Cum să dai o clismă unei pisici

O persoană care monitorizează sănătatea știe direct despre importanța zilelor de post și despre ușurința pe care un intestin curat îi conferă corpului. Nu este obișnuit să vorbești cu voce tare despre constipație și flatulență, deoarece acestea sunt probleme delicate. În cazurile severe, se prescrie o intervenție chirurgicală de urgență pentru a preveni volvulusul și deteriorarea organelor interne. La fel, în cazul constipației la un animal de companie, este necesar să se ia măsurile necesare în timp util. Cum să faci o clismă pentru o pisică acasă? Ce contraindicații trebuie luate în considerare?

În unele cazuri, alimentația nesănătoasă, tulburările intestinului pot duce la constipație. De regulă, o deteriorare periculoasă a sănătății este rară, cu excepția posibilității de otrăvire sau ingestie accidentală de obiecte străpungătoare. Cu toate acestea, este important să efectuați o procedură mecanică de curățare a intestinului în timp util. Acest lucru ajută la normalizarea muncii organismului și ajută la prevenirea consecințelor neplăcute. Iubitul este sănătos - iar proprietarul este fericit.

Există o categorie de proprietari a căror îngrijire se încheie imediat ce animalul de companie are probleme de sănătate. Nu vor să se amestece cu un câine sau o pisică, să șteargă băltoacele și grămezile în spatele lor, să inventeze modalități de a livra pastilele la destinație, să se scalde și să stea lângă un animal ore în șir așteptând îmbunătățiri. Se speră că majoritatea proprietarilor sunt exact opusul acestor exemplare. Ei nu vor considera dificil să dea pisicii o clismă pentru a scăpa corpul de deșeuri și pentru a vedea din nou animalul de companie jucăuș, activ și vesel.

Adepții altor metode de curățare pot susține că tabletele sau picăturile laxative se ocupă de problema mai rapid și mai eficient. Numai un medic poate judeca disputații și poate recomanda opțiunea optimă (ținând cont de indicații și contraindicații).. În unele astfel de cazuri, este contraindicată o clismă pentru o pisică acasă, precum și în situații clinice..

Acestea includ:

 • sângerare din anus;
 • helmintiaza;
 • procese inflamatorii în organism;
 • tumori;
 • boli cardiovasculare;
 • sarcina.

Numai un specialist poate spune cu certitudine dacă animalul are alte schimbări în starea de sănătate. De exemplu, constipația poate apărea din cauza urolitiazei. De regulă, în acest caz, animalul de companie are dificultăți nu numai cu defecația, ci și cu urinarea.

Merită reamintit: auto-medicarea și auto-administrarea medicamentelor la un animal de companie, cu alte cuvinte, arbitrariile stăpânului, contrazic principiile îngrijirii adecvate!

Pentru ca setarea clismei la domiciliu să fie efectuată corect, ei contactează specialiștii de la clinică. Este posibil să vorbim despre posibilitatea de a face curățenie acasă numai dacă proprietarul are abilitățile necesare, dar este mai bine să nu o riscăm. Mai ales dacă animalul de companie a înghițit un obiect străin.

Procedura de utilizare a unei clisme acasă

Nu vă hrăniți animalul înainte de a începe procedura de curățare. Pentru a reduce stresul, îi puteți oferi un sedativ ușor după consultarea unui medic..

Pentru a oferi o clismă, veți avea nevoie:

 • bec de cauciuc;
 • apă fiartă caldă;
 • mănuși de unică folosintă;
 • petrolatum.

O cantitate mică de vaselină sau cremă grasă aplicată pe vârful parai facilitează introducerea dispozitivului în anus - apa trebuie să intre în colon. În acest caz, animalul de companie se află pe o parte și efectuarea procedurii cu patru mâini cu un asistent vă va salva de atacuri bruște, mușcături și zgârieturi. Mănușile trebuie utilizate în scopuri de igienă.

Volumul lichidului și parametrii rezervorului trebuie să corespundă dimensiunii animalului, altfel va fi pus în pericol sau rezultatul nu va fi atins. Un adult are nevoie de aproximativ 150-300 ml, iar un pisoi are nevoie de 50-100 ml de apă.

Apoi, va trebui să faceți următoarele:

 • strângeți apa într-o pară;
 • încet, fără mișcări bruște, introduceți vârful în anusul animalului;
 • apăsați ușor para pentru trecerea în continuare a apei în intestine;
 • stoarceți lichidul cu coada animalului pentru o vreme (aproximativ zece minute);
 • lăsați lichidul să se scurgă împreună cu conținutul intestinului;
 • repetați după cum este necesar.

O clismă de jeleu de petrol pentru o pisică se face în același mod. Singura diferență este de a adăuga câteva picături de vaselină în apă. Pe lângă curățare, există și clisme medicinale. Pentru soluție, se utilizează suspensii ale diferitelor preparate biologice sau decocturi de plante. De exemplu, clisma Mikrolax ajută o pisică să normalizeze tractul digestiv. Cea mai optimă opțiune este selectată de medic.

Nu este necesar să deranjați animalul imediat după procedură: lăsați-l să-și revină și să facă față emoțiilor conflictuale.

Dacă totul este făcut corect, consecințele unei clisme de curățare pentru o pisică sunt curățarea intestinelor într-un mod natural. Dacă se găsesc urme de sânge, ar trebui să îi arătați imediat animalul de companie unui medic.

Dacă constipația a apărut pe fondul otrăvirii, consecințele ar trebui tratate „pe două fronturi”: ele curăță atât intestinele, cât și stomacul. În plus față de o clismă, pentru a provoca un reflex gag pentru eliberarea ulterioară a unei substanțe toxice, se utilizează o soluție salină. Pentru asta:

 • o linguriță de sare se diluează într-un litru de apă;
 • în plus, este important să poziționați animalul în așa fel încât voma să nu conducă la asfixie atunci când apare dorința;
 • apoi injecția printr-o seringă este utilizată, desigur, fără ac.

O astfel de introducere în obraz este mai moale decât o perfuzie unică a întregului volum, deoarece într-o grabă, cel care suferă se poate sufoca.

Curățarea externă, ca și curățarea internă, este o capacitate naturală a animalelor. Nu e de mirare că își petrec cea mai mare parte a zilei spălând și periat lână. Este important să aveți grijă ca părul lung să nu pătrundă în intestinele animalului. Acest lucru poate duce la boli ale tractului gastro-intestinal..

Pisicile și câinii de stradă din sezonul cald caută și folosesc plante medicinale pentru a scăpa de obiectele inutile sau de substanțele toxice care au intrat singure în organism. Dar este mai bine să adăugați în mod independent alimente vegetale în dietă pentru a evita otrăvirea cu plante otrăvitoare. De exemplu, valeriana sau menta. Pentru a preveni constipația, este important să monitorizați dieta pisicii. Ar trebui să fie echilibrat - atât mâncare uscată, cât și conserve. În plus, animalul de companie ar trebui să bea suficient lichide..

Animalele de companie au nevoie de îngrijire specială. Clisma pentru o pisică cu constipație sau un laxativ sunt modalități neplăcute, dar necesare pentru a-ți ajuta animalul să rămână sănătos mult timp și să nu „cadă” din rutina zilnică obișnuită din cauza bolilor sau a stării de sănătate precare. Înainte de a începe aceste proceduri, trebuie să discutați totul cu medicul dumneavoastră. Acest lucru va ajuta la evitarea posibilelor vătămări ale animalului de companie..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum să dai o clismă unei pisici