Cum să hrănești corect un pisoi în diferite perioade ale vieții sale

„Cele trei balene” pentru sănătatea și adecvarea animalelor sunt nutriția, educația și îngrijire decentă încă din copilăria timpurie. „Să ne hrănim de la masă” sau „Păstrarea unei pisici nu necesită costuri materiale” - declarațiile persoanelor cu un grad extrem de ignoranță și iresponsabilitate în raport cu animalele. Primul lucru care trebuie învățat este că un pisoi este un copil care are nevoie de o nutriție de bună calitate. Pentru ca afirmațiile să nu pară nefondate, vom lua în considerare cum să hrănim corect pisoiul și nevoile primare ale animalului.

Hrănirea pisoilor de la 0 la 6 luni

Naştere deși un proces natural, dar absolut imprevizibil. Complicațiile asociate travaliului aduc adesea mama la masa de operație sau o obligă să ia medicamente. Nu contează din ce motive pisicile rămân fără lapte matern, este important să știți ce să faceți în continuare și cum să hrăniți corect pisoiul dintr-o pipetă.

 • Dacă nașterea este planificată, cumpărați o pungă cu înlocuitor de lapte de pisică, nu va fi necesară pentru pisoi - dați-o mamei, vitaminele și proteinele suplimentare nu vor interfera cu ea. În „anotimpul” nașterii pisoilor fără adăpost, se găsesc adesea nou-născuți abandonați. Când găsiți o descoperire - acționați rapid - întrebați, cumpărați, dar găsiți mâncare pentru pisici!
 • Laptele de pisică are 50% proteine ​​și nu există analogi cu drepturi depline. Potriviți pentru hrănire sunt înlocuitori ai laptelui de pisică (vândut în magazinele pentru animale de companie), formulă pentru sugari fără aditivi și zahăr, lapte natural condensat fără zahăr (preparat acasă), produse pentru nou-născuți din „bucătăria laptelui”, lapte de capră în cazuri extreme - lapte de vacă de casă.
 • Veți avea nevoie de o pipetă, o seringă de insulină cu curs moale sau un mamelon special pentru hrănire. Din uneltele disponibile, sunt potrivite un tub de apă bine spălat și fiert din naftizină sau alte picături și o bandă de cauciuc dintr-o pipetă ca mamelon. Asigurați-vă că elasticul este foarte strâns și este fabricat din latex de calitate medicală!
 • Dacă pisoiul a înghițit o bucată de latex, puneți 1-2 picături de vaselină în gura animalului la fiecare 2 ore. Grăsimea acoperă latexul în descompunere și îl îndepărtează din corp.
 • Dacă te hotărăști hrăniți pisoii cu o seringă - practică, laptele trebuie stors picătură cu picătură. Reflexele de protecție ale unui pisoi sunt mai slabe decât la animalele adulte, un copil sufocat este aproape imposibil de reanimat.
 • Este recomandabil să hrăniți pisoii într-o poziție naturală - animalul se întinde pe stomac, își sprijină picioarele din spate pe podea, călcă în lateral cu picioarele din față. O opțiune este o cutie de așternut pentru pisici cu față joasă căptușită cu mai multe straturi de țesătură sau un prosop gros.
 • În primele 3 zile, pisoii mănâncă la fiecare 2 ore, zi și noapte. După ce a supraviețuit 3 zile, transferați pisoii în mâncare de 1 dată în 4 ore.
 • Laptele trebuie să fie cald! 30-39 ° în primele 3 zile, nu mai puțin de 30 ° în următoarele zile.
 • Hrăniți pisicuța până când nu mai suge, cel mai adesea, după ce mănâncă, pisoii adorm imediat.
 • La discreția dvs., înainte sau după hrănire, masați ușor burtica și zona de sub coadă cu o cârpă umedă caldă sau tampon de bumbac până când copilul are o mișcare intestinală. Această etapă este extrem de importantă, pisicile nu pot goli intestinele și vezica urinară fără stimulare - lins sau imitație. După o mișcare intestinală, pisoiul trebuie hrănit..
 • Pisoii trebuie să se afle într-un cuib cald (temperatura nu mai mică de 25 ° C), cu iluminare slabă, până când ochii sunt complet deschiși, pisicuții nu tolerează lumina puternică.
 • Pentru o dezvoltare completă, pisoii trebuie să se târască și să-și contacteze mama. Așezați un cufăr de încălzire înfășurat în pânză de lână în cuib, folosiți o jucărie umplută ca „rezervor” pentru căldura de încălzire.

Fără a exclude nevoile individuale (greutate, sănătate, stres), încercați să respectați normele medii ale cantității de lapte pe zi pe 100 g de greutate:

 • 1-4 zile - 30 ml.
 • 5-14 zile - 40 ml.
 • 15-25 zile - 50 ml.
 • 26-30 zile - 55 ml.
 • La împlinirea vârstei de o lună, alimentele complementare sunt introduse în dieta pisicilor.

