Cum să induci travaliul la o pisică: stimulare și accelerare

Cum să inducem nașterea unei pisici, ce să facem dacă viitoarea mamă depășește data scadenței? Este posibil să se stimuleze contracțiile și care este consecința? Să înțelegem complexitățile procesului generic și posibilele complicații.

Travaliu normal și anormal

Prevenirea tuturor posibilelor complicații în timpul nașterii începe cu îngrijirea unei pisici însărcinate. De îndată ce ați descoperit că animalul dvs. de companie este însărcinat, indiferent dacă a fost planificată împerecherea, acesta trebuie prezentat medicului veterinar.

Sarcina pisicii poate fi determinat de la 2-3 săptămâni folosind un test de sânge. La 3-4 săptămâni, glandele mamare ale viitoarei mame se umflă. Pe măsură ce perioada de gestație crește, se observă următoarele semne:

 • Creșterea foamei.
 • Roșeața mameloanelor.
 • Toxicoza.
 • Creștere în greutate minoră, dar consistentă.
 • Modificări comportamentale - miaunări frecvente, anxietate, afecțiune neobișnuită sau iritabilitate.

În cursul normal al sarcinii, cu aproximativ 5-6 săptămâni, burta animalului este rotunjită vizibil. Dacă gestația are loc fără complicații, pisica primește îngrijiri decente, nu are defecte genetice, nașterea are loc între 64 și 71 de zile de sarcină.

Important! În cursul normal al sarcinii, pisica nu ar trebui să aibă o descărcare de la organele genitale înainte de apariția contracțiilor. Singura excepție este respingerea timpurie a dopului mucos, care poate apărea cu câteva săptămâni înainte de naștere..

Un proprietar neexperimentat va găsi mai ușor să facă față situației dacă cuib de naștere va fi pregătit din timp. Este necesar să se monitorizeze comportamentul pisicii, cel mai adesea ea însăși alege un loc potrivit (din punctul ei de vedere). Puteți lua inițiativa și echipa un cuib pentru pisica dvs. din cutia spațioasă. Pentru ca viitoarea mamă să se simtă în siguranță, cutia trebuie să fie închisă (să aibă un acoperiș).

În timpul primelor contracții, puteți constata că pisica se comportă neliniștit, intră constant în cuib sau caută un loc potrivit pentru a da naștere pisoilor. Animalul de companie poate miauna tare și poate atrage atenția proprietarului, mai ales dacă este pe cale să nască pentru prima dată. Primele contracții sunt incomode, dar pisica ascunde durerea cu succes. Proprietarul nu poate observa scurgerea de lichid amniotic și respingerea dopului mucos, deoarece pisica linge zona genitală.

Pe măsură ce procesul nașterii se dezvoltă, contracțiile se vor intensifica, iar intervalul dintre ele va scădea. Când intervalul este redus la 20-30 de secunde, pisica se va așeza pe o parte și se va pregăti pentru împingere.

Primul pisoi se naște mai mult decât toți ceilalți; pentru a-l alunga, pisica va trebui să facă 3-4 încercări puternice. Durata totală a procesului de la începutul contracțiilor până la apariția primului pisoi poate dura de la 2 la 24 de ore. În mod normal, contracțiile durează până la 12 ore, încercările la nașterea primului pisoi până la 1 oră.

Notă! După nașterea primului pisoi, restul bebelușilor trebuie să apară la intervale de 10-20 de minute.

De îndată ce copilul se naște, pisica își linge fața, roade prin cordonul ombilical și mănâncă după naștere. Dacă femeia în travaliu nu acordă atenție pisoiului și expulzarea are loc prea repede, poate că animalul de companie este în travaliu rapid. Această complicație este asociată cu dureri severe, de aceea este recomandabil să ridicați imediat pisicuțele din cuib, să îndepărtați lichidul din căile respiratorii, să frecați și să le așezați pe un tampon de încălzire.

