Cum se tratează calciviroza la pisici

O boală virală, cum ar fi calciviroza în pisici, afectează căile respiratorii superioare, precum și cavitatea bucală a animalelor. rase pisici, indiferent de vârstă sau habitat. Astăzi, sunt cunoscute peste 40 de tulpini ale bolii de diferite patogenități și complexități ale cursului.

Infecția are loc prin evacuarea din membranele mucoase ale nasului, gurii și ochilor atunci când un animal bolnav strănut.

Descriere și tipuri

Agentul cauzal al infecției cu calcivirus la pisici este Calicivirusul felin (FCV), un virus ARN monocatenar capabil de mutație și grade diferite de severitate. Se manifestă prin raluri toracice, dificultăți de respirație, bronșită și pneumonie. O formă severă a virusului poate afecta funcționarea creierului, perturbând coordonarea mișcărilor, orientarea în spațiu, provocând agresiunea animalului și chiar convulsiile..Forma cronică a calcivirozei pune viața în pericol la pisicile adulte. Dacă animalele au probleme cu sistemul imunitar, boala devine acută.

O boală deosebit de severă, infecția sistemică virulentă cu calcivirus (VS-FCV), se răspândește mult mai repede decât formele acute sau cronice. În acest caz, semne precum deteriorarea organelor, chelie, febră severă, umflarea capului și a labelor sunt inevitabile. Mortalitatea adulților cu infecție virulentă ajunge la 67%.

De asemenea, vă va fi util să învățați cum să tratați o pisică lipsind și acarianul urechii.
Virusul infectează adesea intestinele și sistemul musculo-scheletic la pisici. Cursul virulent al bolii provoacă patologia organelor interne. O astfel de formă deosebit de severă devine fatală în principal pentru animalele de companie adulte..

Mulți dezinfectanți nu sunt capabili să afecteze în mod adecvat virusul. Cu toate acestea, grupul de risc include acele animale care nu sunt supuse procedurilor de igienă și care trăiesc în camere slab ventilate. Posibilitatea contactului cu pisicile fără stăpân crește și probabilitatea de infectare a animalelor de companie.Presupunând o formă deosebit de severă a bolii, există o mare probabilitate de deteriorare a aparatului vizual - inflamație a corneei ochiului, ulcer sau conjunctivită acută purulentă.

Cum se detectează calciviroza

Calciviroza se dezvoltă destul de acut, prezentând imediat simptome de infecție, cum ar fi temperatura ridicată (la 40 ° C), ulcerarea mucoasei bucale și apariția ulcerelor pe membranele mucoase ale gurii și nasului.

Senzațiile dureroase din gură contribuie la depresia pisicii și la lipsa poftei de mâncare. Dacă articulațiile sunt afectate, animalul poate șchiopăta..

Salivarea excesivă duce la udarea blănii pe gât și piept, iar eroziunea și ulcerele emană un miros puternic neplăcut.Medicul veterinar poate diagnostica boala din următoarele motive:

 • dezvoltarea acută a bolii;
 • creșterea temperaturii;
 • lipsa poftei de mâncare;
 • letargie, activitate scăzută;
 • conjunctivită și ochi apoși;
 • pete ulcerative pe membranele mucoase ale gurii și nasului;
 • tuse și probleme de respirație;
 • strănut;
 • scurgerea de lichid din nas;
 • miros urât de putregai din gură;
 • salivație abundentă;
 • ganglioni limfatici măriți;
 • artrită;
 • ulcere pe labe;
 • pneumonie.
Semne precum ulcerul piciorului, artrita și pneumonia sunt o manifestare clară a stadiului acut complicat al bolii, care implică consecințe letale..

Deoarece dezvoltarea calcivirozei la pisici este destul de rapidă, manifestarea primelor simptome necesită tratament urgent și complet..Calciviroza la pisici

Cauzele bolii

Infecția animalelor are loc de obicei printr-o cale contagioasă, prin contact direct cu virusul, cu toate acestea, pentru răspândirea calcivirozei, comunicarea directă a animalului cu purtătorul bolii nu este necesară.

Este suficient doar să inhalați microorganisme patogene prin locurile „marcate” cu excremente pe stradă sau acasă, aduse cu hainele sau pantofii proprietarilor.

