Cum să dai o pisică o clismă?

O clismă este introducerea de lichide în rect sau colon prin anus. Livrarea fluidului către colon se face folosind instrumente cu vârfuri lungi și flexibile și necesită îndemânare. Dar clisma obișnuită, superficială este o procedură simplă. Cum să oferiți unei pisici o clismă fără a vă afecta animalul?

Conținut

Scopul și tipurile de clisme

Introducerea unui volum mare de lichid în rect pentru a spăla conținutul intestinului se numește clismă de curățare. Această manipulare ajută la eliminarea corpului de fecalele acumulate cu constipație de altă natură sau înainte de operație. În plus, o clismă de curățare este indicată pentru o pisică în caz de intoxicație sau otrăvire. Scopul este de a spăla intestinele, astfel încât lichidul să nu fie absorbit de pereții săi.
Clismă medicinală pentru o pisică cu constipație, pareză intestinelor, atonie, ulcere, inflamații - aceasta este o cantitate mică dintr-o soluție a unei substanțe active, care, dimpotrivă, ar trebui să fie bine absorbită. Înaintea unei clisme medicinale, de regulă, se face o clismă de curățare, astfel încât substanța activă a medicamentului să fie distribuită liber și uniform în interiorul intestinului..
Cantitatea de lichid injectat este determinată individual. Cu clisme de curățat acasă, maximum un pahar și jumătate de lichid este suficient pentru o pisică adultă. Pentru clismele medicamentoase, doza este calculată de medicul veterinar.
Înainte de a da o clismă unei pisici, verificați temperatura soluției injectate. Clismele reci (aproximativ 20 ° C) stimulează perfect peristaltismul, dar sunt contraindicate în caz de constipație spasmolitică. În plus, lichidul rece este mai puțin absorbit (ceea ce este bun dacă absorbția nu este de dorit, de exemplu, cu clisme de săpun) și provoacă mai repede dorința de a defeca. Clismele reci scad oarecum temperatura corpului, care poate fi folosit, de exemplu, cu insolatie. O clismă caldă (aproximativ 40 ° C) ameliorează spasmul și relaxează intestinele, înmoaie scaunul mai repede (ceea ce nu este de dorit dacă s-au acumulat multe scaune în intestin, deoarece înmuierea sa poate duce la intoxicație generală).
Tipuri de clisme în funcție de compoziția lichidului și efectul lor:
 • apă curată (clătire)-
 • apă cu o cantitate mică de sare (la presiune ridicată, clătire și stimulare ușoară a peristaltismului)-
 • apă cu săpun, glicerină (spălare și stimulare activă a peristaltismului)-
 • clisma pisica cu ulei de vaselină (protejează pereții intestinali înainte de introducerea unei soluții de săpun, facilitează eliberarea fecalelor, lubrifiază pereții intestinali)-
 • decoct de mușețel (curățare, ameliorarea inflamației și spasmului)-
 • apă cu o cantitate mică de sodă (cu aciditate crescută, reduce durerea, ameliorează spasmele).
 • Procedură

  Mai întâi trebuie să găsiți un asistent care să poată fixa pisica în siguranță în poziție în picioare. Animalul de companie trebuie pus într-un lighean sau într-o baie. Lichidul este injectat folosind o seringă cu vârful moale lubrifiat cu ulei de vaselină. Vârful trebuie introdus în anus la o adâncime de aproximativ doi centimetri. Ar trebui să aveți mare grijă când apăsați becul de cauciuc - apa ar trebui să curgă încet. Infuziile bruște sunt pline de leziuni ale intestinelor, până la ruperea pereților săi! Dacă lichidul este infuzat cu dificultate, manipularea trebuie oprită. Un corp străin din intestin, resturi fecale sau umflături poate împiedica perfuzarea lichidului - în acest caz, trebuie să vă contactați imediat medicul veterinar.
  Deoarece este foarte dificil pentru o pisică să facă o clismă - ea va rezista cu disperare, mai ales dacă trebuie să injectați un lichid rece, este extrem de important să relaxați animalul de companie cât mai mult posibil înainte de a începe manipularea. Dacă este posibil, este mai bine să faceți clisma dimineața devreme, când pisica tocmai s-a trezit și încă nu a avut timp să mănânce. Puteți oferi pisicii dvs. un sedativ ușor la sfatul medicului veterinar..
  Dacă este necesar ca lichidul să fie absorbit, coada este apăsată pe anus și pisica este ținută în poziție în picioare timp de zece minute. Apoi, trebuie să eliberați animalul de companie și să lăsați lichidul să iasă natural..

  Contraindicații

  Există o serie de factori în care o clismă poate dăuna unei pisici, mai degrabă decât să ajute:
 • orice deteriorare a intestinelor-
 • fisuri anale-
 • inflamația acută a anusului-
 • puternice invazii helmintice-
 • volvulus-
 • sângerări intestinale sau stomacale de orice natură-
 • neoplasme în rect-
 • hernie, hemoroizi-
 • insuficienta cardiaca-
 • perioada de sarcină și alăptare-
 • boli cronice severe ale organelor interne în stadiul acut.
 • Dacă există câțiva factori din listă, se poate face o clismă, dar numai după ce ați vorbit cu un medic veterinar. Dacă nu există alte opțiuni, medicul vă va spune în detaliu cum să dați o clismă unei pisici, să calculați volumul maxim, temperatura dorită a lichidului și alte nuanțe. În unele cazuri, este mai înțelept să încredințăm manipularea unor profesioniști. De exemplu, dacă lumenul intestinal este înfundat cu helminti, este necesară precauție în bijuterii, pe care proprietarul obișnuit nu o poate respecta..
  Distribuie pe rețelele de socializare:
  Așa arată
  » » Cum să dai o pisică o clismă?