Nasul unei pisici este un indicator al sănătății

Nasul unei pisici este un organ complet, fără de care este dificil să ne imaginăm existența unui animal. Doar prin apariția sa, boala poate fi detectată în timp util și pot fi luate măsuri imediate. Este păcat că mulți proprietari habar nu au ce ar trebui să fie nasul unei pisici sănătoase. Crezi că este o glumă? Apoi, aruncați o privire mai atentă: poate fi umed sau uscat, iar vizionarea acestuia este de o mare importanță..

Nasul unei pisici sănătoase servește multor alte scopuri. De exemplu, aerul inhalat de un animal este purificat și încălzit în el. Pielea exterioară este extrem de sensibilă la temperatură, astfel încât este ușor pentru animalul dvs. de companie să spună ce mâncare este în fața lor, fără să o atingă nici măcar.

Forma cavității nazale la o pisică poate diferi în funcție de rasă. Cel mai sănătos nas din punct de vedere fiziologic la rasele tradiționale de pisici. În schimb, animalele de companie cu botul aplatizat au adesea probleme de respirație datorită formei neregulate a orificiilor nazale și a septului..

Mulți proprietari sunt îngrijorați de ce culoare ar trebui să aibă nasul pisicii? Depinde direct de culoarea și vârsta blănului. Deci, la pisicile mai în vârstă, culoarea poate fi mai închisă și pot apărea chiar pete de pigmentare. Uneori culoarea sa se poate schimba în funcție de anotimp, de exemplu, până la iarnă, linia părului se poate întuneca vizibil. Dar acest lucru nu înseamnă în niciun fel că sănătatea pisicilor domestice este amenințată de ceva, chiar dacă a devenit diferită la culoare..

Deci, după ce am decis asupra trăsăturilor acestui organ, am ajuns la întrebarea, care ar trebui să fie nasul unui animal de companie sănătos? În primul rând, curat. În caz contrar, o gură rece și ușor umedă la atingere este considerată norma..

Nasul pisoiului

Pentru un pisoi, nasul său este chiar mai important decât pentru o pisică adultă. Încă din primele zile de viață, în timp ce ochii unui pisoi nou-născut nu sunt încă deschiși, cu ajutorul lui ajunge la mamă pentru hrănire și încălzire. Ca și în cazul animalelor adulte, nasul unui pisoi sănătos trebuie să fie ușor umed și rece, dar nu uscat. Numai după somn, joc activ sau într-o stare de stres sever poate fi cald sau chiar cald. Dacă nasul pisoiului este uscat timp de câteva ore, atunci acesta este un motiv pentru a contacta medicul veterinar.

De ce este nasul ud?

Poate te-ai întrebat de mai multe ori: de ce este nasul pisicii ud? Pentru a înțelege motivul, ar trebui să vă adresați strămoșilor felinei și să vă amintiți cine sunt. Fără excepție, toate pisicile au o natură prădătoare, instinctul lor este ascuțit pentru a urmări prada, astfel încât un nas moderat umed este mai mult norma decât o abatere. O suprafață umedă ajută la captarea mai bună a mirosului din aer, identificând cu precizie prada. Hidratarea nasului are loc în două moduri: cu ajutorul lichidului secretat din membrana mucoasă și cu ajutorul salivei, atunci când pisica își linge buzele.

Ar trebui să fii precaut doar dacă nasul pisicii este uscat. Acest lucru ar putea semnala o problemă intestinală. Care - medicul veterinar vă va spune, dar cel mai adesea acest lucru se întâmplă din cauza stagnării lânii în corp. Ca măsură preventivă, puteți oferi hrană sau pastă specială pentru pisici, dar este necesară consultarea cu un specialist.

Dacă suprafața nazală rămâne uscată mult timp, atunci problema poate fi mult mai gravă. Nimeni nu știe cu adevărat de ce este așa, dar nas uscat de pisică poate indica o infecție virală și pisici. În acest caz, merită să începeți imediat tratamentul, cel puțin cu picături, și abia apoi să aflați cauza și să așteptați alte simptome..

În orice caz, după cum ați înțeles deja, dacă un nas umed este absolut normal, deoarece este un fel de indicator al bunăstării. Vă ajută să monitorizați în permanență starea animalului de companie și, dacă este necesar, să luați rapid măsurile adecvate..

Video „Pisica își zgârie nasul”

Videoclipul arată cât de amuzant o pisică își zgârie nasul.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Nasul unei pisici este un indicator al sănătății