Cum să cureți urechile pisicii tale acasă?

Respectarea regulilor de igienă atunci când țineți un animal de companie cu blană acasă este o garanție a sănătății și a aspectului său excelent. Una dintre principalele provocări cu care se confruntă noii proprietari este modul de a curăța corect urechile pisicii pentru a nu deteriora organul auditiv.

Puteți curăța urechile pisicii acasă dacă animalul de companie a fost obișnuit cu această procedură de la o vârstă fragedă. În caz contrar, trebuie să contactați clinica veterinară.

De ce se acumulează murdărie în urechi??

Contaminarea în canalele urechii unei pisici poate apărea din mai multe motive. În medicina veterinară, se disting următoarele tipuri de contaminare a urechii:

 1. Floare maro care arată ca zaț de cafea.
 2. Acumularea de sulf.
 3. Descărcare sângeroasă cu impurități de puroi.
 4. Prezența unor pete de culoare neagră de diferite dimensiuni.
Acumularea de sulf
Acumularea de sulf

În prezența contaminării, mai ales dacă un pisoi are urechile murdare, este important să se determine cauza plăcii. Este adesea rezultatul depunerii obișnuite a prafului, mai ales dacă pisica are ocazia să viziteze strada, dar poate indica și o boală gravă a animalului..

Principalele motive pentru care o pisică poate avea murdărie maro în urechi sunt:

 1. Apariția unui proces patologic în canalul urechii, cauzată de activitatea acarianului urechii. Paraziții se atașează de urechile animalului hrănindu-se cu epiderma. Acest proces se numește otodecoză și necesită asistență medicală..
 2. Reacție alergică alimentară, apare atunci când se alege un aliment greșit sau când alimentele neobișnuite intră în dieta zilnică a animalului.
 3. Otită, cauzată de o leziune infecțioasă a corpului animalului. În unele cazuri, otita medie apare din cauza leziunilor capului. În orice caz, va fi necesară intervenția unui medic veterinar.
 4. Expunerea la ciuperci, așezate pe suprafața canalelor urechii.
 5. Caracteristicile caracterului rasei. Unele pisici din exterior au urechi deschise foarte mari, în interiorul cărora se acumulează în mod constant praf sau murdărie externă. Acest proces nu este o patologie, dar urechile animalului trebuie curățate în mod regulat..
 6. Lipsa parului in zona auzului. Absența părului, caracteristică raselor fără păr, face urechile pisicii fără apărare împotriva influențelor externe. Praful, care în rasele cu lână abundentă se așează pe învelișul din apropiere, pătrunde în interiorul pisicilor fără păr.

Veterinarii sfătuiesc să monitorizeze urechile pisicilor de la vârsta de 2 luni. Efectuați prima curățare, dacă este necesar, la clinica veterinară.

Otita medie la pisici
Otita medie la pisici

Dăunători și boli ale urechii

Dacă scurgerea maro este adesea colectată în urechea unui pisoi sau a unui adult, acest lucru poate indica prezența paraziților sau a diferitelor procese patologice ale canalelor urechii..

Dintre paraziți, cea mai frecventă cauză de acumulare a murdăriei este acarienii urechii, care se află pe suprafețele exterioare ale organelor. Este imposibil de a discerne prezența unui microorganism pe suprafața urechilor cu ochiul liber, cu toate acestea, scurgerea maro, care este deșeurile acarianului urechii, este semnul principal al infecției.

Semne suplimentare de infecție:

 1. Animalul clătină frecvent din cap, încearcă în mod constant să-și zgârie urechea cu laba, se poate freca de mobilier și se poate comporta neliniștit. Dacă infecția este severă, pisica poate zgâria zona urechii până când sângerează.
 2. Pisica își pierde capacitatea de a auzi, de multe ori nu răspunde propriului său nume. Este posibilă o surditate completă.
 3. Pe suprafața urechilor apar cruste întunecate, există un miros neplăcut.

