Ce boli există la pisici?

Pisicile se îmbolnăvesc din când în când, ca toate animalele de companie. Dacă problema este identificată imediat, animalul de companie primește terapie în timp util și în majoritatea cazurilor reușește să-și recapete sănătatea. Prin urmare, este important ca fiecare proprietar să cunoască simptomele și tratamentul bolilor la pisici..

Simptomele pisicilor nesănătoase

În ciuda faptului că este destul de dificil să se determine cauza bolii fără un medic, este foarte ușor de observat că o pisică nu se simte bine. Principalele simptome comune ale bolii pisicii sunt următoarele:

 1. schimbarea bruscă a comportamentului,
 2. aspect dezordonat,
 3. tulburări intestinale,
 4. letargie,
 5. anxietate,
 6. dorința de a se ascunde într-un loc întunecat și liniștit,
 7. salivaţie,
 8. descărcare din ochi,
 9. deversare din nas,
 10. tuse,
 11. strănut,
 12. vărsături,
 13. lipsa sau apetitul crescut,
 14. tulburări de greutate în orice direcție,
 15. convulsii.

Cu cât proprietarul observă mai repede că animalul este bolnav, cu atât mai repede va primi ajutor și cu atât este mai mare probabilitatea unui rezultat reușit..

Boli infecțioase majore

Bolile infecțioase afectează adesea animalele care au libertate, dar pisica domestică nu este imună la o astfel de nenorocire, deoarece bacteriile și virusii patogeni pot fi aduși de oameni pe încălțăminte.

 • Panleucopenia sau ciuma pisicile - o boală gravă, al cărei virus dăunează măduvei osoase, țesutului limfoid și tractului gastrointestinal - din cauza acestuia, animalul bolnav poate răspândi cu ușurință ciuma cu fecale. Perioada de incubație a bolii durează de la 2 la 12 zile, mai rar ajunge la 2 săptămâni. Principalele semne de boală la pisici sunt: ​​deshidratarea, refuzul de apă, diaree, febră mare și vărsături severe.
 • Leucemie virală - deteriorează sistemul hematopoietic al animalului. Boala provoacă creșterea cancerului, în special în cazul limfosarcoamelor. Patologia este ascunsă. Perioada de incubație a bolii se extinde de la 1 lună la 4 ani. Simptomele bolii: scăderea apetitului, funcția cardiacă anormală, depresie generală și anemie.
 • Viruși respiratori - sunt observate destul de des. Sunt afectate membranele mucoase ale căilor respiratorii superioare, bronhiile, mucoasa orală și conjunctiva ochilor. Simptomele pentru multe boli ale naturii respiratorii sunt aceleași: respirație grea, ulcerații ale mucoasei bucale, febră, refuzul de a mânca și salivație..
 • Boala Aujeszky - falsă rabie. Boala afectează sistemul nervos central și provoacă mâncărimi intolerabile la pisică, din cauza cărora apar zgârieturi severe..
 • Rabia - o boală care afectează creierul. O boală extrem de periculoasă, incurabilă, care duce la moartea unui animal bolnav. Datorită infecțiozității ridicate și a pericolului mortal pentru oameni, un animal bolnav este supus eutanasiei imediate și incinerării, în conformitate cu regulile sanitare speciale. Virusul se transmite prin salivă pe rană. Principalele simptome: agresivitate, salivare, hidrofobie, fotofobie, umflarea buzelor. Vaccinarea este utilizată pentru prevenirea bolii.

Toate bolile virale sunt prevenite prin vaccinare la timp. Consultați medicul veterinar pentru un program complet de vaccinare pentru pisica dumneavoastră. Vaccinarea este necesară nu numai pentru pisoi, ci și pentru pisicile adulte.

Patologia sistemului cardiovascular

Bolile sistemului cardiovascular sunt frecvente la pisici, în special la îmbătrânire.