Un virus extrem de rezistent poate rămâne viabil mai mult de zece zile, chiar și sub influența cloroformului, eterului sau a modificărilor acidității.Cadciviroza la pisici

Principalele modalități de infectare a pisicilor cu calciviroză:

 • contactul direct al unui animal de companie cu o pisică infectată sau cu un purtător ascuns de infecție prin respirație sau strănut;
 • în procesul de împerechere a animalelor;
 • printr-un virus purtat pe obiecte, haine, pantofi ai proprietarului;
 • în timp ce umblați cu un animal de companie, la contactul cu un agent patogen care a supraviețuit în mediul extern;
 • infectarea de către o pisică purtătoare de virus a pisoilor săi;
 • păstrarea unui număr mare de pisici crește riscul bolilor animalelor;
 • o cameră rar ventilată și o igienă slabă cresc probabilitatea acumulării de microorganisme și apariția bolilor.
După infecția cu virusul, pisica începe o perioadă de incubație care durează de la 2 la 6 zile, până când apar primele simptome.

Infecția fără complicații durează 2 până la 3 săptămâni, în funcție de tulpina virală. În această perioadă, animalul este potențial infecțios pentru ceilalți membri ai speciei..Calciviroza la pisiciLa sfârșitul perioadei active a bolii, pisica secretă microorganisme care conțin virus încă 2-3 săptămâni.

Important! După recuperarea completă, cel puțin 50% din pisicile infectate pot deveni purtătoare ale infecției. Astfel, un animal care a suferit calciviroza poate fi purtător de câteva luni și, în cazuri rare, pentru tot restul vieții sale. Cu toate acestea, acestea nu prezintă simptome ale bolii, dar reprezintă o sursă de infecție virală pentru rudele sensibile.
Pisicile care poartă virusul pot prezenta unele semne de boală în situații stresante și, de asemenea, să le transmită puii lor nou-născuți..

Cel mai adesea, calciviroza este diagnosticată la animale mai în vârstă, animale de companie cu sistem imunitar slăbit și pisoi.Calciviroza la pisici

Cum se vindecă o infecție calcivirală

Sarcina crescătorilor de animale de companie este de a diagnostica calciviroza la pisici în timp util, de a le atenua suferința, de a efectua tratament în timp util și cuprinzător la domiciliu și de a restabili sănătatea anterioară a animalelor de companie..

Știați? Speranța medie de viață a unei pisici domestice este de 15 ani, iar ruda ei sălbatică este de numai 3-5 ani.

Diagnosticul bolii

Datorită faptului că simptomele calcivirozei sunt similare cu alte infecții virale, sarcina medicului veterinar este de a exclude astfel de boli:

 • herpes;
 • chlamydia;
 • gingivită;
 • stomatită;
 • bordeteloza;
 • rinotraheita virală;
 • rabie.
Calciviroza la pisici

Pentru a determina natura bolii, medicul efectuează următoarele acțiuni:

 • Antecedente medicale și examinare fizică - Pe baza semnelor și simptomelor pisicii, infecțiile pot fi excluse. Deci, identificarea ulcerelor în cavitatea bucală indică dezvoltarea calcivirozei, iar leziunea ulcerativă a corneei ochilor indică o infecție cu herpes..
 • Analiza imunofluorescenței - iluminarea virușilor și a anticorpilor împotriva acestora folosind un colorant fluorescent, care apare cu o creștere macro a punctelor verzi strălucitoare pe lamă.
 • Analiza serologică pe seruri împerecheate va arăta o creștere a titrului anticorpilor antivirali neutralizanți.
 • Reacția în lanț a polimerazei este un test ADN specific sensibil pentru a căuta un agent în el. Tampoanele pentru gât de pisică sunt examinate prin mijloace de laborator și în toate etapele bolii, inclusiv în forma cronică asimptomatică.
 • Radiografia arată prezența proceselor inflamatorii și infecțioase în plămânii animalului.
 • O hemogramă completă va arăta nivelul leucocitelor din sânge, care este semnificativ redus cu calciviroza.
 • Biochimia serică, analiza urinei și fecalele - reflectă consecințele bolii și se efectuează pentru a ajusta tratamentul pentru formele severe ale bolii.
Calciviroza la pisici

