Este posibil să hrănești pisica numai cu alimente uscate

Nutriția rațională a animalului este direct legată de sănătatea bună și viața lungă. Conform sfaturilor experților, mulți proprietari de pisici își hrănesc animalele de companie cu alimente uscate, dar nu se gândesc întotdeauna dacă acest lucru este corect.

Calitatea furajelor depinde de tehnologia de fabricație și de tipul materiei prime. Aceasta este baza pentru clasificarea rațiilor uscate: clasa economică, premium, super premium și holistică. Este recomandat să alegeți alimente de cel puțin clasa premium, caz în care puteți hrăni pisica doar cu ea.

1 Compoziția alimentelor uscate

Primele alimente uscate au apărut în urmă cu mai bine de un secol și jumătate și aceasta a fost o adevărată descoperire în sistemul de hrănire a animalelor. Brichetele uscate erau ușor de depozitat și de utilizat. Conțineau nutrienții de care avea nevoie animalul, deși constau în principal din cereale..

Tehnologiile moderne de producție fac posibilă realizarea unui astfel de produs pentru animale de companie care conține toți nutrienții necesari pentru funcționarea normală a corpului.

În producția de diete uscate, se folosesc ingredientele pe care proprietarii le hrănesc pisicile: carne, carne de pasăre, pește, măruntaie, cereale, leguminoase, lapte, ouă, legume, fructe și diverși aditivi.

Toate componentele sunt zdrobite, amestecate și aduse într-o stare pastoasă. Apoi, această masă trece prin tratament termic, se formează sub formă de bucăți diferite și se usucă. Furajele finite sunt acoperite cu grăsimi, vitamine și toate substanțele necesare și ambalate.

Odată ajunși în corp, granulele uscate se umflă. Prin urmare, producătorul indică întotdeauna viteza zilnică de alimentare. Poate părea mic, dar este suficient pentru un animal..

Fiecare companie își pregătește hrana conform unei rețete individuale, dar există standarde generale de calitate care trebuie respectate. Compoziția trebuie să satisfacă nevoile animalelor în nutrienți: proteine, grăsimi, carbohidrați, vitamine și minerale.

Rațiile uscate se disting prin clase:

 • economie;
 • premium;
 • super premium;
 • holistică.

Clasa de hrană indică compoziția: cu cât este mai ieftină dieta uscată și cu cât este mai mare aportul zilnic, cu atât este mai mare cu carbohidrați (cereale). Și dacă pentru câini conținutul scăzut de proteine ​​nu este critic, atunci pentru pisici (carnivore) proteinele animale sunt vitale. Dieta lor ar trebui să conțină cel puțin 50% ingrediente din carne: în acest caz, animalul va primi tot ce este necesar din hrană pentru funcționarea normală a organelor și sistemelor..

Atunci când alegeți mâncarea pentru o pisică, acestea sunt ghidate de principiul consistenței compoziției indicate pe ambalaj. Cu cât mai multe proteine ​​din dietă, cu atât este mai mare componenta din carne până la capătul listei. Mai bine cumpărați alimente care au o sursă de proteine ​​animale în partea de sus a listei de ingrediente.

Nutriția de clasă holistică este complet completă. În plus, există diete fără cereale în acest segment care au devenit populare printre crescătorii de pisici. Cu toate acestea, prețul destul de ridicat al produsului nu permite ca acesta să fie accesibil pentru toată lumea. Din acest punct de vedere, furajele complete premium și super premium sunt destul de potrivite ca alimente. Animalul de companie nu are nevoie de hrană suplimentară (poate fi suplimentat cu hrană umedă industrială).

Concluzie: pisica poate fi hrănită cu o singură mâncare uscată, cu condiția să nu fie clasă economică și să conțină ingrediente de calitate.

2 Ce determină calitatea?

Ingredientele de calitate pentru hrană pentru pisici sunt cele care vă vor oferi cele mai multe beneficii și nu vă vor afecta sănătatea. Compararea componentelor prezentate în lista de pe ambalaj va fi orientativă..

+-

Pui (făină de pui, pui hidratat)

Păsări de curte (ingredient necunoscut), făină subprodus (se utilizează diferite părți ale păsării, cum ar fi pene, ciocuri, picioare)

Ouă de puiPudră de ou (valoare mică)
orez brunGrâu sau soia (o sursă de alergii la multe pisici)
Ficat, inimăSubproduse (sursă nespecificată de proteine ​​de origine necunoscută)
Ulei de floarea soareluiGrăsimi vegetale (sursa neclară)

Acest mic exemplu vă ajută să înțelegeți cum să alegeți dieta corectă și ce ingrediente să evitați..

Anumite produse vegetale și animale provoacă alergii la pisici, în special la rasele exotice. Atunci când alegeți alimente, trebuie să vă asigurați că compoziția materiilor prime este detaliată.

