Cum să determinați în mod independent vârsta unui pisoi?

De obicei, proprietarii știu exact vârsta pisoiului lor, deoarece cumpărându-l de la crescător, primesc informații complete despre blană. În alte cazuri, pentru a înțelege cum să determinați vârsta unui pisoi, este suficient să cunoașteți mai multe metode dovedite și fiabile..

Semne prin care se determină vârsta unui pisoi acasă

La început poate părea că sarcina nu este ușoară. De fapt, determinarea cantității de timp în care a trăit un animal nu este atât de dificilă și fiecare proprietar ar putea să o facă singur..

Puteți afla vârsta unui pisoi acasă folosind următorii parametri:

 • Greutate și dimensiune;
 • Aspect;
 • Culoarea ochilor și a urechilor;
 • Dinții, numărul și starea lor;
 • Comportament.

Adică, o examinare atentă a pisoiului va oferi suficiente informații, după ce analizați, este ușor să determinați cât de adult și de matur este..

Principalele metode prin care se poate afla vârsta unei pisici

Există mai multe modalități de a determina vârsta unui pisoi acasă fără a consulta un medic veterinar. Fiecare dintre ele este simplă și se bazează pe analiza mai multor caracteristici date mai sus.. Există trei metode principale bazate pe:

 • examen extern;
 • studierea și evaluarea comportamentului;
 • determinarea pubertății unui pisoi.

Metoda de examinare externă

Cea mai simplă este metoda de examinare externă a pisoiului. Astfel, va fi posibil să se determine vârsta aproximativ, deoarece înălțimea, greutatea și dimensiunea pisicii depind de mulți factori și uneori oferă informații inexacte despre câte luni are individul. Și cu cât pisoiul este mai în vârstă, cu atât este mai dificil să nu greșești, determinându-i astfel vârsta. Cu toate acestea, merită să începi cu el..

 • Primul pas este de a examina burta pisoiului. Dacă cordonul ombilical se găsește acolo, atunci este un nou-născut care are de la una până la trei zile. În acest timp, cordonul ombilical se vindecă, se usucă treptat și apoi cade.
 • Ochii închiși vorbesc și despre nașterea recentă.. Ochii pisoilor sunt închiși în prima jumătate a lunii. Desigur, există momente în care sunt dezvăluite după 7 zile, dar nu mai devreme. Prin urmare, dacă sunt bine închise, atunci cu siguranță aceasta este prima săptămână din viața unui bebeluș. Dar până la sfârșitul celui de-al doilea, ochii lui se vor deschide complet și pisoiul va putea vedea lumea din jurul său. De asemenea, culoarea ochilor mărturisește o vârstă atât de fragedă. La toți pisoii, este inițial albastru, cu diferite grade de luminozitate. Dar deja peste o lună, o lună și jumătate, începe să se schimbe.
 • Urechile animalului trebuie, de asemenea, examinate cu atenție.. De la naștere până la 6-8 zile de viață, acestea sunt presate destul de strâns de capul unui pisoi. Și totul pentru că canalele urechii sunt încă închise și deschise treptat, chiar și puțin mai mult decât ochii firimiturilor. În același timp, urechile în sine nu se îndreaptă imediat după deschiderea canalelor, ci după câteva săptămâni. Pisicuța, care are mai mult de trei săptămâni, are urechile complet extinse..
 • Și acum despre cum să determinați vârsta unui pisoi și de dinți, care face parte și din examinarea externă a animalului de companie. De la naștere până la semilună, sunt pur și simplu absenți. Dar până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni de viață, primii dinți încep să erupă. Ele pot fi resimțite examinând ușor gingiile animalului de companie. În a treia, a patra săptămână, pisoiul începe să-și dobândească primii canini..
  Până la vârsta de patru luni, pisoiul are un set complet de dinți mici de lapte în cantitate de 1 bucată. Dacă toți dinții au fost deja înlocuiți cu molari, care sunt mai mari și mai puternici, atunci vârsta animalului de companie este de cel puțin șapte luni.
 • Un alt semn care este luat în considerare în timpul examinării externe este greutatea animalului. Principalul lucru este să ne amintim despre particularitățile dezvoltării indivizilor rasei căreia îi aparține pisoiul, deoarece greutatea indivizilor diferitelor rase de aceeași vârstă diferă și uneori foarte semnificativ. Un pisoi nou-născut sănătos, a cărui vârstă este de până la o săptămână cântărește în medie până la 150 de grame. Peste trei săptămâni, indicatorul ajunge la 00-250 de grame. Apoi creșterea în greutate crește semnificativ și cu două luni poate ajunge de la 600 la 900 g.

