Tipuri, metode și metode de sterilizare a pisicilor: cunoștințe necesare proprietarilor

Există diferite tipuri castrare pisici, care diferă în ceea ce privește gradul de intervenție, recomandările și contraindicațiile pentru conduită și consecințele asupra animalului. Cele mai comune metode sunt deschise și închise. Dar există și alte modalități, există chiar și cele în care testiculele nu sunt îndepărtate.

Anatomia genitală

Organele genitale reale ale pisicilor sunt reprezentate de penis și testicule. Testiculele constau din testicule cu anexe și scrot - sacul musculocutanat, în care este situat totul.

Scrot

La pisici, scrotul este un organ genital nepereche, care este împărțit în două părți numai intern de un sept median. Din exterior, septul este vizibil sub forma unei depresiuni, care se numește sutura sau canelura mediană a scrotului.

La pisici, scrotul este situat în spatele șoldurilor și pelvisului, lângă anus. Are un gât, o parte conică a scrotului, care trece în peretele abdominal. La fel ca și capul sau partea principală, care formează de fapt forma sferică a scrotului.

În ciuda simplității aparente a „sacului”, are o structură destul de complexă. În scrot, se disting mai multe membrane, care sunt importante de știut atunci când se analizează metodele de castrare:

 • Piele. Pe scrot, este subțire și mobil, ceea ce îl face ușor să se întindă. Dermul conține foliculi de păr, sebacee și glande sudoripare. Membrana grasă subcutanată este absentă.
 • Teacă elastică musculară. Aliniază pielea scrotului din interior în locul țesutului gras subcutanat. Baza sa este țesutul conjunctiv, care este pătruns cu un număr mare de fibre elastice și mușchi netezi.
 • Fascia scrotală. Acoperă întreaga sa suprafață interioară. Din exterior, se conectează vag la membrana muscular-elastică. De asemenea, este slăbit din interior - cu un vaginal comun sau cu un dispozitiv de ridicare a testiculului extern.
 • Ascensor extern - acestea sunt fibre de țesut muscular neted care acoperă fascia doar parțial, care nu ajung la septul median și adesea căptușesc fascia doar din partea laterală a gâtului scrotal.
 • Membrana vaginală generală. Creat de o frunză fibroasă și seroasă. Acoperă fascia scrotului și lifturile externe. Membrana vaginală comună formează cavitatea vaginală comună și un canal care comunică cu cavitatea abdominală prin deschiderea inghinală.
 • Membrană vaginală specială. Este o continuare a peritoneului, ea este cea care acoperă testiculul din exterior. Împreună cu cavitatea vaginală comună, formează o cavitate vaginală comună și un canal.

Testicule și anexe

Testiculele sunt ovale în secțiune. Baza sa este țesutul conjunctiv, care formează cadrul exterior și septurile interioare. Sperma se coace în aceste camere.

Epididimul este, de asemenea, creat de țesut conjunctiv; este format dintr-un corp plat alungit, un cap gros și o parte îngustată - o coadă. Corpul și capul sunt atașate de testicul. Coada intră în canalul deferent.

Cordonul spermatic este mezenterul testiculului și al epididimului cu mici incluziuni de țesut conjunctiv. Artera și vena seminală, vasele limfatice trec prin ea, nervii, liftul intern și canalele deferente trec de-a lungul cordonului. În testicul, artera creează un număr mare de circumvoluții, funcția lor este reglarea presiunii.

Anestezie și anestezie

Procedura se poate face sub anestezie locală cu infiltrare și injecție de conducere de 0,25-0,5% lidocaină. Cu toate acestea, metoda frecventă de castrare a pisicilor are nevoie anestezie când animalul este în stomac sus.

Narcoză

Există o amenințare constantă de moarte a unei pisici din cauza anesteziei, în special la o doză mare. Riscul de deces la pisici nu este, de asemenea, mai mic, dar la animalele de companie cu vârsta peste 7 ani, amenințarea cu un final fatal crește rapid. În plus, rasele britanice tind să aibă o reacție puternică la anestezie., maine coon, Fald scotian. Nu este sigur să anesteziați pisicile cu vicii sau insuficienţă a sistemului cardio-vascular.

