Cum se împerechează pisicile și pisicile: instrucțiuni pentru organizarea împerecherii și posibile probleme

Împerecherea pisicilor este un proces laborios și nu la fel de ușor pe cât pare. Necesită cunoștințe și pregătire atentă. Acest lucru este valabil mai ales pentru reproducerea animalelor, dacă proprietarii doresc să ajungă la urmași sănătoși și viabili. În plus, în procesul de încrucișare a felinelor, apar adesea situații neprevăzute care trebuie corectate cu pricepere. Sfaturile practice ale experților vă vor ajuta în acest sens..

1 Când animalele devin atrase sexual?

Primele semne de pubertate la pisici și pisici apar la vârste diferite. Depinde nu numai de sexul animalului (femelele se maturizează mai devreme), ci și de anumiți factori:

 • Rasa animalelor de companie. Pisicile cu păr lung și mari intră în relații intime mult mai târziu decât reprezentanții raselor estice, care aparțin categoriei maturării timpurii..
 • Structura scheletului și caracteristicile fizice. Animalele cu os subțire, cu o constituție grațioasă, cresc înaintea omologilor lor puternici.
 • Condițiile de detenție. O bună întreținere și un stil de viață deplin al animalului de companie accelerează semnificativ maturarea acestuia.
 • Anotimpul anului. Pisoii născuți în perioada de iarnă sau primăvară se maturizează complet până în primăvara sau vara următoare, iar la litiere ulterioare, maturitatea sexuală este întârziat.
 • Mediu inconjurator. Printre adulți, pisoii cresc mai devreme decât colegii lor singuri..
 • Predispozitie genetica. Este mai probabil ca sarcina timpurie a unei mame să fie transmisă fiicelor sale.
 • Alimente. O calitate bună și hrănirea moderată favorizează maturarea timpurie. Animalele supraponderale sau prea subțiri ating maturitatea sexuală cu doar doi ani.

1.1 Estrus la femele

Pentru a determina momentul optim pentru ca un animal de companie să se întâlnească cu un mire, trebuie să știți ce este ciclul estru reproductiv și când începe. Primul estrus al unei pisici apare la vârsta de 7 până la 9 luni, dar în funcție de rasă și de condițiile de viață, acest lucru se poate întâmpla atât mai devreme, cât și mai târziu..

Stadiul de est durează mai puțin de 10 zile, dar ciclul în sine este mai lung și are loc în mai multe etape, care diferă ca durată. Acest lucru face foarte dificil să se determine cu exactitate momentul acoperirii. Deoarece în această perioadă, pisicile nu au scurgeri sângeroase, vă puteți concentra doar asupra stării fiziologice a mucoasei genitale, a pierderii în greutate și a modificării calității lânii în rău..

Etape:

 1. 1. Proestrus: începutul. Durata - 1-3 zile. În această perioadă, vulva devine umedă și umflată. Femelele nu sunt încă pregătite pentru împerechere, dar devin mai afectuoase și mai enervante. Dacă există o pisică în apropiere, el va face primele încercări de a avea grijă de doamnă. Dacă nu există un domn adecvat, atunci comportamentul compulsiv al animalului de companie îl va afecta pe proprietar.
 2. 2. Direct estru. Durează de la 5 zile la o săptămână. Deși această perioadă este foarte aproximativă. Această etapă poate dura o zi sau trei săptămâni. Totul depinde de corpul pisicii. În timpul estului se manifestă cea mai activă influență a hormonilor sexuali asupra caracterului animalului, iar membrana mucoasă a organelor genitale este foarte iritată. Un moment bun pentru împerechere este perioada din a treia până în a cincea zi după debutul estului..
 3. 3. Intereestr. Durează în medie 8 zile. Momentul fazei poate varia de la rasă la rasă, de la 2 la 19 zile. Se caracterizează printr-o lipsă de interes sau o manifestare a agresivității din partea pisicii în raport cu masculul. Odată cu apariția ovulației, activitatea sexuală a animalului se oprește încet. Dacă este absent, începe un nou ciclu de est după câteva săptămâni..
 4. 4. Anestr: stadiu de odihnă. Această fază durează 4 luni (din toamnă până în primăvară). Pe tot parcursul anului, pisicile au două sau trei perioade de activitate sexuală, alternând cu pauze. Dar trebuie avut în vedere faptul că, în unele rase, timpul anestru este pur și simplu absent și sunt în permanență gata să se reproducă..

