Cum să ne împrietenim cu un câine?

Câinele doarme liniștit pe covor, iar pisica este cufundată lângă el și își adună prietenul cu coadă cu un ronțăit afectuos și blând. Cum să ne împrietenim cu o pisică și un câine într-un apartament, astfel încât o astfel de imagine idilică să devină realitate? Într-adevăr, mulți proprietari se confruntă cu situația opusă, atunci când iubitele lor animale de companie transformă casa într-o zonă de război și concurează nu numai pentru teritoriu, ci și pentru atenția tuturor membrilor familiei. Și sarcina principală a proprietarului în acest caz nu este să ia o poziție neutră, ci să depună toate eforturile pentru a reconcilia animalele și a le ajuta să devină prieteni adevărați.

Câinii, la fel ca rudele lor cele mai apropiate, lupii preferă să ducă o viață de haită, deoarece le este mai ușor să supraviețuiască și să-și apere teritoriul de străini. Pisicile, pe de altă parte, sunt singuri din fire și evită comunicarea nu numai cu alte specii de animale, ci și cu reprezentanții genului lor..

Aceste caracteristici comportamentale ale pisicilor și câinilor sunt cele care determină ostilitatea lor reciprocă, deoarece câinele consideră că toți membrii gospodăriei și animalele care locuiesc în casă sunt membri ai turmei sale și își vor căuta în mod constant societatea. Bineînțeles, pisicii nu îi place obsesia unui astfel de vecin, așa că animalul de companie pufos începe să se apere, luând o poziție de luptă și șuierând la câine, care se termină în cele din urmă într-o luptă acerbă între două animale de companie.

Și adesea proprietarii, observând conflictele zilnice ale animalelor lor de companie, iau o decizie radicală de a da una dintre ele altei familii, deși este destul de posibil să faci o pisică cu un câine dacă arăți puțină răbdare și respecti anumite reguli.

Cine este capul acestei case?

Când un pisoi și un cățeluș intră în casă în același timp, nici nu se pune problema cum să le împace, deoarece copiii nu văd unii în alții un rival sau un dușman, ci un însoțitor cu care te poți juca și juca.

La animalele adulte, procesul de adaptare la un nou vecin este mult mai complicat, prin urmare, înainte de a introduce un câine unei pisici sau unei pisici cu un câine, este recomandabil să vă pregătiți pentru acest lucru în avans..

Dacă un câine locuiește în casă:

 • Înainte de a începe un pisoi, ar trebui să urmăriți cum reacționează câinele la o plimbare la pisicile care aleargă. Dacă rupe lesa, încercând să alerge după pisică, animalul de companie trebuie învățat comenzile „nu” sau „fu”;
 • Nu va fi de prisos să-l duci pe câine să viziteze prietenii care au o pisică și să urmărească comportamentul animalului de companie cu patru picioare. În cazul în care câinele nu manifestă agresivitate față de pisică, dar manifestă interes, puteți obține în siguranță un animal de companie pufos;
 • Înainte de a întâlni o pisică, este recomandabil să puneți botul sau cel puțin o lesă pe un câine mare sau pe un reprezentant al unei rase de vânătoare, astfel încât să nu poată dăuna noului animal de companie;
 • Câinele trebuie să cunoască și să urmeze comenzile de bază, cum ar fi „așezați-vă” și „culcați-vă”, astfel încât proprietarul să îl poată controla în timp ce cunoaște pisoiul.

Dacă o pisică locuiește în casă:

 • Pentru ca pisica să se obișnuiască mai repede cu noul vecin, mai întâi îl puteți prezenta câinelui vecinului și le puteți oferi animalelor posibilitatea de a comunica, desigur, sub supravegherea proprietarilor;
 • Înainte de a aduce catelul în casă, este recomandabil ca pisica să tundă ghearele, astfel încât, în cazul unui atac asupra câinelui, animalul de companie să nu-l rănească grav;
 • Sunetele lătratelor unui câine irită și înspăimântă pisica. Prin urmare, înainte de a începe un animal de companie cu patru picioare, unii stăpâni înregistrează lătratul câinelui pe o casetă sau pe un disc și îl pornesc câteva minute în fiecare zi, astfel încât pisica să se obișnuiască cu sursa de iritație și, ulterior, să nu mai perceapă ca o amenințare..

Prima întâlnire a animalelor de companie

Este foarte important să organizați corect și competent prima cunoaștere a animalelor, deoarece depinde de aceasta modul în care relația lor se va dezvolta în viitor. Dacă un câine sperie un animal de companie pufos cu o scoarță puternică sau încearcă să-l atace, atunci cu greu ne putem aștepta ca prietenia și înțelegerea reciprocă să apară între animalele de companie..

Dacă o pisică este proprietarul deplin al casei de mai bine de un an, atunci înainte de a adăuga un nou vecin la el, ar trebui să vă asigurați că se află într-o stare calmă și relaxată. Puteți să vă duceți câinele în cameră și să urmăriți cum reacționează pisica la aceasta. Dacă a luat un aspect amenințător și a început să șuiere, dar se află la o distanță sigură și nu încearcă să atace cățelușul, atunci nu ar trebui să vă amestecați, este mai bine să acordați animalelor câteva minute pentru a se familiariza unul cu celălalt.

