Trebuie să-mi microcip pisica și ce va aduce identificarea electronică a animalelor

Ciobind o pisicăTăierea animalelor domestice (și nu numai domestice) este o practică obișnuită în Europa. Din păcate, tratăm în continuare o astfel de procedură ca pe ceva sălbatic, inutil sau cel puțin ciudat. De regulă, o astfel de manipulare se efectuează numai atunci când este necesar să duceți animalul de companie în străinătate și numai pentru că acestea sunt regulile stabilite oficial (acest lucru nu se poate face fără un cip), fără a se gândi deloc la ce este cu adevărat nevoie. Ce câștigă și ce pierde pisica, precum și proprietarul acesteia, împreună cu cipul notoriu??

Esența procedurii

Tăierea este identificarea electronică a animalelor. Esența sa constă în faptul că un mic microcircuit (cip) este introdus sub pielea animalului dvs. de companie, care conține codul său digital unic.

Datele criptate în acest număr de 15 cifre sunt introduse într-o bază de date electronică specială și conține tot ceea ce vă permite să vă „recunoașteți” fără echivoc pisica printre nenumăratele rude.

Mai mult, cipul conține informații nu numai despre pisica în sine (rasă, sex, poreclă, data nașterii, culoare, tipul hainei, semne individuale, vaccinări, boli și chiar o fotografie), ci și despre proprietarul acesteia (numele complet, adresa, altele datele pe care proprietarul dorește să le furnizeze).

Imediat după implantarea implantului, proprietarului i se eliberează un document (certificat de înregistrare) cu informații complete despre procedura efectuată, în plus, informațiile relevante sunt introduse în pașaportul veterinar internațional al animalului și certificate prin semnătura medicului veterinar și sigiliul clinicii.Cipul însoțește pisica de-a lungul vieții sale, iar unicitatea codului criptat în acesta este garantată timp de o sută de ani, adică este de fapt absolut.

Vă va fi util să citiți despre, de ce miau pisicile, câte pisici trăiesc, modul în care pisicile văd lumea din jurul lor, de ce se tem pisicile de apă, cum să faci baie unei pisici fără zgârieturi, cum să aibă grijă de vibrisele de pisică, și, trebuie să tai ghearele pentru o pisică.

De ce o fac

Dacă spunem că așchierea este necesară pentru ca pisica dvs. să nu fie furată și pisica pierdută să fie returnată, această explicație nu este pe deplin clară. Dar, de fapt, acesta este tocmai scopul principal al procedurii..

Oamenii s-au nedumerit mult timp despre cum să-și definească drepturile asupra animalelor de companie. Problema în primul rând, desigur, nu se referea atât la pisici și câini, cât la animalele de fermă, deoarece o vacă furată este o pierdere gravă, dar cum să demonstrezi că vecinul tău a avut brusc Burenka dacă toți arată la fel?Ciobind o pisicăInițial, problema a fost rezolvată prin aplicarea unei mărci, cam în același mod, în timp, au început să marcheze pisicile și câinii, făcându-le tatuaje. Cu toate acestea, această metodă nu a putut fi numită reușită din două motive: în primul rând, nu este fiabilă (stigmatul și tatuajul sunt ușor de falsificat sau, dimpotrivă, pot fi retrase) și, în al doilea rând, este inumane (procedura este destul de dureroasă).

Odată cu inventarea primului microcircuit în a doua jumătate a secolului al XX-lea, viața omenirii s-a schimbat, în special, a devenit posibilă identificarea cu adevărat eficientă a animalelor de companie.

Știați? Ideea de a implanta un microcircuit sub pielea unui animal pentru a asigura „recunoașterea” acestuia aparține olandezilor. Primii pași în această direcție au fost făcuți în anii 90 ai secolului trecut, în acel moment, însă, o astfel de procedură era destul de costisitoare și nu era disponibilă pentru toată lumea. Cu toate acestea, timp de aproximativ 30 de ani în lume, manipularea corespunzătoare a fost transferată - atenție! - cel puțin un miliard de reprezentanți ai faunei, iar această cifră este în continuă creștere: numai în Germania, aproximativ 60 de mii de animale sunt ciobite anual.
Ciobind o pisicăDar dacă totul este clar cu nevoia de a identifica vaca (a adus un vecin în instanță, l-a forțat să prezinte vaca, specialistul a citit informațiile din cipul ei - și infracțiunea a fost soluționată), atunci modul în care cipul va proteja animalul de companie împotriva furtului rămâne neclar..

