Pisica serval - descriere detaliată a rasei

Unul dintre cele mai rare animale domestice este pisica Serval (sau leptailurus). Are un aspect neobișnuit, o minte și un caracter extraordinar care pot fi studiate ani de zile. A deveni proprietarul unei astfel de rase exclusive este visul multora.

Servalele adoră spațiile deschise, cu acoperire ierboasă densă sau o abundență de arbuști, în care este ușor de ascuns, prinzând prada (de unde și numele). Prădătorii se așează, de regulă, nu departe de corpurile de apă. În total, există 14 soiuri de Serval sălbatic, care diferă între ele prin caracteristicile culorii și ale „figurii”. Anterior, numărul pisicilor din această rasă era destul de numeros..

Cu toate acestea, astăzi populația Serval a scăzut și foarte grav. Reprezentanții familiei au fost exterminați de secole nu numai de dragul unei piele frumoasă, ci și de dragul cărnii. Multe triburi africane încă le mănâncă. Subspecie servală, numită nordică, este astăzi „locuitorul” cărții roșii.

Pisicile din această rasă preferă un stil de viață solitar. De obicei, merg la vânătoare înainte de apusul soarelui. Se hrănesc cu:

 • iepuri de câmp;
 • șopârle;
 • rozătoare;
 • broaște;
 • peşte;
 • păsări.

Ei înoată grozav. Datorită membrelor posterioare lungi, acestea aleargă foarte repede și sar bine. Sunt capabili să prindă o pasăre din mers. De regulă, prada nu este urmărită, ci vânată, ascunzându-se într-un loc retras. Sparg găuri deschise de rozătoare, cuiburi „intestinale”. Uneori atacă păsările de curte.

Descrierea aspectului

Totul în aparența unei pisici din această rasă țipă pur și simplu despre originea Serval. Nu există nicio îndoială - în fața noastră este un prădător, ieri vânând iepuri și rozătoare în savană. Servalele au un cap mic, cu mândrie, cu urechi mari, proeminente. Nasul și puntea nasului pot fi numite largi. Ochii sunt în formă de migdale.

Corpul lui Serval este de dimensiuni medii în comparație cu alte pisici în sălbăticie. Pe fondul frumuseților pufoase domestice, reprezentanții acestei rase arată ca niște giganți adevărați. Înălțimea lor la greabăn poate ajunge la șaizeci de centimetri, iar greutatea lor este de 18 kilograme. Lungimea corpului - 90-140 cm.

Servalele sunt subțiri, flexibile și grațioase. Au picioarele lungi și coada scurtă. Structura corpului lor este în multe privințe similară cu un râs. În ceea ce privește culoarea hainei, aici pisica are multe în comun cu ghepardul. Blana este acoperită cu aceleași pete spectaculoase de formă rotundă sau ovală, fuzionând în dungi pe spate.

Sânul și burta sunt de obicei deschise - aproape albe. Culoarea hainei de blană în alte locuri poate fi diferită - de la nisip la roșu-maro. În sălbăticie, uneori se găsesc Servali complet negri, iar în rezervațiile naturale sunt orbitor de alb cu pete gri.

Există dungi albe pe spatele urechilor. Oamenii de știință cred că natura i-a înzestrat pe servali cu astfel de pete, astfel încât pisoii care au plecat la vânătoare cu mama lor să o poată vedea bine în întuneric. Se crede că frumusețea a jucat un rol cheie în apariția Servalilor domestici. Oamenii pe care i-au cucerit au început să îmblânzească animalele. Astăzi, reprezentanții acestei rase sunt respectați de cunoscători. Servalele sunt destul de scumpe.

Alimente

În sălbăticie, pisicile Serval mănâncă rozătoare, verii lor domestici nu sunt dispuși să vâneze șoareci, șobolani și altele asemenea. Cu toate acestea, oferirea de vânat ca mâncare este puternic descurajată. Instinctele sălbatice sunt suprimate încă din copilărie, altfel un Serval mare se va repezi la alte pisici și chiar la câini mici.

Pisica de tufiș are mare nevoie de carne. Norma zilnică este de 0,5-1,5 kg. Carnea trebuie să fie cu oase. Pulpele sau aripile de pui, carnea de iepure sunt ideale. Este interzis să-i dai carne de porc lui Serval. Poate provoca paralizie bulbară infecțioasă. Este imposibil să se limiteze dieta „femeii africane” la hrana pentru pisici. Se poate da, dar doar ca un „plus frumos” la carnea proaspătă.

Se recomandă hrănirea Serval cu vârsta de până la șase luni de două ori pe zi. Indivizii mai în vârstă vor fi destul o dată o dată. Începând de la un an, este recomandabil ca pisica să facă o zi de post pe săptămână complet fără hrană. Este imperativ să se includă în dietă suplimente alimentare speciale cu calciu și vitamine pentru animale. În primul rând, este mai bine să-l hrănești pe Serval din mâini, astfel încât să vadă un prieten în proprietar și să „uite” de obiceiurile sale sălbatice..

