Cum să antrenezi corect o pisică: reguli de bază și metode de predare a comenzilor și trucurilor de bază

Antrenamentul pisicilor pare o sarcină imposibilă pentru majoritatea proprietarilor de animale de companie, iar principalul motiv al scepticismului este natura descurajată și independentă a animalului de companie. Psihologii animalelor consideră că pisicile nu sunt animale complet domesticite, spre deosebire de câinii pe care oamenii i-au crescut de sute de ani. Reprezentanții familiei feline, deși trăiau lângă oameni, existau în paralel: principala lor misiune era să prindă șoareci. Deoarece pisicile au o minte extraordinară, sunt ușor de antrenat și de antrenat, dar numai dacă proprietarul poate găsi abordarea corectă.

1 Caracteristici ale antrenamentului pisicilor

Antrenamentul pisicilor este un proces interesant și interesant care vă permite să stabiliți contactul cu un animal de companie și să vă cunoașteți mai bine. Pentru scepticii care consideră că antrenamentul pisicilor este ceva din domeniul fanteziei, experții dau câteva exemple vii care mărturisesc elocvent abilitățile intelectuale ridicate ale animalelor de companie cu mustață:

 • aleargă din orice colț al apartamentului, auzind sunetul frigiderului care se deschide sau foșnetul unei pungi cu delicatețea lor preferată;
 • se întâlnesc cu proprietarul la întoarcerea acasă, după ce i-au auzit pașii încă pe scară;
 • răspunde la porecla și răspunde de bună voie la chemarea de a mânca;
 • ameliorează nevoia din tavă, iar unii stăpânesc independent toaleta și chiar scurg apa după ei înșiși.

Pisicile sunt animale inteligente, obișnuite să trăiască singure și au nevoie de propriul teritoriu inviolabil și de spațiul personal. În ciuda acestui fapt, trebuie remarcat faptul că se străduiesc pentru iubirea și afecțiunea umană și se supun de bunăvoie stăpânului lor iubit. Antrenamentul ajută la diversificarea vieții monotone a pisicii, la alocarea mai mult timp a animalului de companie, la oferirea de „exerciții mentale”, la dezvoltarea talentelor sale ascunse.

Procesul de antrenament este benefic și pentru sănătatea animalului de companie. În timpul antrenamentului, este forțat să se miște, astfel încât o astfel de activitate fizică discretă va aduce beneficii în special animalelor predispuse la supraponderalitate..

1.1 Vârstă

Este recomandabil să instruiți o pisică de la 7-8 luni. Aceasta este cea mai bună opțiune când bebelușul este deja suficient de puternic fizic, are un psihic stabil și asimilează bine informațiile. Învățarea animalului dvs. de companie să efectueze trucuri timp de până la șase luni este inutilă. Pisicuța, datorită vârstei sale, nu va înțelege ce îi cere proprietarul. În acest moment, explorează în mod independent lumea din jurul său, aleargă mult, sare, trage, așa că stresul mental nu este recomandat. Această perioadă ar trebui să fie dedicată educației și regulilor elementare de comportament: să învețe animalul de companie în tavă, stâlp de zgâriere etc..

Educarea pisicilor adulte este mai dificilă decât antrenarea pisoilor, dar teoretic este posibil: va dura doar mai mult timp. Excepția este pisicile în vârstă, care fizic nu pot face față sarcinii la îndemână. Odată cu vârsta, la fel ca la oameni, animalele dezvoltă probleme cu vederea, auzul, coordonarea mișcărilor este afectată, percep informațiile mai rău, deci este inutil să le cereți imposibilul. Este mai bine să nu deranjați sau să stresați din nou o pisică în vârstă..

1.2 Abilități

Înainte de a începe procesul de instruire, trebuie să studiați caracterul, înclinațiile și obiceiurile animalului. La o inspecție mai atentă, animalul de companie va avea cu siguranță talente ascunse care pot fi dezvoltate. Iată câteva exemple obișnuite de abilități feline care pot fi canalizate în direcția corectă:

 • dacă o pisică poartă adesea diverse obiecte în dinți, poate fi antrenată să aducă o jucărie proprietarului său;
 • dacă animalul de companie iubește să sară și nu se teme de înălțimi, va fi ușor să-l înveți cum să sară pe comanda proprietarului pe platformă sau doar pe genunchi;
 • o pisică care poate sta ușor în poziție verticală mult timp poate fi învățată să meargă pe picioarele din spate.