Tratament

Tratamentul animalelor de companie pentru infecția calcivirală se efectuează utilizând următoarele acțiuni:

 • Tratament ambulatoriu, cu excepția cazurilor de pneumonie severă. Pneumonia crește de mai multe ori riscul bolii și necesită un tratament mai agresiv. În același timp, pisoii afectați de infecție trebuie să acorde mai multă atenție decât animalele adulte, deoarece riscul consecințelor negative este mult mai mare..
Important! Numai un tratament cuprinzător va oferi rezultatele adecvate și va asigura un viitor sănătos pentru pisici..
 • Nu există agenți antivirali speciali. Accentul principal se pune pe următoarele proceduri:
 1. Suportul corpului.
 2. Ameliorarea severității simptomelor.
 3. Controlul consumului de alimente, folosind alimente moi care nu sunt dăunătoare în prezența ulcerelor bucale.
 4. Utilizarea profilactică a antibioticelor cu spectru larg pentru a preveni acumularea de infecții suplimentare de către alte tipuri de bacterii (de exemplu, Flemoxin).
 5. Utilizarea imunomodulatorilor și imunostimulantelor pentru pisici (de exemplu, "Fosprenil", "Immunofan").
 6. Combateți deshidratarea cu pierderea poftei de mâncare. Medicamentele sunt utilizate în diferite doze, în funcție de greutatea pisicii, de gradul de deshidratare, de prezența sau absența reflexului gag, diaree și de capacitatea fizică a animalului de a consuma alimente și apă (de exemplu, soluție de clorură de sodiu 0,9%, soluție de glucoză 5%, soluție Ringer).
 7. Utilizarea complexelor de vitamine și minerale și adaptogeni (de exemplu, „Gamavit”).
 8. Introducerea serurilor gata preparate sub piele (de exemplu, „Immunofel”, „Vitafel”).
 9. Dacă este necesar, reduceți temperatura cu medicamente antipiretice (de exemplu, "Ketofen", "Loxicom").
 10. Pneumonia severă necesită oxigen suplimentar.
 • Curățarea sistematică a ochilor și nasului cu agenți antiseptici. Agenți antibacterieni oftalmici fără hormoni (de exemplu, Tobrex, picături oftalmice Levomycetin, unguent pentru ochi Tetraciclină).
 • Igienizarea cavității bucale cu agenți antiseptici (de exemplu, Miramistin, Dentavidin, o soluție ușoară de permanganat de potasiu, decoct de mușețel). Tratarea ulcerelor de 2-3 ori pe zi (de preferință după mese) va ajuta la reducerea infecțiilor bacteriene.
 • Medicamente care ameliorează inflamația în caz de artrită (de exemplu, "Ketofen" 1%, "Loxicom").
 • Reduceți activitatea animalului bolnav pentru a preveni alte pisici de a contracta calcivirus.
 • Nu este necesară o dietă specială, dar amintiți-vă că mâncarea trebuie să fie moale, bogată în calorii și apetisantă pentru pisică..
Important! Foamea este periculoasă pentru o pisică, poate duce la dezvoltarea lipidozei hepatice. Dacă nu mănâncă mai mult de trei zile, este necesar să forțați hrana în cantitatea necesară pentru un animal sănătos proporțional cu greutatea corporală..

Posibile complicații

Ulcerele bucale și artrita acută, cu un tratament adecvat, nu duc la consecințe negative.

La 30% dintre pisicile infectate apar următoarele complicații:

 • bronhopneumonie;
 • bronșită secundară;
 • atelectazie;
 • iritabilitate nervoasă crescută;
 • convulsii, zvâcniri nervoase ale membrelor;
 • scăderea imunității;
 • leziuni ale creierului.
Cea mai severă complicație care poate duce la deces este pneumonia interstițială. Infecțiile bacteriene secundare care afectează tractul respirator superior și plămânii sunt excluse prin administrarea de antibiotice.

Caracteristici ale îngrijirii unei pisici cu calciviroză

Un animal de companie bolnav, fără îndoială, necesită o atenție specială pentru sine..

O dietă bună cu alimente bogate în calorii și hrănitoare care îi plac pisicii tale este cheia recuperării ei rapide. Medicii veterinari recomandă hrănirea pacienților cu calciviroză cu alimente gelatinoase sau pastă. Alimentele uscate pentru perioada bolii sunt contraindicate, deoarece bucățile tari pot provoca vătămarea unei cavități orale deja rănite.

