Constipație pisoi: ce să faci acasă

Ai observat constipație, balonare și indigestie la pisoiul tău? Cum să vă ajutați dacă se observă probleme la un pisoi nou-născut, de o săptămână sau de o lună? Constipația a început la 2-3 luni, care ar putea fi motivele? Ce să faci acasă? Se poate folosi ulei de vaselină și când este înțelept? Să ne dăm seama.

La ce vârstă are un pisoi constipație??

Fiziologia pisicilor se schimbă sau, mai bine zis, se îmbunătățește odată cu înaintarea în vârstă. Cu cât pisoiul este mai mic, cu atât sunt mai probabile probleme cu funcționarea tractului gastro-intestinal, mai ales dacă bebelușul primește nutriție nefirească. Pentru pisoi la vârsta de 1 lună, alimentația naturală este doar laptele matern, iar în primele zile doar colostrul.

Imediat după naștere, intestinele pisoiilor sunt sterile, adică nu sunt populate cu microflora. Ingerând colostru, pisoiul colonizează intestinele cu bacterii benefice care ajută la procesarea laptelui matern. Dacă din anumite motive pisoiul nu a primit alimente de la mamă, este posibil să-l hrăniți cu un înlocuitor de lapte de pisică.

Cu toate acestea, cu hrănirea artificială, de la naștere până la 3 luni, pisoiul poate dezvolta probleme cu munca tractului gastro-intestinal pe fundal disbioză.

Constipație la un pisoi nou-născut

Tractul gastro-intestinal al unui pisoi nou-născut nu funcționează pe deplin. Pentru ca pisoiul să suge laptele, mama îl stimulează ronțind și împingând spre mameloane. În general, înainte de a deschide ochii și urechile, pisoii găsesc o sursă de hrană, concentrându-se doar pe miros.

Pisoii nou-născuți nu își pot goli singuri intestinele și vezica urinară.

În timpul fiecărei hrăniri, pisica linge burta și zona genitală a fiecărui pisoi, stimulând golirea intestinului și a vezicii urinare. Dacă hrănești artificial un pisoi, înainte de fiecare hrănire trebuie să-i masezi abdomenul și zona genitală cu un burete înmuiat în apă caldă.

Constipație la un pisoi de o săptămână

La un pisoi de o săptămână, tractul gastro-intestinal poate digera doar produsele lactate.. Când transferați un pisoi la hrănirea artificială, este posibil să experimentați diaree sau constipație. La o vârstă atât de fragedă, ambele afecțiuni sunt mortale. Cu constipație, pisoiul dezvoltă rapid intoxicație, cu diaree, deshidratare.

Într-un pisoi de o săptămână, Duphalac va ajuta la eliminarea rapidă a constipației. Medicamentul este considerat sigur, este prescris copiilor de la naștere și nu are contraindicații. Duphalac este neputincios dacă constipația apare după ingestia de obiecte străine. În acest caz, utilizați vaselină sau ulei de in..

Constipație la pisoi de o lună

Pisicuța de o lună are un simț al mirosului, al auzului și al vederii bine dezvoltat. Concentrându-se asupra simțurilor, pisoiul începe să studieze lumea exterioară și mâncarea pentru adulți. De obicei, pisoii reacționează instinctiv la mirosul cărnii și al produselor lactate. La o vârstă atât de fragedă, pisoii sunt hrăniți cu carne tocată fiartă și produse lactate fermentate sau conserve industriale de înaltă calitate..

Tulburările digestive ușoare atunci când sunt introduse noi alimente în dietă sunt considerate normale și de așteptat. De obicei, diareea se oprește fără intervenție din exterior și nu se repetă de mai mult de 2 ori pe zi. Dacă pisoiul dezvoltă constipație, este cel mai probabil din cauza lipsei de apă. Pentru a stabiliza funcționarea tractului gastro-intestinal, oferiți în permanență pisicilor produse lactate cald fermentate.

Dacă constipația apare în decurs de 6-10 ore, ar trebui utilizate laxative. De obicei, medicii veterinari prescriu Duphalac. Dacă cauza constipației este aportul de agenți adsorbanți, pisicuței i se prescrie o băutură abundentă, iar în caz de deshidratare severă - injectarea prin picurare a soluțiilor tampon.

Constipație la un pisoi la 2-3 luni

La 2-3 luni, dieta pisicilor se extinde rapid. În plus, bebelușul se joacă activ, ceea ce poate duce la înghițirea neintenționată a obiectelor străine. Când constipația se dezvoltă la un pisoi de 2-3 luni, este extrem de important să se determine cauza bolii.

