Cum să dai gentamicină unei pisici?

În timpul nostru, antibioticele devin din ce în ce mai populare în medicina veterinară. Au devenit ajutoare indispensabile în tratamentul diferitelor boli. Deși merită să recunoaștem faptul că majoritatea acestor medicamente provoacă daune ireparabile corpului patrupedului. Unul dintre aceste antibiotice este gentamicina pentru pisici. Pe de o parte, distruge bacteriile dăunătoare și, pe de altă parte, afectează negativ organele interne ale unui animal de companie..

Caracteristicile medicamentului

Gentamicina este produsă numai sub formă de soluție și este utilizată sub formă de injecții intramusculare. De regulă, produsul este transparent, dar uneori poate avea o culoare ușor galbenă. Dacă observați chiar și cel mai mic sediment în sticlă, atunci nu ar trebui să injectați acest produs în pisica iubită..

În ceea ce privește volumul, fiolele de gentamicină sunt disponibile în doze de la 2 la 10 ml. Există, de asemenea, sticle de sticlă închisă la culoare, cu o doză de 50 ml. 1 ml conține 40 mg de ingredient activ.

Este de remarcat faptul că medicamentul este bine absorbit. Concentrația maximă în corp a gentamicinei va ajunge la 60 de minute după injecție. În general, medicamentul va fi prezent în corpul pisicii iubite timp de aproximativ 12 ore. Mai ales rapid și ușor agentul pătrunde în cavitatea abdominală.

Ce boli sunt prescrise pentru tratament

Indiferent de modul în care ți se pare că știi exact cu ce este bolnavă pisica, autotratamentul cu acest medicament este strict interzis. Cu excepția cazului în care, desigur, vrei ca pisica să moară în brațele tale. Cu siguranță ar trebui să vă vizitați medicul veterinar. Mai mult, puteți injecta gentamicină într-o pisică numai atunci când vine vorba de bacterii gram-negative, altfel nu va avea niciun rost în acest preparat medical. Și pentru a determina tipul de bacterii care sunt prezente în corpul pisicii dvs., va fi posibil datorită unei însămânțări speciale, care va fi făcută de un specialist.

Medicii veterinari atribuie acest medicament pentru multe afecțiuni, inclusiv:

 • Diverse infecții ale tractului respirator.
 • Probleme ale sistemului urinar, inclusiv nefrită și cistită.
 • Artrita și artrozele, care sunt provocate de prezența microflorei patogene în corpul pisicii.
 • Peritonită, pneumonie și alte boli care apar din bacteriile gram-negative.

Și nu uitați, administrarea unei injecții de gentamicină unei pisici nu este o sarcină ușoară, deoarece injecțiile cu un astfel de medicament sunt foarte dureroase. Prin urmare, animalul trebuie ținut foarte strâns. Pentru a efectua această procedură, ar trebui să vă luați un asistent sau să folosiți o geantă specială de fixare.

Dozare

Instrucțiunile de utilizare a gentamicinei pentru pisici spun că medicamentul este administrat cu prudență, respectând schema stabilită:

 • În prima zi, medicamentul trebuie administrat la o rată de 1,1 ml pe 10 kg de greutate animală. Această procedură se face de 2 ori pe zi..
 • În a doua zi și în toate zilele următoare, doza de gentamicină pentru pisică rămâne aceeași, numai medicamentul trebuie injectat o dată pe zi.

Unii medici veterinari administrează gentamicină intravenos la pisică folosind un cateter. Dar aceasta este o procedură destul de complicată și instrucțiunile nu spun nimic despre asta. Prin urmare, astfel de injecții pot fi făcute numai de un profesionist de top. Oamenii obișnuiți sau începătorii în această afacere nu ar trebui să efectueze un truc atât de periculos. Iar ideea nu este deloc că nu toată lumea va putea introduce cateterul corect. Doar că nu toată lumea va putea calcula doza medicamentului și va lua în considerare faptul că, atunci când este administrată intravenos, gentamicina intră în organism aproape instantaneu și atinge cu ușurință o concentrație ridicată.

Supradozaj de droguri

Dacă, utilizând acest medicament, nu respectați doza sau nu depășiți condițiile de utilizare a gentamicinei, atunci poate apărea o supradoză a acestui medicament. O astfel de otrăvire poate afecta negativ auzul și rinichii animalului dvs. de companie. De asemenea, el poate dezvolta o reacție alergică, care va fi însoțită de erupții cutanate și mâncărime. Sunt posibile și probleme cu al optulea nerv cerebral..

Și cel mai important, amintiți-vă că utilizarea pe termen lung a gentamicinei are un efect foarte rău asupra corpului pisicii. Dacă utilizați acest medicament mai mult de 7 zile, atunci pot apărea leziuni distructive severe la rinichi și la sistemul nervos. Dar cel mai adesea apare dezvoltarea insuficienței renale acute. În majoritatea cazurilor, astfel de probleme duc la moartea unui animal de companie..

În ce cazuri este interzis administrarea medicamentului

De asemenea, trebuie remarcat faptul că în unele situații este complet interzis să se administreze injecții de gentamicină pentru o pisică. Cele mai frecvente dintre ele includ:

 • Sarcina. Medicamentul pătrunde foarte repede în bariera placentară, prin urmare poate provoca daune ireparabile copilului..
 • Perioada de lactație, deoarece sulfatul de gentamicină, împreună cu laptele, pătrund cu ușurință în corpul pisoiului.
 • O seringă nesterilă care conține reziduuri de medicamente, deoarece este dificil să se prevadă interacțiunea acestui medicament cu acestea. Ca urmare, un astfel de compus poate provoca inflamații și o varietate de efecte secundare..
 • Având probleme cu rinichii.
 • Luând o varietate de medicamente nefrotoxice, relaxante musculare și medicamente ototoxice.
 • Sensibilitate mai mare la gentamicină.
 • O vârstă foarte fragedă. Este foarte descurajat să dai acest antibiotic unui pisoi nou-născut. Și numai în cazuri foarte rare, cu permisiunea unui specialist, pot fi injectate intravenos cu o soluție. Adică, este necesar să reduceți doza de acest medicament de 2 ori..

După cum puteți vedea, gentamicina este un medicament destul de periculos cu care nu trebuie glumit. Dar totuși, în viața unei pisici, pot apărea situații când aceasta va fi pur și simplu de neînlocuit. Prin urmare, nu trebuie să vă fie frică să utilizați gentamicină, principalul lucru este să respectați cu strictețe instrucțiunile de utilizare a acestui medicament și, de asemenea, să efectuați acest tip de tratament sub supravegherea unui bun profesionist. Apoi, atât dvs., cât și pisica dvs. veți fi cu siguranță bine..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum să dai gentamicină unei pisici?