Când pisoii unei pisici încep să se miște

Așteptarea pisoilor de la un animal de companie este un eveniment interesant și responsabil, mai ales dacă pisica se pregătește să devină mamă pentru prima dată. Întrebarea când pisicile unei pisici însărcinate încep să se miște este, probabil, îngrijorătoare pentru toți proprietarii - la urma urmei, acesta este un semn sigur că sarcina se desfășoară în mod normal și sănătatea bebelușilor și a mamei este într-o ordine completă.

Începutul sarcinii

Dezvoltarea intrauterină a unui pisoi trece prin mai multe etape importante, când, începând din momentul fertilizării oului, crește în dimensiune de peste o sută de ori!

În perioada cuprinsă între 11-13 zile după fertilizare, embrionul este implantat - atașarea acestuia la peretele uterului.

Mai mult, în perioada de la 10 la 24 de zile, are loc procesul de formare a organelor interne vitale. În acest moment, pisica poate începe să schimbe starea de spirit, să se îmbunătățească sau, dimpotrivă, să agraveze pofta de mâncare. Primele semne ale sarcinii devin vizibile tocmai în acest moment.. Nu este necesară o îngrijire specială pentru o pisică însărcinată, este important doar să îi asigurați o dietă echilibrată de înaltă calitate și să o protejați de efectele factorilor nocivi: nu administrați medicamente fără prescripția medicului veterinar, nu vă vaccinați, nu tratați lâna cu preparate chimice împotriva insectelor.

Începând cu vârsta de 4 săptămâni, un medic veterinar experimentat poate simți cu ușurință pisici în burta unei pisici.

Acum embrionii cu aspectul lor sunt destul de asemănători cu pisoii reali. Dar primele lor mișcări vor începe puțin mai târziu - în timp ce copiii sunt „ocupați” cu alte lucruri importante, este prea devreme pentru ei să se miște. Nu trebuie să încercați să simțiți burtica de unul singur - astfel puteți provoca cu ușurință un avort spontan.

Perioada de agitare activă

Pisoii încep să se miște cu 5-6 săptămâni. La început sunt destul de rare, apoi bebelușii încep să se miște din ce în ce mai des.

În acest moment, deja formaseră labe cu degetele, pielea apărea pe corp, primii fire de păr au început să germineze. În această perioadă, firimiturile dezvoltă principalele organe ale simțului: auz, atingere, miros. Sistemele nervoase și musculare continuă să se dezvolte.

Caracteristici ale evoluției sarcinii în a doua jumătate a termenului:

  • Burtica pisicii devine destul de vizibilă, forma acesteia devine în formă de pară, deoarece pisoii sunt situați în zona burții. Mai mult, dacă pisica așteaptă 1-2 pisoi, este posibil ca burta să nu fie deloc vizibilă.
  • În acest moment, proprietarii cu experiență pot să bâjbâie după capete și să determine numărul de pisoi din stomac. Este adevărat, acest lucru nu este atât de ușor de făcut - mai ales atunci când încep să se miște mult..
  • Mai aproape de săptămâna 7, este deja clar vizibil din exterior cum se mișcă pisoii, dacă haina pisicii nu este prea lungă.
  • Pisica devine mai atentă, evită săriturile de la înălțime, caută adăpost, mănâncă și doarme mult, se mișcă puțin.
  • Pisoii, de regulă, sunt destul de mobili și se mișcă mult în timpul zilei: se pot întinde, pot face mișcări de masaj cu labele, se pot împinge reciproc. Înghițind lichidul amniotic, bebelușii pot sughita - aceste mișcări sunt, de asemenea, vizibile. Dacă se așteaptă ca descendenții să fie mari, atunci uneori se pare că burtica pisicii se cutremură literalmente.

La o perioadă de 7-8 săptămâni, stomacul pisicii devine din ce în ce mai puțin spațiu, iar pisoii încep să se miște cu răzbunare. Activitatea copiilor uneori îngrijorează foarte mult pisica, ea caută singurătatea, se ascunde în colțuri retrase. În acest moment, cum se mișcă bebelușii, vă puteți simți cu ușurință prin peretele abdominal - doar puneți mâna.

Munca se apropie

După aproximativ 9 săptămâni, corpul bebelușului este complet format, și sunt gata să se nască. Perioada de gestație pentru fiecare rasă de pisici este diferită, dar, în general, poate diferi cu 5-7 zile în sus sau în jos.

Dacă cu 2-3 săptămâni înainte de debutul nașterii, bebelușii încep să se miște în mod activ, atunci cu câteva zile înainte de o dată importantă, mobilitatea lor poate scădea - acest lucru este complet normal, nu trebuie să vă fie frică de acest fenomen.

Comportamentul pisicii se schimbă: pofta de mâncare poate dispărea brusc, poate apărea anxietatea, ea miaună mult și caută un loc unde să nască. Are lapte.

De obicei pisicile fac o treabă excelentă de a naște singure, totuși, din motive de siguranță, este important să aveți la dispoziție provizii de prim ajutor pentru animal și telefonul unui medic veterinar de încredere. Nu vă lăsați pisica în pace dacă travaliul este chiar după colț.

De ce nu se mișcă pisoii

Dacă într-un anumit stadiu al sarcinii pisoii încep să se miște la pisică, atunci totul merge bine, iar nașterea copiilor nu este departe.

Cu toate acestea, există adesea cazuri în care proprietarii unei pisici însărcinate intră în panică: burtica ei este deja mare și rotundă, iar pisoii nu se mișcă! Este periculos și de ce se întâmplă acest lucru?

Este adesea posibil să observați cum pisicile se mișcă doar cu o zi sau două înainte de începerea travaliului. Acest lucru se întâmplă dacă animalul de companie are un fizic destul de bine hrănit sau dacă nu sunt foarte mulți copii înăuntru - atunci vor fi localizați destul de sus, sub stern.

În plus, la diferite pisici, momentul începerii perturbării poate veni mai târziu sau mai devreme - poate merita să așteptați o săptămână sau două, mai ales că este realist să stabiliți data exactă a concepției numai dacă împerecherea a fost planificată.

Și totuși, în cazuri rare, se întâmplă ca burta mare a unei pisici să nu vorbească deloc despre sarcină, ci despre o patologie gravă a organelor interne. Prin urmare, dacă există vreo îndoială, este mai bine să arătați animalul medicului veterinar și să efectuați o examinare cu ultrasunete..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Când pisoii unei pisici încep să se miște