Prevenirea travaliului prelungit

Cu îngrijiri de calitate și o sarcină normală, majoritatea pisicilor dau naștere descendenților fără un străin Ajutor. O tânără mamă este destul de capabilă să-și aranjeze un cuib, să se pregătească pentru naștere, să-și lingă toți pisoii și să-i împingă către sfarcuri.

Atâta timp cât travaliul nu este complicat, intervenția proprietarului nu este necesară, dar multe femei care lucrează preferă să privească în câmpul vizual al unei persoane de încredere. Observați viitoarea mamă, prin comportamentul ei veți înțelege dacă își dorește prezența dumneavoastră în timpul nașterii. Dacă pisica se ascunde, încercați să o urmăriți din lateral.

Nu uitați că activitatea fizică este foarte importantă pentru dezvoltarea normală a pisoilor și pregătirea corpului pentru naștere. Încercați să provocați pisica să se joace și să alerge. În plus față de stimularea naturală a procesului de naștere, activitatea fizică pe toată perioada sarcinii va permite animalului să mențină o greutate normală.

Important! Obezitatea la pisicile însărcinate crește stresul asupra inimii, curățării și sistemului respirator. Excesul semnificativ de greutate duce adesea la complicații la naștere.

O pisică poate întârzia deliberat travaliul dacă nu este sigură despre bunăstarea descendenților așteptați. Pentru a reduce stresul viitoarei mame, pregătiți în prealabil un cuib în care pisica se va simți confortabilă și în siguranță. Locul pentru cuib este de obicei ales de pisică..

Înainte de a stimula travaliul acasă, asigurați-vă că măsurați temperatura. Înainte de a naște, temperatura de bază a pisicii scade la 37,1-37,2 grade. Dacă temperatura corpului animalului de companie scade, nu recurgeți la stimulare timp de două zile sau până când medicul veterinar vă prescrie terapia.

Dacă perioada de gestație se apropie de 65 de zile, iar animalul de companie nu se pregătește pentru naștere, îl puteți folosi ca remediu popular pentru stimularea travaliului marlin roșu (marlin comun). Medicamentul este de obicei vândut în capsule de gelatină ușor de deschis. Conținutul unei capsule este amestecat cu conserve sau alimente naturale o dată pe zi.

Pentru stimulare, puteți aplica masajul abdomenului și mameloanelor. Indiferent dacă utilizați un medicament, încercați să masați ușor burta pisicii și glandele mamare. Manipulările dvs. vor duce la o creștere a producției de oxitocină, a cărei concentrație critică ar trebui să declanșeze contracții.

Urmăriți cu atenție schimbările comportamentale și fiziologice. Cu aproximativ 12 ore înainte de nașterea pisoiilor, viitoarea mamă poate prezenta tremurături la nivelul membrelor, anxietate severă, respirație profundă și rapidă, respirație cu gura deschisă, miaunare activă. Toate aceste semne indică faptul că travaliul se desfășoară normal și nu este necesar pentru stimulare. Cu toate acestea, dacă această afecțiune a durat mai mult de 24 de ore, iar contracțiile nu au început, ar trebui să consultați un medic pentru sfaturi..

Ajutați la travaliul prelungit

Faceți o regulă să nu interferați cu procesul nașterii până când nu sunteți sigur că femeia aflată în travaliu are nevoie de ajutor. Stimularea procesului de naștere și alte intervenții pot dăuna nu numai pisoiilor, ci și animalului de companie.

Asigurați-vă că contactați medicul veterinar dacă observați următoarele complicații:

 • Negru, verde, sângeros sau jignitor descărcare în timpul nașterii.
 • Nașterea durează mai mult de 36 de ore.
 • Contracțiile durează mai mult de 12 ore.
 • Încercări care durează mai mult de 30-60 de minute care nu duc la un pisoi.
 • O vezică amniotică apare în canalul de naștere, dar calul nu o poate împinge mai mult de 10 minute.

