Care este temperatura corporală normală a unei pisici?

Pentru a ști dacă un animal de companie este sau nu bolnav, trebuie să știți care este temperatura sa normală. Fiecare tip de animal are propriii indicatori. Unele au mai mare, altele mai mici. De asemenea, poate fluctua la animalele de companie de diferite vârste și chiar la rase. Deci, care este temperatura normală pentru o pisică? Cum se măsoară temperatura unei pisici acasă independent și corect?

 • podea;
 • rasa și mărimea corpului (cu cât pisica este mai mare, cu atât temperatura corpului este mai scăzută). Dar pentru sfinx va fi mai mare decât cea a omologilor „de lână” (datorită faptului că trebuie să se „adapteze” independent la mediu);
 • vârstă;
 • mediul (în principal la temperatura sa);
 • ora din zi (seara crește, deoarece animalul cheltuie energie în timpul zilei).

Temperatura corpului la pisici și pisici este considerată normală, care variază de la 38 la 39 de grade. Dar la bebeluși este puțin mai mare și variază de la 38,5 la 39,5 grade. La nou-născuți, poate ajunge chiar la 40,5 grade, dar nu ar trebui să puneți termometre pe astfel de firimituri fără o nevoie specială.

Dar, pentru a ști cum este la un animal de companie, trebuie să știi cum să măsoare corect temperatura unei pisici acasă. Nu există nimic complicat în această procedură, destul de neplăcut. De fapt, aveți nevoie de:

 1. termometru (puteți lua unul cu mercur, dar cel electronic va ieși mai repede, ceea ce este important atunci când măsurați temperatura unui animal),
 2. vaselină (dar o puteți înlocui cu niște smântână grasă, în mod ideal fără parfumuri, puteți face bebeluș),
 3. un prosop sau o pătură (pentru a răsuci un animal de companie deosebit de obstinat).

Cope singur nu va funcționa dacă nu există experiență. Mai bine să ceri cuiva să te ajute. Unul va repara animalul, al doilea va ține termometrul și va lua citiri. Și acum să trecem la însăși „tehnica” de măsurare.

Cum se măsoară temperatura pisicii tale

 • Animalul trebuie fixat. Suficient de liniștit pentru a apăsa puternic pe o suprafață orizontală (podea, masă, pat), apucând bine greabanul și zona pelviană. Dar este mai bine să înfășurați pisicile cu caracter cu un prosop de baie sau o pătură, lăsând „accesul” la rect neînfășurat. Suportul trebuie să rămână calm, să nu intre în panică și să nu slăbească „prinderea” în niciun caz, altfel mustața se va desface, va mușca și se va zgâria.
 • Ungeți vârful termometrului cu vaselină sau cremă de grăsime.

Ridicați coada pisicii și introduceți ușor, dar ferm vârful termometrului în rectul animalului de companie (la o adâncime de unu, maxim doi centimetri). Amintiți-vă că temperatura unei pisici (ca și alte animale domestice cu sânge cald) este măsurată în rect. Nu este necesar să împingeți termometrul adânc sau cu forță pentru a nu răni mustața. Timpul dvs. - trei-cinci minute este suficient. Dacă utilizați un dispozitiv electronic pentru măsurare, atunci după un semnal sonor puteți elimina.

După îndepărtarea acestuia, asigurați-vă că tratați vârful termometrului cu un dezinfectant (cel puțin vodcă, un agent care conține alcool). Este recomandabil ca casa să aibă un termometru separat pentru animal, care nu va fi folosit de oameni..

După cum puteți vedea, măsurarea temperaturii unei pisici acasă nu este deloc dificilă. Dar acest lucru vă va permite să observați când animalul are febră. Dar ce indică creșterea temperaturii??

De ce crește temperatura corpului la pisici?

