Cum se curăță urechile unei pisici

Pisicile sunt considerate a fi animale îngrijite care monitorizează cu atenție curățenia blănii, a labelor, a botului și a urechilor. Se ling de câteva ori pe zi, îndepărtând murdăria cu o limbă aspră chiar și din locuri greu accesibile. Dar mulți proprietari ai acestor animale încearcă să le faciliteze această sarcină, mai ales atunci când curăță urechile unui animal de companie..

Caracteristici de curățare

Examinarea regulată și curățarea urechilor pisicilor sunt considerate cele mai importante condiții pentru funcționarea normală a unui animal de companie. Cu o acumulare crescută de sulf cu impurități de praf, oferă apariția unor condiții favorabile pentru înfrângerea căpușei, dezvoltarea otitei medii și a altor patologii neplăcute.

Din acest motiv, mulți medici veterinari vă recomandă să monitorizați cu atenție starea urechilor animalului dvs. de companie, precum și să curățați în timp util aceste organe.. Îngrijirea urechilor unui animal acasă ar trebui să constea în proceduri importante:

 • efectuarea unei examinări superficiale zilnice a organelor urechii animalului;
 • examinări amănunțite ale auriculelor se efectuează la fiecare 3-4 zile;
 • dacă este nevoie, atunci la 2-3 luni trebuie să vă curățați urechile.

Dacă vedeți că pisica își scarpină în mod constant urechile pentru o lungă perioadă de timp, în timp ce toate acestea sunt însoțite de o puternică clătinare a capului, atunci merită să examinați urechile. Este probabil ca aceasta să fie o consecință a unui proces patologic..

Trebuie să-mi curăț urechile

Numai un medic veterinar poate răspunde cu exactitate la întrebare - dacă este necesar să curățați urechile pisicilor și de câte ori. Dar el poate recomanda cu siguranță examinări regulate ale acestor organe, deoarece acest lucru poate preveni dezvoltarea bolilor grave..

Nu uitați însă câteva linii directoare:

 • este necesar să se învețe animalul să examineze și să curețe organele auditive imediat după naștere;
 • un pisoi sănătos este recomandat să efectueze tratamente la fiecare 14 zile;
 • frecvența procedurilor de curățare a urechilor depinde de caracteristicile corpului animalului, de tendința de separare a sulfului;
 • nu este necesar să curățați deseori auriculele inutil, acest lucru poate provoca o încălcare a microflorei urechii.

Ce indicații trebuie să curățați

Pentru a înțelege dacă merită să curățați sau nu urechile pisicii, doar o examinare amănunțită a animalului de companie vă va ajuta. Acest proces nu trebuie efectuat fără a fi inutil, deoarece poate provoca probleme grave..

Dar în ce cazuri merită să faceți curățarea organelor urechii pisicii? Acest lucru se face de obicei cu următoarele indicații:

 • prezența murdăriei, plăcii puternice;
 • când se găsesc pete, puncte, umflături de culoare neagră sau maro;
 • cu formarea crustelor uscate cu o nuanță închisă;
 • formarea crescută de sulf;
 • dacă există o descărcare de puroi;
 • cu un acarian al urechii, când pisica clătină puternic din cap și se zgârie în spatele urechilor;
 • zgarieturi severe cu semne de scurgeri de sange aglomerate
 • dacă un miros neplăcut provine din canalul urechii.

Ce este necesar pentru a vă curăța urechile

Dacă decideți să curățați urechile pisicii dvs., atunci asigurați-vă că vă pregătiți cu atenție pentru acest proces. Multe pisici, indiferent de rasă, în timpul acestei proceduri țipă, șuieră, izbucnesc, devin agresive.

Din acest motiv, proprietarul ar trebui să înceapă să-și obișnuiască animalul de companie cu această afacere încă de la naștere. Pisicuța se va putea obișnui rapid cu ea și va percepe calm întregul proces de curățare. Nu va avea agresivitate, un sentiment de frică. Unele animale chiar le place acest proces, în timpul căruia se relaxează, închid ochii și se așează calm într-un singur loc.