Toate substanțele pot fi împărțite în 2 mari categorii:

 • Instrumente de acțiune rapidă (Propofol). Aceste medicamente sunt injectate într-o venă. Animalul se relaxează imediat, chiar înainte ca acul să fie scos din venă. Acțiunea medicamentului nu durează mult, doar 20-40 de minute, în funcție de doză și de substanța activă. După acțiunea anesteziei, animalul se recuperează rapid, ceea ce reprezintă un avantaj și un dezavantaj în același timp.
 • Acțiune lentă (Xilazină). Aceste medicamente se administrează intramuscular sau subcutanat. Pisica se relaxează încet, durează 30-60 de minute până la garantarea animalului pentru a ajunge la anestezie. Remediul funcționează mult timp, animalul iese din anestezie în 1-2 ore, în funcție de doză și de ingredientul activ. După aceea, pisica va reveni la normal timp de câteva ore sau zile..

Amintiți-vă că utilizarea anesteziei nu creează o ameliorare reală a durerii. În acest caz, pisica este imobilizată elementar din cauza relaxării musculare, în cel mai favorabil caz, conștiința se evaporă, dar există cazuri când pacientul simte totul. Din acest motiv, anestezia este utilizată în toate spitalele cu anestezie locală novocaină.

Anestezie

Multe metode moderne de castrare a pisicilor pot fi efectuate cu anestezie locală. Există mai multe tehnici de administrare a anestezicului care sunt eficiente pentru castrare:

 • Infiltrare - atunci când novocaina este injectată în scrot.
 • Conductor Este atunci când un anestezic este injectat lângă un nerv pe drum.
 • Spinal - atunci când novocaina este injectată în canalul spinal.

În acest moment, metodele de infiltrare și anestezie a coloanei vertebrale au devenit utilizate pe scară largă, în principal datorită simplității lor. Cu anestezie de infiltrație, acul este introdus într-un unghi acut în piele și soluția este injectată novocaină în concentrație scăzută - 0,25-0,5%. Novocaina umple cavitatea membranei vaginale comune, de unde este absorbită în țesuturile din jur.

Pentru anestezie spinală utilizați novocaină 1% pentru pisici și 1,5% pentru pisicile adulte. Tehnica de injecție este oarecum mai complicată și se realizează conform următoarei tehnici:

 • Soluția este încălzită la temperatura corpului animalului. Mai întâi, un ac cu mandrină este injectat fără seringă, apoi mandrina este scoasă și seringa este conectată.
 • Pisica este fixată într-o poziție pe piept sau pe o parte.
 • Începeți să ridicați și să coborâți coada. În acest fel, puteți găsi zona de început a mobilității cozii - acesta este locul de atașare a cozii la sacru..
 • În spatele punctului de mobilitate se află o depresiune, urmată de o înălțime. Acesta este procesul spinos al primei vertebre caudale. În spatele ei este o altă depresiune, dar mai largă - aceasta este joncțiunea dintre prima și a doua vertebră caudală. Aici se introduce acul.
 • Acul se introduce perpendicular pe piele.
 • Înțepați pielea, rotiți acul astfel încât să existe un unghi de 45-60 ° între coadă și ac.
 • Acul se introduce mai departe, ligamentul este perforat. Ligamentul se simte ca ceva destul de strâns (comparabil cu pielea sau chiar mai dens). Și puncția în sine este ca eșecul unui ac în spațiul liber.
 • Ei scot mandrina și conectează seringa.

Există mai multe moduri de a verifica dacă acul a intrat în canalul spinal:

 • Acul poate se mișcă liber, în timp ce se sprijină de pereții canalului spinal.
 • Adâncimea injecției este de aproximativ un centimetru și jumătate.
 • Dacă acul este înclinat mai mult (până la 15-20o), atunci pătrunde liber în canalul spinal destul de profund.
 • La îndepărtarea mandrinei se aude un fluier scurt și ușor - aspirație de aer în spațiul epidural.
 • Din ac nu iese sânge.
 • Soluția anestezică poate fi ușor injectată cu presiune mică sau deloc.

Pregătirea pentru operație

În general despre specific pregătire este necesar să puneți o întrebare medicului, deoarece multe caracteristici individuale sunt semnificative aici. Cu toate acestea, există principii comune. Rezultatul efectiv al castrării animalului depinde de vârsta la care a fost efectuată operația..