Natura și caracteristicile educației

Personalitatea și inteligența lui Serval au propriile lor caracteristici. Pisica se distinge printr-o minte extraordinară și un spirit rapid. Foarte ușor de antrenat. Nu trebuie decât să-i arăți de mai multe ori unde să meargă la toaletă și cu siguranță își va aminti, salvând proprietarul de necazuri sub formă de bălți..

Pentru a avea succes în părinți, Serval trebuie să acorde multă atenție. În același timp, fii calm și răbdător. Nu poți țipa, speria sau bate o pisică - cu această abordare, va deveni furioasă și se va repezi la oameni. Iată câteva alte reguli de urmat atunci când crești Serval.:

 • Nu este recomandat să priviți în jos la pisică. Animalul va aprecia dacă ochii săi sunt la același nivel cu ochii unei persoane. Acest lucru va ajuta la construirea unei relații de prietenie cu Serval în care se va simți egal..
 • Pisicilor din această rasă nu ar trebui să li se permită să se joace cu mâinile și picioarele omului.
 • Dacă este nevoie să-l pedepsești pe Serval, în loc să strigi, este mai bine să practici „izolatorul”, să lași pisica în pace o vreme. Se va simți inconfortabil și cu siguranță va „reflecta” asupra comportamentului său.
 • O altă pedeapsă este un pistol cu ​​apă. Un „duș” rece îl va face pe Serval să tragă concluziile de care are nevoie proprietarul.

Pisoii din această rasă adoră să se joace cu fire, care probabil le amintesc de ramuri de copaci sau liane. Acest lucru ar trebui să fie luat în considerare de către proprietar. Toate firele periculoase sunt cel mai bine ascunse sau izolate în siguranță. Servalelor le place, de asemenea, să roască obiecte mici..

Pentru a proteja un animal de companie care poate înghiți cu ușurință ceva necomestibil, trebuie să îi oferiți jucării speciale pentru pisici în copilărie, care pot fi înlocuite cu jucării pentru câini cu vârsta. O altă modalitate de a îndepărta pisica de lucrurile care nu pot fi atinse este de a le pulveriza cu un spray parfumat de măr..

Încă din primele luni Serval trebuie să fie pregătit pentru guler. La început, nu ar trebui să-l strângeți bine, astfel încât animalul să nu se simtă constrâns. Se recomandă reducerea treptată a dimensiunii. Servalele pentru adulți, cu o educație adecvată, nu refuză să meargă cu lesa.

Printre alte caracteristici ale unei pisici se numără încăpățânarea, viclenia, prudența. Servalii se tem de străini, așa că de obicei se ascund când vin oaspeții. Nu le place foarte mult când sunt târâți de coadă sau de alte părți ale corpului. Prin urmare, nu este recomandabil să aveți Serval pentru părinții copiilor mici. Un copil poate primi zgârieturi sau mușcături ca răspuns la farse..

Sănătate

Deși Servalii nu au boli ereditare, ar trebui acordată o atenție specială sănătății lor.. Iată câteva linii directoare importante de urmat.:

 • O pisică din această rasă ar trebui sterilizată la vârsta de un an, iar masculul ar trebui sterilizat la atingerea a șapte până la opt luni. Dacă un animal mascul nu este castrat, acesta va marca teritoriul într-un ritm vertiginos..
 • Scaunul lui Serval trebuie monitorizat. Două cazuri de diaree la rând sunt un motiv bun pentru a vă consulta medicul veterinar.
 • Pentru a proteja psihicul pisicii de traume, este necesar să-l salvați de scandaluri. Orice conflicte „puternice” pe care Servalii le percep foarte dureros. Este un adevărat stres pentru ei..
 • Pisicilor nu ar trebui să li se permită să sară de la înălțime. La persoanele tinere, membrele sunt fragile..
 • Servalii au nevoie de vaccinări. Cu toate acestea, vaccinul nu trebuie să conțină niciodată viruși activi. Este mortal pentru Serval..

Cu o îngrijire bună, „ghepardul domestic” poate trăi până la douăzeci de ani, în timp ce reprezentanții sălbatici ai rasei Serval nu ajung adesea la zece. Este mai bine să luați un pisoi la vârsta de o lună și jumătate până la cinci ani. Dacă animalul intră mai târziu în casă, va fi dificil să-l obișnuiești cu el însuși..

Copiii sunt scumpi. Prețul pentru ele variază de la 500 la 600 de mii de ruble. Cu toate acestea, cei care dobândesc Serval nu vor regreta niciodată acest lucru. O pisică frumoasă, inteligentă, cu aspectul unui ghepard și caracterul unui câine va deveni nu numai un prieten fidel, ci și un protector.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Pisica serval - descriere detaliată a rasei