Dacă curățenia se efectuează pentru prima dată și animalul de companie este deja suficient de vechi, atunci este mai bine să îl înfășurați într-un prosop gros, astfel încât să nu-și poată zgâria proprietarul. Acest lucru va face mai ușor să curățați urechile, precum și să vă protejați de atacurile animalului dvs. de companie..

Asigurați-vă că pregătiți următoarele elemente:

 • discuri din vată sau burete. Dacă aceste elemente nu sunt disponibile, atunci pot fi utilizate cu o țesătură obișnuită de bumbac cu o structură moale;
 • betisoare de urechi;
 • demachiant - loțiune sau gel.

Dacă curățarea urechilor este necesară urgent, dar nu există loțiune, atunci în locul acestui remediu, puteți folosi ulei vegetal sau apă fiartă într-o formă caldă.

Nu merită să folosiți fonduri pentru o persoană. Curățarea urechilor unei pisici cu peroxid de hidrogen poate provoca arsuri chimice severe. Și atunci când se utilizează o soluție de săpun, apare o uscăciune crescută a pielii.

Cum se face curățarea urechilor

Este imperativ să puteți curăța corect urechile pisicii, acest lucru va proteja împotriva problemelor neplăcute. Cel mai bine este să atrageți animalul cu jocuri sau să-l mângâiați înainte de procedură, animalul de companie ar trebui să se simtă confortabil și să nu se teamă de nimic. Pregătiți din timp o delicioasă delicatese pe care o veți oferi animalului dvs. de companie după această procedură, dar îi puteți oferi imediat un mic sfat.

Schema de curățare a urechilor:

 • Pisica sau pisica este înfășurată într-un prosop gros sau o pătură subțire;
 • Apoi, îndoiți cu atenție urechea spre exterior, astfel se vor deschide toate coturile;
 • Aruncați soluția de curățare pe vată sau pe o bucată de cârpă;
 • Încet, fără presiune, se șterge întreaga parte interioară a auriculei;
 • Dacă există o acumulare mare de depozite de murdărie, sulf, atunci puteți lua un tampon nou sau o bucată de țesut și o puteți curăța din nou;
 • Toate coturile, locurile greu accesibile se pot curăța cu un tampon de bumbac, care este umezit și într-o soluție de curățare.

La efectuarea acestei proceduri, toate mișcările trebuie făcute din interior spre exterior. În caz contrar, toată murdăria poate fi împinsă în zona canalului urechii, iar aceasta poate provoca ulterior inflamații severe..

Murdăria este o indicație a bolii

Există momente în care prezența murdăriei în urechile pisicilor este un indiciu al prezenței unei boli. Nu ratați acest moment, deoarece poate duce la apariția unor patologii grave până la moartea animalului dvs. de companie..

Asigurați-vă că contactați medicul veterinar dacă aveți următoarele condiții:

 • organele urechii se contaminează în termen de 2-4 zile de la curățare;
 • producerea multor descărcări de sulf în canalul urechii;
 • prezența unei descărcări persistente cu o structură purulentă;
 • comportament neliniștit al pisicii, în timpul căruia își zgârie constant urechile și clătină violent din cap.

Condițiile de mai sus pot indica otita medie de severitate moderată, se pot manifesta și cu leziuni cu acarianul urechii. Dar examinarea cea mai exactă poate fi efectuată numai într-o clinică veterinară. În orice caz, cel mai bine este să începeți tratamentul cât mai devreme posibil, deoarece poate salva animalul de complicații mai grave..

În cazurile severe, animalul de companie poate deveni complet surd. În plus, există un aparat vestibular în organele urechii, care este responsabil pentru echilibru. Adesea, cu afecțiuni ale urechii, pisicile și pisicile au greață și vărsături severe.

Este important să monitorizați constant urechile animalului dvs. de companie, să le examinați și să urmați toate sfaturile medicului veterinar. Dacă există o acumulare mare de murdărie în cavitate, cel mai bine este să efectuați o curățare completă cu vată și un agent de curățare special. Acest lucru va ajuta la prevenirea apariției diferitelor boli și complicații..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum se curăță urechile unei pisici