Cum să-ți tăi unghiile pisicii acasă?

Îngrijirea pisicilor 07.02.2018 4,9 mii 3,3 mii 7 minute 2

Ghearele unei pisici cresc și sunt reînnoite constant de-a lungul vieții, iar animalul își poate regla singura lungimea, măcinându-se împotriva obiectelor dure. Această procedură este obligatorie pentru pisici, deoarece ghearele prea lungi interferează cu mersul, se exfoliază și pot crește dureros în piele. Dacă proprietarii lăsă animalul de companie să meargă la plimbare afară, problema se rezolvă de la sine: animalul reglează lungimea măcinându-și ghearele pe copaci sau pe asfalt. În acest caz, pisicile domestice zgârie noptiere, canapele, pereți, rame ale ușilor. Pentru a salva mobilierul și interiorul, precum și pentru a avea grijă de sănătatea animalului de companie, se recomandă tăierea ghearelor la timp. Pentru ca procedura să meargă cât mai repede și fără durere posibil, trebuie să alegeți instrumentele potrivite și să pregătiți animalul pentru o tunsoare.

1 În ce cazuri este necesar să tăiați ghearele

Înainte de a continua procedura igienică, trebuie să cântăriți argumentele pro și contra. Faptul este că tăierea, în orice caz, dă durere animalului, deoarece există terminații nervoase în gheară. După efectuarea procedurii o singură dată, va trebui repetată în mod regulat pe tot parcursul vieții animalului.. Dacă animalul de companie este ascultător, își ascuțește ghearele numai pe tăietorul de gheare și nu zgârie alte obiecte, atunci ar trebui să vă gândiți serios dacă o astfel de procedură este necesară în principiu.

Un alt argument indirect „împotriva” este întreruperea sistemului nervos al animalului. Ghearele pisicii sunt principalul instrument al vieții: cu ajutorul lor, animalul primește hrană, urcă în copaci, se apără în luptă. Datorită imposibilității de a efectua acțiunile obișnuite, psihicul pisicii este deranjat. În plus, încercând să urce un copac sau un obiect înalt din obișnuință, el poate fi rănit. Din acest motiv, proprietarii de animale de companie cărora li se permite să meargă afară sunt sfătuiți să se abțină de la o astfel de procedură igienică..

Este necesar să tăiați unghiile în 2 cazuri: înainte de expoziție și înainte de împerechere. În caz contrar, totul depinde de dorințele proprietarului. Dacă animalul este agresiv, deseori se zgârie și există copii mici în casă, o tunsoare va fi calea potrivită pentru a ieși din situație și va proteja membrii gospodăriei de răniri. Este posibil ca, după o astfel de procedură, animalul de companie să devină mai conform..

2 Selectarea instrumentului

Înainte de a-ți tăia unghiile pisicii, trebuie să te înarmezi cu instrumentele potrivite. Este de dorit ca acestea să nu fie foarfece obișnuite, ci un set special de „manichiură” pentru pisici. Aceste accesorii se numesc tăietoare de unghii și pot fi cumpărate de la orice magazin de animale de companie. Fiecare dintre ele este un instrument potrivit pentru procedură, astfel încât să puteți achiziționa oricine doriți. Ar trebui să se acorde preferință produselor din oțel inoxidabil, cu lame ascuțite și mânere cauciucate pentru o siguranță maximă a utilizării.

Dacă este posibil, puteți lua mai multe soiuri simultan și în viitor utilizați cel care vă place cel mai mult. Caracteristicile detaliate ale tunsorului vă vor ajuta să faceți alegerea corectă:

Tipul tunsorului

Caracteristică

Foarfece

Instrumentul este recomandat pentru începători, deoarece acestea sunt cele mai ușor de manevrat. În exterior, dispozitivul seamănă cu o foarfecă cu găuri pentru degete, dar există un decupaj rotunjit la capătul lamei. Aici este așezată partea de gheară, care trebuie tăiată

