Infecția cu viermi cârlige la pisici: semne, diagnostic, tratament

Fiecare proprietar de pisică a întâmpinat boli helmintice parazitare într-un fel sau altul. Aceste boli provoacă mari daune sănătății animalului, așa că trebuie să le tratați imediat ce observați primele semne și nu trebuie să uitați de tratamentul preventiv al animalelor. Ankilostomoza la pisici este o patologie destul de periculoasă..

Informatii de baza

Hookworms sunt paraziți intestinali la pisici și câini. În literatura de limbă engleză, numele de viermi este Hookworms și reflectă destul de exact „specificul” lor. Ideea este că „cârlig” se traduce prin „cârlig”. Acești paraziți au un „cârlig” foarte pronunțat în partea capului corpului, care este destinat fixării fiabile a viermelui în lumenul intestinului gazdei. Mai mult, lungimea corpului viermilor este de doar doi până la trei milimetri, abia se văd cu ochiul liber. Hookworms se hrănesc cu sângele și țesuturile gazdei lor.

Specific la pisici, boala este cel mai adesea cauzată de două tipuri de paraziți - Ancylostoma tubaeforme și Ancylostoma braziliense. În cazuri rare, boala poate fi cauzată de soiul „canin”, adică Ancylostoma caninum. În general, pisicile „oferă adăpost” unei liste relativ mici de viermi din genul Ankylostoma decât dacă ar fi comparate cu aceiași câini. În plus, viermii felini sunt mult mai „toleranți” față de proprietarul lor și nu provoacă consecințe atât de grave pentru sănătatea animalului..

Important! Factorii predispozanți ai infecției sunt standard - condiții insalubre și conținut aglomerat. În unele adăposturi pentru pisici, proporția pisicilor bolnave poate ajunge până la 100%.

Ciclul de dezvoltare

Femelele cu vierme cârlig (și un animal poate avea sute) eliberează zilnic câteva mii de ouă, care intră în mediul extern cu fecale de pisică. Ouăle sunt invizibile cu ochiul liber. Larvele ies din ele deja în mediul extern și pot trăi în sol o perioadă foarte lungă de timp. Infecția apare atunci când o pisică își linge labele. Larva pătrunde în intestin, unde începe să se hrănească și să crească intens. Este nevoie de aproximativ 2-3 săptămâni pentru ca aceasta să crească complet și să devină matură sexual..

La pisici, așa cum am scris mai sus, hookworms se comportă mult mai „reținut” decât la câini. Deci, puii de la cățelele infectate se infectează când sunt încă în pântece. În cazul pisicilor, acest lucru nu a fost înregistrat niciodată, dar pisoii se pot îmbolnăvi doar prin consumul de lapte matern..

Semne clinice și diagnostic

Hookworms feline tind să „pășuneze” pe membrana mucoasă a intestinului subțire, hrănindu-se abundent cu țesuturile sale. Acest lucru nu cauzează mult rău organismului, astfel încât simptomele infecțiilor cu hookworm la pisici în această situație sunt rare. Este mult mai rău atunci când adulții trec la nutriția „sângelui”, deoarece în acest caz, un anticoagulant (o substanță care previne coagularea sângelui) este injectat în răni microscopice de către paraziți. Din această cauză, o pisică care suferă de infecție cu hookworm va suferi în mod regulat de pierderi de sânge, deoarece daunele lăsate pe mucoasa intestinală sângerează pentru o perioadă foarte lungă de timp. Cu toate acestea, animalele adulte nu suferă atât de mult, dar pisoii dezvoltă foarte repede anemie cronică..

În acest fel, principalul simptom al bolii hookworm este anemie, prezența sângelui nedigerat în scaun (adică există incluziuni roșii aprinse în fecale și tot timpul), pierderea în greutate și starea foarte proastă a pielii și a părului. Iritarea și mâncărimea pielii (în special pe labe) pot indica, de asemenea, o infecție cu viermi. Aici trebuie amintit că larvele lor pot pătrunde direct în piele, motiv pentru care tampoanele pentru labe devin foarte inflamate și chiar supurate..

Diagnosticul bolii este destul de simplu - se efectuează o examinare microscopică a fecalelor. Deoarece ouăle de vierme nu sunt ceva „unic”, iar fecalele unui animal bolnav pot conține o cantitate imensă din ele, diagnosticul este destul de simplu.

Apropo, un fapt interesant - dacă există o mulțime de viermi în corpul animalului, viermii încep să se suprime reciproc. Din această cauză, există situații paradoxale când, cu un curs sever al bolii, există mai puține ouă în fecale decât în ​​comparație cu cazuri mult mai ușoare. De asemenea, trebuie remarcat faptul că la pisoii foarte tineri, primele semne clinice apar înainte de apariția ouălor în fecale. În acest caz, diagnosticul poate fi pus prin simptome indirecte..

În special, dacă pisoiul a fost luat dintr-un adăpost, unde gradul de deteriorare a animalelor este aproape de 100%, nu este nevoie să ne gândim mult timp la cauzele slăbiciunii și anemiei animalului. În plus, după un timp, ouăle vor apărea în fecalele animalului în orice caz, trebuie doar să așteptați.

Deci, cum este tratată boala de vierme la pisici? Potrivit pentru aceasta orice agent care distruge parazitul nematod și cestode. Deosebit de bune sunt preparatele pe bază de pirantel, milbemicină și praziquantel (mai puțin eficiente). Trebuie avut în vedere faptul că pe durata tratamentului și pentru o anumită perioadă după acesta, pisicii trebuie să i se prescrie o dietă specială, ale cărei componente conțin o cantitate crescută de proteine ​​și fier..

Aceasta din urmă este deosebit de importantă, deoarece este necesară eliminarea semnelor cât mai curând posibil anemie și reface mucoasa intestinală. Din păcate, în cazuri deosebit de severe, este necesar să se recurgă la transfuzii de sânge, deoarece în alte moduri anemia acută nu poate fi eliminată.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Infecția cu viermi cârlige la pisici: semne, diagnostic, tratament