1.2 pubertate masculină

Primele semne ale activității sexuale la o pisică apar la vârsta de 8 până la 10 luni. Dar aceste date sunt foarte aproximative. Debutul acestei perioade este semnificativ diferit pentru diferite rase. Animalul se poate matura atât la 6,5 ​​luni, cât și până la an.

Masculul este capabil să se reproducă pe tot parcursul anului, spre deosebire de femele, care fac pauze lungi. Prin urmare, nu este necesar să ghicim datele exacte pentru concepția descendenților. Dar proprietarul ar trebui să ia în considerare faptul că este imposibil să tricotezi o pisică cu o femelă înainte de debutul pubertății depline, acest lucru îi amenință sănătatea.

Este foarte dificil să se determine că un animal de companie este pregătit pentru împerechere pe baza semnelor externe. De obicei, în timpul sezonului de împerechere, el pierde în greutate, iar haina își pierde strălucirea obișnuită. Cu toate acestea, acești indicatori nu sunt întotdeauna exacți și pot fi asociați cu alte motive fiziologice. Prin urmare, proprietarul ar trebui să fie ghidat numai de schimbările de comportament care apar sub influența hormonilor sexuali.

1.3 Schimbări de comportament în timpul sezonului de împerechere

Poza caracteristică a unei pisici gata de împerechere

Schimbarea comportamentului obișnuit al animalelor de companie în timpul sezonului de reproducere va spune proprietarului dacă este posibil să se împerecheze. Debutul sezonului de împerechere se caracterizează prin semnele indicate în tabel.

Într-o pisică, într-o pisică
Prima etapă a susceptibilității sexuale:
 • comportament neliniștit, uneori agresiv și nervozitate crescută;
 • obsesie și dispoziție;
 • solicitând atenție și afecțiune;
 • în loc de miaună melodică, sunete guturale scăzute;
 • schimbarea mersului: membrele posterioare sunt ușor îndoite, coada este ridicată, partea inferioară a spatelui este îndoită;
 • în unele cazuri, creșterea poftei de mâncare.

A doua faza:

 • rostogolindu-se pe podea;
 • lipsa poftei de mâncare;
 • frecarea de piese de mobilier pentru a lăsa un miros personal;
 • urinare frecventă și urme pe podea;
 • apeluri nocturne pentru a atrage masculul.

Posibilitatea împerecherii poate fi verificată după cum urmează: mângâiați animalul în regiunea sacrumului. Dacă pisica își asumă o postură elocventă, împingând coada în lateral, ridicând crupul și începând să se sprijine pe labele din față, în timp ce calcă podeaua cu picioarele din spate, atunci este destul de pregătită să lase masculul să se apropie de ea

 • acțiuni agresive;
 • lăsând urme puternic mirositoare;
 • scăderea apetitului sau pierderea completă a acestuia;
 • miau de noapte enervant datorită efectului asupra corpului a testosteronului acumulat;
 • dorința de a fugi de acasă;
 • utilizarea de jucării moi și îmbrăcăminte din lână pentru a satisface nevoile sexuale

2 Pregătirea pentru împerechere

Procesul de trecere la animalele genealogice este foarte complicat. Și pentru a obține descendenți sănătoși și cu drepturi depline, crescătorul trebuie să urmeze instrucțiunile medicilor veterinari privind organizarea corectă a împerecherii, referitoare la:

 • vârsta optimă pentru prima împerechere;
 • alegerea partenerului potrivit;
 • reguli de bază pentru trecere.