După recuperare, animalului slăbit i se prescrie o dietă care include alimente ușor digerabile..

Aflați și despre hrănirea corectă a pisoilor.
Păstrarea animalului de companie curat va ajuta, de asemenea, la recuperarea acestuia. Este important să schimbați litiera în timp util și să ventilați sistematic camera. Este recomandabil să spălați periodic și să scuturați așternutul sau cuvertura de pat pe care doarme pisicuta de obicei.Animalul în sine trebuie, de asemenea, să fie îngrijit. Leziunile trebuie tratate corespunzător de mai multe ori pe zi până se vindecă complet. De asemenea, este important să scăpați rapid animalul de scurgerile nazale și oculare. Este necesar să se monitorizeze starea hainei, deoarece pisica în sine nu se poate linge singură - trebuie să fie pieptănată cu atenție.
Ținerea evidenței hainei pisicii tale te va ajuta furminator.

Prevenirea bolilor

La fel ca și evoluția bolii, recuperarea pisicilor infectate cu calciviroza este, de asemenea, relativ rapidă. Un animal de companie care a reușit să depășească boala rămâne purtătorul său. Prin urmare, chiar și un animal recuperat poate cădea pradă unei reapariții a infecției..

Știați? Pisicile au nevoie de apă curată cel puțin o dată pe zi. Dacă animalul refuză să-l bea, este probabil că miroase a clor neplăcut sau a altor impurități. Adesea, animalele de companie fac distincție între apa sufocată proastă de o sticlă, așa cum o face o persoană.
Pentru a evita reapariția bolii, precum și pentru a preveni apariția inițială a acesteia, este necesar să se ia măsuri preventive care vizează blocarea pătrunderii florei care formează boala în organism..

Prevenirea include următoarele acțiuni:

 • Vaccinarea sistematică la timp poate preveni sau ameliora complet evoluția bolii.
 • Imunitatea puternică a pisicii o va proteja de focarele inițiale și repetate ale bolii.
 • Protejarea animalului de situații stresante.
 • În cazul detectării focarelor de calciviroză la locul de reședință, trebuie să vă abțineți de la mersul pe animale.
 • Hrănirea completă echilibrată a animalului dvs. de companie va asigura o sănătate bună și o imunitate bună..
 • Activitatea fizică a animalului este foarte importantă pentru viața sa..
 • În timpul izbucnirii bolii, este necesar să se abțină de la reproducerea animalelor.
 • Într-o cameră ventilată, concentrația microflorei care conține virus scade.
 • O igienă bună poate ajuta la reducerea riscului de infecție.
 • Când introduceți mai multe animale, asigurați-vă că noii rezidenți nu sunt infectați și nu pot face rău pisicilor care locuiesc deja în casă..
 • Contactul direct între membrii familiei feline va crește probabilitatea de infecție la persoanele sănătoase.

Există pericol pentru oameni

Când calciviroza apare la pisici, se pune întrebarea dacă virusul este periculos pentru oameni. După cum afirmă unanim medicii veterinari și mulți oameni de știință, răspunsul la această întrebare este negativ. Virusul FCV specific nu este transmis către alte specii de animale sau oameni.

Atunci când se tratează rănile unui animal, cu contact și comunicare strânse, o persoană nu este pusă în pericol. Mai mult, pentru o recuperare rapidă, o pisică are nevoie pur și simplu de afecțiune și îngrijire pentru el..

Știați? Se crede că crescătorii de pisici trăiesc mult mai mult decât alții și sunt semnificativ mai puțin sensibili la atacuri de cord și stres nervos..
Singurul punct: atunci când dețineți mai multe animale, este necesar să respectați igiena, să vă spălați mâinile și obiectele aparținând unui animal de companie bolnav, deoarece o persoană poate fi purtătoare de infecție.

Animalele noastre de companie sunt o sursă de bucurie și emoții pozitive. În momentele de boală, au nevoie de dragoste, răbdare și tratament adecvat. Așa puteți face față unei boli atât de grave precum calciviroza cu cele mai puține consecințe..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum se tratează calciviroza la pisici