Important! Pisoii nou-născuți nu trebuie hrăniți cu smântână, păstrează smântână și lapte. Dacă laptele de capră este prea gras, diluați-l cu apă curată chiar înainte de hrănire..

Cumpăr un pisoi. Pentru ce se pregătește?

Pisoii cu pedigree, cel mai adesea, sunt gata pentru transfer la vârsta de 7-8 săptămâni, o mișcare mai timpurie nu este logică, valoarea rasei este determinată în timpul examinării de reproducere. Pisoii de la adăpost, stradă și copiii orfani se transmit de la o lună. Un pisoi de o lună abia începe să se adapteze la mâncarea „adultă”, nu te grăbi să treci dincolo de „cadru”:

 • Hrăniți animalul la fiecare 6 ore, indiferent de ora din zi, în timp ce luați în considerare cu strictețe cantitatea de hrană consumată - necesarul zilnic este de 200-250 kcal pe 1 kilogram de greutate corporală..
 • Dieta naturală - 80% produse lactate, 20% carne și organe fierte, rase în pateu.
 • Umeziți alimentele uscate cu apă, chiar dacă crescătorul nu a făcut-o.
 • Studiați cu atenție ambalajul alimentelor, găsiți coloana „digestibilitate” sau „digestibilitate”, aveți nevoie de un produs cu un indicator de cel puțin 80%.

Stomacul pisoiului în creștere crește, iar animalul nu mai mănâncă porțiuni de „bebeluș”. Reduceți treptat numărul de furaje, crescând doza zilnică în conformitate cu mesajul animalului:

 • 2 luni - 5-6 hrăniri.
 • 3 luni - 4-5 hrăniri.
 • 4 luni - 3-4 hrăniri.
 • DIN 5-6 luni începeți să vă obișnuiți pisoiul cu o rutină zilnică cu hrănirea dimineața, după-amiaza și seara.

Important! Stocați-vă alimentele necesare înainte ca bebelușul să se miște, astfel încât să nu trebuie să hrăniți „ceea ce trebuie”, dacă luați animalul de la crescător, asigurați-vă că aflați ce ați hrănit copilul și nu schimbați dieta în perioada de adaptare de 7-10 zile.

Hrănirea naturală pentru pisoi - alegerea produselor

Pisicile sunt destul de pretențioase în ceea ce privește mâncarea și acest lucru nu este întâmplător. Instinctiv, pisoiul știe că va avea o viață bogată și activă, vânătoare, supraviețuire, concurență - genele nu pot fi păcălite de casa unei pisici colorate. Luați în serios selecția dietei, o alimentație bună în copilărie este cheia sănătății și utilității unui animal adult.

Carne și măruntaie

Începând cu 3-4 luni, carnea reprezintă 60-75% din dieta unui pisoi. După cum știți, paraziții pot fi prezenți în produsele din carne, respectați următoarele reguli pentru sănătatea animalului de companie:

 • Evitați hrănirea cu carne crudă asigurați-vă că congelați produsul timp de 3-4 zile.
 • Paraziții și virusurile mor în timpul tratamentului termic - gătit, opărind carnea tocată cu apă clocotită.
 • Dacă nu sunteți sigur de calitatea cărnii pe care o cumpărați, eliminați complet carnea de porc crudă - o sursă de rabie falsă mortală și mulți paraziți.
 • Categoric este interzisă hrănirea cărnii proaspete - amenințarea intoxicației cu proteine, însoțită de convulsii severe.
 • Ficat - o sursă optimă de proteine ​​și vitamina B 12, dar aveți grijă și introduceți puțin produsul și nu dați mai des de 1-2 ori pe săptămână, supraalimentarea este plină de diaree severă.
 • Măruntaie - inima, stomacul, rinichii, mamele - surse de proteine ​​și o modalitate de diversificare a dietei. Este necesar un tratament termic!
 • Cartilaj și oase - necesar și util, dar (!) Asigurați-vă că treceți măruntaiele înghețate printr-o mașină de tocat carne până când se obține o masă omogenă!
 • Pui, curcan - nu poate fi numită nutriție optimă, dar în ceea ce privește „prețul-calitate”, nutriția puiului este cea care ocupă primul loc în hrănirea pisicilor. Pentru pisoi, este recomandat să gătiți carne tocată (nu pentru a cumpăra, ci pentru a găti cu propriul nume!). Bebelușii, din cauza lipsei de experiență, nu mestecă bine bucăți de carne și mâncarea nu este complet absorbită.

Important! Asigurați-vă că nu există oase în carnea gătită. Țesutul osos după tratamentul termic devine fragil și ascuțit. Chiar și un os tăiat de o mașină de tocat carne este fragmente ascuțite!

