Castrarea unei pisici cryptorchus: pregătirea animalelor și îngrijirea postoperatorie

Castrare o pisică cryptorchus are

diferențe cardinale, care apar din cauza faptului că testiculele nu se află în testicule, ci în altă parte, uneori chiar și în cavitatea abdominală. Complexitatea crescândă a operației lasă o amprentă asupra pregătirii pentru operație și consecințele acesteia.

Pe scurt despre criptorhidie

O situație în care unul sau două testicule nu coboară în scrot, la mamifere se numește criptorhidism unilateral sau respectiv bilateral. Animalele de companie cu această caracteristică se numesc criptorhide. Aceasta este o încălcare destul de rară, adesea în general, se întâlnește la felinele de rasă pură. Majoritatea proprietarilor cred că această anomalie este o boală teribilă, dar aceasta este o retragere de siguranță.

În mare parte, testiculele la animalele de companie nou-născute sunt conținute în scrot imediat după naștere, dar este natural și atunci când coboară în scrot cu șase luni. Dacă până la 11 luni testiculele nu au scăzut în niciun fel, poate fi diagnosticată prezența criptorhidiei.

Aceasta este o încălcare a genezei ereditare, trece în același mod atât de la tată, cât și de la mamă. Bărbații care au înregistrat o anomalie nu sunt sfătuiți să utilizeze în scopul reproducerii, deoarece există un risc semnificativ ca copiii să aibă patologie. Cu toate acestea, criptorcul este un animal de companie obișnuit. Cu o parte - reproducerea spermatozoizilor nu este supărată în niciun fel, capacitatea de a reproduce descendenți rămâne normală. Criptorhidele bilaterale, de regulă, sunt sterile, în timp ce manifestă excitare sexuală, agresivitate.

Tipuri de criptorhidie

Tehnica operațională depinde de tipul de criptorhidie. Există o serie de tipuri de criptorhidie, care sunt formate de localizarea testiculelor:

 • Abdominal. În acest tip, testiculele sunt situate în spațiul abdominal. La inspecția vizuală, abaterea nu se observă în niciun fel, în plus, problema nu poate fi stabilită prin sondare. Detectarea este permisă numai la examinarea cu ultrasunete, cu toate acestea, nu se oferă o garanție de 100%. Cu acest tip de criptorhidie, testiculele sunt de obicei subdezvoltate, adesea identificarea lor din cauza țesutului abdominal adipos este extrem de problematică.
 • Inghinal. Testiculele sunt localizate în canalul inghinal, prezența este dezvăluită prin inspecție vizuală sau prin palpare. Adesea, patologia este confundată cu o tumoare. Este foarte posibil ca, cu un astfel de criptorhidism, să nu fie necesară intervenția chirurgicală abdominală.
 • Fals (pseudocryptorchidism). O manifestare destul de neobișnuită. Cu acest tip de criptorhidie, testicul își schimbă poziția, se găsește fie în zona inghinală, fie în spațiul abdominal. De regulă, mișcarea se efectuează în situații de frică puternică sau răcire.
 • Secundar. O variație de tipul anterior, dar cu această variantă a criptorhidismului, testiculele rătăcesc între deschiderea inghinală și spațiul abdominal, fără a pătrunde în scrot din diverse motive. Criptorhidia secundară se dezvoltă din cauza insuficienței canalului seminal.

Complicații în patologie

Criptorhidia este periculoasă, prin urmare trebuie tratată în timp util, consecințele acestei patologii sunt:

 • Rac de râu. Probabilitatea apariției sale crește de 10 ori. Acest lucru se datorează temperaturii crescute în spațiul abdominal și imposibilității spermatogenezei, în urma căreia apar mai întâi modificări fiziologice și apoi ale țesuturilor genetice. Cea mai mare probabilitate de a dezvolta o tumoare cu un testicul intraabdominal unilateral.
 • Torsiune testiculară. Din această cauză, apare o durere ascuțită, severă, care de multe ori nu se oprește și oferă chinuri severe animalului pentru o lungă perioadă de timp. În această situație, sângerarea internă poate apărea, de asemenea, dacă artera seminală este deteriorată..
 • Infertilitatea observat în 80% din cazuri cu criptorhidism bilateral, cu unilateral nu este înregistrat.
 • Hernie. De multe ori apar de la naștere. În acest caz, herniile pot, în anumite condiții, să amenințe viața unui animal..
 • Întreruperea muncii prostată și transformarea ei canceroasă.
 • Odată cu natura hormonală a criptorhidismului, atunci când testiculele nu răspund la hormonul gonadotrop, există o lipsă de testosteron. O cantitate redusă a acestuia duce la o creștere a activității lobului anterior al glandei pituitare, ceea ce implică o încălcare sistemică a metabolismului hormonal.