Pentru a scăpa de deteriorarea căpușelor ar trebui să se facă numai cu medicamente. Terapia va fi prescrisă de medicul veterinar după examinare..

A doua cauză frecventă de descărcare a urechii este otita medie. Boala poate apărea ca urmare a unei infecții externe sau din cauza vătămărilor fizice.

Cât de des să curățați?

Ce trebuie făcut dacă un pisoi are urechile murdare depinde de sursa poluării. Nu trebuie să vă curățați în mod regulat bebelușul, dar apariția constantă a secrețiilor este un motiv bun pentru a vă contacta medicul veterinar pentru examinare..

Pisică la veterinar
Pisică la veterinar

Nu transformați curățarea urechilor într-o rutină zilnică, deoarece această frecvență poate deteriora organul delicat. În plus, intervenția regulată duce la întreruperea stratului protector de sulf, care este natural și necesar pentru funcționarea normală a organelor auditive..

Frecvența periajului depinde de rasă. De exemplu, pentru un sfinx, va fi necesar să se efectueze procedura mai des decât animalele cu lână abundentă. În plus, animalele de companie active necesită o curățare mai frecventă..

Cum și ce să curățăm?

Organul auditiv al reprezentanților familiei feline este un pasaj aprofundat, curbat în forma literei „G”. La cot, acumularea de depuneri de murdărie apare cel mai adesea, mai ales dacă este rezultatul prafului obișnuit din exterior..

Curățarea primară a urechilor trebuie efectuată într-o clinică veterinară, medicul vă va spune cum să curățați urechile pisoiului acasă, dacă este necesar..

Instrumentul principal de curățare este un tampon de bumbac, o bucată de tifon sau bandaj. Dacă contaminarea nu este critică, pot fi utilizate tampoane uscate de bumbac. În același mod ca și pentru un animal adult, puteți curăța urechile și pisoiul, cu condiția ca poluarea să nu fie cauzată de niciun proces patologic care apare în corpul animalului..

Primul lucru pe care trebuie să-l știți din regulile despre cum să curățați urechile unei pisici acasă este să fixați animalul în siguranță. Curățarea canalelor urechii este un proces neplăcut pentru orice animal de companie, indiferent de caracteristicile și dispoziția rasei.

O modalitate excelentă de a calma un animal neliniștit este de a-l roti până la cap într-un prosop. Acest lucru va imobiliza pisica, împiedicându-l să zgârie proprietarul. Apoi, puteți să vă puneți animalul pe genunchi sau pe orice suprafață plană confortabilă și să începeți procedura:

Curățarea urechilor
Curățarea urechilor
 1. Ținând pisica cu o mână, răsuciți urechea cu cealaltă, oferind acces la canalele urechii.
 2. Frecați încet zona auriculei cu mișcări circulare ușoare, eliminând treptat murdăria vizibilă. Dacă placa nu se pretează la curățare, umeziți un tampon de bumbac cu apă. Nu utilizați medicamente și alți compuși de curățare fără programarea medicului veterinar.
 3. Puteți folosi tampoane de bumbac pentru a curăța zonele greu accesibile din urechea animalului, cu toate acestea, trebuie să aveți grijă atunci când le utilizați. Nu înfundați bățul prea adânc în ureche pentru a evita deteriorarea canalului auditiv..

Acțiuni similare ar trebui făcute cu a doua ureche a animalului, cu atenție.

Concluzie

Curățarea urechilor pisicilor și pisicilor adulte trebuie făcută după cum este necesar. Frecvența procedurii depinde de rasa animalului, de activitatea acestuia, precum și de caracteristicile habitatului. Cu toate acestea, dacă prezența unei plăci constante în canalele urechii este cauzată de procese patologice în organism, leziuni infecțioase sau acțiunea unei ciuperci, este necesar să se influențeze direct sursa simptomului..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum să cureți urechile pisicii tale acasă?