În teorie, pisicile sunt ciobite pentru a:

 • după ce a găsit un animal clar pierdut pe stradă, orice persoană ar putea merge la o clinică veterinară, unde informațiile despre proprietarul animalului și „coordonatele” acestuia ar fi citite folosind un scaner. Drept urmare, întoarcerea animalului către proprietarul inconsolabil nu va prezenta nicio problemă (nu este nevoie să postați reclame în toată zona fără nicio garanție că va atrage atenția celui care are nevoie de ea);
 • nu a avut rost să fure sau să înlocuiască animale de elită (de exemplu, în timpul unei expoziții), deoarece o astfel de pisică nu a putut fi vândută, scoasă din țară sau folosită legal pentru reproducere și orice călătorie la medicul veterinar pentru următoarea vaccinare este asociată cu un risc serios (dacă informațiile despre furtul unui animal sunt introduse în registru prin punerea mărcii „Dorit”, răpitorul va fi ușor expus).

Așchiere de pisiciUn motiv suplimentar pentru ciobire poate fi obținerea de informații despre bolile animalului, vaccinări etc., de exemplu, în cazul mutării într-un loc nou, schimbarea proprietarului, pierderea pașaportului veterinar etc..

Cele de mai sus se referă la implementarea voluntară a „individualizării” electronice a animalului dvs. de companie, atunci când decizia corespunzătoare este lăsată în mila proprietarului său.

Probabil că veți fi interesat să citiți despre, cum să alegi o casă pentru o pisică, pisica are nevoie de haine, cum să coaseți o pătură pentru o pisică, cum să antrenezi o pisică la litiera de gunoi, cum să alegi purtând și umplutură de toaletă, cum să scapi de mirosul de urină de pisică, modul de a face jucării și zgâriere stâlp pentru animalul tau de companie.

Există un anumit motiv pentru care, atunci când vorbim despre o pisică domestică din rasa „curte obișnuită”, cel puțin pe teritoriul statelor din fosta URSS, o astfel de identificare nu are prea mult sens: este prea puțin probabil ca, după ce ați găsit un astfel de pufos pe stradă. , cineva va merge cu el la medicul veterinar pentru a verifica prezența cipului, iar acest medic veterinar va avea la îndemână scanerul corespunzător.Ciobind o pisicăLa animalele cu pedigree situația este diferită, aici există speranța că cipul va „funcționa” cândva, deși este încă mic. Cu toate acestea, există două cazuri când tăierea este obligatorie. În primul rând, aceasta se referă la exportul unei pisici în străinătate (și în unele țări chiar și cu transport intern).

Important! Până în prezent, nu există o singură bază de date în lume în care să fie introduse date despre animalele ciobite. Un alt lucru este că majoritatea acestor baze care funcționează în Europa și Statele Unite sunt totuși unite într-o rețea comună, se numește „Retamakhh”, dar există și registre care sunt menținute într-un singur stat. Prin urmare, nu merită supraestimarea posibilităților de identificare a unei pisici de un cip la scară globală.

În acest caz, cipul este necesar în principal pentru a ne asigura că această pisică este vaccinată împotriva rabiei, adică vorbim despre siguranță pur sanitară. În plus, prezența unui microcip la o pisică necesită cluburi felinologice separate atunci când organizează expoziții..

Pe lângă protejarea proprietarului de furt și înlocuire, scopul identificării este o examinare fiabilă a calităților animalului, ale cărui rezultate determină primirea titlului de campion și, prin urmare, admiterea pentru utilizare în reproducere și valoarea pisoilor.Ciobind o pisică

Descriere detaliată a procesului

Unul dintre principalele argumente împotriva ciobirii este teama proprietarului de a-și răni animalul și de a-i afecta sănătatea. De fapt, aceste temeri sunt complet nefondate..

Cum arată cipul

Microcircuitul implantat într-o pisică sau câine pentru identificare este plasat într-o capsulă care cântărește puțin peste jumătate de gram. Dimensiunile sale variază de la 1 cm lungime și aproximativ 2 mm lățime (pentru comparație, aproximativ aceeași dimensiune și greutate au două boabe de orez pliate într-un "lanț").

