Câteva sfaturi despre cum să tăiați unghiile pisicii

Pisicile care trăiesc sau merg pe stradă își macină părțile keratinizate ale ghearelor în timp ce urcă în copaci, curăță garduri, bănci.

„Tăierea” apare din cauza pietricelelor mici, a nisipului, a pământului și a altor suprafețe dure. O pisică care trăiește constant într-un apartament are nevoie de tăiere regulată a ghearelor, altfel pielea umană, mobilierul proprietarului, tapetul, hainele sau parchetul vor avea un timp rău.

Este posibil să tăiați ghearele pisoilor?

Proprietarii sunt deseori interesați de întrebarea la ce vârstă puteți tăia ghearele unui pisoi. Puteți și trebuie să începeți de la o vârstă fragedă, după ce bebelușul împlinește o lună. În timp ce animalul este mic, el percepe tot ceea ce i se întâmplă ca un joc și transferă cu ușurință procesul.

Ghearele bebelușului nu s-au întărit încă pe deplin. Înainte de a tăia unghiile pisoiului, trebuie doar să vă asigurați că au crescut suficient, să interfereze cu puiul, agățându-se de toate. Pisoiul trebuie învățat să mângâie labele, pe tampoane, apăsați ușor pe ele de fiecare dată puțin mai tare, până când gheara este eliberată complet.

Tăierea ghearelor unei pisici
Tăierea ghearelor unei pisici

Datorită unor astfel de manipulări frecvente, obișnuința cu sesiunile de decupare va fi simplă și naturală. Secția maturizată va suporta procedura cu răbdare și resemnare.

Este posibil și necesar să tăiați ghearele pisicilor?

Dacă nu există niciun post de zgâriere în casă sau pisica o ignoră complet și, în același timp, nu are acces la stradă în sine, nu este posibil doar pentru ea să facă o „manichiură”, ci trebuie și ea. Vârfurile ascuțite regrown se pot rupe, lipindu-se de suprafețele pufoase, expunând zona sensibilă a ghearei.

Când vă întrebați cât de des să tăiați ghearele unei pisici, trebuie să procedați, în primul rând, de la caracteristicile individuale ale fiecărui individ. În medie, unghia unei pisici crește din nou în decurs de 2 săptămâni. O pisică care folosește activ un post de zgâriere va dubla decalajul dintre sesiuni. Prin urmare, o "manichiură" pentru pisici domestice adulte se face o dată pe lună. Ghearele pisoilor cresc mai repede, astfel încât labele trebuie să fie ordonate mai des - de 2 ori pe lună.

Pentru animalele care au un stil de viață sedentar, cu metabolismul afectat, procesul de creștere a ghearelor în care accelerează sau încetinește, acestea efectuează procedura de tăiere a ghearelor, după caz, examinând periodic labele animalelor de companie.

Unele rase (de exemplu, persii sau Sphynxes) trebuie tratate cu picioarele de 2 ori pe lună. Ghearele lor cresc mult mai repede decât alte rase și sunt predispuse la delaminare. Trebuie avut în vedere faptul că ghearele întunecate cresc mai lent decât cele ușoare.

Este imperativ să tăiați unghiile pisicilor dacă există copii mici în casă. Un alt eveniment se desfășoară întotdeauna înainte de scăldat, operații planificate, tricotat sau înainte de a participa la o expoziție pentru a evita rănirea.

Animalele bătrâne și bolnave, cărora le este greu să își monitorizeze starea labelor, au nevoie de o atenție atentă. Este mai bine dacă „manichiura” este făcută de un specialist.

persană
persană

Cum se taie corect?

Este important ca proprietarul să știe cum să tundă ghearele unei pisici fără a le afecta..

Procedura de tăiere a ghearelor este absolut nedureroasă și inofensivă.

Decuparea ghearelor pisicilor acasă nu poate fi efectuată cu foarfece obișnuite destinate oamenilor, deoarece acestea nu sunt adaptate la structura ghearelor unei pisici. Folosirea lor poate duce la delaminarea și crăparea unghiilor..

Proprietarul unei pisici domestice ar trebui să aibă un set de instrumente și materiale pentru tăierea ghearelor animalului său de companie:

 • tăietor (foarfece) pentru tăierea ghearelor la pisici;
 • clești pentru tăierea unui cui decojit care nu poate fi ridicat cu foarfeca;
 • pila de unghii pentru prelucrarea muchiilor ascutite ramase dupa tundere;
 • soluție dezinfectantă pentru manipularea tăietorului de unghii și a tăietoarelor;
 • tampoane de bumbac;
 • peroxid de hidrogen (în caz de sângerare).