2.1 Vârsta optimă

În ceea ce privește cea mai bună vârstă pentru împerechere, nici măcar experții nu pot răspunde fără echivoc la această întrebare. Conform regulilor oficiale ale organizațiilor felinologice, reproducerea pisicilor de rasă este permisă de la 10 luni la 6 ani. Pentru producătorii de reproducere valoroși, perioada maximă poate fi prelungită cu doi ani, ținând seama de sănătatea animalului..

În ciuda disponibilității pisicii pentru prima naștere deja într-un an, și a masculului pentru împerechere la 8-9 luni, majoritatea crescătorilor cu experiență sunt înclinați să creadă că prima împerecherie ar trebui să se efectueze încă în perioada de la 1,3 la 1,5 ani. Faptul este că semnele inițiale ale dorinței sexuale la un animal sunt doar un semnal pentru a găsi un partener adecvat, dar nu indică maturitatea fiziologică a animalului de companie. La o vârstă fragedă, corpul atât al bărbatului, cât și al femelei nu este pe deplin format, inclusiv organele genitale, iar perioada de creștere nu este încă terminată. În plus, animalele nu sunt gata psihologic să devină părinți..

Dacă împerecherea animalelor de companie se face mai devreme decât perioada specificată, atunci aceasta va duce la consecințe nefaste. Pisicile pot prezenta travaliul obstrucționat, anomalii fetale, pierderea descendenților, iar bărbații pot prezenta sterilitate și întârziere a dezvoltării..

De aceea, raportul sexual nu ar trebui să aibă loc la o pisică tânără în timpul primului est, când este cel mai expus la stres și nu este pregătită nici mental, nici fizic pentru procreare. Este necesar să așteptați cel de-al doilea sau al treilea est, când corpul felinului va fi optimizat la debutul primei sarcini și va avea descendenți sănătoși.

Dar, de asemenea, nu se recomandă întârzierea împerecherii de până la doi ani, atât la bărbați, cât și la femei, deoarece, ne satisfăcând nevoile lor sexuale, pot începe să aibă probleme grave de sănătate, de la boli polichistice la tumori canceroase, infertilitate și tulburări ale sistemului nervos. ... Un maxim de patru estrus poate fi ratat, astfel încât fertilizarea cu succes să aibă loc pe al cincilea.

Este important de reținut că unii proprietari de animale genealogice recurg la medicamente speciale pentru a suspenda temporar dorința sexuală a animalului de companie în timpul primului estru. Dar utilizarea medicamentelor hormonale care suprimă activitatea sexuală nu este sigură pentru animal. O astfel de intervenție afectează funcția de reproducere și poate provoca diverse patologii, boli și perturbări hormonale..

2.2 Împerecherea corectă

Crescătorii responsabili trebuie să fie foarte atenți atunci când aleg un partener pentru animalul lor de companie. În acest caz, următoarele sfaturi practice de la medicii veterinari vor fi de ajutor:

 • Evitați să traversați două feline care nu au avut nicio experiență sexuală inițială. Acest lucru va provoca cu siguranță dificultăți serioase în timpul actului sexual..
 • Posibilitatea consangvinizării, adică traversarea strâns legată, ar trebui exclusă. Acest lucru va provoca anomalii genetice grave la descendenți..
 • Animalele dintr-o pereche ar trebui să aibă caracteristici de culoare și calitate similare. Dacă tricotați animale cu culori diferite, atunci există o mare probabilitate de a obține pisoi defecte cu un model distorsionat sau o culoare de lână și irisul ochilor. Cu toate acestea, acest lucru se aplică numai animalelor de rasă pură. La pisicile obișnuite, astfel de probleme sunt excluse..
 • Proprietarii fără experiență nu sunt recomandați să recurgă la încrucișări. Acest lucru poate duce la rezultate imprevizibile și la diverse anomalii congenitale la pisicuții nou-născuți. Numai specialiștii pot face astfel de experimente..
 • Este necesar să se țină seama de compatibilitatea animalelor pe grupe sanguine. Această analiză nu este ușor de făcut, dar va preveni diverse boli în viitoarele așternuturi..