Există mai multe motive pentru care temperatura corpului unei pisici crește:

 • Supraîncălzi. Mai ales dacă este cald afară, atunci o creștere a temperaturii corpului este o reacție de protecție a corpului. Acesta este modul în care animalul de companie își reglează schimbul de căldură, eliberează „excesul” în mediu. Așadar, asigurați-vă că pisica nu este afară la căldură fără posibilitatea de a se ascunde la umbră și de a bea apă curată și rece. Ei bine, fii cu ochii pe temperatura camerei. Adesea pisicile se supraîncălzesc acasă..
 • După exerciții fizice, consumul de alimente și în timpul sarcinii. Adică animalul de companie este absolut sănătos, nu există motive de îngrijorare. Creșterea temperaturii va fi nesemnificativă (nu mai mult de un grad și se numește febră subfebrilă), iar mustața în sine se va comporta ca de obicei: veselă, cu un poftă bună.
 • Proces inflamator în organism. Febra inflamatorie este principalul simptom. Prin urmare, dacă nu observați modificări externe la animalul de companie, dar temperatura a crescut, solicitați imediat ajutorul unui medic veterinar. Este deosebit de periculos atunci când febra este însoțită de tuse, curgerea nasului, respirație frecventă sau, dimpotrivă, rară, vărsături sau diaree. Acest lucru indică adesea o boală infecțioasă sau un proces inflamator grav..

Creșterea temperaturii după sterilizare, vaccinare

Dacă există febră după operație, atunci aceasta nu este întotdeauna o reacție la intervenția chirurgicală. Da, în prima zi, temperatura unei pisici după sterilizare poate crește ușor. Totuși, acesta este un „șoc” pentru corp, încearcă să se refacă și să se apere. Dar dacă pe termometru apare o cifră peste 40 de grade, pisica devine letargică, apatică, refuză hrana și apa, se va întinde sau se va ascunde constant, apoi contactați imediat clinica veterinară sau sunați medicul veterinar acasă. Această afecțiune poate indica apariția inflamației, poate fi necesară terapie cu antibiotice.

Un salt de temperatură poate fi înregistrat și după vaccinări. Dacă este mic (aproximativ 1 grad peste limita superioară a normei fiziologice), atunci nu ar trebui să vă panicați. Acest lucru este total normal. Imunitatea a început să funcționeze, să lupte împotriva agenților patogeni primiți cu vaccinul. O febră ușoară poate dura până la 3 zile. cu toate acestea, dacă temperatura este prea ridicată, atunci este mai bine să contactați medicul veterinar pentru a exclude (sau a confirma) boala mustaței și a începe tratamentul la timp.

De ce scade temperatura unei pisici?

Temperatura corpului unei pisici nu crește întotdeauna, ci poate scădea. Și acesta este, de asemenea, un simptom alarmant, deoarece procesele metabolice din organism încetinesc semnificativ. O astfel de scădere poate apărea din cauza hipotermiei animalului de companie, a otrăvirii. În orice caz, este recomandabil să consultați un medic veterinar pentru a exclude probleme grave de sănătate..

Ce trebuie să faceți dacă temperatura pisicii dumneavoastră crește

Dacă pisica sau temperatura pisicii dvs. nu este normală, atunci nu vă grăbiți și nu o doborâți fără să consultați un medic veterinar.

 1. Dacă a crescut (nesemnificativ), acest lucru indică faptul că sistemul imunitar al organismului a început să „funcționeze”. Și trebuie să-i dai timp să se lupte singură. Dar dacă temperatura durează mult sau este ridicată, atunci trebuie scăzută.
 2. Autoadministrarea medicamentelor pentru febră poate duce la moartea animalului. Da, da, exact moartea. Deoarece aspirina și paracetamolul obișnuit (precum și medicamentele pe care le conțin) distrug tubii renali.
 3. Amintiți-vă doza. Pisica este mai mică decât o persoană, astfel încât doza trebuie calculată pe baza greutății animalului de companie.

Prin urmare, orice terapie trebuie prescrisă numai de un medic veterinar după o examinare internă. Este posibil să aveți nevoie nu numai de antipiretice și antispastice (pentru ca temperatura să scadă mai repede), ci și de alte medicamente (antibiotice, antivirale, imunostimulante, mijloace de susținere a inimii și respirației și altele).

Deci, temperatura la pisici și pisici este considerată normală, care variază de la 38 la 39 de grade, dacă este în aceste limite, atunci nu ar trebui să vă faceți griji.

De asemenea, puteți adresa o întrebare medicului veterinar intern al site-ului nostru, care vă va răspunde cât mai curând posibil în caseta de comentarii de mai jos..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Care este temperatura corporală normală a unei pisici?