Dar, când, când se întâlnește cu un câine, o pisică fără avertisment s-a repezit la el și l-a apucat cu ghearele, animalele trebuie să fie crescute imediat în camere diferite și să nu li se permită contactul între ele în următoarele două sau trei zile. Poate că în câteva zile, pisica se va obișnui cu mirosul unui nou animal de companie și, ulterior, îl va trata mai prietenos.

În cazul în care un câine a apărut prima dată în casă, înainte de a se întâlni cu pisica, ei au pus o lesă și abia apoi lansează un nou animal de companie în cameră. Atunci când câinele nu manifestă agresivitate și nu intră în lătrat frenetic, pisicii i se permite să exploreze camera, dar în același timp, comportamentul câinelui este monitorizat constant. Dacă observă calm mișcările vecinului nou-creat, putem presupune că prima cunoștință a avut succes și în viitor pisica și câinele vor deveni prieteni și nu se vor transforma în dușmani ireconciliabili.

Dacă câinele este ostil față de pisică și proprietarul se teme pentru viața animalului de companie pufos, în următoarele câteva zile câinele este botnit și i se permite să observe pisica de departe.

Puteți utiliza, de asemenea, această metodă: camera este împărțită printr-o partiție din plasă, astfel încât animalele de companie să se poată vedea și în fiecare zi organizează întâlniri scurte, cu o durată de 15-20 de minute. După un timp, animalele se vor obișnui cu faptul că vor trebui acum să împartă un teritoriu și, probabil, vor percepe mai calm prezența unui alt animal de companie în casă..

Sfaturi pentru proprietari: în niciun caz nu trebuie să forțați animalele să se ciocnească sau să le blocheze în aceeași cameră, acest lucru va duce doar la agresiune și ură între ele.

Reguli pentru păstrarea unei pisici și a unui câine în aceeași casă

Uneori, un câine și o pisică coexistă pașnic în același apartament, dar relația lor nu poate fi numită prietenoasă. Animalele de companie nu manifestă niciun interes unul față de celălalt și încearcă să evite comunicarea și întâlnirea. Cel mai adesea, proprietarii sunt mulțumiți de o astfel de situație când un armistițiu fragil a domnit între animale și nu încep lupte pentru teritoriul și atenția proprietarului.

Dar dacă scopul proprietarului este de a-și face prieteni cu animalele de companie, atunci el ar trebui să-i ajute în acest sens și să nu rămână un observator extern.

 • Când stăpânul scoate câinele la plimbare, uită că pisicile pot fi și ele plimbate cu lesa. Prin urmare, data viitoare ar trebui să luați cu dvs. un animal de companie pufos, poate că o plimbare obișnuită va aduce animalele mai aproape și va contribui la prietenia lor;
 • Când pisica s-a așezat confortabil pe poala proprietarului, este indicat să chemați câinele la el, astfel încât să nu se simtă gelos pe adversar și să nu se simtă lipsit de atenție și afecțiune;
 • Atât pisicilor, cât și câinilor le place să se joace. Prin urmare, puteți veni cu un joc la care ar participa ambele animale de companie, de exemplu, aruncându-le la rândul lor o minge;
 • Dacă câinele a mușcat neintenționat pisica în timpul jocului, pedeapsa corporală nu poate fi folosită. Proprietarul ar trebui să-și exprime nemulțumirea față de comanda „nu” și pentru câteva minute să închidă câinele într-o altă cameră. Deci animalul de companie va înțelege că a făcut ceva ilegal și va fi atent data viitoare;
 • Hrănirea animalelor este, de asemenea, importantă. Pisica, când este mulțumită, va lăsa calm mâncarea în castron și va merge la farfurie când îi va fi foame din nou. Aceasta este principala problemă, deoarece câinele mănâncă totul până la ultima firimitură și nu va pierde șansa de a termina de mâncat din vasul pisicii, ceea ce în mod firesc nu-i place pisicii. Pentru a evita acest lucru, farfuria pufoasă a animalului de companie este plasată într-un loc în care câinele nu poate ajunge, de exemplu, pe un pervaz;
 • Animalele trebuie îngrijite și îngrijite în mod egal. Atunci nu vor avea sentimente de gelozie și rivalitate, iar animalele de companie nu vor începe o luptă pentru atenția proprietarului..

În ciuda stereotipului adânc înrădăcinat conform căruia pacea dintre pisici și câini este imposibilă, aceste animale, atât de diferite și deosebite între ele, prezintă adesea exemple de prietenie puternică și altruistă. Prin urmare, reconcilierea animalelor de companie nu este atât de dificilă pe cât ar putea părea la prima vedere, ar trebui doar să arăți răbdare și să le înconjori cu afecțiune și grijă, apoi o atmosferă calmă și liniștită va domni întotdeauna în casă, iar acesta este cel mai important lucru.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum să ne împrietenim cu un câine?