Obstrucția intestinului la pisici

Simptomele și tratamentul obstrucției intestinale la pisici trebuie prezentate proprietarilor acestor animale de companie, deoarece o astfel de încălcare nu este neobișnuită și, în unele cazuri, prezintă un pericol grav pentru animal. O pisică suferă de această tulburare mai des decât un câine..

Cauze

Din aceste motive apare obstrucția intestinului la pisici:

 1. Obiect străin din intestin care a blocat lumenul intestinal. Acest motiv este remarcat în 80% din cazuri. La rasele cu păr lung, problema poate apărea din cauza înghițirii constante a propriei lor lână, care, fără a fi excretată din corp, formează o minge care înfundă tractul gastro-intestinal superior. De asemenea, pisica poate înghiți ceva, ceea ce duce la probleme cu intestinele și nu este excretat în mod natural din corp de unul singur. Este necesar un tratament de specialitate.
 2. Viermi. Pericolul îl reprezintă atât paraziții vii, cât și cei morți, deoarece în caz de cantități excesive formează bulgări care blochează complet intestinele. Dacă viermii au murit după utilizarea medicamentului, vor începe să se descompună în intestine, provocând o otrăvire severă suplimentară a pisicii.
 3. Constipație prelungită. Fecalele într-o astfel de situație se usucă inutil și, rămânând în intestine, formează un dop, ceea ce duce la obstrucție completă. Închide intestinele, din care alimentele procesate în stomac nu se mișcă mai departe. Hrana se descompune în timp ce se află în stomac, iar produsele degradării lor otrăvesc corpul pisicii. Acest tip de obstrucție intestinală la pisici apare cel mai adesea cu o alimentație necorespunzătoare..
 4. Volvulus într-o pisică. Apare din cauza constricției, care perturbă circulația sângelui într-o anumită parte a intestinului. Din această cauză, se stinge încet și începe să se descompună. Tratamentul este urgent.
 5. Intususcepția la o pisică - introducerea unei părți a intestinului în alta. Este următorul tip de balonare și are aceleași consecințe. Tratamentul nu poate fi amânat.
 6. Tumori la nivelul intestinului. Crescând în interiorul lumenului intestinului, acestea provoacă inițial un blocaj parțial, care se agravează treptat și, dacă nu se efectuează niciun tratament, se transformă în obstrucție completă. O pisică moare adesea nu din cauza ei, ci de neoplasm.
 7. Paralizia intestinală. Poate apărea din mai multe motive, de la boli ale sistemului nervos la traume la nivelul intestinelor și coloanei vertebrale. Blocajul intestinal la o pisică este severă în acest caz. Tratament complex.

Oricare ar fi motivul, este imperativ să se trateze obstrucția la o pisică, deoarece starea cu această patologie este severă, iar animalul are nevoie de îngrijire veterinară urgentă.

Simptome

Simptomele obstrucției gastrointestinale diferă adesea în funcție de comportamentul și natura animalului.:

 • Apatie și somnolență, în care pisica încearcă să se ascundă într-un loc liniștit și întunecat sau, dimpotrivă, miaunând activ și alergând după proprietar pentru a-i atrage atenția. În ambele cazuri este frecventă o schimbare gravă a comportamentului pisicii, pe care un stăpân iubitor o va observa imediat..
 • Nu există apetit până la respingerea completă a alimentelor. Uneori pisica poate înghiți mâncarea oferită, dar imediat după aceea obstrucția provoacă vărsături din toate consumate.
 • Vărsăturile apar la 30-40 de minute după hrănire dacă obstrucția este parțială, atunci când din cauza unui lumen mic toate alimentele nu pot avansa și se produc vărsături.
 • Durere acută a abdomenului, datorită căreia, atunci când proprietarul încearcă să examineze animalul de companie, pisica reacționează agresiv, mușcând activ și zgâriind. Dacă este posibilă palparea, există o tensiune accentuată în mușchii peritoneului și nu este neobișnuit să se determine locul blocării împreună cu un corp străin, din cauza căruia a apărut obstrucția.
 • Balonare. Apare din cauza întârzierii gazelor din intestine sau a nedescărcării lor complete. Pentru a ameliora disconfortul, pisica încearcă să inducă mișcările intestinului lingându-și activ stomacul sau rostogolind pe podea..
 • Lipsa defecației este un semn clinic de obstrucție. Cu toate acestea, proprietarul ar trebui să-și amintească că, dacă tava este curată, acest lucru nu poate indica întotdeauna o obstrucție a tractului gastro-intestinal și există posibilitatea ca pisica să aleagă pur și simplu un alt loc pentru treburile sale, care, desigur, nu este deloc potrivit pentru înlocuirea tăvii..

Este important ca proprietarul să fie atent la animalul său de companie și, dacă există cea mai mică suspiciune de obstrucție intestinală, arătați pisica medicului veterinar.

Diagnostic

Pentru a determina boala la o pisică, examinarea sa externă se efectuează cu palparea abdomenului. De asemenea, utilizat pentru diagnosticare:

 • analiza sângelui;
 • Analiza urinei;
 • radiografie de contrast.

Pe baza rezultatelor, se determină care va fi tratamentul obstrucției. Tratamentul conservator sau chirurgical poate fi efectuat la discreția medicului veterinar. Fără intervenție chirurgicală, este de obicei posibil să se facă față problemei apărute din cauza constipației și uscării fecalelor din intestin..

Tratament

Utilizarea unei clisme este posibilă numai pentru constipație și apoi dacă dopul scaunului nu este foarte mare. În alte cazuri, se efectuează o intervenție chirurgicală. După aceasta, este necesară o perioadă de recuperare de înaltă calitate, deoarece obstrucția intestinală și operația ulterioară sunt testul cel mai greu pentru corpul animalului..

Perioada postoperatorie

Este strict interzis să hrăniți animalul de companie timp de 2 zile după operație, deoarece intestinele sunt afectate. Ele dau să bea o pisică abia după o zi.

Picăturile pentru perfuzie de soluții saline sunt plasate imediat după operație și în zilele următoare, deoarece permit animalului să restabilească echilibrul apă-sare al corpului și, de asemenea, ameliorează intoxicația, care reprezintă un pericol mortal..

Este necesar un curs de antibiotice după operație, fără a nu preveni inflamația, care poate fi o complicație a oricărei operații. Este important ca proprietarul să respecte cu strictețe regulile de administrare a antibioticelor și să nu rateze momentul injecțiilor.

Animalul trebuie hrănit cu alimente dietetice. Optimă dacă sunt naturale. Hrana trebuie administrată în porții mici, la intervale scurte. Cel mai bine este dacă este carne slabă fiartă, nu bulion gras și produse lactate..

Prevenirea

Tratarea obstrucției intestinului la o pisică este un proces complex care, în majoritatea cazurilor, necesită o intervenție chirurgicală. Cu toate acestea, știind despre măsurile preventive, puteți proteja calitativ pisica de problemă.. Pentru a preveni patologia, se recomandă:

 • nutriție naturală adecvată, locul alimentelor uscate și prezența constantă a apei la pisică;
 • nu folosiți obiecte mici pentru a vă juca cu o pisică care poate fi ușor înghițită;
 • hrănirea pisicilor cu preparate pentru îndepărtarea părului din corp nu numai în perioada de năpârlire, ci și pentru profilaxie o dată pe săptămână.

Este important să monitorizați starea animalului dvs. de companie și, dacă este necesar, să o arătați medicului veterinar în timp util pentru un tratament de înaltă calitate și complet. În cazul obstrucției intestinale, timpul are o mare importanță..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Obstrucția intestinului la pisici