Castrarea este posibilă numai pentru pisicile care nu au boli grave îmbătrânit până la 7 ani. Complicațiile au toate șansele să apară la animalele vechi, în plus, în general, este de preferat să se efectueze procedura înainte de vârsta de doi ani, în timp ce sistemul endocrin nu s-a dezvoltat încă complet.

Pentru a elimina consecințele neplăcute, trebuie mai întâi să vă examinați pisica pentru a elimina posibile patologii secrete. Multe patologii necesită o schimbare sau abolirea completă a anesteziei, în plus, pot fi găsite contraindicații la intervenția chirurgicală.

La ora stabilită, burta pisicii trebuie să fie goală. Din acest motiv, hrănirea trebuie oprită cu o jumătate de zi înainte de operație și, în plus, animalului nu i se administrează apă cu 3 ore înainte de anestezie. Dacă este dificil să îndeplinești această cerință din orice motiv, medicul poate oferi laxative și substanțe diuretice cu 2 zile înainte de operația planificată..

Un pic despre proces

Trebuie să duci cu tine la spital confortabil purtând. În plus, trebuie să tapetați fundul cu o cârpă caldă. Îngrijorarea cu privire la problemele de transport este mult mai importantă decât cercetarea metodelor de sterilizare a pisicilor. Înțelegerea detaliilor nu îl va ajuta în niciun fel pe proprietar, este suficient să știți durata procedurii, orice altceva va fi spus de medicul veterinar.

Cât timp va dura operația depinde de tipul de anestezie. De obicei, toate procedurile în total vor necesita aproximativ 20-30 minute.După operație, este recomandat să monitorizați starea animalului timp de 1-2 zile, pentru aceasta puteți lăsa pisica sub supravegherea unui medic sau trebuie să monitorizați continuu comportamentul și starea animalului de companie..

Metode de castrare

Toate metodele chirurgicale de castrare sunt împărțite în sângeroase și fără sânge. Metodele sângeroase sunt operații clasice, care la rândul lor sunt împărțite în două tipuri: deschis și închis operațiuni. Metodele fără sânge sunt denumite astfel datorită faptului că scrotul nu este deschis în timpul operației, iar castrarea are loc prin distrugerea canalului deferent, a epididimului sau a testiculului în sine.

Metoda deschisă

Castrarea deschisă este principalul metodă. Scrotul este întins astfel încât pielea să fie bine întinsă peste testicule. O incizie se face paralel cu corpul, în timp ce pielea și membrana vaginală comună sunt tăiate. Scoateți testiculul, tăiați membrana vaginală comună din epididim cu foarfece.

Ținând testiculul cu o mână, cealaltă mână trage scrotul spre inelul inghinal, astfel încât să fie posibilă maximizarea scoateți cordonul spermatic. O legătură este aplicată pe coardă cât mai aproape de inel. Un centimetru mai aproape de testicule tăia cablul. Apoi, rana este suturată. Al doilea testicul este eliminat în același mod..

Metoda privată

Castrarea închisă este utilizată la animalele cu hernie intravaginală sau cu inele inghinale largi, precum și pentru pisici batrane. Scrotul este întins astfel încât pielea să fie bine întinsă peste testicule. Numai pielea este tăiată, astfel încât membrana vaginală totală să rămână intactă. Apoi, acesta din urmă este deconectat de peretele scrotului.

Apoi, membrana vaginală comună, împreună cu testiculul, este rotită la 180 ° C, cusută cu fir de mătase și se aplică o ligatură cât mai aproape de inelul inghinal. Apoi, testiculul cu apendicele este tăiat cu un centimetru mai jos. Apoi, rana este suturată. Al doilea testicul este eliminat în același mod..

Vasectomie

Sterilizarea cu o metodă blândă, cu aceasta, o bilaterală parțială distrugere canalul deferent, în urma căruia sperma animalului nu intră în penis. În același timp, vasele și nervii nu sunt atinși, din cauza cărora testiculele continuă să funcționeze, iar animalul supraviețuiește operației mult mai ușor.

Beneficii:

 • Testiculele continuă să funcționeze.
 • Nu este necesară o intervenție chirurgicală majoră.
 • Anestezia generală nu este necesară, anestezia locală este suficientă.

Dezavantaje:

 • Cost ridicat.
 • Este necesară o îngrijire postoperatorie atentă.
 • Nu toți medicii veterinari pot efectua o vasectomie.
 • Pisică nu va opri etichetarea teritoriu și se comportă agresiv.

