Modul în care pisicile își schimbă dinții

Un pisoi se naște fără dinți. Nu are nevoie de ele atâta timp cât bebelușul se hrănește exclusiv cu lapte matern. Toți cei care au decis să aibă un animal de companie ar trebui să știe când și cum se schimbă dinții la pisici..

Printre ei:

  • doi canini deasupra și dedesubt;
  • șase incisivi deasupra și dedesubt;
  • trei premolari pe fiecare parte de sus;
  • doi premolari pe fiecare parte de jos.

Incisivii sunt primii care pătrund, urmat de canini. Premolarii ies ultima. Dar bebelușii nu au molari..

Creșterea dinților la un pisoi nu este însoțită de senzații deosebit de neplăcute. Copilul poate roade totul, ajutând la dinți, freca botul cu laba. Trebuie să-i oferi jucării moi. De asemenea, uneori există salivație crescută, gingiile se umflă și devin roșii. Apetitul poate dispărea pentru o vreme.

Schimbarea dinților la o pisică

Dinții unei pisici se schimbă o dată în viață. Cele temporare încep să cadă undeva peste trei sau patru luni, împinse de cele deja ascendente constante. Colții sunt primii care se schimbă. Incisivii sunt reînnoiți la cinci luni. Ultimele (aproximativ șase luni) care apar sunt premolari și molari. Ca urmare, ar trebui să existe exact trei duzini de dinți în cavitatea bucală a animalului. Printre ei:

  • 12 incisivi;
  • 4 canini;
  • 10 premolari;
  • 4 molari.

Cu ajutorul incisivilor și colților, pisica smulge bucăți de mâncare și le ține. Premolarii și molarii sunt esențiali pentru mestecarea temeinică. 18 dinți felini au o singură rădăcină, 10 au o rădăcină dublă, doi au o rădăcină triplă.

Posibile probleme

De obicei, schimbarea dinților de lapte a unui pisoi, precum și erupția lor, se desfășoară fără probleme. Animalul se simte bine, nu suferă de durere. Este posibil ca proprietarul să nu știe nici măcar că animalul său de companie își schimbă dinții până când nu găsește „dovezi materiale” undeva pe podea.

Uneori există semne deja descrise mai sus: pierderea poftei de mâncare, roșeață a gingiilor, mestecarea mai lungă decât de obicei. Când pisicile își schimbă dinții, este indicat să le hrănești cu ceva moale sau lichid. Hrana solidă va fi mai dificil de manipulat pentru un animal..

În unele cazuri, schimbarea „instrumentelor de mestecat” este însoțită de o astfel de problemă precum „dinte de lapte rezidual”. Denumirea sa științifică este falsă polidonție. Vorbim despre situații în care un dinte temporar (sau mai mulți) nu a căzut și interferează cu creșterea unuia permanent. Acest lucru afectează adesea gingiile, palatul și dinții adiacenți..

Dacă timpul trece, iar „încăpățânatul” nu cade, trebuie îndepărtat. În cazuri deosebit de dificile, este necesară intervenția chirurgicală. Animalul ei este efectuat sub anestezie.

În procesul vieții, o pisică își pierde rar dinții. Câți permanenți au crescut, atât de multe rămân. Dacă dintr-o dată cad dinții, atunci animalul de companie are probleme grave de sănătate. În acest caz, aveți nevoie de ajutorul unui medic veterinar..

Dar, de obicei, dinții sunt doar puțin șterși, acoperiți cu placă. Pentru ca acestea să servească fidel pisicii până la sfârșitul zilelor sale, nu trebuie să limitați animalul de companie la alimente excepțional de moi. În plus, cavitatea sa bucală are nevoie de îngrijire..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Modul în care pisicile își schimbă dinții