Forceps

Instrumentul este similar cu cleștele obișnuit, numai cu mânerele cauciucate pentru o fixare ușoară. Este echipat cu o funcție de blocare a lamei, ceea ce este foarte convenabil dacă există copii mici în casă. Dispozitivul poate fi activat numai prin deplasarea manetei de la bază. La modelele mai scumpe există o oprire specială care vă permite să tăiați doar lungimea necesară

Ghilotină

Numit prin analogie cu un dispozitiv medieval. Are o formă curbată și inserții cauciucate pe mânere, astfel încât dispozitivul să nu vă alunece din mâini în timpul procedurii. Când apăsați mânerul, apare o lamă ascuțită, care taie rapid și eficient gheara. Singurul dezavantaj este imposibilitatea de a vedea lungimea zonei tăiate, astfel încât instrumentul este recomandat proprietarilor experimentați de pisici

Freză electrică cu gheare

Principiul de funcționare este de a măcina gheara cu o roată care se rotește rapid, cu un accesoriu special. Un astfel de dispozitiv este adesea utilizat în saloanele de îngrijire, deoarece nu numai că taie, ci și corectează marginile ghearelor. Instrumentul nu este recomandat începătorilor pentru a evita rănirea animalului de companie.

Dacă nu aveți instrumentul potrivit acasă, puteți folosi foarfece obișnuite cu lame ascuțite sau tăietoare de unghii, după ce ați tratat anterior obiectul cu alcool. Dispozitivele profesionale au nevoie și de dezinfectare obligatorie. Nu puteți neglija recomandarea, pentru a nu dăuna sănătății animalului de companie..

Este foarte descurajat să folosiți tăietori de unghii pentru a tăia unghiile, deoarece acestea nu sunt concepute pentru o placă de unghii atât de densă. Tăierea ghearelor cu un astfel de dispozitiv nu va funcționa: va deteriora doar placa, ceea ce va duce la delaminare și va provoca durere animalului de companie.

3 Cum să vă tăiați corect unghiile acasă

Se recomandă tăierea unghiilor la fiecare 1-2 luni, în funcție de rata de creștere a plăcii unghiei. Ghearele ușoare cresc mai repede decât cele întunecate, astfel încât procedura va trebui efectuată mai des. Un animal de companie activ poate scurta singur lungimea, dar cartofii de canapea leneși vor trebui să ajute la acest lucru. Prea des nu merită tăiat ghearele, deoarece este posibil să nu afecteze zonele keratinizate, ci terminațiile nervoase.

Este recomandabil să vă învățați animalul de companie să prindă gheara ca un pisoi. Așa că se va obișnui cu procedura regulată de igienă, nu va simți frică și neplăceri și la vârsta adultă nu va exista probleme cu el. Pentru ca animalul să nu se teamă, înainte de tăiere, trebuie să mângâi și să masezi ușor labele, apăsați pe tampoane astfel încât pisoiul să-și arate ghearele.

3.1 Faza pregătitoare

Este foarte important să găsiți momentul potrivit pentru procedura acasă. Puteți tăia ghearele dacă animalul de companie:

 • deplin;
 • calm;
 • este într-o stare calmă sau pe jumătate adormită.

Acestea sunt condiții necesare, astfel încât alte manipulări să nu provoace stres la animal. Doar o atmosferă favorabilă, prietenoasă, va ajuta o pisică, în special o adultă, să treacă cu ușurință și fără durere prin momente neplăcute. Dacă ea izbucnește și este configurată agresiv, este mai bine să amânați procedura pentru un timp. Folosirea forței nu va duce la nimic bun: în timpul rezistenței, există un risc ridicat de a tăia mai mult decât este necesar sau de a disloca accidental laba animalului.

Ghearele nu trebuie tăiate atunci când animalul se joacă, într-o stare de veghe activă sau dacă îi este foame sau este bolnav..

Dacă proprietarul nu are experiență în efectuarea unei astfel de proceduri, se recomandă să sunați un prieten sau cineva din gospodărie. O persoană va ține animalul de companie, iar cealaltă se va ocupa de gheare. Înainte de muncă, este imperativ să tratați instrumentele cu o soluție de alcool pentru a evita o posibilă infecție.

