Cum să curățați corect urechile pisicii sau pisicii acasă

Curățarea corectă a urechilor pisicii

Aici vă voi spune dacă trebuie să vă curățați urechile pisicii, cât și cât de des să o faceți acasă. Voi descrie ce nu ar trebui făcut în acest caz. Explicați când să vă consultați medicul veterinar.

Este nevoie ca pisicile să-și curețe urechile

Pisica are urechi foarte sensibile.

Aceste animale au auz mult mai fin decât oamenii. Prin urmare, este mai important pentru ea să aibă urechi sănătoase și curate..

Praful, firele de păr, particulele moarte ale pielii pătrund în urechile pisicii. Corpul reacționează la aceasta producând sulf. Cu un exces din această substanță, se acumulează în canalul urechii, iar bacteriile și paraziții patogeni se înmulțesc acolo. Un caz deosebit de neglijat poate provoca otită și alte boli neplăcute.

Dacă o pisică este învățată să-și curățe urechile aproape de copilărie, este foarte probabil ca ea să aibă multă plăcere în urma procedurii..

O pisică poate fi învățată să perie din copilărie.
O pisică poate fi învățată să perie din copilărie.

Cât de des este necesară curățarea

Este mai bine să determinați frecvența curățării organului auzului, examinând starea auriculei. De obicei, trebuie să curățați urechile pisicii de 1-2 ori pe lună..

Dacă pisica are puțini sau deloc păr pe urechi, se produce mai mult sulf decât dacă organele auditive sunt în mod normal acoperite cu el..

Pentru urechile unei pisici tinere, sănătoase, care mănâncă corect, care trăiesc într-un apartament curat, care dorm în patul proprietarului, sunt suficiente sesiuni rare de curățenie. Este necesar uneori doar să curățați excesul de sulf și puțină murdărie. Inspectați suficient o dată pe săptămână.

Un animal de companie care merge afară, iubește să se întindă în praf, comunică cu rudele, are auricule mari, urechile trebuie examinate zilnic și curățate foarte des.

De asemenea, frecvența curățării urechilor unei pisici depinde de rasa sa. Sfinxurile și altele pisici fara par sulful se produce mai repede. Rasele cu păr lung, precum persanele, au urechi mici acoperite cu blană, care este un filtru natural pentru praf..

Cum să cureți urechile pisicii tale acasă

Curățarea urechilor de pisică acasă are propriile subtilități..

Pregătirea fondurilor necesare

Înainte de a vă curăța auriculele, trebuie să pregătiți fonduri:

 • tampoane sau tampoane de bumbac din tifon;
 • lichid neutru - soluții speciale, apă fiartă, soluție salină sau bulion de mușețel;
 • loțiune de igienă pentru urechi. Nu trebuie confundat cu picături medicamentoase..
Pentru tratarea organelor auditive ale unui animal sănătos, nu utilizați nici loțiuni care conțin alcool, nici apă oxigenată.
Folosiți loțiune igienică pentru curățarea preventivă.
Folosiți loțiune igienică pentru curățarea preventivă.

Aceste fluide pot usca pielea urechii, ceea ce va crește doar producția de ceară..

Fiecare ureche trebuie curățată cu un tampon sau un disc separat. Este imperativ ca infecția de la unul să nu ajungă la alta..

Inspecţie

Atunci când examinați, este necesar să aflați sursa contaminării.

Cu murdărie simplă, o puteți curăța singur. Dar există cazuri în care este mai sigur să transportați imediat animalul de companie pentru examinare la medicul veterinar:

noroi negru;

 • miros neplăcut;
 • otodectoză;
 • umflătură;
 • piepteni;
 • cruste purulente;
 • inflamaţie.
Dacă găsiți semne ale bolii, trebuie să vă contactați medicul veterinar
Dacă găsiți semne ale bolii, trebuie să vă contactați medicul veterinar

Proces de curățare

Datorită formei auriculei pisicii, proprietarul poate șterge doar partea vizibilă a acestui organ. Dacă încercați să curățați acolo unde nu puteți vedea nimic, puteți răni animalul. Deci, ochiul este ușor răsucit spre exterior pentru a deschide locurile procesate..

În nici un caz nu trebuie să încercați să răsuciți forțat urechile animalelor cu urechi mici: cartilajul fragil poate fi deteriorat acolo. Urechea trebuie deschisă ca o petală de floare și apoi curățată ușor.