Vă sfătuim să citiți despre, Cum funcționează un guler de purici și căpușe pentru pisici?, cum să ai grijă de o pisică după sterilizare, Cât durează sarcina unei pisici?, cum să dai naștere unei pisici, cum să scapi de părul de pisică cu furminator.
Materialul din care este fabricată capsula este sticlă sau ceramică de înaltă tehnologie. Ele pot fi găsite în corpul unei ființe vii fără a provoca un răspuns imun sau reacție alergică în acesta și fără a provoca alte efecte secundare..Chip

Reguli de implantare

Totul este foarte simplu și arată ca o injecție obișnuită. La fel de repede și nu mai dureros. Capsula microcip este introdusă în pisică sub piele între omoplați folosind un aplicator special, care chiar arată ca o seringă. Se vinde cu cipul și este desigur de unică folosință și steril..

Știați? Pentru fiecare animal de companie, prin încercări și erori, medicii veterinari au „găsit” cele mai convenabile locuri pentru implantarea cipului. Pentru câini, precum pisicile, implantul este introdus în greabăn, cai - în ligamentul occipital, vaci și porci - în spatele urechii sau în spatele inferior, capre - în baza cozii, păsări - în gât, pești - în aripa dorsală stângă..

Odată introdus, microcircuitul este proiectat să funcționeze cel puțin un sfert de secol, astfel încât procedura se face întotdeauna o singură dată.

Locul următoarei injecții este tratat cu alcool, apoi pielea la greabăn este pliată, acul aplicatorului este introdus complet sub piele într-un unghi de 30 de grade, apoi pistonul seringii trebuie apăsat până se oprește până când auziți un clic. Apoi, acul este îndepărtat și „chinul” s-a încheiat.Ciobind o pisicăÎmpreună cu cipul, setul standard conține un card de plastic pe care se aplică și toate informațiile din microcircuit, precum și un autocolant în pașaportul veterinar cu un număr individual de microcip pentru a confirma procedura (medicul introduce și data procedurii în acest document).

După ciobire, medicul veterinar pregătește o aplicație electronică specială pentru a introduce informații despre animalul ciobit într-o singură bază de date.

Nu există limită de vârstă în ceea ce privește procedura. De obicei, se administrează pisoilor împreună cu prima vaccinare, adică la vârsta de aproximativ două luni. Dar puteți cip și o pisică adultă..

Important! Dacă ciobirea se efectuează în scopul exportării unei pisici în străinătate, vaccinarea obligatorie împotriva rabiei trebuie făcută nu înainte, ci după implantarea cipului, altfel pot apărea probleme cu hârtia și trecerea frontierei mai târziu.!
Ciobind o pisică

Cum merge lectura

Informațiile din microcip pot fi citite aproape imediat după introducerea acestuia. Pentru aceasta, se folosesc scanere speciale, iar sub influența acestui dispozitiv „implantul implantat sub pielea animalului„ prinde viață ”și începe să transmită un semnal corespunzător de putere foarte slabă, care nu dăunează în niciun fel sănătății„ proprietarului ”. În restul timpului, cipul este, în general, pasiv, nu emite nimic și, în consecință, nu provoacă nicio îngrijorare fiarei..

Este posibil să citiți informații de pe microcip de mai multe ori, în timpul procesului de scanare, dispozitivul nu este demagnetizat și nu se „așează” Primele două citiri sunt efectuate deja în timpul inserării implantului: mai întâi înainte (pentru a vă asigura că cipul funcționează), și apoi după procedură (pentru a vă asigura că a avut succes).

Pro și dezavantaje ale ciobirii pisicilor

Când ciobirea unui animal este o necesitate obiectivă, nu are sens să vorbim despre avantajele și dezavantajele unei astfel de proceduri. Dar dacă o faci pentru tine, următoarele informații te vor ajuta să iei decizia corectă..Ciobind o pisică

Pe fond

O pisică domestică are un cip:

 • mărește probabilitatea de a-ți găsi animalul de companie dacă se pierde brusc (să nu uităm că pisicile curioase sar adesea pe ușă neobservate de proprietar și atunci nu este întotdeauna posibil să-l găsești);
 • vă permite să demonstrați fără echivoc proprietatea animalului de companie în cazul furtului sau înlocuirii acestuia (cu condiția, desigur, să existe un „suspect” specific pe care intrusul să-l pretindă ca fiind pisica sa);
 • facilitează salvarea informațiilor despre manipulările efectuate cu privire la pisică (operații, vaccinări etc.), mai ales dacă nu sunteți „observat” în aceeași clinică veterinară cu o evidență bine stabilită;
 • promite să aveți o problemă mai puțin dacă, din cauza anumitor circumstanțe de viață, aveți nevoie în mod neașteptat de a merge cu animalul de companie într-o călătorie lungă, mai ales într-o călătorie în străinătate.

