Cum se tratează mastita la o pisică?

Proprietarii sunt adesea interesați de modul de tratare a mastitei la o pisică, deoarece patologia este destul de frecventă. Odată cu aceasta, se dezvoltă o inflamație acută în glanda mamară, care, dacă nu este tratată, devine cauza supurației, periculoasă, cu consecințe grave până la letale. Mai des, boala apare în perioada de lapte - când pisica este în alăptare, hrănind pisoi. Cu toate acestea, cu leziuni mamelonare, perturbări hormonale și boli interne, mastita poate apărea și la o femeie care nu a făcut niciodată trusă.

Cauzele mastitei sunt:

 • stagnarea laptelui (lactostaza), în care se acumulează în glanda mamară, ceea ce creează condiții favorabile bacteriilor patogene. Se observă la pisicile ale căror pisoi sunt foarte slabe și nu pot suge complet lapte;
 • traume - dacă mamelonul este deteriorat, bacteriile pătrund în organism prin rană, provocând dezvoltarea bolii. Tratamentul este de obicei antibiotic;
 • sarcină falsă - în această afecțiune, există un salt hormonal ascuțit. Pe fondul său, vine laptele și se dezvoltă mastita;
 • predispoziție ereditară asociată cu trăsături din structura glandei. Tratamentul poate fi necesar frecvent;
 • hipotermia, în special a glandelor mamare - apare dacă pisica are acces liber la stradă;
 • probleme ginecologice, mai ales după miel. Tratamentul este deosebit de urgent.

După determinarea cauzei inflamației, se efectuează un tratament complet..

Simptomele sugestive ale mastitei

Dacă pisica este pufoasă, atunci este dificil să observați accidental dezvoltarea bolii în perioada timpurie. Drept urmare, proprietarul descoperă tulburări în starea animalului numai în momentul în care semnele mastitei devin strălucitoare. Cu o examinare preventivă atentă, simptomele mastitei la o pisică sunt întotdeauna stabilite la timp. Boala se manifestă după cum urmează:

 • întărirea glandei sau a lobului acesteia;
 • mărirea glandei în mărime;
 • creșterea temperaturii locale locale;
 • roșeață a pielii peste locul inflamației;
 • fisuri la locul inflamației;
 • descărcare brânză din mameloane amestecate cu puroi sau sânge;
 • temperatura ridicata;
 • slăbiciune severă;
 • scăderea apatitei până la refuzul complet al alimentelor.

De asemenea, este posibil să se stabilească faptul că o pisică dezvoltă inflamație prin faptul că nu permite atingerea zonei abdominale, deoarece chiar și o presiune deloc puternică în zona inflamației provoacă dureri acute.

Primul ajutor înainte de a merge la medicul veterinar dacă pisica are mastită

Cu mastita bolii la o pisică, chiar și în stadiul inițial, aceasta trebuie arătată medicului veterinar. În prezența unei descărcări purulente, nu puteți amâna o vizită la un specialist. Dacă nu există supurație, este permisă o ușoară întârziere cu o vizită la medicul veterinar, cu condiția ca proprietarul să poată oferi animalului în mod independent primul ajutor..

Pentru a îmbunătăți starea pisicii, există recomandări veterinare pentru uz casnic..

 • Asigurarea odihnei - cu cât animalul de companie este mai puțin nervos, cu atât se va dezvolta procesul inflamator mai lent. Sub stres, mastita devine severă rapid..
 • Izolarea de pisoi - o pisică care alăptează trebuie separată de pisoi, deoarece este mortal pentru ei să bea lapte de la o mamă care suferă de mamită. Un astfel de lapte este contaminat cu bacterii patogene, care cauzează tulburări grave la copii.
 • Exprimarea laptelui din glanda inflamată - este important să se elimine stagnarea în glanda mamară la o pisică care alăptează. Pentru a face acest lucru, laptele este exprimat manual până când mamelonul devine moale..
 • Volum redus de apă - pisica trebuie să fie limitată în aportul de lichide în prima zi. Apa se administrează numai după masă și nu este lăsată liber disponibilă. Nu puteți hrăni animalul cu alimente lichide până nu se recuperează. Apa gratuită este furnizată din a doua zi.
 • Aplicarea bandajului - este necesar să se izoleze lobii inflamați ai glandei cu un bandaj steril, astfel încât infecția bacteriană suplimentară să nu apară prin mameloane, ceea ce va agrava doar starea animalului bolnav. Bandajul nu trebuie să fie apăsător și să interfereze cu mișcarea. Pentru rasele goale, este mai convenabil să folosiți pansamente chirurgicale autoadezive.