Metode non-chirurgicale

Există o serie de metode non-chirurgicale de castrare fără îndepărtarea testiculelor:

 • Castrarea cu radiații. Presupune efectul radiațiilor asupra testiculelor și apendicelor animalului, ceea ce duce la o scădere imediată a activității sexuale. Doza este aleasă pe bază personală, în funcție de mărime și vârstă. În prezent nu este utilizat, deoarece cancerul testicular apare adesea după expunerea la radiații.
 • Castrarea chimică. Substanțele pe bază de acetat de megestrol sunt injectate în corpul pisicii prin injecție sau oral sub formă de tablete. Medicamentul are un efect mare asupra reglării comportamentului sexual și suprimă dorința sexuală.
 • Castrarea chimică pe implanturi. O metodă de suprimare a capacității de reproducere cu perspectiva unei reînnoiri ulterioare. Implantul Suprelorin este injectat în piele. Nu există alergie la un implant, deoarece este biologic inactiv. Principalul ingredient activ este deslorelina, care reduce dorința sexuală pe o perioadă îndelungată. Infertilitatea apare la 6 săptămâni după injectare. Utilizarea implanturilor nu este suficient de populară din cauza producției limitate și a prețului semnificativ.
 • Castrarea cu microunde. Castrarea are loc atunci când este iradiată cu raze cu microunde. Rezultatul în acest caz, ca și în cazul metodei operative, va deveni etern. Iradierea cu microunde necesită și anestezie, deoarece acest proces, deși nedureros, necesită o imobilitate lungă și absolută a pisicii. Metoda a fost testată pe animale de fermă, dar acum nu a câștigat popularitate în clinicile veterinare, deoarece nu există studii privind efectele pe termen lung, în plus, este necesar un emițător de microunde.

Avantajele metodelor chimice:

 • Reversibilitatea rezultatului.
 • Nu este nevoie de pregătire.
 • Nu există o perioadă de reabilitare.
 • Fără risc cu anestezie.

Dezavantaje:

 • Reversibilitatea rezultatului.
 • Este necesar să se monitorizeze constant aportul sau efectul medicamentului.
 • Riscurile sunt slab înțelese.

Îngrijirea postoperatorie

Este mai ușor să ai grijă de animalul tău de companie după un anestezic local. Principala dificultate este de a elimina rezultatele stresului, puteți oferi o delicatese, mângâiați animalul de companie, îl țineți în poală. Apoi rămâne doar să expunem în mod competent prelucrare răni. În fiecare zi și, de preferință, de 2 ori pe zi, trebuie efectuată următoarea procedură:

 • Mai întâi trebuie să curățați rana cu un tampon umed de bucăți mari de murdărie.
 • Tratăm rana cu un antiseptic.
 • Aplicați un bandaj deasupra.

Îngrijirea rănii este considerată un factor semnificativ în recuperare, dar animalul de companie este capabil să atingă și să rupă cusăturile sau să le distrugă în alt mod.. Din acest motiv, este necesar să purtați un guler elizabetan și o pătură pe stomac.. Ar trebui purtat după castrare timp de aproximativ 4-6 zile.

În plus, nu trebuie să uitați de posibilele consecințe negative, fiți gata oricând să mergeți din nou la medic. Acest lucru trebuie făcut în caz de schimbări bruște de temperatură, modificări ale culorii membranelor mucoase, umflături, sufluri ale inimii, dificultăți de respirație..

Mănâncă pisici castrate

După o anumită perioadă, comportamentul și acțiunile pisicii se schimbă, adesea animalul de companie devine mai blând și mai echilibrat, este mai puțin atras de stradă. În același timp, foamea crește, acest fapt trebuie analizat cu atenție, deoarece animalele castrate sunt predispuse la obezitate.

Pentru a echilibra metabolismul energetic, numărul de calorii este redus cu 25-30%. Peștii sunt excluși din dietă, aportul de furaje uscate este redus sau abandonat cu totul. De asemenea, trebuie să renunțați la alimentele prăjite, sărate, grase. Vă puteți hrăni cu cereale, carne slabă fiartă sau mâncare specială pentru animale castrate.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Tipuri, metode și metode de sterilizare a pisicilor: cunoștințe necesare proprietarilor