Prin observație, antrenorii identifică talentele ascunse ale animalelor și apoi le dezvoltă cu succes. Printre pisici există mulți oameni artistici care efectuează acte de circ cu plăcere și chiar fără încurajări sub formă de mâncare. Dacă animalul nu are abilități speciale, nu are un nivel ridicat de inteligență și învățare, trebuie să îl accepți așa cum este și să nu te deranjeze cu un antrenament inutil..

Antrenorii pentru animale de companie începători, care practică acasă, fac aceeași greșeală: îl obligă pe animalul de companie să facă ceva inacceptabil pentru el și merg împotriva dorințelor sale. Ca urmare, o încercare de a învăța o pisică care se teme de înălțimi să sară de la o masă la alta se transformă în tortură pentru animal și nu reușește. Linia de fund: proprietarul nemulțumit de furie și animalul de companie speriat de moarte care nu poate scăpa de stres pentru o lungă perioadă de timp.

1.3 Rase

Zoopsihologii disting următoarele rase de pisici care stăpânesc trucuri și se antrenează mai bine decât altele:

 • Ocicat;
 • Sfinx;
 • angora;
 • Abisinian;
 • mekong;
 • Siamez;
 • chartreuse;
 • Pisica Bombay.

Merită să ne amintim că fiecare animal, indiferent de rasă, individual, are propria dispoziție, nivel de inteligență și talente.. Prin urmare, achiziționarea unuia sau a altui reprezentant din lista de mai sus nu garantează că pisica va învăța cu siguranță comenzi și trucuri..

2 Reguli de bază

Garanția unui proces de instruire de succes este un student sănătos și viguros cu mustață. Un animal care este de bună dispoziție, acordat pentru a contacta o persoană, va absorbi mai bine informațiile și va urma mai bine comenzile. Dacă animalul de companie nu se simte bine, antrenamentul trebuie anulat din 2 motive:

 • Supunerea brutală a unei pisici care suferă de durere sau disconfort la antrenament.
 • Dacă acesta este primul antrenament, animalul de companie îl va asocia probabil cu senzații dureroase și nu va efectua niciodată acest sau alt truc în viitor..

Este interzisă instruirea pisicilor vârstnice, bolnave, pisicilor însărcinate, animalelor care nu și-au revenit după operație, sunt epuizate, urmează tratament.

Pentru un rezultat de formare reușit, se recomandă utilizarea sfaturilor specialiștilor cu experiență:

 1. 1. Pisica nu trebuie să fie prea plină, deoarece se va simți somnoroasă și nu va reacționa la tratament. În mod ideal, începeți să vă exercitați la 2 ore după masă. Un animal de companie relativ flămând va încerca din greu să obțină cât mai multe recompense posibil..
 2. 2. Timpul unui antrenament nu trebuie să depășească 5 minute, deoarece performanța monotonă a aceleiași acțiuni se va obosi rapid de cea încăpățânată. Coerciția violentă va avea efectul opus: pisica va începe să simtă dezgust pentru activități și le va evita.
 3. 3. Nu este nevoie să faceți mai mult de 3-4 repetări ale aceleiași acțiuni la un moment dat. Un rezultat bun poate fi obținut cu câteva sesiuni scurte de 5 minute pe zi la intervale mari..
 4. 4. Dacă pisica vrea să meargă la toaletă sau este distrasă de ceva, antrenamentul trebuie oprit.
 5. 5. Membrul familiei pe care animalul de companie îl consideră proprietar și conducător ar trebui să fie instruit. În caz contrar, el își va demonstra caracterul capricios și rebel și va refuza în mod deliberat să se supună.
 6. 6. După antrenament, nu trebuie să expuneți animalul la proceduri stresante pentru acesta: scăldat, tundându-i unghiile, făcând o tunsoare, dându-l la medicul veterinar, făcând injecții etc..

Un aspect important este atitudinea pozitivă a proprietarului. Pisicile simt subtil starea de spirit a unei persoane, prind cea mai mică iritare în voci. Dacă animalul se simte negativ de la proprietar, va refuza să se supună și să se supună.

