Inflamația neutrofilă la pisici: ce este

Inflamația neutrofilă la pisici însoțește orice infecție bacteriană sau fungică. Celulele albe din sânge distrug particulele străine, cu toate acestea, există o moarte masivă de neutrofile în focarul leziunii.

Ce sunt neutrofilele și funcțiile lor în organism

Neutrofilele sunt leucocite granulocitare. Celulele albe din acest tip de sânge sunt cele mai abundente. Funcția principală a neutrofilelor din organism este de a proteja animalul de infecțiile cauzate de bacterii și ciuperci..

INTERESANT! Celulele albe din sânge ale acestei specii sunt mai eficiente în protejarea corpului pisicii de ciuperci și bacterii decât de viruși..

Dacă microorganismele patogene au pătruns în țesuturi, celulele albe din sânge se reped spre focalizare, distrug și absorb ciupercile și bacteriile. Neutrofilele sunt capabile să părăsească fluxul sanguin pentru a distruge particulele străine care au pătruns în corp, dar în același timp mor singuri.

Caracteristicile fazei neutrofile a proceselor inflamatorii

Faza neutrofilă a proceselor inflamatorii are propriile sale caracteristici. Când bacteriile sau ciupercile intră în organism, procesul de moarte celulară programată este declanșat, în timp ce neutrofilele emit o capcană extracelulară specială. Acest fenomen se numește „netoză”.

După ce microorganismele patogene au pătruns în organism, neutrofilele se reped spre leziune..

După aceea, se întâmplă următoarele:

  • Calciul este eliberat din organoidul intracelular (reticul endoplasmic).
  • Membranele interioare ale neutrofilelor sunt distruse.
  • Se produce decondensare masivă (desfacerea moleculei) a cromatinei (baza cromozomilor, formată din proteine, ARN și ADN).
  • Nivelul ROS (specii reactive de oxigen) crește brusc.
  • Proteinele antibacteriene, nucleoplasma și citoplasma conținute în neutrofile sunt amestecate, formând astfel o viitoare capcană în interiorul celulei.
  • Membrana plasmatică se rupe, iar capcana rezultată este aruncată în afara neutrofilului.

Capcana, care se formează ca urmare a netozei, arată ca o rețea tridimensională. Se bazează pe firele de ADN pe care se află proteinele antimicrobiene. Astfel de fire pot fi țesute în „cabluri” mai groase, rezultând o încurcare mare. Microorganismele patogene (bacterii și ciuperci) se blochează în această rețea și mor sub influența proteinelor.

Aceste capcane prind rapid și eficient bacteriile care au pătruns în corpul pisicii și apoi le distrug. Cu toate acestea, acest proces are o particularitate - în bolile autoimune, astmul și unele boli inflamatorii, rețelele evacuate de neutrofile rănesc celulele vecine, iar inflamația progresează, dar microorganismele patogene mor..

Oamenii de știință compară mecanismul de acțiune al neutrofilelor cu păianjenii. Celulele imune, precum păianjenii, ancorează pânza și se reped de ea. ADN-ul continuă să se întindă și să se dizolve în spatele neutrofilului. Alte celule imune dau peste aceste rețele și, de asemenea, încep să „țesă o rețea”.

Ca rezultat, chiar și un număr mic de neutrofile sunt capabile să țese împreună o capcană destul de mare în care cad particule străine..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Inflamația neutrofilă la pisici: ce este