Când și cum trebuie să curățați urechile pisicii dvs. Acasă?

Îngrijirea prematură a urechilor pisicii duce la întreruperea aparatului vestibular, apariția infecțiilor fungice, otita medie, care ulterior amenință surditatea completă a animalului de companie. Vinovatul este acumularea de praf, murdărie și sulf, care creează o microflora favorabilă formării bacteriilor patogene. Curățarea preventivă va preveni bolile grave și vă va păstra animalul bine.

1 Cât de des și când este necesară curățarea?

Este necesar să curățați urechile pisicii pe măsură ce se murdărește, după o examinare preliminară, care trebuie efectuată zilnic. Cu cât animalul este mai activ și cu cât este mai des afară, cu atât se acumulează mai mult praf și murdărie în urechi. Pentru a determina gradul de contaminare, ar trebui să îndoiți urechea spre exterior, astfel încât suprafața pereților interiori să devină vizibilă. Pentru un animal de companie, această procedură este nedureroasă, astfel încât să puteți întoarce urechea în siguranță.

Orice depuneri întunecate, pete negre sau maronii sau un miros neplăcut indică necesitatea igienei.. Prelucrarea este obligatorie înainte de a participa la expoziție.

1.1 Prevenirea

Cu cât pisica are mai multe urechi și cu atât mai puțini sunt părul, cu atât va trebui prelucrat mai des

Frecvența curățării preventive depinde în mod direct de rasa animalului de companie. Pisicile fără păr eliberează în fiecare zi cantități mari de substanță sulfurică de protecție, care împiedică pătrunderea murdăriei în urechea medie. De aceea, proprietarii de animale Sphynx, Elf și Peterbald trebuie să își curețe urechile în fiecare zi. În caz contrar, formarea dopurilor de sulf este inevitabilă..

Proprietarii de animale de companie cu urechi mari vor trebui deseori să îndepărteze murdăria și praful. Acestea includ rase:

 • Maine Coon;
 • devon rex;
 • savana;
 • Somaleză;
 • abisinian;
 • pisică orientală.

Este recomandabil să efectuați o procedură igienică de 2-3 ori pe săptămână. Pisicile cu urechi cu activitate redusă a glandelor sulfurice vor avea nevoie de curățare o dată la 3-4 săptămâni, persane - la fiecare 2-3 săptămâni, crescute - o dată la 1-1,5 luni.

1.2 Boli: otita medie și acarienii urechii

Zgârieturile și zonele abrazate de pe și în jurul auriculei, combinate cu pete întunecate, indică prezența unei infecții fungice sau a unui parazit. Cea mai frecventă problemă sunt acarienii urechii. Se hrănește cu particule ale epidermei, stratul superior al pielii, astfel încât animalul are mâncărimi severe și dureri neplăcute. Aspectul căpușelor poate fi recunoscut prin următoarele semne:

 • animalul de companie clătină constant din cap;
 • pisica prezintă agresivitate și anxietate;
 • animal pieptene urechi sânge.

Pisicuțele sunt mai susceptibile la astfel de daune, deși paraziții pot apărea la adulți, mai ales dacă pisica merge pe stradă. Animalele de companie sunt în afara zonei de risc, dar se pot infecta prin contactul cu alte animale.

Otita medie (inflamația urechii) este o altă afecțiune frecventă. Apare datorită infecțiilor fungice, bacteriilor patogene, acarienilor, alergiilor. Procesul inflamator este însoțit de mâncărime severă și disconfort, ceea ce face animalul neliniștit.

Otita medie și acarienii urechii sunt patologii care pot duce la meningită și pierderea auzului la un animal de companie. Dacă suspectați prezența oricărei afecțiuni, ar trebui să solicitați imediat ajutorul unui medic veterinar. El va stabili stadiul bolii, va prescrie un curs de tratament și va oferi sfaturi cu privire la îngrijire. Va fi necesar să efectuați o procedură igienică acasă în fiecare zi, până când paraziții dispar complet.

2 Cum să curățați corect urechile animalului de companie acasă?

Este recomandabil să vă învățați animalul de companie o procedură igienică de la o vârstă fragedă. Când pisoiul se obișnuiește cu manipulări simple, proprietarul nu va avea probleme în viitor. Un animal adult are nevoie de o abordare specială, deoarece procedura, deși nu este dureroasă, dă o mulțime de senzații neplăcute.

Pentru procesarea corectă, trebuie să achiziționați instrumente speciale și să vă familiarizați cu algoritmul de lucru pas cu pas.

