Este posibil să te infectezi cu viermi de la o pisică la o persoană

Bolile parazitare la pisici nu sunt neobișnuite. Animalele fără adăpost sunt cele mai sensibile la acestea, dar infestările îi depășesc adesea pe animalele de companie care locuiesc cu proprietari îngrijitori și nu contactează alte animale. După ce au descoperit prezența viermilor în fecale, oamenii își fac griji dacă se pot infecta de la animalul lor de companie. Părinții copiilor mici sunt îngrijorați în special de acest lucru, deoarece copiilor le place să sărute pisicile pe nas și să-și arate dragostea în toate modurile posibile..

Un copil sărută o pisică

Următoarele tipuri de viermi pot fi găsite în corpul pisicilor:

 • Nematode (viermi rotunzi). Au un corp alungit și pot crește până la 10 cm lungime. În excremente, arată ca niște șiruri albe. Deoarece corpurile lor sunt foarte subțiri, este aproape imposibil să le detectăm cu ochiul liber în primele etape. Acești paraziți trăiesc în stomac și intestinele pisicii. Cel mai comun reprezentant al acestui grup este toxocara, care este agentul cauzal al toxocariazei. Ankilostomul - un alt reprezentant al aceluiași grup - poate pătrunde în corp chiar și după o plimbare normală pe terenuri contaminate, pe suprafața cărora au fost ținute ouă, precum și din apă, după vânătoare de insecte sau șoareci. Din moment ce viermii de vierme trăiesc în sistemul digestiv, acestea provoacă o pierdere treptată în greutate la pisică..
Nematode
Nematode (viermi rotunzi)
 • Cestode (viermi plati). Au o formă de corp turtită, așa că seamănă cu o panglică mică. Al doilea nume pentru acest grup este tenii. Capul este introdus în țesutul epitelial al gazdei, iar segmentele cu ouă se coc pe corp, care se rup și ies împreună cu excrementele. Pe lângă intestine, acești paraziți se instalează în sistemul nervos, provocând leziuni profunde..
Nematode
Viermi plati
 • Trematode. Corpul lor este atât de mic încât o persoană nu poate vedea parazitul cu ochiul liber. Acestea sunt introduse în toate organele interne ale pisicii, provocând diferite boli. Deseori, leziunile mari sunt prezente în ficat, provocând o mare suferință animalului..
Trematode
Viermi trematode

Viermi de pisică periculoși pentru oameni

Nu toate tipurile de paraziți interni pot provoca probleme de sănătate la om. Unii pur și simplu nu rămân în corpul uman, deoarece condițiile sale nu le convin. Dar unii dintre ei se simt bine și încep să se dezvolte activ. Acestea includ:

 • Giardia - agenți cauzali ai giardiozei.
 • Toxoplasma - deosebit de periculoasă pentru femeile însărcinate care nu au anticorpi împotriva acestor paraziți în sânge.
 • Viermi rotunzi - pot pătrunde în intestine chiar și după ce persoana a mângâiat pur și simplu pisica și nu și-a spălat mâinile cu săpun antibacterian.
 • Echinococi - cel mai adesea ouăle lor sunt concentrate pe cutia de gunoi unde pisica merge la toaletă, astfel încât persoana care are grijă de animalul de companie este în primul rând expusă riscului.
 • Oxiuri - provoacă enterobiază, care afectează cel mai adesea copiii, adulții sunt mai rezistenți la aceasta.

Cele mai periculoase sunt acele boli în timpul cărora paraziții cu sânge intră în diferite organe umane și formează chisturi acolo. Este imposibil să le vindecați cu medicamente, deoarece membrana calcaroasă păstrează în mod fiabil oul, prin urmare, acestea sunt eliminate numai chirurgical.

Operațiune

Metode de prevenire a helmintiazei

Cel mai simplu sfat care va împiedica întreaga familie să se infecteze prin intermediul unui animal de companie este că pisica trebuie să fie sănătoasă. Pentru a reduce riscul de infecție, există următoarele reguli:

 • La fiecare 3 luni, animalului trebuie să i se administreze comprimate antiparazitare, chiar dacă nu există semne de viermi. Multe invazii se dezvoltă treptat și la început o persoană nu poate ghici acest lucru din cauza lipsei semnelor externe.
 • Nu poți da pește crud, în special soiuri de râu. Dacă pisica iubește peștele, atunci trebuie mai întâi fiert..
 • Este necesar să vă asigurați că încălțămintea de exterior nu este accesibilă animalului, deoarece ouăle viermilor pot fi localizate pe tălpi.
 • Ferestrele trebuie să aibă plase pentru țânțari. În timpul sezonului cald, insectele mari pot pătrunde într-un apartament sau într-o casă prin orificii deschise, pentru care pisica va începe să vâneze. Insectele sunt gazde intermediare ale multor helminți.

În cele mai multe cazuri, aceste sfaturi simple ajută la evitarea problemelor majore de sănătate pentru toate gospodăriile fără excepție..

Familia cu o pisică

Ce ar trebui să ia o persoană

Pe lângă măsurile preventive pe care o persoană le folosește pentru animalul său de companie, nu subestimați acțiunile dvs. personale atunci când vine vorba de sănătate. Puteți preveni efectiv intrarea viermilor în acest fel:

 • După contactul cu o pisică, spălați-vă mâinile sub apă curgătoare, folosind întotdeauna săpun. Conține componente care distrug ouăle unor tipuri de helminti.
 • Curățarea deșeurilor pentru pisici și înlocuirea așternuturilor se fac cel mai bine cu mănuși de cauciuc. Înlocuirea sorbentului trebuie efectuată cât mai des posibil, deoarece din umplutura uscată, ouăle viermilor se răspândesc activ în aerul camerei.
 • Trebuie să faceți curățare umedă periodică în tot apartamentul sau în casă..

Fata face curat

 • În mod sistematic, este necesar să inspectăm pisica pentru prezența puricilor și să efectuăm tratarea insectelor în locurile în care animalul este ținut și doarme. Pentru unii paraziți, puricii sunt o gazdă intermediară, care poate dăuna atât animalului de companie, cât și persoanei.
 • Nu poți atinge animale necunoscute și cu atât mai mult animalele fără adăpost. Merită să-i învățați pe copii la fel din copilărie..

Chiar și în cazul în care au fost luate toate măsurile în legătură cu pisica și prevenirea viermilor în casă, proprietarii pisicilor trebuie să organizeze periodic terapie antihelmintică pentru membrii întregii familii. Acest lucru va elimina necesitatea unui tratament lung și complicat..

În plus, dacă animalul are semne de invazie helmintică, merită să-l arăți imediat unui medic cu experiență și calificat, care va stabili diagnosticul și va prescrie o terapie eficientă..


Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Este posibil să te infectezi cu viermi de la o pisică la o persoană