Cauzele bolii

Există o serie de factori în formarea criptorhidiei:

 • Condiții hormonale. Patologia reacției testosteronului cu hormonii formați de glanda pituitară. În timpul producției normale a acestor substanțe de către corpul pisicii, testiculele coboară în scrot. Când producția de hormoni este întreruptă, sistemul care determină coborârea testiculelor nu mai funcționează. În funcție de momentul în care s-a întâmplat acest lucru, apar diferite tipuri de criptorhidie..
 • Tulburare de inervație. Când conducerea nervoasă este perturbată, procesele degenerative încep în aparatul muscular, deoarece metabolismul fiziologic normal din fibrele musculare este direct legat de inervație. Din acest motiv, aparatul ligamentos este redus, ca urmare, testiculele nu intră în scrot.
 • Condiții morfologice. Acestea includ patologii ale formării scrotului și canalului inghinal. Problemele obișnuite sunt un canal limitat sau ieșirea acestuia, o localizare congenitală a celulelor țesutului conjunctiv lângă baza scrotului sau un mic cordon spermatic.
 • Factor infecțios. Criptorhidia se poate forma din cauza bolilor ca o complicație pe care o pisică a avut-o în timpul sarcinii sau alăptării. În acest caz, anomaliile anatomice apar din cauza inflamației, degenerării țesuturilor și formării abceselor. De exemplu, testiculele pot deveni prea mari sau canalul inghinal poate deveni prea îngust..
 • Testicule mari. Volumul uriaș nu permite în niciun fel testiculelor să coboare în scrot, inclusiv în timpul formării normale a canalului inghinal. Se poate dezvolta cu tulburări hormonale, anomalii genetice, boli infecțioase.

Dacă testiculele unei pisici nu coboară în scrot până la șase luni de viață, este necesară o conversație cu un medic veterinar. Inspecția vizuală și palparea pot ajuta la determinarea locației testiculului. Dacă testiculul nu este găsit în nici un fel, este prescris un examen cu ultrasunete pentru a găsi testiculele și a elimina alte patologii.

Tratament sau castrare

Anomalia nu aparține unei boli fatale, în ciuda acestui fapt trebuie tratată. Tratamentul conservator poate fi efectuat, dar este ineficient din cauza prezenței unui factor genetic. Tratament medicamentos constă în administrarea de medicamente hormonale. Pentru aceasta, se folosesc doze uriașe de testosteron, care sunt utilizate în 4-7 luni. Cu condiția ca criptorhidia să fie cauzată de cauze hormonale, tratamentul chimic poate ajuta. Terapia medicamentoasă nu este recomandată pisoilor din cauza efectelor dăunătoare asupra creșterii și dezvoltării.

Există un singur tratament eficient - castrare. Se efectuează pentru a pacifica animalul, a bloca capacitatea de reproducere și a evita reformarea testiculelor într-o tumoare neoplazică. Timpul recomandat pentru efectuarea intervenției este de 7-8 luni. Înainte de castrare, este necesar să se efectueze un test de sânge general și biochimic, în plus, este necesar să se examineze sistemul cardiovascular.

Castrarea criptorhidelor - chirurgie intraabdominală. Durata este de 1-1,5 ore. Se efectuează sub anestezie sau anestezie locală. În consecință, pregătirea trebuie să includă în mod necesar o grevă a foamei înainte de procedură timp de 10-12 ore.

În timpul operației, părul de pe abdomen este ras, pielea și stratul de grăsime subcutanată sunt disecate, iar atunci când testiculul este situat în canalul inghinal, testiculul este tăiat. Când testiculul este situat în cavitatea abdominală, este necesar să se taie suplimentar peretele abdominal și să se îndepărteze testiculul. La locul tăiat, cordonul spermatic este tratat cu antiseptice. Apoi frânghia este legată într-un nod și cusută cu fire de mătase.

După castrare, ar trebui să monitorizați cu siguranță starea cusăturilor timp de 7-10 zile. În scopul protecției, puteți folosi un guler elizabetan sau puteți pune o pătură pentru o pisică. În plus, în orice zi, cusăturile trebuie tratate cu un dezinfectant (iod, peroxid) până când rana este complet strânsă.

În prezența criptorhidiei abdominale se efectuează intervenția chirurgicală care corespunde sterilizare pisici. Veterinarul efectuează o deschidere a peretelui abdominal de-a lungul liniei albe a abdomenului, căutând canalele deferente lângă gâtul vezicii urinare. Apoi, găsesc cu ajutorul testiculelor sale, care sunt scoase și tăiate. Cusăturile se aplică la final.

După intervenție, animalul poate fi ținut în spital sau dus la tine. În această din urmă situație, trebuie asigurată o îngrijire adecvată:

 • a controla temperatura, a nu permitehipotermie;
 • purtați un guler peste cap și pătură pe burta;
 • curățați cusătura cu un antiseptic;
 • utilizare analgezice substanțe cu creșterea temperatura până la 39 ° C. Nu puteți anestezia cu substanțe: analgin, nosh-pa și paracetamol. Utilizarea lor amenință pisica cu șoc anafilactic și, în cel mai rău caz, un final fatal..
 • atunci când animalul după intervenție nu are pofta de mâncare pentru o lungă perioadă de timp, trebuie să consultați un medic;
 • după operație, apare uneori o încetinire a mișcărilor intestinale. Cand constipație utilizați vaselină orală timp de 3 zile sau mai mult. Trebuie să respectați o doză care nu depășește un mililitru per kilogram de greutate. Pentru un efect laxativ mai rapid, puteți utiliza o clismă de jeleu de petrol..

În plus, după operație, medicul este capabil să prescrie medicamente antibacteriene, vitamine și substanțe hemostatice. După operație, pisica devine prietenoasă și nu mai marchează apartamentul, pierde capacitatea de reproducere.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Castrarea unei pisici cryptorchus: pregătirea animalelor și îngrijirea postoperatorie