Șoc anafilactic la pisici: cauze și consecințe

Una dintre cele mai periculoase „boli ale secolului” este alergia. Suntem obișnuiți să îl tratăm ca pe un fel de proces frivol, dar acest lucru este departe de a fi cazul. De mult timp se știe că reacțiile alergice stau la baza aproape tuturor proceselor autoimune. În plus, astfel de condiții sunt mortale: același șoc anafilactic la pisici duce adesea la moarte, deoarece se dezvoltă brusc și nu toți proprietarii de animale știu despre semnele acestei patologii. Pentru a vă putea ajuta animalul, citiți acest articol. Conține informațiile de bază și cele mai importante despre anafilaxie..

Definiția pathology

„Șocul anafilactic” este un debut brusc al unei reacții alergice, însoțit de o creștere semnificativă a diametrului vaselor, o creștere a porozității acestora și apariția revărsării în țesuturile din jur. Toate acestea duc la stagnarea circulației pulmonare., edem pulmonar, hipovolemie (scăderea volumului de sânge simultan), care este plină de colaps și moarte rapidă. Desigur, astfel de consecințe grave nu se întâmplă în toate cazurile, dar cu toate acestea, anafilaxia este o afecțiune extrem de gravă și, prin urmare, nu ar trebui să o luăm ușor.

Cauzele apariției

În general, pot exista o mulțime de motive. Iată doar principalele soiuri:

  • Înțepături de albine, păianjeni otrăvitori, șerpi, scorpioni ...
  • Vaccinuri sau seruri medicamentoase.
  • Hormoni.
  • Medicament.
  • Sânge și plasmă.
  • Arome, conservanți, alți aditivi alimentari.
  • Plantează polenul. „Lovitura unui sezon” - plopi înfloriți, care dau senzații „de neuitat” nu numai pentru persoanele cu alergii, ci și pentru animale.

Trebuie amintit faptul că este departe de a fi scris pur și simplu pe toate medicamentele că este strict interzisă utilizarea acestora fără a consulta un medic (cu un medic veterinar, în acest caz)! Mijloace împotriva puricilor și căpușelor, antiinflamatoarelor și vaccinurilor - toate acestea concetățenii noștri iresponsabili folosesc activ în „tratamentul” pisicilor lor. Adesea medicii veterinari trebuie să se ocupe de rezultatele „muncii” lor. Nu face asta!

Soiuri de patologie

Poate fi local sau generalizat (sistemic). Această din urmă formă este cel mai mare pericol, deoarece captează toate organele și sistemele corpului. Manifestarea locală a anafilaxiei - urticarie, când pielea unei părți a corpului se acoperă brusc cu vezicule și erupții cutanate. Avalul este împărțit în trei tipuri:

  • Fulger rapid, când semnele sufocării apar la câteva secunde după acțiunea alergenului. De regulă, este fatal, deoarece tratamentul eficient poate fi efectuat doar într-o clinică, la care pur și simplu nu veți avea timp să ajungeți acolo..
  • Greu. Se dezvoltă în 5-10 minute. Se caracterizează prin stagnare în circulația pulmonară, apariția edemului pulmonar. Nerespectarea imediată a animalului la medicul veterinar poate duce la moartea cauzată de stop cardiac sau sufocare.
  • Severitatea medie a cursului. Apare în jumătate de oră. Uneori afecțiunea se stabilizează singură, dar în majoritatea cazurilor este nevoie de ajutorul unui medic veterinar.

Există, de asemenea, angioedem, care se caracterizează printr-o creștere a porozității și permeabilității vaselor profunde ale pielii. Este adesea o consecință a urticariei. Rețineți că nici ea, nici edemul angioneurotic nu duc cel mai adesea la anafilaxie sistemică. Acest lucru se poate întâmpla numai dacă pisica nu a primit deloc asistență medicală. Dar chiar și atunci, obișnuitul dermatită alergică. În cele din urmă, însăși natura șocului anafilactic este imună și neimună..

Primul tip se găsește în 90% din cazuri. Pentru a înțelege clar mecanismul apariției sale, aveți nevoie de cel puțin puține cunoștințe de medicină, dar într-un mod simplu se întâmplă astfel: mai întâi, după contactul inițial cu un alergen, pisicile sensibile dezvoltă „imunitate” la această substanță. Acumularea de anticorpi responsabili de neutralizarea acestor substanțe poate avea loc treptat. În cele din urmă, într-o zi „bună”, o altă porțiune din alergen intră în organism, după care apare o reacție alergică masivă..

Și dacă vorbim despre o formă neimună? În acest caz, totul este ceva mai complicat. În primul rând, activarea tuturor acelorași anticorpi este încă observată, dar acest lucru se poate întâmpla datorită acțiunii unor medicamente sau substanțe similare. În general, mecanismul de dezvoltare este aproape complet analog cu cel din primul caz, totul se întâmplă mult mai repede. În cazuri și mai rare, pătrunderea oricărui antigen în organism determină o eliberare masivă de histamină din mastocite. Un bun exemplu este reacția la o înțepătură de albină, chiar dacă aceste insecte nu v-au înțepat pisica înainte. Mai simplu spus, în cele din urmă totul ajunge la același răspuns imunitar. Care sunt simptomele acestei patologii periculoase?

Caracteristici cheie

Cel mai frecvent simptom (cel mai timpuriu și cel mai important) la feline este mâncărimea severă și dureroasă, care apare mai întâi pe fața animalului. Pisica se ghemui brusc, începe să-și frece ochii, botul și urechile cu labele. Și o face deseori cu furie, miaunând „nedumerită”. Un alt simptom, nu atât de „inofensiv”, este o dificultate puternică în respirație cauzată de bronhospasm și congestia venoasă în circulația pulmonară. Membranele mucoase vizibile devin literalmente albastre în fața ochilor noștri, devin reci la atingere. Se dezvoltă edem laringian, respirația devine răgușită și agitată. Dacă nu se face nimic, atunci moartea apare ca urmare a sufocării sau colapsului. Cum să eviți un rezultat atât de teribil?

Ce trebuie sa facem?

În primul rând, trebuie să încercați să vă strângeți împreună și să ajutați animalul. Care este situația de urgență? Este necesar să curățați gura și pasajele nazale ale pisicii de descărcare spumoasă, dacă este posibil, dați o tabletă de tavegil sau suprastin. Duceți pisica imediat la clinică și, la sosire, asigurați-vă că informați specialiștii despre măsurile pe care le-ați luat, precum și despre presupusa cauză a șocului anafilactic..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Șoc anafilactic la pisici: cauze și consecințe