie sub supraveghere constantă în primele zile. Animalul de companie are nevoie de îngrijire atentă, căldură, așternuturi curate. O pisică paralizată trebuie întoarsă dintr-o parte în alta, pentru a-și masa labele. Dacă pisica este ținută într-o cameră rece sau într-un tiraj, este foarte probabil să dezvolte pneumonie - una dintre cele mai frecvente cauze de deces la animalele care se recuperează după un accident vascular cerebral..
  Efectele accidentului vascular cerebral la pisici sunt mai puțin vizibile decât la oameni. Practic, acestea sunt încălcări ale funcțiilor motorii, exprimate într-un grad sau altul. Pot exista probleme cu memoria, vederea, auzul, dar pisica se adaptează rapid, iar proprietarii uneori nici măcar nu observă că animalul de companie a devenit, de exemplu, mai rău. Perioada de recuperare este de până la șase luni, în cazuri severe, este necesară profilaxia pe termen lung a medicamentelor, care vizează vasodilatație, ameliorarea spasmului, subțierea sângelui, întărirea pereților vaselor de sânge.
  Distribuie pe rețelele de socializare:
  Așa arată
  » » Accident vascular cerebral de pisică: cauze, simptome și consecințe