Este strict interzis să lovești animalul de companie și să-ți arăți nemulțumirea: acest lucru va reduce la zero toate încercările de antrenament, va tăia rezultatele anterioare și va înfuria pisica. Este puțin probabil ca animalul, după o astfel de atitudine față de persoana sa, să exprime dorința de a începe din nou..

3 Ghid de instruire pentru începători

Există o regulă de aur pentru toți antrenorii începători: o pisică nu va urma niciodată o comandă dacă nu îi aduce plăcere. Uneori animalul însuși își manifestă interesul pentru orice acțiune: de exemplu, poartă adesea jucării în dinți, așa că nu îi va fi greu să învețe să-i aducă o minge proprietarului..

În marea majoritate a cazurilor, pisicile sunt leneșe și trebuie motivate. Mângâierea, laudele verbale nu sunt cele mai eficiente opțiuni, dar delicatețea ta preferată va fi foarte utilă. Atunci când animalul asociază executarea unei comenzi sau a unui truc cu un delicios gust, timpul de antrenament va fi redus semnificativ, iar după câteva antrenamente pisica inteligentă poate fi arătată cu mândrie oaspeților.

3.1 Instruire pentru comenzi de bază

Predarea unor comenzi simple („Culcați-vă”, „Așezați-vă”, „Vino la mine”, „Dați o labă” etc.) ar trebui să fie discretă și ușoară: totul trebuie făcut acasă, într-o atmosferă calmă, fără prea multă pregătire. Este important să surprindeți atitudinea pozitivă a animalului, dispoziția favorabilă a acestuia față de proprietar, dorința de a intra în contact.

Dacă faceți totul corect, urmați sfaturile specialiștilor, pisica își va aminti rapid comenzile și va învăța cum să le execute fără cusur după câteva antrenamente.

Echipă

Principiul învățării

"Mie"

Cea mai simplă comandă pentru care sunt învățați pisicuțele. Înainte de a pune mâncarea într-un castron, trebuie să spui „Barsik, vino la mine”. Când pisica vine în fugă, laudă și tratează cu o delicatese. Pentru ca animalul de companie să nu confunde apelul pentru prânz cu echipa, în viitor trebuie să faceți următoarele: într-o altă cameră, sunați animalul dând o poruncă și recompensați acțiunea cu un tratament.

Important! Nu spuneți niciodată „kitty-kitty” în timpul antrenamentului: doar o poreclă și apoi o comandă

"A te intinde pe jos"

Când pisica se întinde lângă tine, trebuie să spui „Culcă-te”, laudă, dă-ți un tratament. Este recomandabil să nu forțați animalul să se întindă, pentru a nu mânia, dar repetați cu fiecare ocazie potrivită porunca și motivați-o cu un tratament. După câteva zile de repetare constantă, animalul de companie va înțelege semnificația comenzii și va lua o poziție orizontală la comandă.

Important! La predarea comenzii „Culcă-te”, pisicile trebuie să fie oferite exact când este culcată. Dacă se ridică pentru a obține mâncare, nu va înțelege pentru ce este încurajat și nu va înțelege esența poruncii

"Sta"

Principiul antrenamentului este similar cu cel anterior: atunci când animalul de companie se așază în mod voluntar lângă el, proprietarul spune comanda, dă o delicatese. După câteva zile de antrenament, rezultatul va apărea.

Dacă nu puteți captura momentul în care pisica stă așezată, puteți utiliza următoarea metodă:

 • ademeniți animalul de companie cu o bucată de mâncare;
 • mișcați-vă mâna cu un tratament în fața nasului animalului, ridicați mâna ușor în sus, cu mâna liberă apăsați ușor pe crupă;
 • când pisica, dornică de mâncare, se așează, dă o poruncă și tratează-o cu o delicatese

„Dă-ți laba”

Această comandă este una dintre cele mai simple, astfel încât antrenamentul este disponibil chiar și pentru cel mai leneș animal de companie. Puteți învăța să dați o labă după cum urmează:

 • când pisica stă în apropiere, atrageți-o cu o bucată de mâncare;
 • ridicați laba cu mâna, dați porunca (vorbiți de mai multe ori);
 • trata cu un tratament;
 • repeta de mai multe ori.