3.2 Decuparea ghearelor

Se recomandă tăierea părului în timpul zilei, astfel încât ghearele să fie vizibile. În timpul procedurii, ar trebui să aveți la îndemână:

 • un set de "manichiură" pentru pisici dezinfectat format din foarfece (tăietoare de unghii) și o pila de unghii;
 • antiseptic (peroxid de hidrogen sau iod);
 • pudră de talc pentru copii;
 • tampon de bumbac.

Înainte de procedură, proprietarii de pisici cu păr lung ar trebui să taie smocurile de păr între gheare. În caz contrar, va fi foarte problematic să se determine lungimea dorită a secțiunii tăiate. Este mai bine să faceți acest lucru cu un aparat de tuns, dar dacă animalul se teme de zgomot sau dacă proprietarul nu are abilitățile de a manipula dispozitivul, puteți folosi foarfece ascuțite.

Trebuie să tăiați ghearele pentru a nu deteriora vasele de sânge..

Instrucțiuni pas cu pas:

 1. 1. Luați animalul în brațe, este convenabil să vă așezați pe genunchi sau luați-l sub labute, apăsând corpul pe stomac. Trebuie să vă manipulați animalul de companie cu ușurință și, în același timp, cu încredere, pentru a-i fixa ferm poziția. Acest lucru va ajuta la evitarea rănirii în timpul procedurii dacă pisica începe să izbucnească..
 2. 2. Mângâie ușor animalul, deplasându-te treptat către tampoanele de pe labe (în acest moment este recomandabil să vorbești cu pisica, astfel încât să nu bănuiască nimic). Apăsați ușor pe tampon până când apar ghearele.
 3. 3. Examinați cu atenție ghearele din lumină din interior și determinați locul de unde încep vasele de sânge. Dungi roșii sunt clar vizibile pe placa transparentă a unghiilor, care nu trebuie atinse.
 4. 4. Așezați foarfece sau un tăietor de gheare perpendicular pe gheară și tăiați marginea liberă, lăsând 1-2 mm vaselor de sânge. Este recomandabil să tăiați piesa dorită prima dată, astfel încât placa să nu se delamineze. Tratați ghearele de pe picioarele din față și din spate în același mod. Dacă în timpul procedurii animalul a început să scape, îl puteți înfășura într-un prosop și eliberați labele unul câte unul.
 5. 5. Șlefuiți marginile ghearelor cu o pila de unghii sau o bară de smirghel, astfel încât mai târziu să nu se agațe de covor sau mobilier și să nu provoace deranjul animalului de companie atunci când mergeți.
 6. 6. După șlefuire, tratați ghearele cu apă oxigenată pentru a evita infecțiile..

La sfârșitul procedurii, se recomandă recompensarea pisicii cu un tratament preferat, laudă pentru un comportament bun și îngrijirea acesteia pentru a scoate animalul de companie din stres..

3.3 Primul ajutor pentru răniri

În cazul deteriorării accidentale a vaselor de sânge, sângerarea trebuie oprită imediat și prevenirea infecției. Trebuie să vă strângeți împreună, să acționați rapid, clar și încrezător. Gheara trebuie tratată cu un antiseptic folosind un tampon de bumbac și apoi presărată cu pudră de talc pentru bebeluși. Dacă rămâne sânge gata a doua zi, trebuie să repetați aceleași manipulări..

După ce a fost rănit, animalul de companie poate șchiopăla câteva zile. Nu ar trebui să-l lași să iasă afară până când rana nu se vindecă. Este de dorit ca în această perioadă să se mute mai puțin..

Vătămarea animalelor de companie este o excepție de la regulă și este permisă numai în timpul primului tratament. Dacă pentru a doua sau a treia oară situația se repetă din nou, merită să aveți grijă de sănătatea mentală și fizică a pisicii și să solicitați ajutor de la specialiști.

Tăierea ghearelor unei pisici nu va fi dificilă dacă urmați cu strictețe recomandările indicate. De fiecare dată când procedura va avea loc mai rapid și mai eficient, deoarece cu experiență, vor veni abilități și vor apărea abilități. În viitor, se recomandă să veniți cu o „zi de manichiură” și să tăiați ghearele în același timp.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum să-ți tăi unghiile pisicii acasă?