Lamele tunsorului pentru pisici sunt fabricate din oțel inoxidabil. Au o formă specială care acoperă gheara. Uneltele trebuie să fie ascuțite. Înainte de procedură, acestea trebuie tratate cu dezinfectanți..

„Manichiura” se începe după ce vă asigurați că pisica este sănătoasă, calmă și relaxată (de preferință în domeniul alimentelor sau înainte de culcare). Un animal care este speriat sau agitat de jocul activ nu ar trebui să fie supus acestui proces. Este posibil și necesar să tăiați ghearele unei pisici domestice pe față și pe picioarele din spate. Mișcările de tăiere trebuie efectuate cu atenție, brusc și cu încredere..

Maşină de tuns
Maşină de tuns

Important! Nu poți încerca mult timp, mizerie cu tăierea unei gheare. Cu cât este nevoie de mai mult timp pentru un deget, cu atât animalul va fi mai nervos și simțind nesiguranța unei persoane, pisica poate perturba complet evenimentul.

Cum să tăiați ghearele la pisici:

 1. Pregătiți instrumente și materiale. Tratați foarfecele și mâinile cu alcool pentru frecare.
 2. Alegeți un loc bine luminat. Așezați pisica într-o poziție confortabilă pentru el, asigurați-i imobilitatea. Ar trebui să vă țineți animalul de companie ușor, fără prea multă presiune, dar ferm, cu încredere. Discutați cu pisica dvs. calm și afectiv în timpul ceremoniei.
 3. Apăsați ușor cu indexul și degetul mare pe tamponul care se află sub gheară. Pisica va elibera reflex întreaga gheară. Capacitatea de a elibera și de a ascunde ghearele este cauzată de activitatea unui sistem de tendoane, ligamente și mușchi localizați în falangele degetelor pisicii. Gheara este formată din epiteliul keratinizat, care conține vase de sânge și terminații nervoase - pulpa.

Important! În gheare, care nu sunt supuse pigmentării, pulpa este vizibilă vizual, remarcându-se în roz. Este ușor de văzut unde se termină și care poate fi tăiat. Pe ghearele întunecate, este dificil să se vadă limitele zonei sensibile. Pentru a nu vă răni animalul și a efectua corect procedura, este mai bine să contactați medicul veterinar.

 1. Determinați în lumină locul în care se termină pulpa.
 2. Tăiați vârful ghearei la 2 mm deasupra pulpei. Este important să păstrați instrumentul strict perpendicular pe suprafața de tratat în timpul procedurii. Dacă gheara este accidentată și tăietura a afectat pulpa, tratați rana cu apă oxigenată.
 3. Folosiți o pila de unghii pentru a rotunji marginile ascuțite la tăietură, prevenind delaminarea.
 4. După ce a prelucrat o labă, animalul trebuie să fie încurajat pentru răbdare cu delicatețea preferată și să treacă la a doua labă. Astfel, animalul va dezvolta o atitudine pozitivă față de eveniment..
Procedura de tăiere a unghiilor
Procedura de tăiere a unghiilor

Țineți minte de degetul al cincilea deget de la picior, care este situat pe partea laterală a piciorului, și procesați-l după cum este necesar. Gheara crescută de pe el poate mușca în pernă, provocând durere fiarei. Chiar și pentru pisicile care se plimbă liber, măcinarea în jos este problematică..

Puteți tăia ghearele unui pisoi în același mod ca o pisică adultă. Evenimentul se desfășoară într-un mod jucăuș, fără a arăta violență, fără a disconforta fizic copilul. Înainte de a tăia următoarea gheară, bebelușul este mângâiat, lăudat, încurajat cu o delicatesă.

Concluzie

Nu este necesar să tăiați imediat toate ghearele de pe labe. Vă puteți obișnui treptat animalul de companie cu o procedură neobișnuită. Este suficient să tăiați cel puțin o gheară mai întâi. Acest lucru este valabil mai ales pentru pisicile neliniștite. Procesul poate fi repetat timp de câteva zile până când toate degetele au fost tratate..

Dacă proprietarul se teme sau nu poate tăia singur ghearele pisicilor, puteți contacta o clinică veterinară.

Tine minte! Pisicile trebuie să-și tundă ghearele după cum este necesar la orice vârstă. Inspectați sistematic labele animalului, în primul rând pentru a oferi asistența necesară la timp pentru ruperea, deteriorarea sau delaminarea ghearelor.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Câteva sfaturi despre cum să tăiați unghiile pisicii