Castrarea unei pisici: toate argumentele pro și contra

În ciuda faptului că castrarea pisicilor a fost practicată de foarte, foarte mult timp, unii proprietari tratează până astăzi această operațiune cu o anumită prejudecată. În special, se tem de posibile complicații și se tem mituri, învăluind abundent această procedură. Deci ce este castrare pisică: este bine pentru animal sau, dimpotrivă, îi dăunează foarte mult sănătății? Să ne ocupăm de această problemă!

Adversarii castrării

În primul rând, aproape 90% dintre crescători sunt ferm convinși că animalele de companie sterilizate se vor „umfla” cu siguranță din grăsime. Există o anumită cantitate de adevăr în aceste îndoieli, dar obezitate ușor de evitat ... Dacă, bineînțeles, știi exact de ce castrele încep repede ingrasa.

Studiile comparativ recente efectuate de medicii veterinari britanici și australieni au arătat că pisicile castrate consumă cu aproximativ 25% mai puțină energie, decât dacă comparați aceste valori cu cele ale animalelor de companie „normale”. Problema este rata metabolică redusă a acestora..

Corpul pisicilor neprotejate pur și simplu nu este capabil să proceseze cantitatea anterioară de alimente și să asimileze toți nutrienții. Din această cauză, excedentele se formează inevitabil, sub formă de grăsime depusă „în rezervă”.

Prin urmare, obezitatea „automată” a castratelor nu este altceva decât un mit.. Trebuie doar să ajustați la timp dieta animalului de companie castrat. Desigur, este foarte dificil să reduceți în mod independent aportul de calorii cu exact 25%, așa că vă sfătuim să solicitați ajutorul unui nutriționist veterinar profesionist.

Pierderea de material genetic valoros

Este dificil să te certi cu acest argument: deoarece pisica a fost castrată, nu poți face nimic în acest sens - cu siguranță nu va funcționa să o crești. Dar astfel de situații sunt extrem de rare. Cu toate acestea, crescătorii profesioniști au câteva sfaturi pentru a ajuta la păstrarea unui val de gene (cel puțin relativ). Mai exact, doar un sfat. Dacă animalul dvs. de companie este ultimul sau unul dintre ultimii reprezentanți ai rasei / grupului de rase, atunci, bineînțeles, nu ar trebui să-l sterilizați.

În același timp, unii clienți ai crescătorilor profesioniști îi suspectează pe cei de „joc prost”: se presupune că castrează animalele „la fel”. Dar acest lucru nu este cazul. Crede-mă, niciunul dintre crescătorii sănătoși ai unei pisici bune nu sterilizează. Există două motive pentru aceasta: fie animalul este „defect”, deoarece părinții săi au unele defecte de dezvoltare transmise ereditar, fie animalul nu mai poate îndeplini funcții. Acest lucru este bun, deoarece iubitorii de pisici conștiincioși împiedică răspândirea genelor „junk”.

Astfel, acest prejudiciu împotriva castrării poate fi numit singurul argument adecvat „împotriva” operațiunii (desigur, sub rezerva unor condiții foarte specifice). Este puțin probabil ca cineva să se gândească să sterilizeze singurul reprezentant rămas al rasei..

Scăderea dezvoltării țesutului muscular

Se crede că, ca urmare a epuizării, mușchii pisicii se pot dezvolta slab. Unii proprietari cred că un animal de casă castrat va crește mai târziu și va deveni "goner". Din nou, crescătorii au anumite motive pentru o astfel de opinie, dar nu totul este atât de simplu.

Se știe că testiculele sunt responsabile de producere testosteron, care este principalul hormon sexual la bărbați. Desigur, de ele depinde mult. În special, hormonii sexuali masculini sunt responsabili pentru următoarele aspecte ale dezvoltării corpului pisicii:

  • Construirea musculară accelerată.
  • Reglarea grosimii țesutului adipos subcutanat (dar acest punct este controversat).
  • Dezvoltarea "corectă" a penisului, inclusiv a prepuce. Se știe că pisicile care inițial au probleme cu sinteza hormonilor sexuali se dezvoltă adesea balanopostita..
  • Suprimarea caracteristicilor sexuale feminine (dezvoltarea glandelor mamare, fragilitatea scheletului etc.).

