Karelian bobtail: istorie, caracter și diferențe

O rasă de pisici aborigene incontestabilă care se adaptează perfect vieții dintr-un apartament și în pădurile sălbatice este Bobtailul Karelian. Pisicile amabile, versatile, rezistente, adorabile și chiar recunoscute cu cozi de pompon sunt pe punctul de dispariție. Populația rasei scade catastrofal rapid și fără munca activă a crescătorilor, Bobtailul Karelian poate deveni doar istorie.

Referință istorică

Lacul Ladoga, situat în Republica Karelia, este unul dintre cele mai mari rezervoare de apă dulce cu scurgere închisă din lume. Apa potabilă a devenit sursa de viață pentru animale și oameni care habar nu aveau despre beneficiile lumii civilizate. De-a lungul liniei de coastă și pe insulele lacului Ladoga, s-a format o zonă locuibilă, iar strămoșii Bobtailului Karelian, care trăiau alături de oameni, s-au multiplicat într-un mod absolut spontan..

Primele specii înregistrate de pisici cu coadă scurtă sunt Bobtailul japonez, care și-au pierdut coada din cauza expunerii prelungite la violență. Japonezii credeau că pisicile cu coadă lungă aduc nenorocire și pur și simplu au lipsit animalele de „sursa răului”. După o mutație „naturală” care a dus la o curbură a coloanei vertebrale, bobtail-urile au devenit un talisman norocos și nu numai în Japonia.

În cazul Bobtailului Karelian¸ se crede că scurtarea cozii este, de asemenea, o mutație naturală, cu toate acestea, nu are nimic de-a face cu violența. Probabil, animalele și-au scurtat cozile pentru a-și crește șansele de supraviețuire atunci când luptă cu prădători mai mari. Se presupune, de asemenea, că sângele unei pisici norvegiene sălbatice este prezent în "pedigree" al Bobtailului Karelian.

Este interesant! În timpul lucrărilor de cercetare, oamenii de știință au confirmat în repetate rânduri faptul că majoritatea pisicilor sălbatice au dat naștere copiilor obișnuiți, dar au mestecat cozile pisoiilor în timpul zilei. Se crede că eliberarea instinctivă a bebelușilor din „punctul slab” a dus în cele din urmă la o mutație naturală și animalele au devenit cu coada scurtă.

„Debutul” lui Karelian Bobtails în „lumea mare” a avut loc în 1987, animalele au fost prezentate la o expoziție din Leningrad. Cu toate acestea, rasa nu a generat o „explozie de emoție” din partea publicului sau interesul experților. Sub „tutela” Lilia Dvoryaninova, rasa a primit un standard preliminar și perspective de muncă activă de reproducere. În ciuda eforturilor fanilor rasei, WCF (World Cat Federation) a recunoscut Bobtailul Karelian abia în 1994. Este de două ori dezamăgitor faptul că frumusețile cu coadă scurtă nu i-au interesat nici măcar pe crescătorii ruși, Bobel din Karelian este considerat un oaspete exclusiv la expoziții, iar numărul animalelor înregistrate variază de la câteva zeci.

Se crede că principala populație din Bobtailul Karelian continuă să trăiască în „patria sa istorică”. Ipotetic, populația rasei poate fi restaurată, cu toate acestea, nu există planuri active pentru punerea în aplicare a măsurilor de resuscitare. Trebuie remarcat faptul că toate tipurile de bobtailuri, cu excepția celei Kuril, sunt puține la număr în Rusia. Cu toate acestea, popularizarea pisicilor japoneze, americane și thailandeze fără coadă se efectuează în Europa și SUA, iar Bobelele Kareliene trebuie să aștepte ora lor și „grația” crescătorilor ruși.

În ciuda faptului că coada pompei este o trăsătură dominantă și rezultatul unei mutații genetice naturale, experții consideră că Bobelele Karelian și Kurilian sunt pisici fundamental diferite. Și într-adevăr, dacă analizați cu atenție standardul rasei kareliene, există multe semne de diferență față de Kurtail Bobtail. De exemplu, animalele diferă în ceea ce privește forma capului, trăsura, îndoirea din spate, intensitatea ridurilor cozii, datele fiziologice și comportamentale, dar cel mai evident semn este diferența de dimensiune, carelianele sunt jumătate din mărimea Kurilului.

Aspect

O pisică din rasa Karelian Bobtail este un animal de companie de dimensiuni medii, sănătate fizică și rezistență bună, caracter excelent și o „haină căptușită” elegantă. Greutatea unui animal de companie adult variază între 2,5 și 6 kilograme, în timp ce pisicile sunt mai mari decât pisicile. Mărimea medie se explică prin relația strânsă cu pisicile care trăiesc în condiții naturale, cu cât animalul este mai mic, cu atât mai multe șanse pentru o viață „bine hrănită”.

Bobelele kareliene se disting printr-un fizic proporțional, corpul este puternic, dar nu ghemuit, lat sau alungit. Dacă vă uitați la fotografia lui Karela în standul expozițional, puteți vedea clar un spate drept și o formă dreptunghiulară, aproape pătrată, a corpului. Picioarele sunt medii, musculare, cu lungimea aproximativ egală cu înălțimea corpului. Periile sunt rotunde, degetele sunt mari. Mersul Bobtailului Karelian este similar cu râsul - oscilând, mișcarea omoplaților este exprimată clar, acest lucru se datorează faptului că picioarele din față sunt puțin mai scurte decât picioarele din spate. Pentru Karel, sunt permise atât o coadă spartă, cât și una dreaptă, dar scurtă. Lungimea maximă a cozii în starea desfăcută este de 13 centimetri, minima este de 4.