După vârsta de trei luni, o creștere în greutate de cel puțin 500 de grame este considerată normală. Acest lucru se întâmplă până când o pisică adultă câștigă până la 4,5 kg, iar o pisică - până la 4 kg. Apoi creșterea în greutate se oprește și se poate determina că pisica are cel puțin un an și jumătate.

Cu un examen extern, puteți afla destul de exact vârsta unui pisoi de până la trei luni. Apoi eroarea se dovedește a fi mai mare.

Metoda de determinare a vârstei prin pubertate

Un pisoi, ca și alte animale, se dezvoltă mult mai repede și, în funcție de gradul de maturitate sexuală, se poate concluziona despre vârsta sa în acest moment.

Astfel de etape ale formării pregătirii sexuale sunt urmărite:

 • Modificări comportamentale induse de hormoni. De obicei, începe la vârsta de patru luni, când hormonii sexuali sunt produși în mod activ, schimbând fundalul din corp și provocând o activitate crescută, frecvente miaunând noaptea, dorința de a ieși în stradă la alți reprezentanți ai felinei. Manifestarea unor astfel de schimbări în comportamentul animalului de companie vă permite să determinați debutul pubertății și, în consecință, vârsta de cel puțin patru luni.
 • Până la șase luni, pisoiul continuă să se dezvolte activ în acest sens.. Perioada se caracterizează prin agresivitate sporită, încercări de împerechere. Din punct de vedere fizic, el se schimbă și plinătatea copilărește dispare, este înlocuită de tendințe, o creștere bruscă a greutății. Prin urmare, dacă un pisoi este prea agresiv și caută activ un partener, îi poți determina cu încredere vârsta la 5-6 luni.
 • Apoi, treptat, fondul hormonal se stabilizează și, până la vârsta de șapte luni, pubertatea se termină. Din acest moment, există o mare probabilitate de sarcină la pisică..

Pe baza acestui lucru, devine clar cum să se determine vârsta unui pisoi în funcție de gradul de pubertate, deși metoda este potrivită pentru o perioadă de timp destul de scurtă. Și dacă proprietarul este sigur că etapa este finalizată, atunci pisoiul a ajuns deja la cel puțin șapte luni.

Comportamentul și caracteristicile sale ca modalitate de a determina vârsta

Pe măsură ce crește, pisoiul își schimbă comportamentul în conformitate cu perioada de dezvoltare. Ar trebui să fii atent la astfel de momente:

 • Dacă un pisoi trăiește lângă o pisică mamă, atunci până la o lună și jumătate se va hrăni cu laptele matern. Dar până la șapte săptămâni, pisica îl va dezlipi complet de hrănire. Și, la rândul său, va deveni mai activ în studierea mediului, în căutarea de noi alimente, deoarece acestea sunt una dintre condițiile principale pentru dezvoltarea deplină a unui animal.
 • În același timp, pisoiul este fericit să alerge, să se joace, să cunoască oameni. Încrederea în mișcare, curajul în explorarea lumii îi permite proprietarului să determine că bebelușul are deja aproximativ 5-6 săptămâni. Până la vârsta de două luni, el a dezvoltat deja o coordonare, o mare mobilitate, o dorință puternică de a studia totul în jurul său..
 • Cât timp a trecut de la nașterea bebelușului poate fi judecat după reacția sa la zgomot și la stimuli externi. Primele trei săptămâni reacționează prost la orice. Dacă pisoiul manifestă interes, frică sau alte emoții ca răspuns la zgomot, mângâieri și altele asemenea, atunci are aproximativ o lună. În plus, aceasta este epoca în care se manifestă interesul pentru tot felul de jocuri..

Folosind aceste metode simple, este destul de ușor să determinați independent vârsta unui animal de companie. Dacă aveți dubii, puteți consulta întotdeauna un medic veterinar.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum să determinați în mod independent vârsta unui pisoi?