În general, constipația este o consecință a lipsei de apă din dietă..

Scaunul devine prea uscat, este dificil să vă mișcați prin intestine și să formați un dop. Dacă sunteți sigur că pisoiul nu ar putea înghiți un obiect străin, constipația poate fi eliminată prin:

Înainte de a aplica orice metodă medicală sau populară, masați burtica pisoiului în sensul acelor de ceasornic. Chiar și la 2-3 luni, bebelușul păstrează reflexul golirii intestinului după ce a lins zona genitală. Pentru a stimula golirea, luați un tampon de bumbac, înmuiați-l în apă caldă și ștergeți bine zona genitală a pisoiului, simulând linsul unei pisici. Dacă vedeți că pisoiul are încercări, dar fecalele nu părăsesc intestinele, aceasta este cu siguranță constipație.

Ce să faci acasă?

Ce să faci acasă dacă ești convins că pisoiul suferă de constipație? Când oferiți asistență pe cont propriu, principalul lucru nu este să faceți rău. Dacă bebelușul are semne clare de intoxicație, este mai bine să nu-l riscați și să consultați un medic veterinar.

Important! Este mai bine să nu vă angajați în auto-tratament dacă pisoiul are un anus inflamat.

Pentru tratamentul pisoiilor la domiciliu, este rezonabil să folosiți doar metode populare și sigure. Este important să înțelegem că majoritatea metodelor alternative pentru eliminarea constipației sunt contraindicate pentru volvulus și blocajul intestinal. Curbura sau blocajul este detectat doar prin contrast cu raze X.

Folosind ulei de vaselină

Uleiul de vaselină este cel mai frecvent remediu popular pentru constipație. Uleiul poate fi utilizat în mai multe variante:

 • Adăugarea la alimente.
 • Clismă cu ulei de vaselină și apă.
 • Lumânări cu vaselină.

Câteva picături de ulei pot fi adăugate în mâncare sau picurate pe limba pisoiului dacă constipația nu provoacă disconfort evident. Produsul nu este absorbit în intestine, creează o peliculă învelitoare și ajută la mișcarea fecalelor, menținând peristaltismul intestinal.

Clisma cu ulei de vaselină este contraindicată pentru volvulus și obstrucție intestinală. Dacă, după procedură, pisoiul nu a reușit să golească intestinele în decurs de o oră, contactați imediat medicul veterinar.

Înainte de introducerea soluției în intestine, aceasta trebuie agitată bine și încălzită la o temperatură de 38-38,5 grade.

O lumânare cu vaselină este introdusă în anus. Pentru a efectua procedura, pisoiul trebuie împărțit în 2 sau 4 părți (în funcție de dimensiunea animalului). Supozitoarele de vaselină ajută rapid la eliminarea constipației dacă acumularea de fecale este localizată în intestinul gros.

Duphalac - un remediu pentru constipație

Duphalac este unul dintre cele mai faimoase și sigure remedii pentru constipație. Siropul poate fi achiziționat la o farmacie obișnuită. Medicamentul este un sirop gălbui cu consistență vâscoasă, cu gust dulce. Principalul ingredient activ al duphalacului este lactuloza, prin urmare medicamentul poate fi contraindicat la animalele cu intoleranță la lactoză.

Notă! Toți pisoii cu vârsta de până la patru luni tolerează bine lactoza, astfel încât Duphalac poate fi utilizat în siguranță.

Doza de medicament este calculată în greutate, aproximativ 0,01 până la 0,5 ml pe 1 kilogram. Cu cât pisoiul este mai mic, cu atât trebuie utilizată doza mai mică, dar medicamentul poate fi luat de 4-5 ori pe zi. Dacă în timpul zilei nu observați dinamica pozitivă, este mai înțelept să vă contactați medicul veterinar.

Duphalac ajută la eliminarea constipației naturale, dar este contraindicat în:

Important! Cu o invazie helmintică semnificativă, Duphalac poate atenua doar parțial starea animalului de companie.

Ce trebuie făcut dacă un pisoi are constipație și balonare?

Chiar și proprietarii cu experiență își diagnostichează foarte des animalul cu balonare. Cu toate acestea, o creștere a acoperirii peritoneale poate fi asociată cu o varietate de afecțiuni, dintre care unele sunt acute și fatale..