În plus, microcipul implantat nu poate fi nici pierdut, nici deteriorat, iar informațiile de pe acesta nu pot fi modificate sau falsificate..Ciobind o pisică

Despre dezavantaje

În țările civilizate, nu este necesar să se vorbească despre neajunsurile de așchiere, deoarece, în general, nu există.

Dar într-o societate care se află într-un stadiu inferior de dezvoltare, există anumite motive pentru a abandona această procedură.. Deci, implantarea unui microcip în corpul unui animal la noi:

 • „funcționează” prost din cauza absenței elementare a unui scaner pentru citirea informațiilor criptate în microcircuit;
 • prea puțin răspândit pentru a putea conta pe cip pentru a calcula proprietarul unei pisici pierdute, chiar și a unei rase foarte pură;
 • asociat cu riscul de instalare a unui dispozitiv ilegal sau învechit care pur și simplu nu numără niciun scaner, neintroducerea informațiilor în baza de date, precum și alte erori sau acțiuni frauduloase ale pseudo-veterinarilor, în care identificarea animalului în sensul complet al cuvântului nu va fi efectiv efectuată;
 • implică costuri suplimentare, deși mici, dar ținând seama de considerațiile de mai sus, în unele cazuri acestea sunt pur și simplu inutile.

Ciobind o pisică

Știați? Potrivit TASSO, una dintre cele mai mari baze de date cu animale ciobite din Europa, ea singură reușește să returneze zeci de mii de pisici și câini pierduți proprietarilor în fiecare an..

Precauții și siguranță

Chips-urile nu prezintă niciun pericol pentru animale și nu le oferă nicio senzație neplăcută. Locul de implantare a microcircuitului nu este dureros, nu apare nici edem, nici umflături.

Cu toate acestea, medicul veterinar trebuie să se asigure că animalul este complet sănătos înainte de a introduce capsula sub pielea pisicii. De asemenea, este foarte important să vă asigurați că pisica nu a fost microcipată înainte. Pentru a face acest lucru, este suficient să efectuați o scanare de test.

Proprietarii de pisici zdrobite ar trebui să fie, de asemenea, conștienți de faptul că o capsulă introdusă între omoplați se poate mișca sub pielea animalului dvs. De obicei, traiectoria unei astfel de migrații nu depășește câțiva centimetri și nu prezintă pericole..Ciobind o pisicăSe crede că greabanul este un loc ideal pentru ca o pisică să implanteze un cip tocmai pentru că capsula este cel mai bine fixată aici și nu va „migra”, indiferent cât de activ este proprietarul ei.

Dar dacă locația nu este foarte bine definită, iar tehnica de injectare nu este suficient de susținută, sunt posibile situații când capsula introdusă inițial nu și-a găsit „locul” imediat.

Dacă aveți un pisoi mic, vă va fi interesant să citiți despre, cum să recunoaștem sexul unui pisoi, care sunt numele rare și frumoase pentru pisici, cum să faci baie calmă unui pisoi, ce și cum să-l hrăniți corect, și, cu ce sunt bolnavi pisoii.

Cu toate acestea, nu există niciun motiv să credem că o astfel de situație este un motiv de panică, nu afectează performanța dispozitivului (cu excepția faptului că procedura de scanare va dura puțin mai mult, deoarece microcircuitul va trebui găsit sub piele) și bunăstarea animalului, cel mai probabil, pentru unii atunci microcipul va fi în cele din urmă „stabilit”.

Este posibil să depistezi un animal cu un cip?

da și nu.Ciobind o pisicăDa daca:

 • procedura a fost efectuată corect, iar informațiile despre pisică au fost introduse în baza de date;
 • aceeași bază de date conține informații despre faptul că purtătorul cipului se află pe lista dorită (sau dacă pisica a fost scanată special pentru a afla adresa proprietarului și a-i returna pierderea);
 • animalul dvs. de companie se va „întâlni” cu un dispozitiv care vă permite să citiți informații criptate dintr-un microcircuit.

În toate celelalte cazuri - nu.