 • Ateroscleroza vasculară - Această patologie afectează pisicile cu vârsta peste 12 ani, care suferă de obezitate. Apare cel mai adesea ca o complicație după boli infecțioase sau invazii.
 • Miocardita - o boală în care apare inflamația mușchiului inimii. Simptomele includ depresia pisicii, febră, lipsa poftei de mâncare și hipertensiunea arterială. Fără tratament, boala este cel mai adesea fatală.
 • Endocardită - inflamație în mucoasa interioară a mușchiului inimii. Cauza bolii nu a fost stabilită cu precizie. Patologia se manifestă ca o stare depresivă, epuizare, temperatură corporală crescută și insuficiență cardiacă.
 • Pericardită - proces inflamator în țesuturile pericardului. Apare ca o complicație a unei boli infecțioase, precum și cu stres foarte puternic, hipotermie severă și epuizare. Simptomele sunt similare cu endocardita.
 • Miocardoză - o boală care duce la o încălcare a ritmului cardiac și a insuficienței circulatorii. Se manifestă prin anemie, edem și tensiune arterială scăzută.

Tratamentul patologiilor cardiace include o terapie complexă care vizează îmbunătățirea stării vaselor de sânge și a mușchilor inimii, corectarea tulburărilor pulsului și asigurarea unui metabolism suficient al oxigenului în țesuturi. Autotratamentul este imposibil fără a contacta un medic veterinar.

Boli ale sistemului respirator

Această problemă apare cel mai adesea, ca la om, în sezonul rece. Cauzele sale sunt hipotermia pisicii și infecțiile virale. În marea majoritate a cazurilor, apar boli ale căilor respiratorii superioare. Cea mai bună prevenire a bolilor este menținerea sănătății generale a animalelor de companie.

 • Rinită sau curgerea nasului - destul de frecvent pentru pisicile cu hrană liberă. Un animal bolnav are scurgeri mucoase din nas, respirație nazală afectată și strănut. În cazurile severe, este posibilă o creștere a temperaturii corpului și o scădere a poftei de mâncare. Tratamentul se face cu antibiotice și antiinflamatoare. Cu o terapie la timp, boala nu reprezintă un pericol.
 • Bronşită - ca și la om, boala este un proces inflamator în bronhii, în care există o tuse puternică de natură spasmodică, respirație dură și cu un curs acut, o creștere a temperaturii. Cel mai adesea, boala afectează pisoii și animalele bătrâne, precum și pisicile al căror corp este grav slăbit. Tratamentul se face cu antibiotice cu spectru larg și antispastice.
 • Laringită - o boală a sistemului respirator care afectează mucoasa laringiană. Un animal de companie bolnav are laringele dureroase, tuse și letargie generală. Apetitul poate scădea într-o oarecare măsură din cauza durerii. Animalul începe să acorde preferință hranei lichide.
 • Pneumonie - cea mai gravă boală a sistemului respirator. Se observă o pisică bolnavă: o fluctuație accentuată a temperaturii corpului, tulburări severe în activitatea inimii, apatie, slăbiciune și tulburări de respirație. Veterinarii au un tabel întreg de simptome de pneumonie care ajută la determinarea corectă a gradului bolii..

Tratamentul bolilor sistemului respirator este necesar imediat, imediat după depistarea lor.

Boli ale tractului gastro-intestinal

Bolile sistemului digestiv sunt frecvente la pisicile de toate vârstele. Ele pot duce chiar la moarte dacă nu sunt tratate..

 • Obstrucție esofagiană - boala apare din cauza alimentelor slab mestecate sau a înghițirii obiectelor ascuțite care, blocate în gât, interferează cu permeabilitatea acesteia. Animalul devine neliniștit, refuză să mănânce din cauza durerii în momentul înghițirii și în curând dezvoltă umflături severe ale esofagului.
 • Ulcer de stomac la o pisică - există o patologie cu nutriție tulburată, iar în unele cazuri apare din cauza stresului cronic. Simptomele bolii: scădere rapidă în greutate, vărsături de sânge, durere în stomac, pierderea semnificativă a poftei de mâncare și depresie. Tratamentul se efectuează folosind diferite medicamente anti-inflamatorii și de vindecare, precum și analgezice.
 • Gastrită - inflamația pereților stomacului. Nu este atât de rar și se manifestă printr-o deteriorare a poftei de mâncare, salivație, oboseală crescută și tulburări digestive. Pentru combaterea bolii, se utilizează medicamente antiinflamatoare, în timp ce se efectuează terapia simptomatică.