2.1 Alegerea mijloacelor

Figura 2

Trebuie să curățați urechile pisicii dvs. folosind produse speciale care sunt vândute în magazinele de animale de companie. Se prezintă sub formă de loțiuni, geluri, șervețele umede și bastoane dezinfectante. Compoziția specială ucide bacteriile și microorganismele patogene, previne dezvoltarea infecțiilor fungice, elimină mirosurile neplăcute, normalizează structura pielii, hidratează și o face mai elastică.

Cele mai bune și mai populare produse de curățare preventivă:

 1. 1. „bare”.
 2. 2. Globalvet.
 3. 3. „Maxan”.
 4. 4. Excel.
 5. 5. Otifree.
 6. 6. Doamna Pup.
 7. 7. Hartz Ear Cleaner.
 8. 8. „Dewdrop”.

Nu vă curățați urechile cu apă oxigenată, apă cu săpun sau substanțe care conțin alcool. Acestea usucă pielea, ceea ce duce la apariția rănilor, microfisurilor și la creșterea producției de sulf.

Dacă sunt prezente căpușe, medicul veterinar vă prescrie medicamente speciale anti-căpușe și antifungice, cum ar fi Frontline. Urechile trebuie tratate cu un clorhexidin antiseptic, care combate eficient paraziții și previne dezvoltarea bolii.

Dacă aveți o boală, este recomandat să solicitați sfatul unui medic veterinar, mai degrabă decât să vă auto-medicați. Numai un specialist poate face diagnosticul corect și poate prescrie medicamentele necesare.

2.2 Instrucțiuni pas cu pas

Pentru a efectua rapid și eficient o procedură igienică, trebuie să aveți la îndemână:

 • agent de curățare special;
 • tampoane sau discuri de bumbac;
 • lanterna mica;
 • prosop.

Instrucțiuni pas cu pas:

 1. 1. Când pisica este plină și se află într-o stare calmă, pe jumătate adormită, trebuie ridicată cu atenție, așezată confortabil pe genunchi. Dacă procedura este efectuată de proprietar pentru prima dată, este recomandat să apelați la ajutor de la unul dintre prietenii sau membrii gospodăriei: unul va ține animalul de companie, celălalt se va ocupa de urechi.
 2. 2. Îndepărtați urechea și examinați cu atenție pereții interiori. Este recomandabil să folosiți o lanternă pentru a vedea mai bine starea pielii și a vedea defectele. Dacă animalul începe să scape, trebuie să-l înveliți într-un prosop și astfel îl imobilizați. În acest caz, nu trebuie să folosiți forța fizică brută pentru a nu speria și răni animalul de companie..
 3. 3. Aplicați un agent de curățare pe un tampon de bumbac, curățați auriculul de murdărie și praf cu mișcări din interior spre exterior, masați ușor urechea. În niciun caz nu trebuie să pătrundeți adânc în canalul urechii pentru a nu răni pisica.. Schimbați tampoanele de bumbac pe măsură ce se murdăresc. Dacă utilizați un produs de igienă sub formă de loțiune sau lichid, trebuie să picurați câteva picături în fiecare ureche (respectați doza indicată în instrucțiuni), masați ușor timp de 5 minute. Când produsul înmoaie ceara, umezeala și murdăria rămasă pot fi îndepărtate cu un tampon sau tampon de bumbac curat..

La sfârșitul procedurii, animalul de companie trebuie lăudat pentru comportament bun, tratat cu tratamentul tău preferat pentru pisici. Acest lucru va stinge emoțiile negative și va scoate animalul dintr-o stare stresantă. Cu o prelucrare regulată, pisica se va obișnui cu aceste manipulări și nu va rezista atât de violent în viitor..

Medicii veterinari nu recomandă utilizarea tampoanelor de bumbac, deoarece neglijența și lipsa de experiență pot împinge murdăria și ceara chiar mai departe în canalul urechii. Un alt argument „împotriva” este că un astfel de tratament provoacă iritații ale pielii și stimulează activitatea glandelor de sulf..

Burrowing este cea mai sigură metodă și este recomandată în special pentru pisoi. Riscul de deteriorare a pielii delicate este minim aici: dopurile de sulf se dizolvă ușor cu ajutorul unui produs lichid, ca urmare a căruia microbii sunt distruși și auzul animalului se îmbunătățește.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Când și cum trebuie să curățați urechile pisicii dvs. Acasă?