Starea fizică a ambilor parteneri ar trebui evaluată cu atenție, în special următorii indicatori:

 • proporționalitatea fizicului;
 • muscatura corecta;
 • uniformitatea și absența căsătoriei în culori;
 • calitatea hainei;
 • flexibilitatea cozii, indicând sănătatea coloanei vertebrale a animalului și reducând riscul de a dezvolta astfel de patologii în așternut;
 • greutatea corporală, deoarece un animal care este prea subțire sau, dimpotrivă, supraponderal, nu este potrivit pentru reproducere.

Pentru reproducerea pisicilor reproducătoare, este important ca proprietarul să evalueze prepotența pisicii, adică capacitatea sa de a transmite cele mai bune calități individuale descendenților. De asemenea, puteți examina pisoi de la alte așternuturi pentru a exclude prezența oricăror anomalii genetice..

Nu numai aspectul partenerului, ci și sănătatea acestuia trebuie să fie în stare bună. Ar trebui efectuată o examinare de către un medic veterinar și animalele cu următoarele semne ar trebui excluse:

 • scurgere suspectă din ochi, nas sau urechi;
 • mătreaţă;
 • simptome ale bolilor virale, infecțioase, invazive și fungice etc..

Strict două săptămâni (nu mai târziu) înainte de împerechere, este necesar să se efectueze un tratament preventiv al ambelor animale de la viermi și alți paraziți. Este necesară vaccinarea împotriva rabiei, clamidiei, rinotraheitei, infecției cu calicivirus, panleucopeniei (tulburării feline) și lichenului.

3 Organizarea împerecherii

Creșterea animalelor de companie începe cu declararea teritoriului. Este mai bine dacă acest lucru se întâmplă în apartamentul în care locuiește masculul, astfel încât pisica se va simți mai încrezătoare datorită mirosului propriilor urme, iar pisica se va comporta cu reținere. Înainte de a trece direct la împerechere, este necesar să creați condiții confortabile în camera în care este planificată împerecherea animalelor.

Animalele se pot uza 2-3 zile, uneori 5 zile, de aceea este important să organizăm o toaletă separată pentru fiecare și să ne aprovizionăm cu alimente. Proprietarul miresei ar trebui să aducă purtătorul cu care este obișnuit. În ea, animalul de companie va putea să se refugieze și să se odihnească. În prima zi, pisicii ar trebui să i se acorde ceva timp pentru a se adapta la un loc nou și numai după aceea, masculul ar trebui să fie lăsat în cameră..

Pentru întreaga perioadă a actului sexual, o pisică este capabilă să întrețină relații sexuale de aproximativ 15-20 de ori, deși acest lucru depinde de temperamentul și rasa sa. Dar, în orice caz, interesul mirelui pentru pisică se estompează rapid. Prin urmare, este mai bine dacă concepția are loc în prima zi de cunoaștere. Femela, pe de altă parte, prezintă sensibilitate excesivă față de mire. Acest lucru se datorează instinctului obișnuit și nu înseamnă că împerecherea nu a avut loc..

Dar trebuie avut în vedere faptul că rezultatul traversării nu este întotdeauna plăcut proprietarilor. Dacă fertilizarea nu a avut loc, atunci este recomandabil să încercați din nou și să aduceți mireasa în a doua sau a treia zi a estrului următor.

3.1 Procesul de act sexual

Curtea preliminară depinde de temperamentul animalelor și durează mai mult decât contactul sexual în sine. Apare de obicei noaptea, când felinele se simt complet în siguranță. Disponibilitatea femeii direct pentru împerechere este evaluată de comportamentul ei caracteristic:

 • adulmecă pisica;
 • scoate sunete ronronitoare sau miaune invitant;
 • ia ipostaze caracteristice;
 • cochetează cu bărbatul flirtând, încercând să-l emoționeze;
 • când pisica încearcă să se apropie, își arată nemulțumirea și îl lovește cu laba pentru a-l conduce la o distanță sigură, dar acest lucru este normal.