Ipotetic, corpul castrat, care nu are hrană cu hormoni sexuali, poate deveni „feminin”, animalul de companie poate dezvolta probleme cu mușchii și organele genitale. Dar acest lucru se întâmplă numai în acele cazuri în care sterilizarea a fost efectuată la o vârstă inacceptabil de fragedă. Deoarece în țara noastră este extrem de rar să oferim pisici de două luni, riscul unor astfel de consecințe este practic nul..

Încetinirea creșterii

Mulți proprietari cred că castrarea poate încetini semnificativ ritmul de creștere al animalelor de companie și îi poate face „pitici”. Este într-adevăr? Acest lucru este parțial adevărat. Dar, ca și în cazul precedent, numai atunci când este inacceptabil castrare timpurie. În același timp, formarea glandei pineale și diafiza oaselor încetinește. Dar acest lucru duce rar la nanism. Mai degrabă, rezultatul este opusul. Deoarece zonele de creștere la astfel de animale se închid târziu, pisica va fi mare, cu membrele mărite semnificativ. În general, acesta este un „dezavantaj” foarte controversat. Dimpotrivă, multor proprietari le place atunci când animalul lor de companie crește la o dimensiune necaracteristică pentru această rasă..

Închiderea târzie a zonei de creștere nu duce la consecințe negative. Desigur, cu condiția alimentatie buna. Dieta pisicii trebuie să conțină în mod necesar calciu, fosfor, vitamine și alte oligoelemente în cantități adecvate.

Sfat! Este foarte dificil să dezvolți o dietă completă pe cont propriu, este indicat să contactezi imediat un nutriționist veterinar profesionist.

Dacă este posibil, se recomandă utilizarea furajelor comerciale special dezvoltate pentru nutriție, pentru castratele „timpurii”, al căror organism crește și se dezvoltă activ. Poate fi destul de scump, dar rezultatele merită..

Pisicile castrate prind șoareci sau nu?

În zonele rurale, este comună o tendință diferită împotriva stăpânirii pisicilor. Proprietarii cred că, după operație, animalul lor de companie „brusc” nu mai prinde șoareci și șobolani. Dar chiar este așa? Nu, nu așa. Zoopsihologii și geneticienii au dovedit de mult că calitățile de vânătoare ale unei pisici și ale unei pisici nu depind de nivelul hormonilor sexuali..

Toate acestea sunt un comportament instinctiv, ale cărui rădăcini sunt adânci în psihicul animalului, iar aceste calități sunt moștenite. În sate de foarte mult timp au știut foarte bine despre acest lucru: descendenții de la „vânătoare” de pisici și pisici au fost întotdeauna lăsați, iar astfel de animale erau (și sunt) la mare căutare..

Dimpotrivă, la unele rase calități de vânătoare par foarte slabi. Așadar, persii îndelung răbdători nu pot nici măcar să se lingă singuri - pur și simplu nu au un reflex dezvoltat, ce putem spune despre vânătoare! Există, desigur, excepții, dar acest lucru se întâmplă nu atât de des..

Concluzia este simplă: dacă pisica prinde inițial bine rozătoarele, după castrare abilitățile sale cu siguranță nu se vor înrăutăți. Mai mult, absența distragerilor sub formă de pisici (mai precis, lipsa de reacție la acestea) va permite animalului să obțină un succes și mai mare într-o afacere atât de utilă.!

Costul și „latura morală” a procedurii

În cele din urmă, unii proprietari cred că castrarea este o procedură costisitoare și, prin urmare, nu are sens să cheltuiți „câștigat din greu”. Desigur, sterilizarea cu radiații sau medicamente nu este într-adevăr o plăcere ieftină, dar cea mai simplă procedură chirurgicală, care poate fi efectuată în orice clinică, nu implică cheltuieli materiale mari..

Procedura este accesibilă pentru orice proprietar de pisică. Veți juca un rol mic, dar important în lupta împotriva creșterii numărului de pisici fără stăpân.

În cele din urmă, luați în considerare cel mai „sentimental” motiv pentru care refuzați să furnizați. Mulți oameni tind să-și umanizeze animalele de companie. Ei cred că o pisică lipsită de testicule nu se va simți ca un „om”. Ia-o ușor, nu este. Animalul tău de companie nu va experimenta nicio suferință. Mai mult decât atât, tu însuți vei deveni mai liniștit atunci când iubita ta pisică încetează să fugă de acasă în căutarea de pisici, riscând să fie lovită de o mașină. Nu va fi sfâșiat de câinii vagabonzi și nu se va lupta cu rudele, ceea ce va beneficia în mod clar sănătatea animalului..