În viitor, nu este nevoie să luați o labă pe cont propriu - pur și simplu întindeți pumnul cu o delicatete prinsă și dați o poruncă. Când animalul atinge mâna cu o labă, încurajați-l cu un tratament, dacă nu, repetați aceleași manipulări după un timp

„Aport”

Aceasta este o comandă mai complexă, care este disponibilă acelor animale de companie care sunt deosebit de jucăușe, mobile și le place să poarte lucruri în dinți. Puteți învăța un animal să aducă o jucărie după cum urmează:

 • luați jucăria preferată a pisicii, aruncați-o deoparte la o distanță de jumătate de metru;
 • da o comanda;
 • dacă animalul de companie nu înțelege ce vor de la el, leagă un fir de jucărie și, după aruncare, trage în direcția lui, arătând traiectoria necesară de mișcare;
 • când pisica se alătură jocului, ia obiectul și se îndreaptă către proprietar, îl laudă, îl atrage cu o delicatese;
 • atunci când animalul îndeplinește complet porunca, dați un tratament - dacă a aruncat jucăria pe jumătate - ignorați;
 • repetați de mai multe ori pentru a vă asigura.

3.2 Efectuarea de trucuri

Pisica ta poate fi învățată să efectueze trucuri de circ interesante, cum ar fi sărind peste un cerc sau mersul pe picioarele din spate. Antrenamentul animalelor de companie va dura de la 1 la câteva luni, în funcție de abilitățile sale.

Puteți învăța un animal să sară peste un cerc în felul următor:

 • puneți obiectul în poziție verticală, atrageți animalul de companie cu o delicatese;
 • da comanda „Hoop”, așteptând pisica din partea opusă;
 • când animalul pășește peste obiect, laudă, dă-i o delectare;
 • repetați de mai multe ori;
 • în antrenamentele ulterioare, ridicați treptat cercul, mărind înălțimea, astfel încât pisica să fie forțată să sară.

Trebuie să înveți un animal să meargă pe picioarele din spate, în conformitate cu același principiu:

 • ademeniți cu un tratament;
 • ridicați mâna cu mâncare, astfel încât animalul de companie să fie forțat să ajungă la ea, luând o poziție verticală;
 • laudă, tratează.

Multe pisici își scotocesc picioarele anterioare în aer în timp ce așteaptă un tratament, ceea ce face trucul și mai distractiv..

Dacă animalul este calm, fără disconfort, este într-o poziție verticală, proprietarul se poate retrage treptat împreună cu deliciul, iar animalul de companie în aceeași poziție se va îndrepta spre el până când va obține ceea ce dorește. Pentru a obține rezultatul dorit, pisica trebuie să-i fie foame..

4 Cum să înveți o pisică să vorbească?

Capacitatea de a reproduce sunete nu este disponibilă pentru toți membrii familiei feline și, de multe ori, antrenamentul nu aduce rezultatele dorite. Proprietarul trebuie să înțeleagă că va dura mult timp pentru a învăța, deci trebuie să aveți răbdare și durabilitate pentru a finaliza ceea ce ați început..

Psihologii cu animale spun că este mai ușor să înveți o pisică să vorbească decât o pisică. Este necesar să începeți antrenamentul de la vârsta de 2 săptămâni, termenul limită este de 1 an. Un animal de companie mai în vârstă nu trebuie să fie antrenat, deoarece va fi ineficient. Dacă alte animale de companie locuiesc în casă, se recomandă izolarea acestora de pisoi în timpul perioadei de antrenament: astfel îi va fi mai ușor să asimileze sunetele necesare reproduse în mod specific de către proprietar.

Primul cuvânt învățat trebuie asociat cu mâncarea. Antrenamentul începe de obicei cu cuvântul „carne” dacă pisica spune „miau” sau cuvântul „mănâncă” dacă vorbirea ei seamănă mai mult cu „moor”. În timpul și înainte de hrănire, proprietarul trebuie să repete cuvântul potrivit în urechea pisoiului. După aproximativ un an (în funcție de capacitatea animalului de companie), animalul începe să reproducă sunetele pe care le-a auzit. De îndată ce proprietarul aude cuvântul prețuit, este imperios necesar să laudăm pisica și să-i oferim un tratament.

Prin același principiu, se studiază alte cuvinte precum engleza „hallow”, „don`t know” etc. Este important să ne amintim de regula de bază: puteți învăța cuvântul următor numai după ce animalul de companie a învățat și l-a consolidat pe cel anterior..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum să antrenezi corect o pisică: reguli de bază și metode de predare a comenzilor și trucurilor de bază