Ce viermi puteți obține de la o pisică

Una dintre întrebările care îi interesează pe proprietarii de animale de companie este următoarea: viermii se transmit de la pisici la oameni. Cu toate acestea, nu este întotdeauna posibil să se determine în mod fiabil ce tipuri de viermi sunt periculoși pentru oameni și cât de probabil este să se infecteze cu ei, ce metode de transmitere există.

Principalul pericol este că infecția umană nu poate fi detectată întotdeauna imediat. și nu numai pisicile, ci și câinii pot fi purtători. În plus, acestea sunt organisme parazite, nu numai că trăiesc hrănindu-se cu resursele oamenilor sau animalelor, ci și rezultatele activității lor vitale contaminează semnificativ organismul în care trăiesc..

Manifestări

Principalele manifestări care pot apărea la o persoană în cazul în care aveți o pisică infecțioasă:

 • apariția tulburărilor digestive;
 • reactii alergice;
 • erupții pe piele;
 • afectarea sistemului nervos central.

Cu toate acestea, astfel de reacții apar destul de rar și, de regulă, o persoană nu poate diagnostica întotdeauna o infecție, chiar dacă aceasta s-a întâmplat relativ demult.. Principalele simptome care apar la o pisică atunci când sunt infectate cu viermi sunt:

 • letargie generală;
 • lipsa poftei de mâncare;
 • indigestie;
 • manifestarea bolilor cronice.

Un pericol deosebit constă în faptul că se înmulțesc foarte repede, iar prezența unui singur individ în corpul uman poate duce la reproducere rapidă, deoarece o femelă poate depune peste 1.000.000 de ouă în condiții favorabile reproducerii. Un animal se poate infecta cu viermi nu numai prin contactul direct cu vectorul, ci și prin utilizarea alimentelor insuficient procesate, a apei contaminate sau prin mușcăturile de animale și insecte.

Tipuri de viermi la pisici

Rundă

Viermi rotunzi care trăiesc în principal în intestinele unui animal de companie. Acestea sunt cele mai răspândite datorită evoluției asimptomatice a bolii, procesului său complex de dezvoltare. Ouăle unor astfel de viermi la o pisică pot fi în organism timp de câțiva ani și, în același timp, nu se dezvoltă datorită faptului că pisica are o imunitate puternică, medicamentele care au fost date pentru deparazitare au fost eficiente, dar nu suficiente.

Astfel de paraziți la pisici continuă să paraziteze chiar și după administrarea de droguri, dacă instrucțiunile de utilizare a acestora au fost încălcate. Această specie este destul de periculoasă pentru un animal, dar nu și pentru oameni, pisicile se pot infecta direct cu el prin contactul cu larvele, de exemplu, mergând pe solul infectat.

Vierme plat

Astfel de viermi parazitează în epiteliul intestinal, atașându-se la acesta și producând un număr mare de ouă, care sunt transportate instantaneu de-a lungul tractului gastro-intestinal și pot chiar parazita sistemul nervos central. Cel mai comun vierme numit tenie de castravete, tenie largă și alte tipuri de cestoide.

Suge

Acesta este al treilea tip de viermi care trăiesc în aproape toate organele animalului, afectând cel mai adesea ficatul. Acestea afectează în mod semnificativ corpul animalului, iar animalul de companie, în prezența unui astfel de vierme, devine destul de letargic, astfel încât sunt ușor de diagnosticat. O pisică se poate infecta atunci când mănâncă carne sau organe care nu au fost gătite suficient.

De la o pisică, vă puteți infecta cu viermi de toate aceste tipuri, dar acest lucru se întâmplă extrem de rar și, în același timp, o persoană nu va observa întotdeauna prezența viermilor în el, iar animalul de companie va putea arăta primele semne că un vierme parazitează pe el numai după răspândirea pe tot corpul..