Cu astfel de complicații, auto-ajutorarea este nu numai inutilă, ci și periculoasă. Dacă nu puteți suna medicul veterinar acasă, cereți instrucțiuni prin telefon. Ascultați cu atenție cum să induceți travaliul la o pisică, scrieți numele medicamentelor și acordați o atenție specială dozajului.

Pentru a stimula travaliul sau încercările, se folosește un medicament bine cunoscut Oxitocina. Doza medie este de 0,3 ml o dată pe oră, cu o pisică cântărind 4-5 kg. Nu se recomandă administrarea oxitocinei de mai mult de trei până la patru ori, deoarece stimularea excesivă poate duce la epuizarea corpului, deteriorarea canalului de naștere și deschiderea sângerării.

Notă! Oxitocina este utilizată în mai multe scopuri: accelerarea travaliului, reluarea travaliului sau împingerea, creșterea sau inițierea alăptării.

Dacă au apărut dificultăți la naștere datorită faptului că un pisoi mort este blocat pe căi, după expulzarea acestuia, este necesar să se efectueze acțiuni de resuscitare. Deschideți sacul amniotic și eliminați lichidul amniotic din căile respiratorii cu o seringă fără ac. Frecați activ pisoiul cu un prosop uscat, dacă nu începe să respire și să se miște, așezați-l pe un tampon de încălzire și continuați să frecați corpul de la membre la stern..

Notă! Dacă, când este frecată și încălzită, pielea pisoiului devine roz, atunci există flux de sânge și aveți în continuare șansa de a reînvia copilul.

Când vă contactați medicul veterinar, cel mai probabil vi se vor prezenta mai multe opțiuni:

 • Utilizarea oxitocinei.
 • Secțiune cezariană.

Recent, reputația oxitocinei s-a deteriorat foarte mult, iar proprietarii experimentați preferă să o utilizeze numai în cazuri extreme. În ciuda recenziilor, oxitocina a fost și rămâne singurul medicament unic care poate stimula în mod eficient travaliul. Medicii veterinari susțin că oxitocina nu este periculoasă dacă este administrată în doza corectă și sub supravegherea unui medic..

Notă! Dacă stimularea travaliului la o pisică are loc într-o clinică, oxitocina se administrează intravenos și treptat (picurare).

Secțiune cezariană

Chirurgia este considerată cea mai fiabilă soluție în cazul travaliului prelungit. Crescătorii de pisici cu experiență programează viitoarele mame pentru o operație cezariană planificată imediat ce află că sunt însărcinate. Nu este niciodată prea târziu să refuzați operația, dar dacă apar complicații, proprietarul va fi sigur că animalul său de companie va fi îngrijit.

Secțiune cezariană Este o intervenție chirurgicală abdominală în care pereții peritoneului și uterului sunt tăiați. Pisicile sunt îndepărtate din uter împreună cu lichidul amniotic și după naștere. De obicei, mai mulți medici sunt implicați în operație sau medicul veterinar este asistat de un paramedic care efectuează măsuri de resuscitare în timp ce medicul cusută pisica.

Dacă animalul dvs. de companie este învechit, sarcina nu a fost planificată sau a fost însoțită de complicații severe, în timpul unei operații cezariane, medicul poate îndepărta uterul și ovarele - conduită castrare. Înainte de a respinge alternativa propusă, rețineți că o pisică care a suferit o operație cezariană (cel mai probabil) nu va mai putea naște singură.

După operația cezariană, în timpul zilei, pisoii trebuie hrăniți artificial, deoarece resturile de medicamente vor fi prezente în sângele mamei. Dacă în timpul operației ovarele uterului au fost conservate, acestea așteaptă câteva zile până când pisica începe să lacteze. Dacă lactația nu începe, se utilizează terapia medicamentoasă.

Notă! Atunci când se efectuează o operație cezariană urmată de castrare, șansa de lactație este semnificativ redusă (deși nu este exclusă). Înainte de operație, medicul veterinar vă va avertiza că pisoii vor trebui hrăniți artificial.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum să induci travaliul la o pisică: stimulare și accelerare