Peşte

Uitați de stereotipul „Pisicile iubesc peștele”. Pisicilor le place să mănânce pește, deoarece le lipsește proteinele din carne „artificială” cumpărată din magazin. Cu o dietă completă, cel mai adesea, pisicile tratează produsele din pește cu reținere. Evitați hrănirea peștilor de apă dulce, fructele de mare din ocean sunt mai sănătoase și mai puțin predispuse la paraziți.

Important! Opțiunea „populară” de hrănire cu gobii fierți sau șprot este o cale directă către tulburările sistemului nervos central și către urolitiaza la masculi.

Cereale

Deși nu este baza dietei, este încă o parte importantă a acesteia. Grâu de hrișcă și de orez sunt potrivite pentru gătitul terciului. Grâul, porumbul și cu atât mai mult grișul nu sunt potrivite pentru hrănirea unei pisici.

Legume

Adăugați legume crude sau fierte rase la mâncarea pisicii, dacă doriți. Fiți pregătiți pentru faptul că, după ce mâncați legume, scaunul animalului va fi mai moale decât „standardul” - hrana vegetală nu este complet digerată, ci servește ca sursă de vitamine. Citiți compoziția furajelor pregătite, evitați hrănirea cu porumb, mazăre și alte leguminoase. Cartofii, un produs controversat, sunt o sursă de amidon, dar nu sunt recomandați de mulți crescători și medici veterinari din cauza unor posibile probleme digestive.

Nu uitați de produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi - lapte, brânză de vaci, smântână, iaurt, iaurt natural. Amintiți-vă că ouăle sunt atât o sursă de vitamina B 12, cât și un alergen în același timp. Nu se recomandă administrarea de mai multe ori pe săptămână.

Mâncare industrială pentru pisoi, comoditate sau necesitate?

Nu toată lumea furaje industriale util, mai exact, aproape toate mărcile publicitate și populare vând sub masca unei diete echilibrate un surogat, numit nemeritat hrană pentru animale. O astfel de critică dură nu se aplică tuturor producătorilor, există și alternative demne de hrănire naturală, cu toate acestea, costul lor este mult mai mare decât carnea, laptele și legumele combinate combinate.

Gindind despre cumpărând un pisoi, studiați în detaliu caracteristicile rasei viitorului animal de companie și recomandări pentru întreținerea acestuia. Studiați genealogii părinților și gândiți-vă cu atenție la ceea ce aveți la dispoziție, pisicuții genealogici moștenesc boli și anomalii specifice de generații, cu toate acestea, diabetul, bolile de inimă, intoleranța la unele produse nu sunt motive pentru eliminarea din reproducere. Multe dintre pisicile de rasă au nevoie de hrană industrială de calitate pentru toată viața, deoarece doar aceasta este „ideal” echilibrată. Să luăm în considerare principalele probleme ale raselor „la modă”:

Avea fald scotian un pisoi are o tulburare congenitală a dezvoltării oaselor și a cartilajului, o lipsă de calciu, magneziu și fosfor. Dacă puneți „Pliul” pe o dietă grea cu calciu, este foarte probabil ca urechile lui să se ridice. Aceleași probleme sunt și în cazul unei mari, în creștere rapidă pisoi britanic, rosturile nu au timp să se formeze complet din cauza lipsei de materiale de construcție. Soluția este o dietă pe tot parcursul vieții cu alimente mixte cu un complex de calciu sau conserve de casă pentru pisici cu aditivi alimentari.

Când intenționați să cumpărați un pisoi maine coon, pregătiți-vă pentru un control al greutății minuțios și nutriția animalelor de companie, chiar și ușor obezitate afectează instantaneu starea articulațiilor, inimii și metabolismul „giganților”.

Sphynx este o rasă foarte populară datorită aspectului său exotic, cu toate acestea, are nevoie de o dietă limitată și bine aleasă. Hrănirea necorespunzătoare duce la tulburări metabolice, disbioză și separarea excesivă a secrețiilor pielii, ca urmare a unui miros neplăcut, a petelor rămase pe suprafețele mobilierului sau a șezlongurilor.

Prin achiziționarea unui „nou format” pisoi siamez, rețineți că trăsătura rasei este tendința „distrugătorului” cu lipsă de atenție. În același timp, siamezii sunt puternici fizic și fizic puternic. Hrănirea pisicii siameze ar trebui să fie saturată, dar nu supraîncărcată cu carbohidrați - va ajuta la evitarea activității „colerice”. Cu hrana naturală, este aproape imposibil să se calculeze cu precizie valoarea energetică a alimentelor gătite, de aceea singura alternativă este alimentele uscate sau conservele gata preparate.

Sfat! Dacă siamezii dvs. nu vor participa la reproducere, neutralizați animalul la o vârstă fragedă. În timpul „vânătorii”, pisicile siameze sunt atât de zgomotoase încât tu și vecinii tăi vei uita cam 8 ore de somn.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum să hrănești corect un pisoi în diferite perioade ale vieții sale