Viermii se transmit de la pisică la persoană

Este demn de remarcat faptul că nu toate tipurile de viermi pot fi infectate de la o pisică. Probabilitatea de infecție este mică, deoarece se recunoaște oficial că un animal de companie poate purta numai boli precum giardioza și toxoplasmoza..

Deși aceste boli nu sunt periculoase pentru oameni, ele pot duce la necesitatea unui tratament pe termen lung..

Transmiterea viermilor nu are loc întotdeauna ca urmare a contactului cu saliva sau excrementele animalelor. Vă puteți infecta de la pisica dvs. mângâind-o dacă există următoarele tipuri de viermi pe palton:

 • viermi rotunzi, ale căror ouă pot trăi mult timp pe blana unei pisici și, dacă te joci cu animalul tău de companie și nu te speli pe mâini imediat după contactul cu un animal, te poți infecta dacă ouăle îți intră în gură;
 • o persoană se poate infecta și cu viermi numiți echinococ. O varietate destul de rară de viermi și, de regulă, câinii care mănâncă carne neprelucrată sunt bolnavi de ei. Larvele acestui parazit pot trăi și pe blana animalului și se pot transmite la curățarea tăvii;
 • enterobiază. Unele tipuri de viermi sunt transmise în primul rând copiilor. De regulă, acestea sunt afectate de o pisică care merge în aer liber și poate aduce larve pe labele sau părul ei.

O persoană se poate infecta cu viermi dacă sunt prezente următoarele condiții prealabile

 • lipsa igienei;
 • lipsa diagnosticului și prevenirii în timp util;
 • dacă animalul de companie se plimbă într-o zonă deschisă și, după ce vine acasă, persoana nu îl scaldă folosind mijloace speciale;
 • dacă animalul mănâncă carne crudă și produse din carne.

Este posibil să se excludă infecția umană

Viermii de la pisici la oameni sunt rareori transmise. Cu toate acestea, este imposibil să excludem complet posibilitatea acestui proces. Prin urmare, cea mai eficientă metodă va fi prevenirea în timp util, respectarea cerințelor minime de igienă.. Se recomandă recurgerea la mai multe metode pentru a preveni infecția:

 • nu contactați animalele fără stăpân;
 • deparazitare în timp util;
 • dezinfectați în mod regulat tava și bolul animalului;
 • spălați-vă pe mâini după ce v-ați jucat cu o pisică și înainte de a mânca;
 • în caz de suspiciune de infecție cu viermi, contactați medicul veterinar și găsiți cea mai eficientă metodă de diagnostic și tratament;
 • luați medicamente pentru a preveni nu numai animalele, ci și oamenii.

reguli

Dacă se respectă toate aceste reguli simple, este posibil să se elimine aproape complet probabilitatea infecției și transmiterii de la o pisică la o persoană. În același timp, animalul dvs. de companie va fi întotdeauna sănătos și activ. Merită să studiați informațiile despre paraziți care se pot așeza atât în ​​corpul animalului, cât și în corpul uman..

Acest lucru vă va permite să nu intrați în panică înainte de timp și să identificați specii care sunt absolut sigure pentru oameni și care pot trăi doar în corpul unei pisici..

Este demn de remarcat faptul că există tipuri de paraziți, larvele cărora pot pătrunde în corpul uman chiar prin piele, de exemplu, larvele nematode. Dacă există copii mici în casă, se recomandă excluderea completă a contactului nu numai cu vasul, ci și cu tava animalului, precum și podeaua de lângă acesta.

Dezinfectarea în timp util și respectarea regulilor de igienă vor elimina complet infecția atât pentru un copil, cât și pentru un adult. Nu vă panicați dacă pisica începe să se comporte ciudat sau refuză să mănânce, de foarte multe ori acest lucru nu poate fi un semn al unei boli, ci pur și simplu o schimbare a dispoziției animalului dvs. de companie.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Ce viermi puteți obține de la o pisică