Balonarea este un diagnostic foarte vag care indică adesea:

 • Flatulență sau gaze crescute.
 • Distensia fizică a pereților intestinali - se întâmplă cu invazia helmintică, constipația prelungită, deformarea sau mărirea organelor.
 • Volvulus intestinal - deformarea are loc pe fundalul edemului și al constipației.
 • Blocarea intestinală - deformarea apare pe un fundal de constipație, deoarece fecalele nu se pot deplasa în intestinul gros.

Notă! Miscările abundente ale intestinului cu scaune grase, fără formă pot semnala constipație atonică.

Această afecțiune se dezvoltă pe fondul absenței peristaltismului intestinului gros. Cu constipație atonică, defecația apare după revărsarea intestinală cu fecale.

Dacă pisoiul tău are burta mărită vizual, este mai bine să nu te auto-medicezi și să contactezi medicul veterinar.

Dacă, dintr-un anumit motiv, medicii nu sunt disponibili, puteți determina tipul de afecțiune prin următoarele semne:

 • Un stomac moale și gaze la masaj - cel mai probabil flatulență asociată cu schimbarea sau extinderea dietei obișnuite.
 • Abdomen mediu moale, fără durere la palpare - indică cel mai adesea invazie helmintică. La pisicile mici, cu infestare helmintică semnificativă, corpul devine paros.
 • Abdomen moderat moale și durere la palpare - cel mai probabil constipație și flatulență care duc la colici.
 • Abdomenul dur la palpare - poate indica un grad extrem de oricare dintre afecțiunile de mai sus sau sindromul durerii severe, determinând pisoiul să tensioneze mușchii peritoneului..

Notă! Dacă, în timpul încercărilor, o mică cantitate de mucus iese din intestinele pisoiului, aceasta este așa-numita constipație falsă, care trebuie tratată.

Gazul este o posibilă cauză a constipației

Pe fondul creșterii producției de gaze, pisoiul poate dezvolta colici sau constipație. Incapacitatea de a goli intestinele se datorează faptului că se formează bule de gaz pe măsură ce scaunul se mișcă. Acest lucru se poate întâmpla dacă pisoiul a fost brusc transferat la o dietă neobișnuită sau prezintă trăsături congenitale ale tractului gastro-intestinal.

Producția crescută de gaze nu este tratată într-o singură zi. Pentru a atenua afecțiunea, pisicuței i se face un masaj pe burtă și medicamente care ajută la eliminarea gazelor (de exemplu, Espumisan). Pentru a stabili pe deplin funcționarea tractului gastro-intestinal, este necesar să se elimine disbioză. Dacă flatulența nu este o problemă cronică, pisoiul este transferat la o dietă neutră, după care se găsesc alimente noi în cantități foarte mici..

Viermi: ce să faci

Dacă ați luat un pisoi pe stradă sau l-ați cumpărat la piața de păsări de curte, este garantat să aibă viermi. Paraziții intestinali comuni se înmulțesc foarte repede, ceea ce poate duce la blocarea fizică a intestinelor și, ca urmare, la constipație.

Odată cu invazia helmintică la pisoi, circumferința peritoneală crește, există un decalaj în creștere și dezvoltare. Datorită intoxicației constante, pisoiul poate fi chinuit de greață, vărsături, constipație alternând cu diaree.

Dacă pisoiul are mai mult de 8 săptămâni, viermii sunt eliminați prin mijloace tradiționale. De obicei, antihelminticii pisicilor vin în suspensie. Dacă tratați un pisoi pentru prima dată și nu știți nimic despre trecutul său, este mai bine să repetați administrarea profilactică a medicamentului după 10-14 zile.

Înghițirea unui obiect străin

Cea mai periculoasă cauză de constipație la un pisoi este înghițirea unui obiect străin. Din cauza curiozității înnăscute și a lipsei de experiență, pisoii înghit adesea bucăți de celofan sau fragmente de jucărie.

Dacă intestinele sunt blocate, laxativele nu sunt utilizate, deoarece pot duce la deshidratare și toxicitate suplimentară..

Dacă un obiect străin este înghițit, dacă starea pisoiului nu s-a stabilizat în 24 de ore, trebuie să contactați medicul veterinar. Pentru a confirma sau respinge diagnosticul, medicul dumneavoastră va comanda o radiografie cu contrast mediu. Când se confirmă blocajul intestinal, se prescrie o terapie conservatoare sau o intervenție chirurgicală.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Constipație pisoi: ce să faci acasă