Ar trebui și cât de des vă puteți spăla pisica?

Se știe că pisicile sunt animale curate, foarte ordonate. Se pot spăla literalmente ore întregi, eliminând cu ușurință mirosurile neplăcute și murdăria cu suprafața aspră a limbii.

Observând o astfel de imagine, proprietarul poate pune întrebarea: este necesar să speli pisica deloc? Potrivit experților, procedurile de baie sunt încă necesare pentru un animal de companie. Se recomandă scăldarea animalului în mod regulat, folosind mijloace speciale..

Deci, pisica are într-adevăr nevoie de ea? Și dacă da, cât de des pot fi scăldate pisicile, ce produse de curățare ar trebui utilizate și cum să efectueze procedura de baie.

Trebuie să mă scald?

Dacă vorbim despre o pisică de stradă, nu poate exista nicio îndoială în acest sens. Există praf, mașini, murdărie în jur - în astfel de condiții, blana animalului se va murdări destul de repede. În plus, împreună cu praful de stradă, pisica poate aduce paraziți sau infecții bacteriene în casă. Nu curățând blana animalului la timp, proprietarul riscă nu numai sănătatea animalului, ci și a lui. Pentru prevenire, se recomandă și tratarea pisicii cu medicamente antiparazitare..

Pisică pe stradă
Pisică pe stradă

În ceea ce privește pisicile domestice, care sunt familiarizate cu strada doar prin vedere de la fereastră sau balcon, situația este cam aceeași. Organismele cauzatoare de boli intră în casă împreună cu încălțăminte și îmbrăcăminte exterioară. Răspândindu-se prin aer, acestea se așează treptat pe întreaga suprafață înconjurătoare, inclusiv blana animalelor de companie..

Când o pisică se spală, bacteriile și paraziții intră în stomacul animalului de companie, ceea ce poate provoca boli grave. Pentru a preveni o astfel de situație, medicii veterinari sfătuiesc să facă baie regulată pisicilor, menținând astfel aspectul îngrijit al animalului de companie și, cel mai important, având grijă de sănătatea acestuia.

Astfel, scăldatul este necesar dacă:

 • prezența ectoparaziților pe blana animalului;
 • acumularea de murdărie pe învelișul de lână;
 • prevenirea paraziților interni și a infecțiilor bacteriene.

Cât de des te poți spăla?

Întrebarea este destul de importantă: de câte ori și cât de des vă puteți spăla pisica??

Animalele de companie trebuie spălate pe măsură ce se murdăresc, în scop preventiv, cu câteva zile înainte de tratarea puricilor și înainte de a participa la anumite evenimente, de exemplu, la expoziții.

Dacă pisica merge deseori pe stradă, trebuie să o spălați cel puțin o dată în 2 luni. Este permisă spălarea unui animal de companie care nu iese în afara casei la fel de des ca un „animal de companie de stradă” - o dată la 3-4 luni. Amintiți-vă, de asemenea, să vă periați haina în mod regulat. Rasele fără păr și cu părul lung necesită spălare mai frecventă decât rasele cu părul scurt..

Spălarea pisicii
Spălarea pisicii

Experții nu recomandă proceduri de scăldat constante, deoarece stratul protector care acoperă părul animalului este spălat rapid.

Cum și ce să speli?

Pisicile, spre deosebire de câini, se tem foarte mult de apă și, ca urmare, nu le place să înoate (există și astfel de reprezentanți ai felinelor care adoră pur și simplu procedurile de baie, dar aceasta este mai degrabă o excepție de la regulă). Scăldatul este un adevărat stres pentru ei, motiv pentru care trebuie să știți cum să vă spălați corect animalul de companie.

Procedura se face cel mai bine folosind geluri și șampoane speciale, care poate curăța eficient blana animalului de murdărie. Apa simplă nu va ajuta aici, deoarece nu este capabilă să elimine excesul de sebum și mirosurile neplăcute. Produsele speciale vor face față perfect sarcinii, îmbogățind pielea și lâna cu elemente utile, menținând în același timp stratul protector natural.