Tratamentul bolilor pisicilor din această categorie este lung și destul de complicat..

Boli de piele

Pielea unei pisici este susceptibilă la multe boli care pot fi de altă natură. Unele dintre ele sunt contagioase pentru oameni, motiv pentru care orice boli de piele ar trebui tratate cât mai curând posibil..

 • Scabie - este cauzat de un parazit care trăiește în grosimea pielii și roade prin pasajele din ea. Boala se poate răspândi la o persoană. Simptome ale bolii: mâncărime severă la locul leziunii, ruperea părului într-un loc dureros și zgâriere. Animalul devine neliniștit, își pierde pofta de mâncare, este epuizat și, în general, se agravează. Tratamentul se efectuează folosind medicamente antiparazitare.
 • Dermatită - o boală a pielii cu caracter inflamator, însoțită de mâncărime, roșeață, umflături și erupții cutanate sub formă de bule cu un lichid limpede. Cauzele bolii pot fi foarte diferite. Terapia vizează ameliorarea inflamației, în același timp, se iau medicamente antialergice profilactice.
 • Piodermit - inflamația purulentă a pielii, manifestată prin prezența pustulelor de diferite dimensiuni. Cel mai adesea nu au o localizare clară.

Terapia, în funcție de boală, diferă semnificativ și este determinată de medicul veterinar.

Boli musculare

Bolile musculare la pisici sunt extrem de rare și sunt cel mai adesea de natură inflamatorie. Sunt foarte dureroși, din cauza cărora animalul practic nu se mișcă și reacționează la atingere cu un miau nefericit. În acest caz, este bine să aveți traumatice în casă., care se administrează pisicii prin injecție subcutanată la o doză corespunzătoare greutății animalului de companie.

Boli ale dinților

Bolile dinților la pisici apar la vârsta adultă, când calitatea oaselor începe să se deterioreze.

Principala problemă este tartrul, care, dacă nu este îndepărtat prompt, duce la pierderea dinților. Este destul de ușor să observați placa pe dinți. La inspecția vizuală, este clar vizibil și arată ca o creastă cenușie la baza dintelui. Procedura pentru îndepărtarea unei pietre se efectuează într-o clinică veterinară.

Boli ale articulațiilor

Bolile articulațiilor la o pisică sunt artrita și artrozele. Patologiile apar din cauza modificărilor legate de vârstă, a lipsei de activitate fizică, a greutății corporale excesive și a slăbirii generale a corpului. Ele se manifestă prin durere și rigiditate a mișcării, dorința de a minți mai mult și umflături în zona inflamației. Tratamentul se efectuează utilizând medicamente antiinflamatorii, analgezice și condoprotectoare.

Boli oculare

La pisici, boala de ochi este o problemă destul de frecventă care, cu un diagnostic în timp util, poate fi tratată cu mare succes..

 • Conjunctivită - inflamația conjunctivei ochiului, rezultată din pătrunderea murdăriei. Se manifestă prin descărcare purulentă și dorința animalului de a acoperi ochiul. Tratamentul cu antibiotice.
 • Ulcer cornean - este o complicație a traumei corneene, care apare în caz de infecție a corneei.
 • Blefarită - un proces inflamator în țesuturile pleoapei, în absența terapiei în timp util, transformându-se într-o formă purulentă. Zona afectată devine roșie și fulgi. Tratamentul cu antibiotice.

În absența unui tratament în timp util, există un risc ridicat ca pisica să orbească..

Boli ale urechii

O boală a urechii la o pisică este în principal prezența unui acarian otodectic. Leziunea provoacă mâncărime severă la animal, din cauza căreia pisica zgârie pielea din spatele urechilor și scutură adesea din cap. Urechile sunt dureroase la atingere. Cel mai bun tratament este curățarea regulată a urechilor și injectarea picăturilor speciale în ele..

Autodiagnosticul bolilor la animale este dificil, deci este mai bine să consultați un medic veterinar. Orice întârziere într-o astfel de situație poate costa viața animalului de companie, deci nu ar trebui să așteptați, sperând că problema va dispărea de la sine.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Ce boli există la pisici?