Dacă nu sunteți sigur de comportamentul bun al unui prieten cu blană, este recomandat să îl reparați în timp ce îi curățați urechile. Odată ce animalul se desface în timpul procesării, leziunile canalului urechii sunt aproape garantate..

Această procedură se face cel mai bine împreună: o persoană ține animalul strâns înfășurat cu un prosop mare și moale, iar cealaltă curăță urechile. Tot ceea ce este necesar pentru aceasta este recomandat să fie pregătit înainte de sesiunea de curățenie..

Înainte de a curăța urechile pisicii, faceți următoarele:

 • încercați să curățați murdăria mișcări moi din adânc în afară;
 • pentru acumulări mari sau uscare puternică a murdăriei se poate folosi loțiuni igienice calde (nu medicinale!): Înmuiați un tampon de bumbac în el și introduceți-l în ureche. Un masaj delicat extern al urechii vă va ajuta. Cu ajutorul său, loțiunea va fi mai bine distribuită, iar murdăria va ieși pe bumbac. Două minute - și vata poate fi îndepărtată, după care puteți începe curățarea interiorului.
Înainte de curățare, încercați să curățați murdăria cu mișcări ușoare spre exterior.
Înainte de curățare, încercați să curățați murdăria cu mișcări ușoare spre exterior.

Ghid pas cu pas:

 1. Remediați o pisică, așa cum s-a menționat mai sus;
 2. Îndoiți ușor urechea, deschiderea laturii sale interioare pentru revizuire;
 3. Se toarnă în urechi 1-2 duzini de picături (instrucțiunile indică o sumă mai precisă). În același timp, nu lăsați animalul să scuture din cap;
 4. Închiderea urechii, masează-i ușor baza timp de 5-10 minute, sau cel puțin 3 minute: este foarte dificil. În același timp, este blând să îi spui pisicii ceva;
 5. Eliberați animalul și lăsați-l deoparte. Animalul va scutura din cap frenetic pentru a scutura loțiunea;
 6. După ce așteptați ca pisica să nu mai scuture din cap, ștergeți ușor suprafața exterioară a urechii cu un șervețel sau un tampon de bumbac.

Dacă s-a acumulat mult sulf, există o modalitate de a face viața mai ușoară pentru dvs. și animalul dvs. de companie:

 1. Instilează în urechea unei pisici soluție salină încălzită la 34-39 de grade, apoi masează ușor urechea astfel încât lichidul să pătrundă în canalul urechii. În acest caz, numărul picăturilor este determinat de vârsta prietenului cu patru picioare: pentru un pisoi foarte mic, este suficientă o picătură, iar pentru o pisică mai în vârstă, puteți picura trei.
 2. Lăsați animalul să scuture sulful și soluția salină din urechi;
 3. Curățați zonele vizibile cu un tampon de bumbac.
Peroxidul de hidrogen poate fi utilizat în ritm - 2 picături de soluție de doar 3%.

Ce sa nu faci

Când vă curățați, nu utilizați tampoane de bumbac
Când vă curățați, nu utilizați tampoane de bumbac

Când curățați urechile de pisică, nu rotiți în ureche: rezultatul nu se va îmbunătăți, iar pielea este rănită.

Este interzisă folosirea tampoanelor de bumbac: în ciuda prețului extrem de ieftin, acestea pot deteriora timpanul.

Mai mult, puteți provoca inflamații din greșeală, lăsând în mod involuntar bucăți de vată în urechea pisicii. Și, de asemenea, introducerea cu un tampon de bumbac în ureche împinge și apasă sulful, ceea ce duce la formarea unui dop. Curățarea cu un tampon de bumbac stimulează producția de sulf în timp ce irită pielea.

Vizitați medicul veterinar

Dacă producția de sulf prea repede sau dacă animalul este îngrijorat, își zgârie urechile, scutură capul, este necesar să fie examinat de un medic veterinar. Pisica poate fi bolnavă.

Dacă pisica are urechi inflamate, supurație, umflături severe, cruste, zgârieturi, contactați și medicul veterinar. El trebuie să examineze pisica, să ia probele și testele necesare, să prescrie un tratament, care poate fi apoi efectuat acasă.

În caz de leziuni / boli ale canalului urechii, timpanul ar putea fi afectat. Pentru a afla dacă este integral sau nu, este necesară și asistență veterinară. Medicul poate examina pisica cu un otoscop.

Așadar, curățarea urechilor unei pisici este o procedură necesară care trebuie făcută în mod regulat. Dar acest lucru necesită abordarea corectă, altfel poți face rău.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum să curățați corect urechile pisicii sau pisicii acasă