După primul ajutor, pisica trebuie văzută de medicul veterinar cât mai curând posibil. Este permisă amânarea unei vizite la un specialist pentru maximum 2 zile, dar numai în absența unei descărcări nenaturale din mamelon.

Puteți încerca în mod independent să tratați o pisică în care mastita este detectată chiar în stadiul inițial, când se observă doar roșeața în glanda mamară. Pentru a face acest lucru, frunzele de varză sunt aplicate pe zona afectată, care sunt ușor bătute pentru a elibera suc. Varza trebuie aplicată 2-3 ore, după care pisica este lăsată să se odihnească 3-4 ore și frunzele sunt puse la loc. Puteți administra animalului oral tablets comprimate de tetraciclină (cumpărate de la farmacie) de 3 ori pe zi timp de o săptămână.

Dacă tratamentul la domiciliu pentru mastită în decurs de 24 de ore a dat un rezultat pozitiv și simptomele bolii au început să dispară, atunci puteți continua terapia pe cont propriu, monitorizând cu atenție starea animalului de companie. Dacă pisica dezvoltă din nou o creștere a inflamației, atunci este necesară o vizită urgentă la medicul veterinar..

Ce face un medic veterinar atunci când o pisică are mastită

Mastita la pisici este periculoasă datorită apariției unor complicații severe, cum ar fi flegmonul, intoxicația letală a corpului și sepsisul, motiv pentru care medicul veterinar, cu riscul răspândirii infecției, efectuează tratamentul prin intervenție chirurgicală. Cu el, se deschide un abces cu curățarea ulterioară și igienizarea completă a cavității. Specialistul efectuează manipularea sub anestezie generală sau locală, fără a provoca durere animalului.

Dacă boala a acoperit complet glanda mamară, aceasta poate fi complet excizată cu un ciclu suplimentar de reabilitare postoperatorie. Pisica trece greu printr-o astfel de operație, dar în unele cazuri aceasta este singura modalitate de a-și salva viața.. Pentru recuperare de înaltă calitate, o pisică poate fi internată în spital 2-3 zile după îndepărtarea glandei, când starea ei necesită control veterinar non-stop. Este periculos să luați un animal acasă pentru tratament înainte de timp.

Dacă este posibil un tratament conservator, atunci antibioticele sunt utilizate pentru a injecta locul inflamației, iar antibioticele și acțiunea sistemică sunt, de asemenea, prescrise pentru injecții.

Pentru a îmbunătăți rapid starea, pisica primește un anestezic local și o compoziție pentru ameliorarea febrei. Un astfel de tratament dă rezultate în câteva ore. Preparatele traumatină și gamovit contribuie la recuperarea rapidă a țesuturilor și la recuperarea cea mai rapidă posibilă. Ambele medicamente sunt administrate subcutanat sau intramuscular. Tratamentul lor se efectuează numai la recomandarea unui medic veterinar.

Prevenirea

Prevenirea mastitei la o pisică este mult mai ușoară decât tratarea acesteia. Principalele măsuri de prevenire a bolii sunt:

 • tratament antiseptic în timp util al deteriorării mameloanelor și pielii din jurul lor;
 • tratament regulat pentru paraziți cutanati;
 • hrănirea completă variată a pisicii pentru a menține o bună imunitate;
 • îmbogățirea dietei cu premixuri care conțin vitamine și macro și microelemente necesare pisicilor, inclusiv fier, magneziu, calciu etc..
 • controlul plimbărilor animalului de companie de-a lungul străzii în timpul sezonului rece;
 • Exprimarea reziduurilor de lapte dacă pisoii nu-l aspiră complet.

În cazul în care se observă un semn de mastită la o pisică, nu trebuie să riscați sănătatea animalului dvs. de companie, ignorându-i starea sau tratând-o singură..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum se tratează mastita la o pisică?