Important! Contrar concepției greșite persistente, microcipul nu permite găsirea unui animal pierdut sau furat prin satelit sau în orice alt mod care exclude contactul direct al transportatorului cu scanerul.

Din păcate, nu poate fi altfel. Am aflat deja că doar scanerul activează cipul, în restul timpului dispozitivul nu transmite niciun semnal și este complet inert, această caracteristică îl face complet sigur în structura organismului unei ființe vii.Ciobind o pisicăScepticii în ceea ce privește ciobirea animalelor de companie spun adesea că capsula poate fi îndepărtată dacă se dorește, iar alta poate fi pusă în locul ei. Desigur, nu există nici un truc împotriva resturilor, cu o dorință puternică, poate că este posibil. Cu toate acestea, acest lucru nu este atât de ușor pe cât pare..

În primul rând, o astfel de intervenție chirurgicală poate fi efectuată doar de un profesionist, iar un bun medic apreciază reputația sa..

Consultați clasamentul celor mai multe frumos, rar și afectuos rase de pisici.
În plus, spre deosebire de introducerea unui implant, îndepărtarea acestuia va lăsa inevitabil o cicatrice pe pielea „pacientului”, iar într-o situație controversată (dacă vorbim despre un animal scump) însăși prezența unei astfel de cicatrici este o dovadă serioasă. Astfel, în ciuda faptului că există un anumit risc, în practică, jocul nu merită prea mult lumânarea..

Costul procedurii

Când se vorbește despre cât costă ciobirea unei pisici, trebuie luați în considerare doi factori: costul cipului în sine și costul serviciului clinicii veterinare..Costul proceduriiCipsurile pentru pisici sunt diferite. Ele diferă în ceea ce privește dimensiunea memoriei, frecvența electromagnetică, prezența sau absența posibilității de a introduce date suplimentare. În plus, materialul din care este fabricată capsula poate varia, de asemenea. Toate acestea afectează costul final al dispozitivului..

Important! Dacă aveți de gând să vă duceți pisica în străinătate, asigurați-vă că specificați dispozitivul care trebuie implantat în animalul de companie în conformitate cu cerințele părții primitoare (precum și a țării exportatoare), deoarece dacă scanerul de la punctul de control nu citește informațiile relevante de pe cip, nu veți putea trece frontiera.

În ceea ce privește serviciile de implantare, acestea pot varia, de asemenea, foarte mult în funcție de localitate (în instituțiile de capital, prețurile sunt de obicei mai mari), precum și de starea clinicii.

In Rusia

Prețul mediu de așchiere în Federația Rusă variază între 750-1500 ruble.Costul procedurii

În Ucraina

În Ucraina, aceeași procedură va costa de la 150 la 350 de grivne. Pentru comparație: în Germania pentru un astfel de serviciu trebuie să plătiți cel puțin 45 de euro, în Republica Cehă - de la 20 de euro și mai mult, adică în Europa, o astfel de „plăcere” va costa de multe ori mai mult..

Să rezumăm. Fie ca o pisică trebuie să fie ciobită depinde de fiecare proprietar. Cazurile în care o astfel de procedură este obligatorie sunt rare astăzi..

Dar, indiferent dacă sunteți forțat să vă identificați electronic animalul de companie sau să îl faceți în mod voluntar, trebuie să respectați întotdeauna următoarele reguli:

 • mergi la o clinică specializată cu o bună reputație;
 • asigurați-vă în prealabil că microcipul respectă standardul internațional acceptat;
 • întrebați din nou medicul în ce bază de date vor fi introduse informațiile din cip (dacă aceasta este baza de date a clinicii, nu are rost în procedură, ar trebui să se refere numai la motoarele de căutare internaționale);
 • faceți medicul să scaneze cipul din fața dvs. înainte și după introducerea acestuia (dacă clinica nu are un scaner, nu este nimic de vorbit);
 • la ceva timp după procedură, verificați în mod independent disponibilitatea informațiilor despre animalul dvs. în baza de date corespunzătoare (site-ul va fi solicitat de un specialist în clinică).
PisicăDoar dacă urmați aceste măsuri de precauție, puteți considera că ați făcut totul pentru a vă proteja animalul de companie împotriva pierderii sau înlocuirii folosind identificarea electronică. Omenirea nu a inventat nimic mai bun decât a tăia în acest scop.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Trebuie să-mi microcip pisica și ce va aduce identificarea electronică a animalelor