Important! Săpunurile și șampoanele obișnuite destinate oamenilor nu sunt absolut potrivite pentru animale. Compoziția pH-ului acestor produse este de așa natură încât au un efect negativ asupra hainei și pielii animalului de companie. În plus, după scăldat, apar adesea dermatită și mătreață, iar linia părului devine plictisitoare și greu la atingere..

Astfel de produse sunt deosebit de dăunătoare pentru pisici. Și indiferent cât de bine este spălată blana, chimia va rămâne în continuare. După procedură, particulele de șampon vor pătrunde în stomacul animalului de companie, ceea ce poate provoca intoxicații alimentare sau poate deranja tractul digestiv.

Produsele speciale pentru scăldatul prietenilor cu patru picioare pot fi achiziționate de la magazinul de animale de companie. Sunt complet sigure. Șampoanele, selectate în funcție de tipul și starea hainei, vor asigura aspectul ideal al animalului de companie, menținându-i în același timp sănătatea.

Fuzzy în șampon
Fuzzy în șampon

Procedura pentru scăldatul unei pisici

 1. Este mai bine să nu hrăniți pisica cu 4 ore înainte de scăldat.. Înainte de procedură, baia este eliberată de obiecte inutile. Ferestrele și gurile de aerisire sunt închise în apartament pentru a preveni curenții. Prosopul și șamponul sunt pregătite în avans. Ușa de la baie este închisă pentru a împiedica pisica să sară înspăimântată..
 2. Apoi, reglați presiunea corespunzătoare a jetului, selectați temperatura dorită. Destul de des, pisicile sunt spălate cu apă prea fierbinte sau prea rece, în timp ce temperatura apei pentru scăldat o pisică ar trebui să fie de aproximativ 35 ° C. Nu umpleți cadă prea mult, este suficientă o adâncime de 10-15 cm. Animalul de companie este plasat în apă.
 3. Lana trebuie să fie umedă. Este important să păstrați apa din urechile, nasul și ochii pisicii.
 4. Un mic șampon este strâns în palmă, care este apoi frecată în lână printr-o mișcare circulară.
 5. La sfârșitul procedurii, pisica trebuie uscată bine cu un prosop.. În același timp, nu se recomandă utilizarea unui uscător de păr, deoarece animalul va fi cel mai probabil foarte speriat.

Cum să speli o pisică?

Acestea pot fi șampoane speciale pentru animale. Fondurile sunt împărțite în mai multe tipuri:

 • șampoane uscate sub formă de pulbere (potrivit pentru rasele cu părul lung și acele pisici cărora le este frică de apă);
 • lichid (cea mai eficientă opțiune - produsul face linia părului moale, curată, strălucitoare, sănătoasă);
 • spray-uri (trebuie utilizat cu precauție, deoarece sunetul emis de ambalaj în timpul utilizării poate speria animalul de companie).
Șampoane
Șampoane

Pot să mă spăl în timpul năpârlirii?

În această perioadă, scăldatul animalului dvs. de companie va fi, de asemenea, benefic. Datorită acestei proceduri, procesul de mutare va fi accelerat, animalul va fi eliberat de o cantitate mare de păr inutil. Acest rezultat va ajuta la evitarea problemelor digestive care apar după spălarea repetată a pisicii în timpul năpârlirii..

Uscarea lânii

În ciuda stereotipurilor obișnuite ale unui animal de companie după scăldat, nu este deloc necesar să-l înfășurați într-un prosop tery sau să-l uscați cu un uscător de păr. O pisică sănătoasă se va usca singură la o temperatură optimă a camerei (20-25 grade Celsius). În același timp, nu ar trebui să existe curenți de aer în cameră, altfel animalul de companie se poate îmbolnăvi.

Concluzie

Astfel, pisica trebuie să fie scăldată în mod regulat, dar nu prea des. Pentru asta trebuie să folosiți șampoane speciale pentru animale.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Ar trebui și cât de des vă puteți spăla pisica?