Pisicile pot mânca dulciuri?

Prăjituri aerisite, prăjituri cu cremă, fursecuri și cea mai delicată ciocolată - este imposibil să refuzi încântarea dulce! Și cum doriți să vă răsfățați animalul de companie cu cel puțin o bucată mică ... Dar pisicile pot avea dulciuri? Asemenea delicii dăunează sănătății gurmanșilor cu mustață??

Fiziologia gustului

Mulți proprietari spun că pisica lor iubește ciocolata, bomboanele, înghețata și alte dulciuri. La prima vedere, pisica savurează în mod deliberat dulce, savurând gustul cofetăriei. Dar, în realitate, nu este așa: pisicile, fiind adevărați prădători, nu percep deloc gustul dulce. Când o pisică mănâncă ciocolată, are gust de grăsimi vegetale, lapte, nuci, dar nu zahăr..
„Vina” este absența genei Tas1r2 în ADN-ul pisicii, care este responsabilă de percepția gustului dulce. Această genă este prezentă în ADN-ul uman, împreună cu Tas1r3, permițându-ne să distingem gusturile dulci. Pentru omnivori și erbivori, această abilitate este necesară, deoarece au nevoie de carbohidrați, care sunt abundenți în alimentele dulci. Dar, deoarece prădătorii nu au nevoie de carbohidrați, ci de o cantitate mare de proteine, zahărul este inutil pentru pisici. Prin urmare, nu este necesar ca pisica să guste dulceața. Este mult mai important să recunoaștem proteinele, iar acolo pisicile sunt degustatoare de neegalat! În mod uimitor, ei sunt capabili să determine după miros și gust dacă prada este vie sau câte ore au trecut de la moartea „prânzului”.
Aflând dacă pisicilor li se pot da dulciuri, zoologii, pe baza celor de mai sus, au ajuns la o concluzie logică: deoarece pisicile nu simt acest gust, nu pot calcula corect cantitatea de zahăr consumată. Mâncând înghețată, un animal de companie „crede” că mănâncă un produs lactat și îl mănâncă într-o cantitate sigură pentru corpul său. Și o doză de zahăr, care este imperceptibilă pentru ea, intră în stomac ca un iepure! De aceea pisicile nu pot mânca dulciuri - animalul de companie va mânca o mulțime de dulciuri sau înghețată, nici măcar nu bănuiește că absorb carbohidrați care îi sunt dăunători. Și această „eroare de identificare” duce adesea la otrăviri grave.

Viață neîndulcită după un meniu dulce

Dacă îl întrebi pe medicul veterinar dacă ciocolata este în regulă pentru pisici, el îi va reaminti mai întâi proprietarului teobrominei, un alcaloid care se găsește în cantități mari în boabele de cacao. Teobromina este toxică pentru pisici: atunci când este utilizată în doze mici, duce la agitație, hipertensiune arterială, palpitații cardiace, în doze mari provoacă intoxicație generală și moarte. Se poate administra unei pisici ciocolată știind toxicitatea acesteia? Desigur nu. Un pic, o bucată mică? Nu și nu, ne spun medicii veterinari, pentru că acea piesă care pare mică unei persoane este pentru o pisică domestică un test serios al puterii corpului.
Un alt motiv pentru care pisicilor nu li se permite ciocolata, laptele condensat și bomboanele este conținutul ridicat de carbohidrați al acestor alimente. O pisică care trăiește acasă consumă puțină energie, deoarece nu are nevoie să vâneze și să patruleze teritoriul. Glucidele, consumate în exces de pisică, sunt depozitate „în rezervă” sub formă de grăsime. Și nu numai subcutanat! Grăsimea se formează în țesuturile organelor interne, ceea ce duce la scăderea funcționalității acestora. Știind despre obezitate, care duce la o viață „dulce”, un proprietar responsabil nici măcar nu se va gândi dacă pisicile pot mânca dulciuri. Și niciunul: „Dar ea iubește atât de mult marshmallows, că nu pot să refuz”!
Delicii de cofetărie sunt deosebit de periculoase pentru pisicile tinere și în vârstă, pentru mamele însărcinate și care alăptează, pentru animalele de companie bolnave cronice. Dacă corpul pisicii este slăbit, chiar și o bomboană poate provoca vederea încețoșată, căderea părului, mâncărime, babe, comportament inadecvat (panică sau agresivitate). Bolile cavității bucale, „prinderea” dinților dulci - este un alt motiv pentru care pisicile nu trebuie să facă ciocolată, caramel și prăjituri. La multe pisici, după ce au mâncat orice dulciuri, ochii lor „curg” puternic. Mâncând excesiv de dulciuri, pisica se simte rău, apar vărsături și diaree.

Dulciuri și ICD

Unul dintre motivele dezvoltării KSD este disfuncția renală. S-a dovedit că, cu un consum excesiv de dulce, mugurii cresc în dimensiune și lucrează pentru uzură. O astfel de încărcare în timp poate duce la dezvoltarea ICD, chiar și la pisicile care nu au tendința la această boală..

Dulciuri și diabet

Gândindu-vă dacă este posibil să dați dulciuri pisicilor, nu trebuie să uitați de o boală atât de formidabilă precum diabetul. Împreună cu faptul că corpul pisicii nu este conceput pentru a absorbi cantități mari de glucoză, hrănirea hranei dulci pentru animalele de companie duce la producerea excesivă de insulină. În timp, organismul își pierde sensibilitatea la insulină, ceea ce duce la o creștere a nivelului de glucoză din sânge și urină și apoi la diabet.

Dulciuri și imunitate

Unul dintre principalele motive pentru care pisicile nu pot mânca dulciuri este o scădere accentuată a funcțiilor de protecție a corpului, cu un aport excesiv de zaharuri în intestine. După cum știți, imunitatea intestinală prin numărul de celule „protectoare” este de câteva ori superioară imunității respiratorii. Și întregul sistem digestiv al pisicii (inclusiv intestinele) suferă de tot felul de dulciuri, deoarece pur și simplu nu este destinat procesării unor astfel de produse..
În plus față de cele de mai sus, excesul de zahăr din dieta unei pisici duce la următoarele consecințe negative:
 • moartea prematură a celulelor și, ca urmare, bătrânețea timpurie-
 • deteriorarea saturației oxigenului tisular-
 • deteriorarea funcției suprarenale-
 • crește tonusul uterului în timpul sarcinii, ceea ce poate duce la avort spontan-
 • subțierea pereților interiori ai capilarelor-
 • deteriorarea funcției pancreatice-
 • digestibilitate scăzută a proteinelor necesare unei pisici.
 • Renunțați să vă mai gândiți la „Pisicile pot mânca ciocolată și alte dulciuri” odată pentru totdeauna. Nu uitați, zahărul este un simplu carbohidrat. Odată ajuns în tractul digestiv al unei pisici, zahărul acționează ca o avalanșă, împiedică organismul să se pregătească pentru procesul normal de digestie a alimentelor și uzează toate sistemele. În plus, carbohidrații simpli creează dependență. Zahărul ca medicament: se satură rapid, se absoarbe rapid și se depozitează sub formă de grăsime, senzația de foame reapare și, iar și iar, corpul se obișnuiește din ce în ce mai mult să „lucreze” cu carbohidrați ușori, începând să întâmpine dificultăți în asimilarea alimentelor normale.
  Distribuie pe rețelele de socializare:
  Așa arată
  » » Pisicile pot mânca dulciuri?