Cum se tratează enterita la pisici?

Unii proprietari de pisici cred că enterita este ceva similar cu o indigestie obișnuită. Prin urmare, nici măcar nu-l tratează, sperând că totul va dispărea de la sine. Și este complet în zadar - să cunoașteți simptomele enteritei la pisici, precum și metodele de tratament, este extrem de important pentru fiecare iubitor al acestor animale frumoase.

Cu toate acestea, în unele cazuri, inflamația poate apărea și la pisicile adulte.. Riscul de infecție crește semnificativ dacă animalul suferă:

 • malnutriție cronică,
 • stres constant,
 • alte boli,
 • condiții precare de detenție.

Lansarea enteritei virale la o pisică poate fi foarte dificil de vindecat. Chiar și tratamentul scump și pe termen lung nu permite întotdeauna animalului de companie să revină la sănătate..

O boală virală este foarte periculoasă. În primul rând, este rezistent la condițiile de mediu. În al doilea rând, infectează rapid un animal sănătos, chiar și cu un contact scurt cu un animal bolnav. În unele cazuri, simptomele apar la câteva ore după infecție și, uneori, procesul este întârziat cu câteva săptămâni sau chiar luni.

Pentru pisicile sănătoase, cu imunități puternice, practic nu este periculos. Boala trece rapid și ușor - pisica poate voma de mai multe ori sau doar pentru o vreme va fi mai letargică decât de obicei. Dar asta nu înseamnă că enterita nu se va întoarce - virusul poate trăi luni de zile în corpul unui animal. Ca urmare, poate complica evoluția altor boli sau poate fi transmis pisicilor cu care purtătorul vine în contact..

Ce este enterita?

Cele mai frecvente tipuri de enterite la pisici sunt:

 • Rotavirus - inflamația epiteliului care alcătuiește intestinul subțire.
 • Parvovirusul, panleucopenia sau tulburarea felină este cel mai periculos tip de enterită care afectează intestinele, mucoasa gastrică, plămânii și sistemul nervos.
 • Coronavirus - afectează intestinele și stomacul.

Au același nume, dar agenții patogeni sunt diferiți. Simptomele lor sunt foarte asemănătoare, deci nu va fi posibil să se determine tipul de boală infecțioasă „prin ochi”. Prin urmare, în niciun caz nu este posibilă inițierea unui tratament independent. Dacă simptomele sunt detectate, trebuie să contactați clinica veterinară cât mai curând posibil - după efectuarea testelor adecvate, experții vor putea identifica agentul cauzal al bolii și vor prescrie cel mai eficient tratament.

Simptomele bolii

Cu cât boala este identificată mai repede, cu atât va fi mai rapid să scăpați de ea - acest lucru se aplică enteritei în aceeași măsură ca și alte boli infecțioase. Prin urmare, este foarte important pentru iubitorii de pisici să cunoască fiecare semn caracteristic al enteritei. De multe ori depinde de aceste informații dacă pisoiul va primi tratamentul necesar pentru a reveni la viața sa obișnuită în câteva zile sau dacă va muri în agonie sălbatică..

Deci, care sunt simptomele care ar trebui să-l determine pe proprietar să caute imediat asistență veterinară? În primul rând este:

 • ochii scufundati,
 • letargie,
 • haina zveltă, plictisitoare,
 • creșterea temperaturii,
 • balonare,
 • colici dureroase.

Dar cel mai vizibil și important simptom este indigestia. Este destul de ușor să îl identificați - este suficient să examinați în mod regulat scaunul pisicii și, în special, pisoiul. Dacă observați diaree cu un amestec de mucus, alimente nedigerate sau sânge în tavă, nu trageți - este mai bine să mergeți imediat la clinica veterinară. Da, ar putea fi o alarmă falsă. Dar, adesea, doar tratamentul în timp util ajută la evitarea durerii acute și a morții pisicii..

Cum să scapi de boală?

În ciuda faptului că enterita este foarte periculoasă, tratamentul bolii nu este de obicei dificil și se efectuează acasă, fără medicamente speciale.

Tratamentul enteritei la pisici se efectuează în mai multe etape.:

 • Primele două zile sunt o dietă completă. Fără mâncare, doar multă băutură. Puteți dilua puțină rehidronă fără prescripție medicală în apă pentru a evita deshidratarea.
 • În a treia zi și timp de 2-3 zile, pisicii trebuie să i se administreze numai hrană lichidă. Bulionul bogat de carne este cea mai bună alegere. Este extrem de dificil pentru un stomac slăbit să digere alimentele solide.
 • De la 4-5 zile, puteți intra în dietă fulgi de ovăz lichid, gătit în bulion de carne. Puteți adăuga niște carne de vită măcinată sau porc. Terciul acoperă peretele intestinal pentru vindecare rapidă.

Dacă vedeți că pisica se recuperează, atunci la o săptămână după începerea tratamentului, puteți da pisicii mâncarea obișnuită. În caz contrar, trebuie să vă contactați medicul veterinar - poate că vi se vor prescrie medicamente speciale de întărire.

Unii crescători de pisici, știind cât de periculoasă poate fi diareea, recomandă adăugarea câtorva linguri de bulion de scoarță de stejar în primele zile. Acest astringent este complet inofensiv, reducând în același timp activitatea motilității intestinale..

În cazurile în care diareea durează mai mult de trei zile, medicii veterinari pot recomanda administrarea unui tratament cu antibiotice - acest lucru va elimina probabilitatea de a dezvolta microflora patogenă.

Rezultat

După cum sa menționat mai sus, boala se desfășoară în moduri diferite. Un pisoi transferă rapid și ușor enterita, în timp ce pentru un altul, boala poate fi fatală. Prin urmare, nu uitați de prevenire, vaccinări în timp util și nutriție sănătoasă - acest lucru vă permite să reduceți sau chiar să eliminați complet riscul de infecție..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum se tratează enterita la pisici?