Forma triunghiulară fațetată a capului Bobtailului Karelian este similară cu presupusul strămoș - pisica sălbatică norvegiană. Conform standardului, fruntea, pomeții înalți și obrajii ar trebui să fie plate, doar pe tampoane sunt clar vizibile pe bot. Trecerea de la nas la frunte este absolut plană. Barbia este puternica dar nu grea, muscatura este corecta. Urechile sunt mari, mobile, așezate înalte, late și plane. Auricul este deschis. Linia exterioară a urechii continuă forma triunghiulară a capului. Ochii sunt ovali, expresivi, apropiați de podul nasului.

Culoarea ochilor este în armonie cu paleta principală de lână, toate nuanțele de galben și verde sunt recunoscute ca standarde. Paleta de culori a lânii este destul de diversă, cu toate acestea, culorile nerecunoscute sunt orice nuanțe și combinații de următoarele tipuri:

  • Ciocolată.
  • Lilovoy.
  • Faun și scorțișoară, inclusiv prezența în desene.
  • Punct de colorație în orice variație.

Culorile mai frecvente includ modele de „camuflaj”, iar „umplutura” solidă, petele mari și culorile luminoase sunt considerate mai rare și mai valoroase. În funcție de tipul de înveliș de lână, Karel este împărțit în:

  • Cu parul scurt - parul de paza este foarte gros, dur, lucios. Căptușeală moale dezvoltată.
  • Păr mediu - un păr de gardă mai lung, cu puf moale. La vârsta de 2-3 ani, animalele dezvoltă pe deplin gulerul, pantalonii și ciucuri de râs, decorând părul. Apropo, carelele cu păr mediu sunt mai populare și sunt mai favorizate de judecătorii spectacolului..

Notă! Indiferent de tipul de acoperire principală, părul de pe coadă este vizibil în lungime, ceea ce creează efectul vizual al „pomponului”.

Caracter și creștere

Bobtail-urile kareliene sunt prietenoase și utile, se alătură rapid unei noi familii și încearcă să-și ocupe „nișa în societate”. Animalele de companie preferă să se ocupe de treburile casnice, cum ar fi mersul pe perimetru după o noapte de somn sau paza unui copil. Particularitatea rasei este abilitatea de a se ofensa în mod demonstrativ, a strigat la animal exact așa, de a obține o față frustrată și o privire căzută.

Karela înțelege bine emoțiile altora, observând tensiunea generală din casă, animalul devine blând, mulți proprietari observă că secția poate încerca să „dezamorseze situația” făcând ceva atipic. Caracterul universal al animalului de companie este axat pe toate viețuitoarele. Karelian Bobtails se înțelege bine cu străini, cu toți membrii familiei, copii, pisici și câini.

Notă! Experții și crescătorii de Bobtails din Karelian susțin că masculii nu marchează teritoriul.

Pisicile tolerează bine călătoriile, mișcările, schimbarea împrejurimilor, plimbările și evenimentele zgomotoase. Karela se adaptează perfect într-un apartament și o casă cu un teren de grădină, este un animal de companie jucăuș și un vânător înflăcărat. Acesta tolerează bine schimbările de temperatură, iar vremea geroasă nu este deloc un obstacol pentru mers.

Întreținere și îngrijire

Apropierea de sălbăticie este mult mai vizibilă atunci când vine vorba de somnul animalului. Pisicile sălbatice preferă să doarmă 60-80% din timpul zilei și dacă Karelana este deranjat, el va face același lucru. Primul lucru pe care trebuie să-l dobândească un viitor proprietar este șezlong confortabil, moale și cald.

Îngrijirea hainei este destul de simplă - pieptănarea părului de pază o dată pe săptămână și pieptănarea zilnică în timpul vărsării sezoniere. Pentru îngrijirea unei cozi cu păr scurt, este potrivită o mănușă de masaj, un animal de companie cu părul lung este pieptănat cu o perie metalică cu dinți rari. Pentru a menține starea generală de sănătate, controalele săptămânale și procedurile de igienă pentru ochi și urechi sunt obligatorii. Animalele de companie care merg liber pe stradă ar trebui inspectate zilnic. Cu o nutriție adecvată și îngrijire în timp util, carelienii nu au probleme dentare.

Nutriția este punctul principal de îngrijire. Dieta Bobtailului Karelian ar trebui să fie bogată în proteine ​​și echilibrată. Este de preferat să se hrănească cu alimente naturale, din care 50% este carne slabă. Mâncarea industrială uscată de calitate super-premium este un substitut demn pentru „masa de dimineață”, cu toate acestea, nu uitați că Karela este un vânător și dacă un șoarece este prins, acesta va fi mâncat.

Important! Karelienilor cu păr mediu li se recomandă să hrănească o pastă pentru a absorbi lâna care a intrat în stomac.

Sănătate

Rasa formată în mod natural nu a trecut încă prin calea sinuoasă a „eliminării” selective, deci problemele de sănătate sunt o convenție. Respectați regimul de temperatură după baie, efectuați vaccinări preventive și măsuri pentru a scăpa de paraziți, nu uitați de vizita „standard” la clinica veterinară și problemele de sănătate nu vă atinge animalul de companie.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Karelian bobtail: istorie, caracter și diferențe