3 mese mixte

Există mulți susținători ai hranei mixte. Cu această abordare, pisicii i se oferă atât mâncare uscată, cât și mâncare naturală în timpul zilei. Acest lucru este justificat de cantitatea insuficientă de proteine ​​pe care animalul o primește din dieta industrială. „Aditivul” din carne compensează acest dezavantaj.

Unii proprietari de pisici oferă chiar și un meniu pentru animale, format din mâncare de casă, crochete uscate, conserve de mâncare pentru pisici și lapte, care joacă rolul de „apă”. Acest lucru este inacceptabil, deoarece mâncarea uscată este echilibrată în compoziție, conține deja tot ce are nevoie animalul. Un exces de vitamine și minerale poate duce la patologii grave. Pisicile sunt, prin natura lor, predispuse la boli ale tractului urinar și, prin perturbarea echilibrului componentelor, proprietarii agravează situația.

Fiecare proprietar de pisică trebuie să-și amintească: laptele este mai mult un aliment și bogat în calciu. Alimentele uscate necesită o cantitate semnificativă de lichid (apă) în dietă, care ar trebui să fie întotdeauna în vasul animalului de companie. Lipsa de apă în organism și excesul de calciu provoacă urolitiază la pisici, ceea ce reprezintă un diagnostic pe tot parcursul vieții.

Atunci când alegeți tipul de mâncare, trebuie să respectați întotdeauna această schemă. Nu este de dorit să combinați alimentele uscate și cele naturale.

4 Cum să vă hrăniți pisica corect?

Principiile hrănirii pisicilor sunt:

 • Fiecare grupă de vârstă are propria hrană, ținând cont de nevoile nutriționale ale pisicilor din diferite etape ale vieții.
 • Pentru cazuri speciale (sarcină, alăptare), se selectează o dietă specială.
 • Pisicile bolnave și slăbite mănâncă alimente special concepute pentru aceste situații..
 • Alimentele uscate și umede pot fi combinate pe tot parcursul zilei.
 • Recomandările de hrănire (doza zilnică în funcție de greutate și conținutul de calorii) sunt indicate pe ambalaj.
 • Dacă este necesar să transferați o pisică de la o dietă la alta, acest lucru se face fără probleme, în decurs de o săptămână. Înlocuind 1/7 din dietă, acestea trec treptat la o nouă dietă.
 • Asigurați-vă că aveți apă curată în vas.

5 Ce mâncare să alegi?

Mâncarea premium și super premium este cea mai bună alegere pentru majoritatea proprietarilor de animale, în absența contraindicațiilor și a reacțiilor alergice. Unele mărci cunoscute oferă nutriție care ia în considerare toate vârsta și caracteristicile fiziologice ale animalelor de companie. Există, de asemenea, diete pentru diferite rase de pisici și alimente dietetice pentru diferite boli..

Cele mai populare două alimente sunt Royal Canin și Pro Plan..

Ambele mărci se află în aceeași categorie de preț (400 g - 250 - 350 ruble, 2 kg - 1000 - 1200 ruble). Un mare plus este că Royal Canin și Proplan sunt vândute peste tot: în supermarketuri, departamente specializate pentru animale, clinici veterinare și magazine online..

Producătorii oferă rații uscate:

 1. 1. Hrana pentru pisoi:
 • prima hrănire (de la trei săptămâni);
 • rații pentru bebeluși de diferite rase;
 • alimente sub vârsta de un an;
 • pentru pisici tinere castrate și pisici castrate.

Dietele pentru pisici sunt recomandate pisicilor însărcinate și care alăptează.

 1. 2. Dietele pentru pisici adulte:
 • în conformitate cu caracteristicile rasei;
 • pentru animale de companie în vârstă;
 • predispus la creșterea în greutate;
 • cu digestie sensibilă;
 • pisici active;
 • locuit în interior;
 • animale slăbite;
 • fastidios;
 • prevenirea urolitiazei;
 • monitorizarea stării cavității bucale;
 • sănătatea pielii și a hainei;
 • hrană pentru pisici castrate și pisici castrate.
 1. 3. Dietele veterinare:
 • alergie;
 • obezitate;
 • semne de imbatranire timpurie la pisici;
 • Diabet;
 • boală de rinichi;
 • indigestie;
 • boală de ficat;
 • probleme cu sistemul musculo-scheletic;
 • urolitiaza de diferite tipuri.

Există, de asemenea, alimente umede: pungi (pliculețe) și conserve (mousse, pate). Sunt ușor de utilizat și pisicilor le place. Oferirea de conserve este utilă, dar nu le puteți amesteca cu crochete într-o singură hrănire.

Hrana industrială este concepută astfel încât proprietarii să nu se gândească la modul de a compune în mod corespunzător o dietă pentru un animal de companie și să ofere o hrană completă pentru pisici pentru toate ocaziile..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Este posibil să hrănești pisica numai cu alimente uscate