Toți acești pași se repetă de mai multe ori. Pisica așteaptă cu răbdare momentul potrivit și nu renunță la încercările de a se apropia de doamnă, abordând-o dintr-o parte, apoi din cealaltă, și ronțăie, încercând să atragă atenția. Când mireasa își pierde vigilența, masculul face prima montură. O ia cu blândețe de dinții din spatele capului și își înfășoară strâns labele din lateral. Femela, în schimb, își ia coada în lateral, își apasă pieptul și burta la suprafață, ridicând ușor spatele și sprijinindu-se pe labele ei.

Relația sexuală în sine nu durează mult - de la 5 la 20 de secunde, după care pisica ejaculează, ceea ce poate fi înțeles prin zgomotul său puternic. La final, pisica scoate un strigăt din senzațiile dureroase. Acest lucru se datorează prezenței rugozității și a spinilor pe penisul pisicii, care irită mucoasa vaginală, stimulând în același timp ovulația.

De obicei, după aceea, pisica arată agresivitate față de mascul pentru durerea provocată, șuieră și încearcă să-l lovească sau să-l muște. Prin urmare, domnii cu experiență sar imediat înapoi la o distanță sigură și nu contactează partenerul lor de ceva timp. Acest fenomen este temporar și, de îndată ce femela se calmează și încetează să mai fie supărată, începe să se rostogolească pe podea și permite masculului să se apropie..

3.2 Situații neprevăzute

În cazuri rare, în timpul împerecherii, apare incompatibilitatea partenerilor. Unele dintre manifestările sale sunt ușor de depășit, dar uneori există dificultăți pentru care trebuie să vă pregătiți în avans:

 1. 1. Încetarea temporară a estului. Este pentru prima dată când o pisică are o astfel de neplăcere pe fondul stresului sever. Pauza forțată se întinde timp de câteva zile, dar în curând estrul se reia. Nu va funcționa creșterea animalelor de companie în această perioadă, ar trebui să așteptați până când starea animalului este complet normalizată.
 2. 2. Pisica nu reacționează la femelă și nu percepe mirosul ei. Experții nu recomandă spălarea animalului de companie înainte de împerechere, astfel încât să poată atrage masculul cu feromoni.
 3. 3. Diferența de mărime. Problema apare atunci când mireasa este mult mai mare decât partenerul ei. Acest lucru provoacă dificultăți la acoperire, deoarece apucând pisica de greaban, domnul se află pe spate și nu ajunge la organele genitale. Situația poate fi rezolvată după cum urmează: proprietarul fixează independent poziția pisicii, luând-o de scruff și apăsând-o pe podea, astfel încât pisica să poată fertiliza fără obstacole. Acest sfat va fi util și în cazul în care o pisică neexperimentată acoperă inițial femela incorect, apucându-și pielea deasupra sau sub greabăn.
 4. 4. Umplerea pisicii pe o parte. În acest caz, proprietarul ar trebui să țină în mod independent femeia în poziția corectă..

Agresiunea feminină este cea mai gravă complicație a împerecherii. Unele animale de companie prezintă agresivitate evidentă față de un partener și nu-i permit.

Pentru a împiedica animalele să se schilodească, trebuie să-și tundă ghearele în ajunul împerecherii. Specialistul poate introduce o sondă specială în vaginul pisicii sau poate face o injecție pentru a stimula ovulația. Dar, dacă comportamentul impulsiv al pisicii persistă, atunci împerecherea ar trebui amânată până când partenerii sunt complet dependenți unul de celălalt sau anulează complet.

3.3 De ce nu a avut loc fertilizarea?

Proprietarul trebuie să țină cont de faptul că după acoperire în 1-2 zile (uneori 12 ore), oul trebuie fertilizat. Dacă acest lucru nu se întâmplă, există o mare probabilitate de sarcină falsă, care va dura de la o lună la 45 de zile cu toate semnele similare. Această situație apare din următoarele motive:

 • infertilitatea unuia dintre parteneri (congenitale sau dobândite);
 • tricotat prematur;
 • lipsa de experiență a animalelor, în special a pisicilor;
 • prezența inflamației organelor de reproducere;
 • infecții virale latente;
 • încălcarea nivelurilor hormonale;
 • obezitate sau irosire;
 • lipsa nutrienților în corpul animalelor din cauza hrănirii necorespunzătoare;
 • stresul cronic și tulburările nervoase.