Argumente de castrare

În mod ciudat, dar în acest caz nu există puncte complet lipsite de ambiguitate. Deci, mulți proprietari cred sincer că o pisică sterilizată în acest moment va deveni mai mult calmă și afectuoasă. Din păcate, aceasta este o concepție greșită obișnuită, corespunde slab cu starea reală a lucrurilor..

Ca și în cazul abilităților de „vânătoare”, caracterul pisicii nu este practic reglementat de hormoni sexuali. Dacă animalul în sine este suficient de nervos și agresiv, furnizarea acestei deficiențe este puțin probabil să se corecteze.

Tine minte! În timp, pisica va deveni mai liniștită, dar va dura cel puțin un an pentru a se „liniști”.

O altă concepție greșită - mulți cred că, ca urmare a sterilizării, pisicile înceta marcă. Din păcate, acest lucru nu este pe deplin adevărat. Da, în timp, frecvența lăsării urmelor scade de fapt, dar acest lucru nu se întâmplă imediat. Cu toate acestea, beneficiile reale ale castrării apar mai devreme - urina animalului începe să miroasă nu atât de „viguroasă” și, prin urmare, obiceiul prost al pisicii nu provoacă atât de multe inconveniente. Desigur, nici ea nu o face mai plăcută ...

Îmbunătățirea sănătății

Real avantaje castrarea are mult mai mult. S-a dovedit de multe ori că sterilizarea este semnificativă îmbunătățește sănătatea animalelor. În special, previne complet dezvoltarea multor boli ale sistemului genito-urinar..

Interesant! Cercetările au arătat că suplimentarea reduce riscul de cancer testicular cu 75%.

Această remarcă este tipică doar pentru acele cazuri în care s-a efectuat sterilizarea înainte de pubertate deplină. Dacă corpul pisoiului s-a dezvoltat deja pe deplin, îndepărtarea glandelor sexuale va ajuta puțin (dar totuși riscul va scădea în acest caz).

Castrarea încetinește semnificativ metabolismul (adică metabolismul) pisicii. Ca rezultat natural - încetinirea procesului de îmbătrânire. Crescătorii cu experiență au observat de multă vreme că castrele îmbătrânesc mult mai târziu și chiar și la o vârstă avansată nu pot juca mai rău decât pisicuțele. Pisicile care nu sunt castrate până la această vârstă trăiesc mult mai rar. Astfel, dacă doriți ca animalul dvs. să trăiască mult timp și să rămână vesel și vesel chiar și la bătrânețe, asigurați-vă că îl aduceți la veterinar. Nu este nimic în neregulă cu castrarea.

În cele din urmă, există multe boli care sunt cumva asociate cu nivelul hormonilor sexuali din sângele unui animal. Aceasta include unele patologii ale glandelor endocrine care sunt periculoase pentru sănătatea și chiar viața animalului. Castrarea elimină complet toate aceste riscuri.

Nuanțe sociale

Am spus deja că sterilizarea are un efect redus sau deloc asupra comportamentului unui animal, dar cu toate acestea, în multe cazuri, castrează comporta-te mai bine. Fie doar din cauza lipsei de reacție la pisici. În special, la astfel de animale de companie, „simțul teritoriului” este suprimat. Se luptă mult mai puțin cu rudele lor, deoarece nu caută să „recucerească” zonele altor persoane. În consecință, riscul de a suferi răni prin mușcături și abcese este redus de zece ori..

În plus, hormonii sexuali sunt cei care atrag pisicile să „caute aventura”. Dacă animalul dvs. este castrat, este deja nu va fugi de acasă, nu va sări de la balcon, câinii vagabonzi nu îl vor sfâșia, nu va fi lovit de o mașină etc. Într-un cuvânt, nu vă veți face griji, îngrijorându-vă de soarta animalului dvs. de companie..

În cele din urmă, este întotdeauna util să ne amintim că în fiecare an problema pisicilor fără stăpân este din ce în ce mai acută în multe țări ale lumii. Unii cercetători sugerează că numărul acestora crește anual cu cel puțin 10-15%. Și acest lucru este foarte rău, deoarece animalele „fără stăpân” sunt purtătoare de multe boli periculoase. Neuterizarea pisicii dvs. va face o faptă bună.. Mulțumită ție, nu se vor naște mulți pisoi fără adăpost.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Castrarea unei pisici: toate argumentele pro și contra