Când pisoii încep să crească dinții

Când o pisică domestică devine mamă, crescătorii au imediat multe întrebări despre îngrijirea pisoilor nou-născuți. Nou-născuții se nasc orbi și fără dinți, crescătorii neexperimentați pot începe să se îngrijoreze atunci când pisoii dezvoltă dinții..

Pisoii trebuie să aibă în mod normal dinți de lapte înainte de vârsta de șase săptămâni. Apariția dinților are loc în următoarea succesiune:

  • la vârsta de două - trei săptămâni, incisivii sunt erupți - câte 6 pe maxilarul inferior și superior,
  • la vârsta de 3-4 săptămâni, pisoiul are doi canini pe maxilarul superior și inferior,
  • în intervalul de la 3 la 6 săptămâni apar premolari - 6 pe maxilar și 4 pe maxilarul inferior.

Astfel, animalul de companie are 26 de dinți. Dinții din lapte diferă de culoarea dinților permanenți - au smalț absolut alb ca zăpada. Caninii de lapte sunt mai subțiri și toți dinții de lapte la bebelușii pufoși sunt foarte ascuțiți.

Schimbarea dinților

Pisoii au dinți permanenți la vârsta de 3-4 luni. În acest moment începe schimbarea dinților la animalul de companie - incisivii cad mai întâi și primii dinți permanenți apar în locul lor. Caninii încep să taie puțin mai târziu - aproximativ 4-5 luni, în aceeași perioadă premalarul laptelui începe să se schimbe în permanent.

De asemenea, la vârsta de 4-6 luni, pisoii au dinți noi - molari, nu au predecesori de lactate. De obicei, dinții permanenți își termină creșterea cu 6 luni, dar în cazuri rare, dinții pot crește până la 9 luni, acest lucru este, de asemenea, considerat normă. Formula dentară completă pentru o pisică adultă este de 30 de dinți.

Caracteristici ale dinților la pisici

De regulă, dințarea la pisoi este nedureroasă, pisicile pot avea salivație crescută, gingiile se umflă puțin, pisoiul încearcă să roască diferite obiecte, freacă botul cu labele. Momentul în care cade dintele poate trece neobservat - pisoiul va mânca dintele împreună cu mâncarea. În momentul schimbării dinților din lapte în molari, gura animalului poate mirosi neplăcut - acest lucru este normal, după un timp mirosul va dispărea.

În perioada în care dinții pisoiului încep să crească, corpul său este slăbit și susceptibil la infecții, deci în acest moment este mai bine să nu vaccinați animalul.

Dieta la schimbarea dinților

Pe toată perioada schimbării dinților, pisoiul trebuie să mănânce corect. Alimentele trebuie să fie bogate în calciu și fosfor, ceea ce va asigura creșterea dinților sănătoși și puternici. Va fi foarte util să îmbogățiți nutriția animalului cu vitamine și minerale în perioada în care apar molarii.. Cel mai bine este dacă dieta pisicilor conține astfel de alimente.:

  • produse lactate fermentate, în special brânză de vaci,
  • carne slaba: vita, iepure, pui, iepure,
  • legume - morcovi, dovlecei, dovleac,
  • cereale - hrișcă, orez, fulgi de ovăz.

Probleme dentare la pisici

În cazuri rare, pisicile au probleme cu schimbarea dinților - molarii încep să crească mai devreme decât cad dinții din lapte. Acest lucru poate răni gingiile și fălcile pisoiului, mușcătura este perturbată și uneori poate duce la dezvoltarea bolii parodontale. În acest caz, trebuie să vă contactați medicul veterinar și să eliminați dinții de lapte „problemă”.

O altă problemă poate fi supurarea prizei unui dinte pierdut.. Dacă s-a produs o astfel de situație, ar trebui să consultați un medic pentru terapia medicamentoasă, altfel inflamația se va răspândi pe întreaga maxilară.

Dacă pisoii nu au alimente solide în dieta lor, pot dezvolta tartru, astfel încât utilizarea excesivă a alimentelor moi poate dăuna pisoiului..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Când pisoii încep să crească dinții