Fiecare caz este individual și trebuie tratat de specialiști. La împerechere din nou, înainte de următorul estrus, este recomandabil să efectuați o terapie hormonală specială și să saturați corpul animalului cu vitaminele și mineralele necesare. Denumirea medicamentelor și regulile de administrare a acestora sunt stabilite de medicul veterinar..

4 Caracteristici ale împerecherii la diferite rase

Pubertatea, temperamentul și activitatea sexuală depind în mod direct de rasa animalului de companie. Pentru a obține un gunoi de calitate, proprietarii ar trebui să ia în considerare unele dintre caracteristicile de reproducere ale diferiților reprezentanți ai felinelor..

Caracteristicile rasei traversării
British ShorthairPentru a obține un britanic cu o culoare de calitate, trebuie să împerecheați animale cu un singur tip de culoare. În caz contrar, tonul hainei va fi modificat, iar modelul este neclar și neclar, ceea ce reprezintă o căsătorie serioasă. Nu ar trebui să tricotați britanicii și cu scoțieni ca ei, o așternut de înaltă calitate dintr-o astfel de uniune nu va funcționa
Scoțian cu urechiUnii crescători cred că Scottish Folds ar trebui să se împerecheze cu exact aceeași pisică pentru a produce descendenți de rasă cu trăsături caracteristice. Această concepție greșită duce la apariția unor pisoi slabi și neviabili. Pliurile scoțiene ar trebui să fie împerecheate exclusiv cu omologii lor cu urechi drepte - drepturile scoțiene, care diferă doar prin forma urechilor. În acest caz, așternutul va fi complet și sănătos. Aproximativ 50% dintre pisoi vor avea urechi agățate, iar cealaltă jumătate vor fi erecte.
SfinxPisicile absolut fără păr nu trebuie împerecheate între ele, deoarece, ca urmare a unei astfel de încrucișări, pot apărea pisoi cu abateri grave și boli. Într-o pereche cu un animal de companie chel, alegeți animale cu un strat de perie sau velur. Trebuie avut în vedere faptul că reprezentanții fără păr se coc puțin mai devreme decât omologii lor cu o linie de păr normală.
ManxLa pisicile fără coadă, traversarea este permisă numai cu pisicile cu coadă lungă. În caz contrar, este inevitabil să se obțină descendenți neviabili cu defecte congenitale. Acest lucru se aplică și altor rase cu cozi mici.
Maine CoonPisicile de dimensiuni mari și cu părul lung (aici, pe lângă Maine Coons, pot fi incluse și cele persane și siberiene), se maturizează mult mai târziu decât omologii lor mici și elegante. Pot ajunge la pubertate doar cu un an și jumătate, prin urmare ar trebui să fie tricotate mult mai târziu.
siamezReprezentanții acestei rase sunt extrem de activi sexual și se maturizează mult mai devreme decât alte rase (acest lucru se aplică și pisicilor thailandeze). Pisicile siameze suferă adesea de nimfomanie și sunt gata în permanență să se împerecheze.
La PermLa pisicile cret, este permisă încrucișarea cu rase cu părul drept pentru a diversifica culorile și a îmbunătăți rasa. Dar pisoii cu bucle caracteristice pot fi obținuți doar de la doi indivizi de rasă pură. Reprezentanții frumoși ai acestui soi își pierd haina de lux după fiecare naștere, dacă sunt împerecheați prea des, își pierd cea mai mare parte a hainei ondulate din gât
MunchkinAtunci când traversează animale de acest tip între ele, există o mare probabilitate de pisoi născuți și bolnavi. Pentru extinderea bazei genetice, crescătorii împerechează pisici de rasa pură cu un reprezentant non-standard al rasei cu picioare lungi sau animale de alte specii cu caracteristicile exterioare necesare.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum se împerechează pisicile și pisicile: instrucțiuni pentru organizarea împerecherii și posibile probleme